על ההמוגלובין המסוכר, Hba1c
ההמגלובין המסוכר Hba1c הוא אחד הבדיקות החשובות המשקף את ממוצע האיזון לשלושת החודשים האחרונים.
אם אינך יודע את משמעותו של ההמוגלובין המסוכר אינך יוצא דופן. מחקר שערכה חברת Bayer מראה שרק אחד מתוך חמישה חולים סוכרתיים מסוג 2 יודעים את המושג המתפרש מהקשר המתרחש בין מולקולת ההמוגלובין A1c המספקת את החמצן לתא הדם האדום לבין הסוכר המצוי בתא. בדיקה זאת מאפשרת לנו להציג מדד משוקלל של רמת סוכר ממוצעת העומדת מאחרי הערך הנמדד של ה Hba1c לכל תקופת הבדיקה.
בשעה שהמדידה היומית מספקת מידע רגעי על רמת הסוכר, הרי שבדיקת ה Hba1c מהווה מדד לאיכות האיזון של רמות הסוכר על רצף זמן של שלושה ארבעה חודשים. האגודה האמריקאית לסוכרת ממליצה לסוכרתיים מסוג 1 (התלויים באינסולין) לבצע בדיקת Hba1c ארבע פעמים בשנה, ולכל הסוכרתיים האחרים פעמיים בשנה.
הבדיקה מבוצעת במעבדה ומחייבת לקיחת דם מהוריד. בבדיקה נמדד ריכוז מולקולות ההמוגלובין המסוכר, כלומר המולקולות שהתקשרו באופן כימי עם הסוכר בדם. מולקולות ההמוגלובין מצויות בתאי הדם האדומים בסביבת הסוכר, וסוכר זה מתחבר למולקולת ההמוגלובין. ככל שיש יותר סוכר, כך תיווצרנה יותר מולקולות מסוכרות של המוגלובין.
בפעם שההמוגלובין הפך למסוכר, הוא נשאר במצב זה עד למותו של תא הדם, דבר המתרחש אחת לשלושה עד ארבעה חודשים. ולכן ספירת ההמוגלובין המסוכר מהווה מדד לרמת הסוכר בדם לאורך תקופת חיי התא. הערך נתון באחוזים של המוגלובין מסוכר מתוך סה"כ ההמוגלובין, כאשר אנשים שאינם סוכרתיים יניבו רמת Hba1c של 4 - 5 אחוז.
בשעתו המליצה האגודה האמריקאית לסוכרת על ערכי Hba1c הנמוכים מ 8.1 אחוז כערכי מטרה רצויים העשויים למנוע סיבוכים עתידיים על רקע סוכרתי. אולם לאחר פרסום תוצאות מחקר ה DCCT ובעקבותיו הובהר הקשר הקורולטיבי שבין איכות האיזון והפחתת הסיבוכים העתידיים, מומלץ לשמור על רמת Hba1c של 7 אחוז ומטה ! משמעות ערך זה היא ממוצע תלת חודשי של סוכר הדם בערך של 150 מ"מ/דצ"ל !
לכל ערך של Hba1c קיימת אנלוגיה לערך ממוצע של רמת הסוכר בדם לתקופת הבדיקה. בטבלה מסוכמים ערכים של אחוזי Hba1c ובהתאמה רמות סוכר ממוצעות במ"ג/דצ"ל.
ערכי ה Hba1c הינם ליניאריים וכל שינוי באחוז אחד בערכי ה Hba1c גורם לשינוי של 30 נקודות ברמת הסוכר הנמדד במ"ג/דצ"ל. לכן די לזכור ערך אחד של אחוזי ההמוגלובין המסוכר ולהוסיף 30 פעם את השינוי בתוצאה הנמדדת.
למשל אם זוכרים שעבור 8= Hba1c ערך הסוכר הוא 180, אזי עבור Hba1c = 9 יש להוסיף 30 נקודות, ועבור
Hba1c = 10 יש להוסיף 60 נקודות וכך הלאה.
בד"כ מבוצעת הבדיקה בישראל במעבדת קופת החולים. קיימות ערכות בדיקה אישיות דוגמת DCA 2000+ תוצרת Bayer המאפשרת בדיקה של טיפת דם באמצעות דוקרן וניתוח התוצאה תוך שש דקות. הבדיקה אינה מבוצעת ע"י החולה המקבל רק ערכה של ארבע בקבוקונים לאיסוף הדם למשך שנה שלמה. רופא או מרפאה המצוידת במכשיר תספק תשובה לבדיקה תוך שש דקות כאמור כך שהתשובה מהירה וניתנת במקום.
ניתן לחשב את הערך הממוצע של הסוכר בדם התואם את אחוז ההמוגלובין לפי הנוסחה הבאה:
BGL = 30 * Hba1c - 60
כאשר:
BGL =Blood Glucose Level , רמת הסוכר בדם.
Hba1c הוא האחוז המתקבל בבדיקת ההמוגלובין.
ובנוסח סיפורי, מכפילים את ה Hba1c בשלושים ומחסירים מהתוצאה שישים.
להלן ערכי Hba1c והמקבילה ברמת סוכר בדם מ"ג/דצ"ל
4.0 60
5.0 90
6.0 120
7.0 150
8.0 180
9.0 210
10.0 240
11.0 270
12.0 300
13.0 330
בואו לדבר על זה בפורום סוכרת והשמנה.