עקב תחלואה מחודשת בקורונה ומקדם הדבקה גבוה, העלה פרויקטור הקורונה חשש מגל תחלואה של זן ה-BA.5. האם תינתן המלצה על חיסון חמישי ומה הן ההנחיות החדשות?
אספנו עבורכם קצת ידע כללי בנושא נגיף הקורונה:
פרופ' ישראל פוטסמן מומחה למחלות זיהומיות ורפואה פנימית, עונה על כל השאלות הבוערות
מיום ליום ההנחיות של ארגוני הבריאות הופכות למחמירות יותר ויותר, בזמן שעוד ועוד חולים נוספים לרשימת הנפטרים. ההתפשטות המהירה של הנגיף ברחבי העולם, מקשה על רבים להישאר עם אצבע על הדופק ולא אחת רב הבלבול על הבהירות. על מנת שנוכל להעמיד דברים על דיוקם ולספק לכם את המידע המקצועי, העדכני והאמין ביותר, הפנינו את השאלות שלכם לפרופ' ישראל פוטסמן, חבר האיגוד הישראלי למחלות זיהומיות וחוקר בתחום רפואת המטיילים.
נגיף הקורונה, או בשמו המדעי SARS CoV-2, משתייך למשפחת נגיפי הקורונה, שהתגלתה לראשונה בשנת 1965. בשנה זו תועדו מקרים של זיהום נגיפי חדש שגרם למחלה דמוית ברונכיטיס. שמה של משפחת הנגיפים ניתן לה משום שכשמביטים על נגיף ממשפחת הקורונה במיקרוסקופ אלקטרוני, ניתן להבחין בהילה דמוית כתר מסביב לנגיף (משמעות המילה קורונה בלטינית, היא כתר או הילה).
מעניין לציין, כי עד לפני שני עשורים בלבד נגיפי הקורונה לא נתפסו כאיום. למעשה, בספר לימוד העוסק במחלות זיהומיות שיצא לאור לפני 20 שנה בדיוק, הוקדשה למשפחת הנגיפים פסקה קטנה בלבד וצוין כי "ספק אם הנגיף יעניין אי פעם מישהו". פחות משנתיים מאוחר יותר, 8,096 בני אדם לקו במחלת הסארס (הנגרמת על ידי אחד מ"בני המשפחה") ומתוכם קרוב לעשרה אחוזים הלכו לעולמם (774 חולים).
ההתפרצות המשמעותית השנייה התרחשה ב-2012: 894 בני אדם לקו במחלה קשה, שגרמה למותם של 355 חולים (עד כה אובחנו כ-2,500 חולים). הגורם להתפרצות הזו היה נגיף בשם מרס, הידוע בשם המדעי MERS-CoV, שבניגוד להתפרצות הראשונה שמוגרה תוך ארבעה חודשים בלבד (מרץ-יולי 2003), עדיין ממשיך להתקיים אם כי בעצימות נמוכה מאוד. הסיבה לכך נעוצה ככל הנראה בעובדה שחולים רבים נפטרים במהירות ולא מספיקים להדביק אחרים.
שמה המדעי של המחלה שעמה אנו מתמודדים כיום הוא COVID-19. התסמינים העיקריים שלה הם חום גבוה, כאבי ראש ושרירים ושיעול, והסיבוך המרכזי שלה הוא דלקת ריאות שעלולה להוביל למותו של החולה. עם זאת, חשוב ביותר להדגיש כי מדובר במחלה שעשויה לבוא לידי ביטוי במגוון רחב של תסמינים אחרים, שאינם "קלאסיים". כך לדוגמה, ישנם חולים שסבלו אך ורק משלשול ומאף תסמין אחר. מדובר אמנם באחוז נמוך מאוד מהחולים, אך עדיין יתכן שהתסמין היחיד שבו המחלה תבוא לידי ביטוי בחולה, יהיה שלשול.
תסמינים נדירים נוספים יכולים להיות: נזלת, בחילות, הקאות ונפיחות באזור העיניים. באותה נשימה, ניתן לומר כי בחלק ניכר מאוד מהמקרים המחלה לא גורמת לתסמינים קליניים כלל. מסיבה זו, ישנם נשאים רבים שכלל לא מודעים לכך שנדבקו בנגיף.
המחלה עוברת מאדם לאדם בהעברה טיפתית, בדומה לאופן ההעברה של מחלת השפעת: טיפות זעירות הנפלטות ממערכת הנשימה של אדם חולה (בזמן שיעול, עיטוש או דיבור), באות במגע עם הפה, האף או העיניים של אדם בריא. ההדבקה יכולה להיות ישירה, אך גם בלתי ישירה. הכוונה היא לכך שתיתכן גם העברה של הנגיף דרך משטח.
למעשה, ידוע לנו כיום שהנגיף יכול לחיות על משטחים מסוימים במשך יותר מ-12 שעות. זוהי הסיבה בגינה חשוב מאוד להקפיד על שטיפת ידיים ועל חיטוי משטחים. מעבר לכך, נראה כי נגיף הקורונה מסוגל לשהות באוויר במשך שעה עד שעתיים לפני שהוא שוקע לקרקע.
עד כה פורסמו למעלה מ-2,200 מאמרים בספרות הרפואית, העוסקים בחיסון לקורונה, מתוכם 207 בלבד נוגעים למחלות הפוגעות בבני אדם. האמת היא, שנכון לכתיבת שורות אלה עדיין לא ברור כמה אנחנו קרובים לחיסון שיצליח לספק לנו הגנה מפני SARS CoV-2. אך ככל הנראה בשל הדחיפות והבהילות, המחסומים הבירוקרטיים השגרתיים יהיו נמוכים מאוד על מנת לאפשר להאיץ את קצב העבודה. מה שבטוח זה שבימים אלה מדענים בכל רחבי העולם עושים לילות כימים בניסיונות למצוא טיפול לנגיפי הקורונה, אם באמצעות חיסון ואם באמצעות טיפול תרופתי.
