פורום הנקה

ההנקה היא הדרך הטבעית, הפיזיולוגית, להזנת תינוקות, וחלב אם הוא החלב המותאם באופן מיטבי לתינוקות. כהמשך ישיר לכך, ממליצה האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים על הנקה כאמצעי הבלעדי לתזונת התינוק בששת החודשים הראשונים לחייו. ההנקה מגינה על בריאות התינוק ומסייעת להתפתחות הגופנית, הרגשית והקוגניטיבית בצורה הטובה יותר.
13508 הודעות
12450 תשובות מומחה

מנהלי פורום הנקה

23/10/2001 | 09:31 | מאת: קרן

שלום, האם יש צורך לתת לתינוקות יונקים (הנקה מלאה) ברזל וויטמינים (A+D)? קרן

23/10/2001 | 11:14 | מאת: הירוקה

לפי הספרות - הויטמינים והברזל הם היתרון היחיד של הפורמולות על פני חלב האם. אלה חסרים מאוד בחלב אם אבל בגלל שהפורמולות עשויות כרצון היצרן אז בהן יש אותם כתוספת.

23/10/2001 | 13:45 | מאת: אלן שיין

היי קרן, כפי שהופיע בדיון קודם - (אולי תמצאי את זה בעזרת מנוע חיפוש) ההמלצות של משרד הבריאות כאן בארץ הן לתת את הויטמינים האלו לתינוק החל מחודש השני וברזל מחודש הרביעי. לפי ההמלצות העולמיות - זה אחרת. תינוק נולד עם מחצית הכמות הברזל שהוא זקוק לו במשך השנה הראשונה של חייו כך שתינוק יונק בדרך כלל אינו זקוק לתוספת. יש חומר הנקרא לקטופרין שקושר את ברזל שיש לתינוק יונק בגוף כך שהוא די מסודר. תינוקות שאינם יונקים נולדים גם עם כמות הנכונה אך הברזל אינו מנוצל היטב בגלל חוסר האנזימים. בגלל זה תינוקות הנזונים מבקבוקים עלולים להיות זקוקים ליותר ברזל. בדרך כלל התינוקות היונקים לא אנמיים ואם יש חשש תמיד אפשר לעשות לו בדיקת דם בגיל 6 חודשים ולרוב גם זה מיותר. ויטמין די - בא מהשמש כך שתינוקות שמטיילים במיוחד בארץ אינם זקוקים לויטמין זה - אך קשה לבודד אותו כי הוא בא יחד עם ה"איי" - שהוא ויטמין שבהיבט עולמי יש חילוקי דעות לגביו. מכל זה כל אחד מחליט מה שמתאים לו. אני בטוחה שבעוד כמה שנים ההנחיות שלנו גם ישתנו על פי ממצאים חדישים אך זה בדרך כלל מתעכב כאן - עד שמחדשים הנחיות. לפי שיקולכם.

23/10/2001 | 09:22 | מאת: גאיה

לאלן ולבנות בקר טוב בני בן שלושה חודשים ושבוע לפני חודש התחילה להסתדר לו קצת השינה בלילה לפני כן הוא היה קם כל שעה לינוק ואח"כ מתפתל מגזים כמעט עד ההנקה הבאה לפני חודש כפי שציינתי התחיל להסתדר לו הלילה והגזים כבר לא מפריעים בעייתי היא שהוא הולך לישון ב 19:00 בערב אני מעירה אותו ב 21:00 בערב לאכול וב 24:00 בעלי נותן לו בקבוק עם 150 סמ"ק חלב ששאבתי במשך היום. (כדי שאני אוכל לישון קצת יותר) ואז התינוק שלי ישן עד 4:00 לפנות בוקר מתעורר אני נותנת לו לינוק ואז הוא חוזר לישון עד 5:00 בבקר ומתעורר כמו ציפור דרור ורוצה שנשחק איתו ואם אני מתעקבת קצת הוא בוכה לי נורא קשה לשחק איתו ב5:00 בבקר אני בקושי מתפקדת אז מתוך יאוש לפני שבוע לקחתי אותו למיטה שלנו ואז הוא מנמנם איתנו עד 7:00 הבעיה שאני מפחדת שיתרגל וגם אני מפחדת למעוך אותו מתוך שינה מה עושים איך גורמים למתוק שלנו לישון קצת יותר דרך אגב אני לא מצליחה למשוך לו את השינה בערב ב 19:00 הוא פשוט נשפך תודה רבה

23/10/2001 | 13:33 | מאת: אלן שיין

היי גאיה, קודם, הייתי מנסה לתת לו לאכול ולישון לפי הטבע ולא להעיר אותו ב21:00. זה כבר מוציא אותו מהשעון הביולוגי וגם לא מוסיף לו מבחינת העיכול כי יתכן ואם היה יונק, היה אוכל פחות מאשר ה-150 סמ"ק. זה גם לא כל כך טבעי. כאשר משחקים עם הטבע זה בדרך כלל מתנקם בנו באיזו שהיא דרך. נסו לתת לו לאכול ב19:00 כאשר הוא הולך לישון, ואז תראי מתי הוא יתעורר שוב לאכול - אולי בחצות? אולי זה יעזור לו למשוך יותר בבוקר. זה בדרך כלל מסתדר אם נותנים לו לפי שעון הביולוגי האישי שלו. לגבי לקיחת (השארת) תינוקות במיטה. מאז ומתמיד (לפחות 3 מיליון שנה) משפחות שלמות חלקו את מיטתם עם צאצאיהם. המושג הזה של "מיטת תינוק" ו"חדר לבד" הוא המצאה של ה75 -100 שנים האחרונות בלבד. תינוקות לא נמעכות על ידי הוריהם ככלל אך המקרים הבודדים ששומעים עליהם לרוב דובר בהורים שהזניחו את תינוקם ולא דאגו לסביבה בטוחה לתינוק. שימוש בסמים, אלכוהול ואמהות שסובלות מעודף משקל רציני ביותר הם גורמים להגברת רמת הסיכון לתינוקות. לא חשוב אם תינוק במיטה לבדו שלו או של ההורים, צריכים להבטיח את בטיחותו. סטטיסתי, יותר אסונות קוראים לתינוקות שהם לבד במיטתם מאשר תינוקות שהוריהם מודעים ודואגים להם במיטה שלהם. אם טוב לך ולבן זוגך להשאיר את התינוק אצלכם במיטה - עדרבא - אם לא טוב לאחד מכם אז זה לא סידור מוצלח בישבילכם. אמא אחרי לידה עייפה וזקוקה למנוחה. כמובן שיותר קל ליישם אם התינוק גרוב ובהישג יד.

