סודה קאוסטית
דיון מתוך פורום בטיחות גהות ואיכות
שלום רב ראיתי בתוכנית טלוויזיה ששף מוכר בארץ ביקר במפעל מוכר בארץ לשימורי זיתים,(זו היתה תכנית על זיתים). בעל המפעל סיפר לשף שלא יכולים בלי להשרות את הזיתים בסודה קאוסטית לפני שימורם על מנת שיתרככו. השף אמר לו שהסודה היא חומר די רעיל ולמה צריך להשתמש בה בזיתים, והשני ענה לו שאין ברירה רק ככה הזיתים יתרככו. האם זה מסוכן? האם אנו אוכלים סודה זו עם הזיתים? ואיך משרד הבריאות מאשר חומר כזה במזון? תודה רבה על התשובה
כן, זהו התהליך. סודה קאוסטית משמשת לריכוך של זיתים, לריכוך של גרעיני מספוא לבעלי חיים, משמש לניקוי קווי יצור בתעשית המזון ועוד. כמובן שמדובר בחומר מסוכן, אך איננו רעיל ולא גורם למחלות. אך כאשר מכניסים אותו למוצרי מזון או לקווי יצור הוא נמהל והריכוז שלו יורד עד לריכוז שאיננו מהווה סיכון לבריאותינו. סודה קאוסטית הנה חומר קורוזיבי, משמעותה גורם לכוויות או לגירוי קשה. הכוויות מהחומר המרוכז יכולות להיות חמורות ביותר. מי שעובד עם החומר עובד בדרך זהירה. אך, כאשר החומר מהול, הסיכון בו נמוך עד אפסי והחומר לא גורם מחלות כך שאין בעיה בצריכה שלו בזיתים או במוצרים אחרים. באופן דומה, קוקה קולה לדוגמא, עם סוכר, מכילה חומצה זרחתית. החומר המרוכז מסוכן ביותר. אך החומצה בבקבוק השתיה כבר מהולה מאוד, ולא מהווה סיכון בריאותי של כוויות או גירוי חומר.
סודה שמייוצרת במפעלי ניקוי לפני שזה מגיע לבקבוק זה נמהל??ועוד שאלה זה נגע לי בעור וזה שורף ומגרה זה מגרה ושורף לטווח ארוך או שזה עובר לבד?