תזונה בריאה: מה מקומה בחיינו
מהן ההשפעות של אכילת מתוקים וצריכה מוגברת של בשר? ד"ר אביטל סבג-חורש מסבירה ומפריכה מספר מיתוסים
"אל תאשים את הטבע, הוא עשה את שלו, כעת נותר לך לעשות את שלך" (המשורר מילטון).
במהלך השנים שינתה האנושות את התפיסה הבסיסית לגבי המילה תזונה ומשמעותה. במקום לתת למערכת העיכול להתפתח מתוך הסביבה הטבעית, השפיעה הסביבה על מערכת העיכול. הסביבה תפסה מקום נכבד למזונות מעובדים ומתועשים בלי ערך תזונתי כל שהוא החשוב לגופנו-בריאותנו, לנו. וכמו שאין הפרדה בין נפש-גוף, כך גם צריכים אנו ללמוד לחזור למקורות ולהבין מדוע כשהגוף בריא אנחנו בריאים גם בנפשנו. ומדוע כשהגוף נחלש ומערכת החיסון נחלשת, אנו נוטים לחלות ורצים לרופאים על מנת שיושיענו. אנחנו הרופאים של עצמנו - כלל חשוב זה צריך לשנן וליישם ככלל לכל אורך הדרך. ולצד התזונה בל נשכח את גופנו שזקוק לחילוף חומרים תמידי כשם שמכונית זקוקה לדלק ושמן בכדי שתוכל לנסוע.
חשוב לזכור: אורח חיים מאוזן, פעילות גופנית, הרפיות-מדיטציות לצד התזונה הם אבני היסוד לדרך חיים נכונה.
"התזונה שבני האדם צורכים כיום, רחוקה מן התזונה הטבעית של האדם לא פחות מאשר הציויליזציה של ימינו רחוקה מן הג'ונגל הפרמיטיבי. אך האדם בן דורנו יש לו פחות או יותר אותו כבד ואותה מערכת עיכול כמו שהיו לאבותיו הקדמונים. כאשר הוא קולט תזונה טבעית, ממלא הכבד שלו את תפקידו ביעילות. כאשר הוא ממלא את כרסו בלחם קלוי, בנקנקיות, בפלפלים חריפים, בעוגות והכול בלווית קפה חזק, אין הכבד שלו מסוגל לעמוד במשימה. הכבד יתמוטט במוקדם או במאוחר, בהתאם לחוסנו המקורי. אולם ההתמוטטות חייבת לבוא. וכאשר הכבד לא יוכל יותר לסנן ולנטרל את הרעלים המצויים בדם, ייאלץ הגוף להשתמש בקו הגנה אחר. הגנה זאת תינתן על ידי בלוטות ההפרשה הפנימית, המשתדלות להפנות את הרעלים אל איברי טיהור אחרים" (לקוח מתוך ספר של ד"ר הנרי ג. בילר).
מקור האנרגיה מצוי במזונות אשר אנו אוכלים. כל מזון התברך באנרגיה משלו, ולכן אנו צריכים להיות מה שפחות בררנים בהעדפות של מזונות מסוימים ויותר להבין את חשיבות המזון ואיכותו.
ילדים, אשר בררנים באוכל ולא אוהבים לאכול, יעדיפו מזונות מתוקים ומזיקים כמו שוקולדים, סוכריות, ארטיקים וכו'. הם בדרך כלל ייראו ילדים רזים, חיוורים, חסרי אנרגיה וכתוצאה מכך יסבלו בילדותם המוקדמת בקושי להירדם, או לחילופין שינה לא רצופה עם הרבה יקיצות. בחלק מהמקרים אותם ילדים יסבלו מחוסר שקט (היפר אקטיביות). כל הגילויים הללו יסתדרו באופן טבעי בעזרת תזונה נכונה, אשר תוביל לשקט ורוגע אצל הילד וגם אצל ההורה שסובל לא פחות, ובד"כ מגיע לקליניקה לחפש מוצא כשהוא מותש ועייף וחסר סבלנות כלפי הילד.
החינוך" לתזונה נכונה צריך להתחיל מההורים אשר נותנים את האווירה לחממה בה אנחנו גדלים. מאוד קשה לטפל באנשים אשר קיבלו חינוך בבית למזונות מסוימים. לדוגמא, ההרגל של שניצל וצי'פס או נקנקיות, המבורגר וכו'. לא קל להסביר להורה כי מאכלים גורמים לעיתים להורה ולילד להגיע לרופא עם כאבי בטן, עצירויות וחוסר שקט. מערכת העיכול לא מסוגלת לעכל בצורה תקינה מאכלים אלו והנזק שנוצר יתבטא מאוחר יותר בסימפטומים מסוג זה.
לא פעם נשמע המושג כי "בשר נותן כוח". אז לידיעתכם אין אנו זקוקים כלל לבשר ובטח לא לשם יצירת "כוח". התבוננו בחיות הטבע ותבינו כי החיות החזקות הן צמחוניות ומלידה - לדוגמא: פיל, ג'ירפה, דוב, גמל. ישנן מספיק סיבות מדוע אין אנו צריכים לצרוך בשר לסל המזון שלנו; אחת מהן נעוצה בעובדה כי החיות מפרישות חומצת שתן לתוך גופם ולנו לבני האדם חסר את אותו האנזים אשר יודע לפרק את חומצת השתן. אנזים זה מצוי אצל החיות. מחסור זה מוביל לחשיפה לרעלים מזיקים לגופנו בעקבות אכילת הבשר.
ולאלו שמכם הרוצים לשמור על גזרתם, כדאי שתדעו שהבשר דורש כמות עצומה של אנרגיה מגופנו לשם עיכולו והופך את תהליך ההרזיה לקשה יותר. חישבו שבשר זה שהנכם אוכלים שוהה בקיבתכם לפחות 8 שעות, בטמפ' של חום גוף קבועה שמגיעה בממוצע ל- 36.5. בד"כ לאחר שאני משמיעה נתונים אלו למטופלי הם מגיבים בזעזוע עמוק - איך הם אכלו עד היום בשר. כוחו של הרגל מעכב התפתחות רוחנית ונפשית. אך עדין מציקה במיוחד לאמהות אותה עובדה ש"בשר חיוני לילד, ואם לא בשר אז מה נאכל...."? "ומה עם הוויטמינים אשר מצויים בבשר?".
לשאלות אלו יש תשובות מאוד פשוטות. בירקות, פירות, דגנים וקטניות יש את כל הויטמינים הדרושים לגוף האדם בכדי שיוכל לתפקד ולשמור על בריאותו הנפשית והפיזית. תחליפי בשר ניתן למצוא במוצרי הסויה; סויה היא קטניה, ממשפחת הקטניות עתירת חלבונים ותכולה גבוהה של סידן, זרחן, אשלגן, וחומצות אמינו וויטמינים. רופאי נשים ממליצים היום לנשים בגיל המעבר, אשר לא מקבלות יותר את הווסת, לאכול מוצרי סויה ובמיוחד גבינת סויה - "טופו". מוצרים אלו משמשים כתחליף להורמונים אשר הן מקבלות.
ד"ר אביטל סבג חורש הינה מומחית לרפואה טבעית ונטורופתית מוסמכת Li.ac.N.D.
בואו לדבר על זה בפורום תזונה טבעית ובפורום תזונה קלינית.