22/10/2001 | 20:28 | מאת: מיכל

שלום שמי מיכל. יש לי תינוק בן שנה ושבעה חודשים שעדיין יונק. הוא מבקש לינוק בעיקר כשהוא עייף וכשהוא מתעורר מהשינה, כך שיוצא לי להניק פעמיים שלוש ביום. מעבר לכך הוא אוכל הכל וטוב מאוד. חשבתי על כך שמכיוון שהוא מסרב למצוץ מוצץ ועד לא מזמן לא רצה בקבוק השד מהווה עבורו תחליף למוצץ שעוזר להרדם ולהרגע.כמו כן כבר אין לי כמות חלב כזו שתשביע אותו והיניקה היא קצרה מאוד לפני השינה אך ארוכה כשמתעורר בבוקר. אגב, כשאני לא נמצאת אין בעיה להרדים אותו ללא כל תחליף. בגלל הסיבות האלה ניסיתי לגמול אותו פעמיים אך התייאשתי גם משום שהוא התעקש על היניקה וגם בגלל הגודש שכאב לי. 1. האם הגיע זמן לגמילה? 2. נראה לי שהוא זקוק למנת חלב יותר גדולה ביום ומשום שכשהיה יותר צעיר סירב לאכול את הפורמולות למיניהן ומכיוון שקראתי שחלב פרה אינו מתאים לתינוקות, אני נותנת לו שתי כוסות ביום של חלב סויה. האם אני עושה נכון או שחלב פרה הוא הטוב מבין שניהם? או אולי לנסות להציע לו שוב את הפורמולות? תודה רבה רבה.

22/10/2001 | 21:12 | מאת: אלן שיין

היי מיכל, ממה שאת כותבת כאן, זה סיפור הצלחה נהדר. היום יש חזרה להנקה בגדול ולא רק הנקה אלא הנקה ממושכת כך שלפי הגישה הזאת, מה שאת עשית עד כה היא "התחלה טובה"!! לא מעט משפחות מיניקות לפחות עד גיל שנתיים ואפילו 3 -4 שנים. לפי ההלכה אמורות אמהות להיניק שנתיים וגם לפי הקוראן. לפי האנטרופולוגים תינוקות של בני אנוש אמורים לינוק עד שמקבלים שיניים טוחנות! אז שנה ושבעה עדיין נחשב שלב ראשון. כמובן בחברה שלנו לרוב, זה נדיר. לגבי חלב ממש, לא כתוב בשום ספר שאנו אמורים לשתות חלב פרה. זאת המצאה של המאה שעשרים ויחסית חדשה אם כי היו שותים חלב עזים בימי קדם. בכל אופן. אנחנו צריכים סידן אבל את יכולה להתייעץ עם דיאטנית לגבי מקורות אחרים של סידן. חלב אם הוא הכי בריא ולא חשוב עד איזה גיל. האמת היא שרק חלב אם מתאים מבחינה תזונתית לבני אדם כמו שחלב פרה מותאם לעגלות. בגיל הזה הוא לא זקוק לפורמולה במיוחד אם הוא עדיין יונק. אפשר להציע לו מאכלים אחרים ומגוונים. אם הוא צומח ומתפתח בצורה תקינה לא נראה לי שיש מה לעורר דאגה סתם. כדאי מאוד שתצטרפי לאחד המפגשים של ליגת לה לצ'ה "תזונה וגמילה" ואני בטוחה שתמצאי שם עוד בנות המיניקות בגיל הזה ולא תרגישי כאילו נפלת מהירח!! עוד דבר, הוא לא הופך אותך למוצץ. אמהות שלא מיניקות חייבות להשתמש במוצץ לענות לתינוק על ייצר המציצה כי הבקבוק לא עונה לו - הייצר הזה נברה ונוצר אצל התינוק כדי שהוא ירצה לינוק. לכן טבעי שהוא ירצה את השד. הייצר נעלם בגיל מסויים כך גם הצורך וההנאה מהיניקה .

22/10/2001 | 21:19 | מאת: מיכל

שלום אלן, איך יודעים שהגיע זמן הגמילה ? האם להמשיך לתת לו חלב סויה ? תודה

22/10/2001 | 19:04 | מאת: טלי א.

אלן שלום! בני בן 4 חודשים ועד כה אני מניקה לרוב. בחודש האחרון עקב דרישה מוגברת שלו לינוק כל שעתיים- שלוש שעות, נתתי לו תוספת תחליף אם בתום הנקה בערב ובלילה (סה"כ פעמיים ביום) כי הוא לא היה רגוע ונדמה היה לי כי אינו שבע ולא מספיק לו החלב. עכשיו כבר כמה ימים שהוא יונק במרווחים קצת גדולים יותר ואינני מוסיפה לו בקבוק למעט כשאני נעדרת מהבית והוא עם בעלי וזקוק לתוספת קטנה כדי להירגע. שמתי לב כי כשהוא מתעורר בלילה, אני מרימה אותו והוא נרגע ללא יניקה וממשיך לישון עוד כמה שעות. בכל אופן רציתי לדעת אם כדאי לתת לו תוספת בסוף הנקה בלילה לקראת השינה ואם כן אולי משהו סמיך יותר, או דייסה כדי שיחזיק אותו רגוע וישן למשך כל הלילה. (גם כשאני מוסיפה לו בקבוק, הוא מתעורר בלילה .) תודה , טלי

22/10/2001 | 20:57 | מאת: אלן שיין

שלום טלי, אין שום צורך להוסיף תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) לתפריט היומי של תינוק יונק. לכל אחת יש מספיק חלב לספק את הצרכים של התינוק ואם יש קפיצה בגדילה אז לכל אחת היכולת לייצור עוד. אפילו לתאומים. אם כן, לפעמים חושבים שאם יכבידו על המערכת הקטנה והלא בשלה של התינוקות לפני השינה זה יעזור להם לישון. את רואה שזה באמת לא עוזר ממילא - אז בכלל לא צריך ובוודאי לא מומלץ להכביד עוד יותר על ידי משהוא יותר סמיך. זה לא טבעי ואם זה נותן תחושה של שובע זה לזמן קצר ולא הדבר הבריא ביותר לתינוק. חלב אם הוא האופטימום לתינוק. אין תחליף לו ואין דומה לו ואין שום דבר יותר בריא מאשר לתת את החלב אם לפעול ולעזור לפיתוח המערכות של התינוק. תינוק שישן כל הלילה הם נדירים. טבעי יותר שתינוק מתעורר בלילה - לא רק לאכול אלא ממגוון של תופעות כגון - פיפי, צואה, חלומות (שמתחילות בגיל הזה) ואם כבר ערים, הם דווקא מחפשים את הדבר הכי מרגיע ועוזר להם לנמנם שוב. או הזרועות או השד. ציינת "הנקות מוגברות של שעתיים שלוש - אצל אחרות זה האידיאל!! אז הכל יחסי. המפתח כאן הוא האם התינוק נרגע ליד השד? אם התשובה היא כן, אז אין בעייה של כמות. אם הוא היה ממשיך להיות רעב-יונק ולא יצא דבר-היה ממשיך לבכות. אם הוא נרגע אז מה שהציק לו נענה ונרגע.