הדרך הטובה ביותר להתגונן מפני הדבקה היא להישמע להנחיות של משרד הבריאות, לשמור על מרחק של שני מטרים מאדם לאדם, להתרחק מהתקהלויות, ולמעשה להמעיט ביציאה מהבית. אם אתם חייבים לצאת ונאלצים לעבור בסמוך לאנשים אחרים, טוב תעשו אם תשתמשו במסכה. אמנם המסכה לא תספק הגנה מלאה, אך באפשרותה להפחית מעט את הסיכון להדבקה והידבקות.
בנוגע לג'ל אלכוהולי לחיטוי ידיים, ניתן לראות כי למעט זיהום חיידקי אחד (קלוסטרידיום דיפיצילה), שימוש בג'ל אלכוהולי עדיף על רחיצת ידיים במים וסבון. זאת כמובן כשיוצאים מנקודת הנחה שהידיים לא מלוכלכות. מובן שאם הידיים מלוכלכות בבוץ למשל, יש ראשית לשטוף אותן היטב במים וסבון, לפני שמיישמים את הג'ל.
מעניין לדעת שעד לפני עשור וחצי בלבד, רופאים בבתי חולים נהגו לשטוף ידיים במים ובסבון לאחר מגע עם חולה. קובעי המדיניות גילו בשלב מסוים שעל ידי מעבר לשימוש בחומר חיטוי על בסיס אלכוהול, ניתן לחסוך הרבה מאוד זמן, כיוון שלאחר כל מגע עם חול, נאלצו הרופאים להשקיע כדקה בשטיפת ידיים, ולעומת זאת השימוש בג'ל הצריך השקעה של כעשר שניות בלבד. לאחר שאיגוד הזיהומולוגים בארה"ב המליץ לעבור בהדרגה לשימוש בג'ל לחיטוי, נצפתה ירידה משמעותית בהעברת זיהומים בבתי חולים. כך התברר כי לג'ל החיטוי ישנם יתרונות משמעותיים על פני המים והסבון.
חד משמעית כן. המחלה שלה גורם הנגיף (SARS CoV-2) מדבקת יותר ממחלת השפעת, ובנוסף מדובר במחלה קשה יותר. יכולת ההדבקה של מחלה מסומנת במדד ה-R0, המגדיר כמה אנשים ידביק כל חולה. R0 של חצבת, הנחשבת למחלה מדבקת במיוחד, הוא 18 ואילו R0 של שפעת, הוא 1.3. R0 של מגפת הקורונה הנוכחית עומד על 2.35. המשמעות היא שכל חולה צפוי להדביק 2.35 בני אדם נוספים.
אך למרות שמדובר על מחלה שמדבקת כמעט פי שניים ממחלת השפעת, ישנה נקודת אור – נכון להיום (17/3/20), מדווח כי יכולת ההדבקה של נגיף הקורונה בסין הגיעה ל-1.05 או במילים אחרות, כמעט ואין גדילה במספר החולים. ירידת ה-R0 היא תוצאה ישירה של האמצעים החמורים שהטילה ממשלת סין, ואין עוררין על כך שממשלת סין הפיקה לקחים ממגפת הסארס שפקדה אותה לפני כשני עשורים".
כולם כבר יודעים שווירוס הקורונה תוקף את דרכי הנשימה והוא...
שימו לב: אם אתם חולים במחלות רקע וביניהן מחלות לב, אתם...
עדיין מאמינים שקורונה היא בסך הכול שפעת עם יחסי ציבור...
מגפת הקורונה שינתה את חוקי המשחק בעולם התיירות. לא זו בלבד...
כידוע, חולים במחלות רקע וביניהן סוכרת, מועדים יותר לסבול...
מבצע החיסון השלישי בעיצומו. אולם, למרות תחזיות לשינוי מהיר...
האם נגיף הקורונה המסתורי מהווה סיכון מיוחד לאשה בטיפולי...
בימים אלו כשמגפת הקורונה משתוללת ברחבי העולם, כולנו מודעים...
נגיף הקורונה ממשיך להתפשט: בינתיים התחלואה הראשית אמנם...
רק בשבוע שעבר חגגנו את הסרת המסכות והנה אנחנו מתבשרים כי...
לשדר אופטימיות, לא לייפות את האמת ולהעניק אחריות, גם על...
מדוע ההנחיות של משרד הבריאות משתנות כמעט מדי יום ומה הדבר...
בעקבות משבר הקורונה: החל מאתמול (22.3) לא ניתן להתחיל...
למעלה מ-20,000 חולים ו-427 קורבנות גבה נגיף הקורונה עד כה,...
5 כללי בטיחות שחייבים לאמץ כשבאים לחתונה בימי קורונה. אז...
כמעט שנה שהקורונה פה, עומדת איתנה ויציבה לצידה של הגברת...
חברת פייזר הודיעה בשבוע שעבר כי החיסון של החברה כנגד נגיף...
עד כה חוסנו בישראל כמיליון וחצי בני אדם, בנוסף למיליוני...
המון אנשים היו ועדיין עצובים בגלל המגפה הזו שהחזיקה אותנו...
האם נמצאה תרופת הפלאים שמונעת תמותה בחולי קורונה קשים? מחקר...