22/10/2001 | 13:33 | מאת: אילן

שלום, יש לי ילדה בת 3 חודשים. בעקבות הפסקה טבעית של חלב האם היא עברה לאכול סימילק טופ 1. האם מזון זה מספק לה את כל צורכיה או שמא היא צריכה תוספת כלשהי? תודה

22/10/2001 | 20:47 | מאת: אלן שיין

היי אילן, 1) תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) הוא האוכל המושלם לתת לתינוק שלא יונק. לא אמורים להוסיף לו שום דבר. כל דבר נוסף רק מוסיף קלוריות העלולות לגרום להשמנת יתר. 2) כאשר ציינת שהחלב נפסק באופן טבעי - אני לא מכירה תופעה כזאת. אם יש חלב לשלושה חודשים אז לרוב יש יכולת להיניק 3 שנים. החלב לא נפסק בגיל הזה אלא אם היה נדמה לכם ש"אין מספיק חלב" כמו הרבה משפחות בגיל 3 חודשים כאשר התינוק רוצה כל היום להיות ליד השד. מפרשים את זה כאילו אין חלב אך בדרך כלל זה בכלל לא נכון. יש קפיצה בצמיחה בגיל הזה שגורם לתינוק לאכול יותר זמן ויותר פעמים ביום. אם אכן, זה היה כך אצלכם, תדעו שאתם יכולים לחזור ולהיניק אותו שוב ולהגביר את כמות החלב. זה לא עבוד. כדי לעשות את זה כדאי להתייעץ עם יועצת הנקה לגבי תוכנית לחזור להנקה. אם אתם ממשיכים עם בקבוקים אז לא לשכוח ולא לוותר על הקירבה ומגע עור לעור, להפוך את הצדדים שאתם מאכילים אותו בדיוק כמו שהיה עם ההנקה. גדלו אותו בנחת!

מעבר דירה - התעוררות בלילה. ממתיקים מלאכותיים - הנקה. ברצוני לברך על התשובות הבהירות והמעמיקות שלך לפונות . בני בן ארבעה חודשים והוא יונק בלבד. הוא ישן לילה שלם מאז גיל שבועיים ועד אשר עברנו לדירה החדשה. מאז החל להתעורר בלילה כל שעתיים-ארבע שעות. בנוסף הוא הולך לישון יותר מוקדם בשעה 7 בערב. עד למעבר לדירה החדשה הוא ישן מ10 בלילה עד 6 או 7 בבוקר. במהלך היום הוא כמעט ולא ישן .כאשר הוא מתעורר בלילה הוא יונק וחוזר לישון . לפני מספר ימים היינו בטיפת חלב והוא עלה במשקל יפה. התופעה נמשכת כבר 20 יום. האם יש קשר למעבר לדירה החדשה? , האם זו קפיצת גדילה ? שאלה נוספת היא האם יש קשר בין צריכת ממתיקים מלאכותיים והנקה . האם יש איסור כלשהו ? יש הגבלה בכמות ? תודה מראש על תשובתך.

22/10/2001 | 20:39 | מאת: אלן שיין, יועצת הנקה מוסמכת

היי איילת, תודה על ברכותיך. אני בטוחה שזה לא רק המעבר לדירה החדשה אלא כל ההכנות שהובילו למעבר זה. אולי היה יותר מתח בבית, אולי יותר עבודה פיזית מצידך ובן זוגך (אם אכן יש). זה באופן טבעי מעייף יותר, שזה גורם ליותר מתח בגוף, התינוק מרגיש את המתח. אולי ארוחות מהירות יותר בגלל הספק? אם היית בחוסר מנוחה ורוגע בזמן שהוביל למעבר אז זה בהחלט עלול להשפיע על הכמות. ואז היום הוא צריך להשלים ולכן אוכל בתדירות יותר גבוהה. 20 יום זה הרבה בישביל "זינוק גדילה". האם נרגעתם כבר מהמעבר? לוקח לנו גם זמן מה להסתגל למקום חדש. בדרך כלל, שינויים אלו הם זמניים. אם תלכי עם זה, לפי צורכיו, אני מאמינה שהכל יסתדר. למה את מתכוונת ממתקים מלאכותיים? סוכרזית? אספרטיים? תלוי בכמויות. לא כדאי להפריז בשום מוצר אך אם דובר על משקאות קלים דיאט, לרוב לא צריך להיות בעייה. בתקווה שזה יעבור מהר!

21/10/2001 | 00:08 | מאת: כרמל

אולי לא הבהרתי את עצמי היטב, אך תשובה עדיין לא מצאתי, גם לא בתשובה שהשבת ללבנת. א. אני אמא עצלנית. עד עכשיו (פחות או יותר) היה לי נוח להניק. אין צורך ללכלך כלים, הילד לא מתלכלך ועוד. ב. הבן שלי סירב לאכול בכפית, והוא מסרב עד היום. ג. הוא מסרב לשתות פורמולות גם מבקבוק. הוא מוכן רק לשתות מים מבקבוק. כשנותנים לו (למשל: בעלי או מישהו אחר) בקבוק הוא זורק את הבקבוק וצורח. ד. הוא מסרב כמעט לגמרי לאכול אוכל מוצק. לעתים רחוקות הוא אוכל מעט חתיכות במבה או מעט חתיכות פרי או לחם. אם הוא אוכל רבע פרי - זה הרבה. ה. הוא יונק בצורה כמעט מלאה. ממש כמו תינוק קטן. הוא גם קם באמצע הלילה לינוק. הוא גם ישן איתנו הרבה פעמים - כדי שיהיה לי יותר קל להניק בלילה בלי לקום מהמיטה. ו.הוא לא עולה טוב במשקל. הוא שוקל 10 קילו, למרות שבלידה שקל כמעט ארבע קילו. ז. העניין מתחיל להיות מביך כי הוא מושך לי בחולצה ומנסה להרים אותה כל פעם שהוא רעב, גם אם יש בסביבה אנשים זרים. ח. האם ישנה דרך ללמד ילד כמה האוכל הרגיל טעים? הרי באיזהשהו שלב הוא יצטרך לאכול כמו כולם, לא? ט. נכון שיש סיפוק בהנקה, ולראות את הבן שלך מחייך כשמעט חלב (ממך!) נוזל מזווית השפתיים זה כייף, אבל... די. יש גם חסרונות. י. האם זה יעזור אם ארשום אותו למעון? אולי שם יהיה מוכרח לאכול? אני רוצה להזכיר - יש לו כבר שש שיניים. והוא כבר בן שנה ושלושה חודשים!

21/10/2001 | 10:12 | מאת: אלן שיין

היי כרמל, הבהרה - קודם כל, אין תשובות ברורות כאן. יש המלצות, יש מחשבות ויחד לפעמים אפשר להגיע לרעיונות בעזרת עוד משתתפים בפורום. אין ילד שבדיוק דומה לשני. אז גם פתרון לילד אחד בכלל לא יתאים לך ולבנך. 1) מאוד יכול להיות שאת משדרת שאין לך זמן לטפל בעניין. שאלות: האם את מושיבה אותו יחד עם שאר המשפחה בזמני ארוחות. אם אני זוכרת זה ילד מס' 4! ממילא את מאכילה את כולם וצריכה להתאמץ לשים אוכל על השלחן, לא? אולי תנצלי את הזמן הזה לניסיונות. הוא גם בגי שמחכים כל מה שרואים (או שזה מוקדם בישבילו). יראה את הגדולים "אוכלים כמו גדולים" ואולי זה ישפיע. זה כמובן בתנאי שהוא כבר מתישב לבד ומסוגל בניחותה לשבת זמן מה. מה את מכינה לו? איך את מכינה לו? איך את מציעה לו? זה גם חשוב. ב) הוא לא צריך לאכול מהכפית. הוא צריך להחזיק אותה. יום אחד הוא ידע מה לעשות איתה. ג)בקבוקים ופורמולות. אולי תשני לו את התמ"ל. ביננו - זה באמת מגעיל לאחר הטעם המתוק של חלב אם. ד) אם הוא אוכל קצת פרי - יופי. לחם? יופי. תני לו דברים מזינים לשחק איתם. (לא חושבת שיש הרבה ערך תזונתי בבמבה וזה לא אחד המאכלים המומלצים בתור אוכל מוצק). ה) אין משהוא יוצא דופן בזה שהוא קם בלילה. ואם את רוצה לקחת אותו למיטה לנוחיותך, קשה לסרב להניק אותו. אז תשקלי אם זה מה שאת רוצה. כל עוד שהוא לא אוכל מוצקים, לפי דעתי , הוא עדיין זקוק לזה. ו) האם לרופאים יש דאגה לגבי התפתחותו? מישקלו? יש אנשים גדולים ויש אנשים קטנים יותר, וכל עוד יש התפתחות תקינה, והילד חיוני בהתנהגותו ונראה טוב ושמח אז אין מה לדאוג. חשוב יותר להסתכל על הילד מאשר על הגרפות ומשקלים. ז) אין לי פתרון - סבלנות וזמן - עוד מעט תוכלי לדבר איתו והוא יבין למה צריכים לחכות עד שאתם לבד כדי להיניק אותו. ח) אין דרך ללמד תינוק שהאוכל תעים. הוא יטעם והוא יידע רק על ידי ניסוי וטעייה. זה לא מסוג הדברים שאפשר לכפות. נכון שבאיזה שהוא שלב הוא יצטרך לאכול - אך רק שהוא יהיה מוכן לזה. שוב, כמו שציינתי קודם בהתכתבות שלנו - הוא עדיין צעיר ויש האומרים שתינוקות שלא רוצים לאכול יש סיבה לכך. אחד הסיבות זה רגישות יתר למאכלים מסויימים. שהמערכת העכול שלו יותר בשל הוא ירצה לאכול. הוא באמת עוד קטן בישביל זה כנראה. ואם אכן זה נכון, אז ב"ה , יש לו חלב אם (ואם מיניקה ומסורה) שיעזרו לו להגיע בהדרגה "לאכול כמו בן אדם"! ט. מדלגת י). את מציינת שהוא כבר בן שנה ושלושה. אני מציינת שהוא רק בן שנה ושלושה. גיל זה אינו הגיל המומלץ להכניס ילד למסגרת המונית. אין שום דבר שהם יעשו לו במשפחתון שאת לא תעשי את זה יותר טוב, עם יותר סבלנות (אפילו אם אין לך כל כך) ויותר אהבה. כל מעבר של תינוק הוא קריטי בישבילו כולל הגמילה ותזונה. הדרך בה תתיחסי לתינוק שלך היא עדיפה מאשר להכניס אותו למעון והיחס (לא רק הארוחות) משנה לו את כל המחייה והקיום. זאת לא סיבה לוותר על היחס הבונה של אחד לאחת. אם כן, אז מטפלת. שוב, לא נראה לי שזה יעזור בהרבה. הוא מנסה להגיד משהוא - ואני במקומך הייתי מקשיבה לו.

20/10/2001 | 19:38 | מאת: בובי

שלום אלן, בני בן החמישה וחצי חודשים יונק הנקה מלאה. מזה מספר ימים האוצר הקטן קם כל שעתיים בלילה ע"מ לינוק. עד גיל ארבעה חודשים ישן 'כמו תינוק' - כמעט 8 שעות ברציפות, אח"כ החל לעשות הפסקות קטנות יותר אולם עכשיו כאמור ההפסקות מאוד תכופות. מה יכולה להיות הסיבה לכך? כל האמהות המנוסות (שלרוב לא מפרגנות להנקה מלאה בגילאים האלה) אומרות שיתכן והחלב שלי לא מספיק לו. היתכן?! לפי כל תאוריות ההנקה אמור להיות לי מספיק חלב בשבילו בכל גיל. יכול להיות שיש קפיצת גדילה בגיל הזה והוא יונק בכזה קצב על מנת להגביר את החלב? אם כן, האם זה זמני? אני מאוד מותשת מהקימות האלה בלילה, גם במשך היום הוא עושה הפסקה של בין שעה וחצי לשעתיים בין הנקה להנקה. עוד מידע - היניקות של בני מאז ומתמיד היו קצרות מאוד ומשד אחד בלבד (ככה הוא רוצה) עכשיו הם קצת יותר ארוכות ולעיתים נדירות אפילו משניהם. יש לך הצעות? הסברים? אמא מותשת.

20/10/2001 | 23:55 | מאת: נעמי

אני אמנם לא מומחית אבל זה נשמע כמו קפיצה בגדילה. וזה בד"כ עובר תוך מס' ימים. חוץ מזה אין דבר כזה שחלב אם לא מספיק - כמה שתניקי יותר ככה יהיה לך יותר חלב.

21/10/2001 | 09:29 | מאת: אלן שיין

היי בובי, נעמי צודקת בטיאוריה. בכל עת יש מספיק חלב וגם טיב החלב הוא מזין. נשמע לי שאת הולכת עם רצונות של הצאצא וכך גם תתגברי על 1) תפוקה יותר גדולה של חלב אם אכן זה מה שהוא צריך 2) הקשיים שיש לו אם אכן משהוא אחר מציק לו. תינוקות בגיל הזה בדרך כלל אינם מתעוררים כדי לינוק. הם מתעוררים כי משהוא מעיר אותם (אפילו פיפי, גזים, כאבי בטן קטנים, שיניים, והשורה עוד ארוכה.!!) אבל אם הם כבר מתעוררים אז מחפשים את הדבר הכי מרגיע - שד, חום הגוף, מציצה, . אם אכן התינוק נרגע - אז זה בכלל שולל את האפשרות שהוא רעב. אם הוא רעב - הוא יבכה - אם אין חלב הוא ימשיך לבכות אפילו ליד השד. נשמע קלאסי לקפיצת גדילה וטוב שיש לך איך להרגיעו! זה יעבור. כמובן אם נראה לך שהוא בוכה ולא נרגע בשום פנים ואופן אז כדאי לקבוע עם הרופא המטפל. בהצלחה.

20/10/2001 | 12:37 | מאת: אבי

בני בן 2 ו-3חודשים עדיין יונק!!! כל ניסיונות הגמילה נכשלו . בטיפת חלב יעצו לי להעלם מהבית לכמה ימים,אך אני פוחדת לגרום לחרדת נטישה. אשמח להעזר בעצתכם.

21/10/2001 | 09:21 | מאת: אלן שיין

אבי, בגיל הזה יש כבר אפיקי תקשורת וניתן לדבר - להביע- גם את וגם הוא. יש הרבה משפחות שמיניקות בגיל הזה אז קודם כל, זה לא דבר שלילי. מיניקות עד גיל 3 ו 4 אפילו. כמו הרבה דברים, צריכים החלטה ולהיות עקבית. כדי להוריד אותו מההנקה בהדרגה (לא כמו שהאחות בטיפת חלב הציעה כי זה בהחלט לא לעניין) את חייבת להיות עקבית. אם תחליטי להפחית את מספר ההנקות - אז על תוותרי לו כאשר נוח לך ואולי בזמן שאין לך זמן או סבלנות "לדבר על זה". כדאי לך להזתתף במפגש מספר 4 של ליגת לה לצ'ה באזור מגורים שלך הנקרא "תזונה וגמילה" ואולי תפגשי עוד אמהות שהן באותו מצב. מאוד עוזר. בדבר פרטים: 03 647 2411. יש המון שאלות שצריכים להתייחס אליהם חוץ ממה שציינת כאן. האם הוא בגנון או משפחתון? איך אתם מבלים במשך היום? ועוד..... עקביות - זה המילה!

17/10/2001 | 22:26 | מאת: דנה

אני אם לתינוקת בת 3 חודשים. התינוקת יונקת בלבד. היא עולה יפה במשקל ורגועה בדרך כלל. אולם, הצואה שלה עדיין נוזלית וצהובה, ולעיתים גם ירוקה. האם זה נורמלי להפריש צואה כ-3 -4 פעמים ביום?

18/10/2001 | 07:49 | מאת: נטלי

הכל נשמע לי נורמלי לחלוטין. לתינוק יונק אפילו יכולה להיות יציאה פעם בשבוע וזה עדיין יהיה נורמלי.

18/10/2001 | 08:17 | מאת: אלן שיין, יועצת הנקה מוסמכת

נטלי הוציאה את המילים מהפה! בדיוק! הכל נשמע תקין. תהני

17/10/2001 | 22:05 | מאת: רונית

כמה זמן ניתן לשמור את חלב האם - במקרר, במקפיא ובטמפרטורת החדר?

18/10/2001 | 08:15 | מאת: אלן שיין

רונית, טמפ. החדר - כ-6 שעות (תלוי באיזה טמפ מדובר) מקרר - הנחיות הן עד שבוע אך הייתי ממליצה מספר ימים (תלוי בכמות בבקבוק - כמה שיותר מלא, ישמר יותר. תא הקפאה - 2-3 חודשים מקפיא (נפרד מהמקרר - 6 חודשים

16/10/2001 | 08:02 | מאת: מאירה

שלום רציתי יעוץ ליותר מנוסות ממני בהנקה . הבת שלי בת שלושה שבועות . ורק יונקת. הענין הוא שהיא רוצה עוד ועוד כול היום. הציצי שלי כבר מרוקן לגמרי. והילדה לא רגועה בכלל . בלילה האחרון ישבתי איתה עד שלוש לפנות בוקר בצרחות כאילו שהורגים אותה. והיא נכנסת להסטריה וכבר לא יודעת מה היא רוצה . ניסיתי הכול. רק כשכבר התיאשתי הכנתי לה תחליף חלב של רמדיה. והיא נרדמה לא יודעת אם מעיפות או משובע. שאלתי היא האים אני צריכה לישאוב כדי להגביר את הכמות. או שהחלב שלי לא מספק אותה ?. כי הבוקר היה אותו סיפור. אנא יעצו לי , אני כבר בדמעות אני לא רוצה לותר על ההנקה. איך מגבירים את החלב .? ועושים אותו טוב בשבילה. אנא הצילו

16/10/2001 | 09:52 | מאת: נעמי

מאירה שלום, יכול להיות שיש לה עכשיו קפיצה בגדילה - כלומר יש לה צורך ביותר חלב - ככל שתניקי יותר כך יהיה לך יותר חלב. אם תתני לה תחליף לעומת זאת לא תגבירי את כמות החלב שלך כי היא תשבע ממנו ואז תניקי פחות. תשתי הרבה , תנוחי ותניקי אותה כמה שהיא מבקשת. אם זה באמת קפיצה בגדילה המצב מסתדר תוך כמה ימים. חוץ מזה אם היא מאד לא רגועה בכל זאת אולי משהו אחר מציק לה -כמו גזים? אל תתיאשי!

16/10/2001 | 19:48 | מאת: מאירה

היי הלכתי לרופא והוא אמר שהכול בסדר. אז מה בעצם לא בסדר. ומשהוא לא בסדר אם היא בוכה כול הזמן. מחר אני שוב אצל הרופא. ונראה בכל אופן תודה

16/10/2001 | 11:21 | מאת: הירוקה

בתי בגיל בתך. כפי שכבר כתבתי כאן בעבר גם אני בהתחלה הייתי בראש של רק הנקה. היום אני יודעת שהכי טוב זה חלב אם, אבל חשוב אף יותר ללכת עם הראש של הילדה. עצתי: התחילי כל ארוחה במתן חלב אם מהציצי, אם לפי התגובות שלה יראה לך שכבר אינה מוכנה לינוק יותר בארוחה זו (והסיבה ממש לא חשובה) אבל היא עדיין רעבה - תני לה את הפורמולה שהכנת מראש (הכיני מנה בהתאם לגילה כאילו שזה לא משולב עם הנקה) ותני לה מזה כמה שתרצה לקחת. לכשהיא תסיים לאכול ותשכיבי אותה, קחי משאבה ובקבוק נקי (אני מבטיחה לך שעוד יש לך קצת חלב להוציא) ותשאבי במשך מספר דקות מכל שד (אפילו אם יצא ממש טיפות בודדות זה יעודד את הגברת הייצור). אם תשאבי כמות קטנה בלבד הוסיפי באותו בקבוק את הפורמולה, ערבבי ושימי במקרר עד לארוחה הבאה; אם תשאבי כמות גדולה אז את הפורמולה הכיני בבקבוק נפרד ובארוחה הבאה לאחר השד תני לה קודם כל את החלב השאוב ורק בסוף את הפורמולה. מנסיון זה עוזר, זה תענוג וזה מאוד מקל בהצלחה!

16/10/2001 | 11:26 | מאת: הירוקה

זכרי, אם מותשת אינה דבר טוב, ואת נשמעת לי מותשת, השאיבה והפורמולה יקלו עליך ויעזרו לה הרבה יותר מאשר עוד זמן הנקה שרק יתיש את שתיכן. אני משלבת פורמולה ושאיבה וכמות החלב שיש לי להציע רק עולה (אני ממש דולפת), אז שלא יספרו לנו סיפורים.

16/10/2001 | 19:49 | מאת: מאירה

תודה על העצה אני ינסה גם את זה את 10 תודה מאירה

15/10/2001 | 21:30 | מאת: נטע

הנקתי את בתי עד גיל חמישה חודשים, אני כבר לא מניקה שמונה חודשים,(בתי כבר בת שנה וחודש),עדין יש לי חלב. האם זה נורמלי?

16/10/2001 | 21:44 | מאת: אלן שיין

כן, זה נורמלי. לאט לאט החלב יתייבש. אני משארת שאת מדברת על כך שאת לוחצת את עדיין רואה שחלב יוצא ולא שמטפטף לך ללא כל גירוי.?

15/10/2001 | 21:28 | מאת: מיכל

אלן שלום, תודה על ההתייחסות לשאלתי הקודמת (בעניין אכילה מבקבוק). בתי כיום בת שלושה וחצי חודשים, וניזונה עד כה מהנקה מלאה בהנאה רבה. אחזור לעבודה כשתהייה בת ארבעה חודשים. המקפיא מלא בקבוקי חלב שאוב, ושאלותי לצורך הכנת ה"מאגר"- כמה זמן ניתן לשמור את החלב במקפיא וכמה במקרר? כמה חלב בערך ניתן לצפות כי תאכל בארוחה בהעדרי (אני עתידה להעדר בהדרגה למשך 8 שעות) ? מכיוון שעד עכשיו רק ינקה אין לי מושג מהם סדרי הגודל (משקלה כיום 6.750 ק"ג). תודה רבה

16/10/2001 | 21:26 | מאת: אלן שיין

היי מיכל שיהיה לך בהצלחה שתחזרי לעבודה! מקרר-בקבוק די מלא - לפחות 5 ימים תא הקפאה של מקרר - 2-3 חודשים מקפיא (עמוק) חצי שנה כמויות: כל אחת שונה. אם יש לך כמויות של 100 וגם 50 ניתן להפשיר די מהר ובתוך כמה ימי ניסיון תדעו פחות או יותר כמה היא צורכת. כל טוב!

15/10/2001 | 08:16 | מאת: טל

לאלן שלום! תודה על תשובתך הקודמת. נאמר לי שלקיחה חילבה מגבירה את יצור החלב. האם זה נכון? ואם כן,איך לקחת?ממולץ? בתודה

15/10/2001 | 18:07 | מאת: אלן שיין

היי טל, יש האומרים שחילבה עוזר להגביר את כמות החלב אך לעולם זה לא יעזור בלי להגביר את תכיפות ההנקה. אין הוכחה מדעית על כך אך יש אלו שבאמת מרגישים שזה עוזר. אם אני לא טועה ניתן להשיג את החילבה בתור קפסולות בבתי טבע. יש עוד דבר הנקרא חלב אם שאמור לעשות אותו הדבר. אולי מישהוא כאן בפורום יכולה ליידע אותך לגבי התכשירים האילו ואיפה אפשר להשיג אותם. בהצלחה.

21/10/2001 | 14:03 | מאת: איילת

צמח החילבה הוא בעל טעם מאד דומיננטי וגורם להפרשות עם ריח לא סימפטי מהגוף. לכן אני ממליצה לך להזהר מאכילת חילבה שמא הטעם הדומיננטי יעבור לחלב. אני מכירה תכשירים להגברת חלב - כדורי ויטהמילק של חב' ביוויט , וטיפות של רפאל שנקראות חלב אם. בנוסף השתדלי להוסיף לתזזונה שלך שקדים זה מאד מועיל לייצור החלב , מניסיון!!!

14/10/2001 | 23:16 | מאת: כרמל

קודם כל תודה לך, אלן, על התייחסותך. כאן עלי לציין, כי ילדי הגדולים התחילו להתעניין הרבה יותר מוקדם באוכל. הגדול התחיל להתעניין בגיל חמישה חודשים, ובגיל חצי שנה כבר נתתי לו תוספות. והשני והשלישית התחילו להתעניין בגיל חצי שנה - אבל רק בגיל שמונה חודשים התחלתי להוסיף ארוחות מסודרות להנקה. כמו כן בני הרביעי יושב יפה. הוא גם עומד ומתקדם בהליכה בעזרת השענות. הוא יודע לטפס על מדרגות ועל מיטות. כך שאין לו לדעתי בעיה בתחום זה. הוא נוהג לאכול לעתים רחוקות ורק מגוון קטן של מוצרים, שגם ממנו הוא אוכל מעט מאוד. כמו לחם, במבה, ביצה מקושקשת, מעט חתיכות פרי. הוא בדרך כלל מפורר את האוכל וזורק אותו מהשולחן שלו. האם יכול להיות שהוא מרגיש שאין לי כוח להאכיל אותו, ואני מעדיפה שהוא יאכל לבד? כאן עלי גם לציין, כי למרות שמאוד נהנתי להניק עד עכשיו, הרי זה כבר מתחיל להכביד. וגם הוא מתחיל להכאיב לי. כשהוא יונק אני מרגישה כאילו שהוא נושך אותי חזק מאוד. למרות שהוא לא נושך אותי, כי הרי ביניקה לא מפעילים בכלל שינים (יש לו שש!). מעניין, שכשאני נותנת לאחים שלו גלידה או ארטיק או אפילו סוכריה על מקל הוא רץ אליהם ומבקש מהם ללקק. אבל לאכול את הגלידה בכפית - הוא לא מוכן ופשוט מפנה את הראש. למה הוא לא רוצה לאכול? הרי הוא כבר מבין שיש דברים הרבה יותר טעימים!!! זה גם מתחיל להיות לא נעים כשהוא מרים לי את החולה גם ליד אנשים. פשוט מביך. הוא יודע מה הוא רוצה ומסוגל לינוק בכל תנוחה כמעט, וזה לפעמים קצת מביך. הוא יכול אפילו להעמד באמצע ההנקה. בקיצור: איך שמים לזה סוף?

15/10/2001 | 18:01 | מאת: אלן שיין

היי כרמל, אם תקראי את התשובה שלי להודעה הבאה אל לבנת אולי זה יעזור לך להכניס את זה לפרופורציות. אם את לא רוצה להמשיך להיניק אפשר להעביר אותו לתמ"ל. (תרכובת מזון לתיונוקות - פורמולה). אם באמת מגיעים מים עד נפש אז בהחלט כדאי לשקול לשנות דברים. האם אתם במעקב רפואית? האם דברת עם הרופא המטפל? בדרך כלל ילדים שלא רוצים לאכול מראים שיש משהוא-אולי רגישות למאכלים. הייתי שואלת את הרופא את דעתו. רוב ההתנגדויות נפתרות עם סבלנות , אהבה ורוגע אך אם את לא מצליחה להמתין עד לרגע - (ואם ל-4 ילדים הוא מספיק סיבה להיות לחוצה!!!!) אז אולי באמת כדאי לשקול מעבר לתמ"ל אם זה יעזור לך להמשיך בצורה בה תרגישי יותר טוב.

14/10/2001 | 22:07 | מאת: לבנת

שלום הילד שלי בן שנה ועשרה חודשים ועדיין יונק. אני מאוד רוצה להפסיק אך חוששת מפגיעה בו -הוא מאוד קשור אלי ומבקש "ציצי" המון פעמים ביום. הוא גם מאוד עקשן ובגלל זה לא הפסקתי עד היום. (אין לי כוח נפשי להתמודד עם בכי קורע לב). מישהי אמרה לי שיש תאוריה שהילדים מפסיקים לבד את ההנקה. האם זה נכון? לבנת

15/10/2001 | 17:48 | מאת: אלן שיין

היי לבנתת ואכן נכון שהילדים מפסיקים לבד. השאלה - עד כמה את מוכנה לחכות שהוא ייזום את הגמילה? האמת היא שיש כמה דרכים לעזור לו להגיע לגמילה. הגיל של התינוק הוא עוד קטן בכדי לצפות ממנו להפסיק באופן טבעי. אם כבר הולכים עם "הטבע" אז יש הגורסים שהתינוקות של בני אדם אמורים לינוק עד גיל 3-6.(כן, אני מתכוונת לשנים!). ישנן די הרבה אמהות שאני מכירה כאן ובחו"ל שמיניקות עד הגיל הזה. זה נורמלי לחלוטין אך החברה שלנו המערבית השתנתה ולא כל כך רואה את זה או מקבלת את זה. די נדיר היום. אך קיים. במפגשים של ליגת לה לצ'ה מדברים במפגש מס' 4 על הגמילה ותזונה. מאוד היה עוזר לך. ישנן הרבה המלצות איך לייזום את הגמילה. בשביל זה יש להכיר את הילד, להכיר אותך, להבין איך עובר היום שלכם, האם הילד במשפחתון, האם הוא בבית. מה סדר יום. מה הוא כבר אוכל, איך ההתפתחות שלו? זריז? איטי יותר? נהנה מאוכל מוצק? איך המשפחה אוכלת, יחד? האם הארוחות רגועות? האם שני בני הזוג (אם יש) באותה גישה? קשה להגיד לך בדיוק איך להמשיך בגמילה אם בכלל כדאי להתחיל "משטר". לכן, הקבוצות מועילות או ייעוץ עם יועצת הנקה. היא תעזור לך להגיע להחלטות או היא תרגיע אותך ותעודד אותך להמשיך בדרך בה אתם הולכים. מקווה שזה עוזר. אם תרצי עזרה של מדריכות או יועצות ניתן לקבל פרטים ב-מ.מ.ש.- 03 647 2411

14/10/2001 | 13:42 | מאת: רננה

יש לי שתי שאלות: - יש לי תינוקת בת חצי שנה שיונקת ומקבלת גם מוצקים (פירות וירקות) בעבר היא ינקה כ - 5 ארוחות ביום ולאחרונה הורדתי את היניקות בהדרגה ל 3 אני מעוניינת לעבור להנקות של בוקר ולפני השינה, האם החלב בשד "ישרוד" כ - 12 שעות ללא יניקה ולכמה זמן? - לאחרונה, התינוקת שלי, כאמור בת חצי שנה, מעדיפה את שד שמאל ויונקת משד ימין מס' דקות קצר, כתוצאה מכך יש לי שד אחד גדול והשני קצת פחות עלי לציין כי לאחר בדיקה ראיתי כי החלב בשד הימני לא נגמר לגמרי, האם יתכן כי החלב בשד ימין הולך ונגמר רו שיש טמים שונים בין השניים? מה לעשות כדי שתינק משניהם באותה מידה? תודה רבה

14/10/2001 | 20:54 | מאת: אלן שיין

היי רננה, א) כאשר עוברים למוצקים לא כדאי להוריד כל כך הרבה ארוחות של חלב. בשנה הראשונה של החיים האוכל האופטימלי הוא חלב אם או תמ"ל (פורמולה). האוכל המוצק הוא התוספת. לאט לאט כאשר התינוקת תוכל יותר ומיותר אבות מזון אפשר לוותר על ארוחות חלב. בינתיים כדאי ללכת לפי הנחייות של משרד הבריאות. לגבי חוסר אזון בין צד לצד יש בדרך כלל תופעה של נוחות או יותר כוח בצד אחד. זה מאפשר לתינוקת להיות יותר רגועה ולהנות מהצד בו יש לך יותר תמיכה. צריכים לקחת בחשבון שהמשקל שלה יותר כבד היום ואני מניחה שיותר קשה להחזיק אותה. לכן רצוי לשים לב לתמיכה כדי לעזור לך להחזיקה. עוד סיבה יכולה להיות דלקת אשניים - כאשר כואב לה לשכב על צד אחד - (לא שאני מאחלת לך - טפו טפו) סתם זורקת כמה רעיונות.

14/10/2001 | 08:11 | מאת: טל

לאלן שלום: יש לי תינוקת מתוקה בת 5 חודשים שיונקת בלבד,ללא שום תוספת של פורמולה וגם לא מקבלת נוזלים אחרים,רק ציצי.לאחרונה שמתי לב שכמות החלב ירדה באופן משמעותי מאוד,ללא סיבה שנראת לי לעין.אני מקפידה לשתות ולנוח (כמה שניתן) ומשתדלת לרבות בהנקות.אבל אפילו כך,התחושה של השדיים המלאות נעלמה והתינוקת לא רגועה ורעבה.ברצוני להמשיך להניק נטוכל החורף אבל נראה לי שאצרותרך לאוסיף לה אוכל אחר,למרות שאני מאוד לא רוצה בנתיים.שתי שאלות: 1) איך ניתן להגביר את כמות החלב? 2)חברתי סיפרה לי שקראה כתבה על הנקה ובה כתוב שאם ישנים על הבטן החלב נפסק.האם זה נכון? אני פשוט רק חיכיתי לגמור עם ההריון לחזור לישון על הבטן!!. אשמח לקרוא את תשובתך.בתודה

14/10/2001 | 20:40 | מאת: אלן שיין

היי טל, כדי להגביר את כמות החלב צריכים להיניק לעיתים יותר קרובות. כמה שמיניקות יותר יש יותר חלב. האם התינוקת רוצה לאכול לעיתים יותר קרובות? לפעמים זה בא יחד. זינוק גדילה המראה שהיא צמחה וזקוקה ליותר חלב, והרצון לינוק יותר. אם היא עדיין נרגעת ליד השד כאשר היא לא רגועה, סביר להניח שאכן זה "קפיצה בגדילה". קחי כמה ימים רק להשלים לה וכבר תרגישי יותר מלאה והתינוקת תרגע. אם את ישנה על הבטן כבר 5 חודשים והצלחת להיניק אני לא מאמינה שיש קשר. בהצלחה.

על מנת שהתינוקת שלי לא תסבול מגזים?

היי אם, רוב התינוקות סובלחים מגזים ואחוז די נמוך מושפע על ידי המאכלים של האם. כך שבאופן שרירותי לא הייתי מציעה לך בכלל לחשוד דווקא על מאכל או מאכלים מסוימים. הגזים תופעה מאוד ידועה וקשורה יותר להתפתחות המערכת העיכול של התינוק שצריך להסתגל לחיים חוץ רחמיים. אני בטוחה שתמצאי עוד התייחסויות לנושא בעמצאות מנוע החיפוש. אם התינוק סובל מעל המידה הנורמטיבית ובמשך כל היום אז מתחילים בדיאטת אלימינציה - מוצרי חלב, חיטה, ולפעמים מאכלים הגורמים לגזים אבל לרוב אין מה לעשות - התופעה עוברת כעבור כמה חודשים.

האם זה מזיק לתינוק?

11/10/2001 | 21:08 | מאת: מאירה

היי שמי מאירה אני אמא במשרה מלאה. ללחן חיים ואליה . אני נמצאת בחופשת לידה כבר שבועיים. ורק מניקה .תמיד קנאתי באמהות שמניקות עד גיל שנה + וזאת הזדמנות פז בשבילי להוכיח לעצמי שגם אני יכולה. אם הבן לא רצה לינוק בשום אופן היה עצבני, ואני אמא חדשה אז זה לא הלך. אם הבת זה הלך שלושה חודשים ואז נמאס לי להסתגר בחדר ולהניק אני פשוט לא מוצאת מקום מתאים בחוץ להרים את החולצה. ואכשיו אני מאוד רוצה להניק עד גיל 3 אפילו ואני לא יותר כי גם היא לא רוצה לא בקבוק אפילו לא מים עם סוכר ענבים. ואפילו לא מוצץ.[שזו בעיה בפני עצמה] אני צריכה לחזור לעבודה ב15 לדצמבר ואני משאירה אותה עם מטפלת. איך להשאיר אותה זו חצי משרה אז רק ארוחה אחת. ניסיתי פעם לתת לה תוספת של רמדיה תחליף חלב והיא הקיאה אותו אני חשבתי שהחלב שלי לא מספיק טוב כי היא בוכה המון. ורוצה המון ציצי . רק זה מרגיע אותה אני פוחדת שהיא הפכה אותי למוצץ . אנא יעצי לי . אני ממש זקוקה לחיזוק. בתודה מראש מאירה

11/10/2001 | 22:25 | מאת: טלי א.

הי מאירה אל תתייאשי!!! בני בן 3 וחצי חודשים וכשנולד גם הוא רצה הרבה לינוק. היום הוא אפילו יונק כל 3 שכות ולפעמים גם כל שעה וחצי ושעתיים. תני לתינוקך בכל פעם שהוא רוצה לינוק, אח"כ זה יסתדר וזה שווה את המאמץ. אל תפסיקי להניק ותתפתי לתחליפים. תחליף הוא תחליף ואין כמו החלב שלך. בהצלחה, טלי

16/10/2001 | 19:43 | מאת: מאירה

תודה אבל הצרחות זה משהוא לא מהעולם הזה והרופה אומר שהכול בסדר. אז מה בעצם לא בסדר? נקווה שזה יעבור מהר ביי

11/10/2001 | 23:54 | מאת: אלן שיין

היי מאירה, מזל טוב! כרגע חזרתי ממפגש של אמהות אחרי לידה וחבל שלא היית. דברנו על כל ההתלבתויות ההתחלתיות בן היתר וגם על הרבה דברים החלים עלינו ולתינוקותנו בחודשים הראשונים של החיים. אין שום סיבה שלא תוכלי להמשיך להיניק כל עוד שטוב לך ולתינוקת. תניקי באופן מלא עד שאת מתקרבת לחזרה לעבודה. אז כמה שבועות לפני זה את יכולה להתחיל לשאוב ולשמור בהקפאה את החלב שלך. אפשר לנסות לתת לתינוקת (על ידי מישהוא אחר) את הבקבוק לראות איך היא מגיבה. כדאי לצבור חלב לפני החזרה לעבודה כך שלא תהיהי בלחץ של שאיבות ברגע האחרון. זה שהיא לא רוצה בקבוק או מי סוכר זה רק לטובתה. היא לא זקוקה לזה - בוודאי לא לסוכר - אפילו סוכר ענבים. האוכל האידיאלי לתינוק זה חלב אם או תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) ואם היא לא רוצה מוצץ זה מפני שהיא לא אמורה לענות על ייצר המציצה על ידי מוצץ אלא על ידי השד. הייצר נברה בישביל השד - לא לתחליף פלסטי. זו גם לטובה כי כמה שתניקי יותר כך נוצר יותר חלב. יש סיכוי יותר טוב אם מישהוא אחר מנסה לתת לה את הבקבוק ולא את כי היא מריחה שזו את ואפילו בגיל הזה קשה לעבוד עליהם. גםת זה מוקדם מידי לתת אלטרנטיבה לפטמה הטבעית אם כי זה עלול לפגוע ביכולתה (רצונה) לינוק. בהעדרותך כשתחזרי לעבודה, יש סיכוי שאם היא רעבה היא תיקח את הבקבוק בסוף למרות שישנם גם תינוקות שבוחרות לחכות עד שאימא מגיעה הביתה ואז משלימים את החסר. צריכים לחכות ולראות איך הדברים מתקדמים. כל כך רצית להצליח לינוק אז רצוי אולי לחכות ואם היא לא רוצה בקבוק אז אפשר להאכיל אותה עם מזרק.

16/10/2001 | 19:44 | מאת: מאירה

תודה אלן

11/10/2001 | 08:44 | מאת: תמי

לאלן שלום! אני אמא לתינוק מקסים בן 8 וחצי חודשים.מאז לידתו הוא לא יודעה מה זה בקבוק או מוצץ,רק ציצי יום ולילה.לפני חודש התחלתי לנסות אוכל מוצק,בכפית,אבל הוא ממש לא מעונין בזה ורוצה להמשיך לינוק.יש לציין שהוא מפותח היטב,יושב יציב,ישלו 3 שיניים,אבל שום מזון אחר מענין אותו.התעיצתי עם רופא הילדים שלי ו הוא אמר לי שמצידו אין התנגדות שתינוק ינק בלבד עד גיל שנה,ללא שום מזון אחר.לי נח מאוד עם המצב,לא צריכה לבשל,לרסק וללכלך,רק להרים חולצה.שאלתי: האם מצב זה הוא נורמלי ו בריא בשבילנו?האם חלב אם עדיין מספק בגילו את כל המרכיבי מזון החיוניים להתפתחותו?מה עם ברזל ו אנמיה? הוא גם לא מקבל ברזל בסירופ.אני צריכה לתת לו?ו... עד איזה גיל "מותר" הנקה ללא כל דבר אחר? אשמח לתגובתך,תודה.

11/10/2001 | 14:48 | מאת: אלן שיין

היי תמי, 1) זה בהחלט התנהגות והתפתחות נורמלית ואני מסכימה עם הרופא. נשמע מאוד תומך ויודע על הנקה ומאוד הייתי רוצה את שמו ובאיזה מסגרת הוא עובד. אני אפנה אנשים אליו!! 2) חלב אם מספיק אפילו מעבר לשנה. 3) אפשר להיניק ילד עד כל גיל כל עוד שהוא מרגיש טוב, מתפתח יפה, עולה במשקל ומאושר. ישנם כנה עבודות שמראות שתינוקות שלא אוכלים מוקדם (מוצקים) לפעמים רגישים למאכלים אחרים. 4) לגבי ברזל. אם הוא לא אנמי אז לא צריכים ברזל. צריכים מעקב. ואת במעקב אצל הרופא. 5) בגיל הזה ניתן לתת לו את הכפית ושהוא יהנה מההתנסות ולאו דווקא מהערך התזונתי של האוכל. את יכולה לאדות גזר ולשים כמה חתיכות על צלחת או שלחן. לא רצוי למעוך כל דבר. הוא לא יבדיל בטעמים או מרקמים שונים. כמה שיותר טבעי יותר טוב. שוב, כדאי ללכת למפגש בנושא תזונה וגמילה של ליגת לה לצ'ה - יש להם הרבה רעיונות ועצות מעשיות.

11/10/2001 | 07:59 | מאת: הירוקה

עצחותיך בפורום טובות ומועילות מאוד, כנראה יותר מכפי שנדמה לך, את רק מאוד מקלקלת אותן בזה שאת כל הזמן שולחת אותנו ליועצות. נכון שלא הייתי אצל יועצת מהליגה שלכן, אבל כמעט כל צוות האחיות בבית החולים בו ילדתי מבינות היטב בנושאי הנקה והן עזרו לי. אבל מתברר שעזרתן, שהייתה עזרה במפגש פנים אל פנים, הזיקה לי יותר מאשר הועילה. כל ההשתפרויות שחלות אצלי בנושא ההנקה נובעות אך ורק ממה שקראתי בספרות וכאן באינטרנט לאורך תקופת ההריון (אגב, זה כולל בין היתר את קריאת הספרון שאת עצמך כתבת). המידע שקבלתי בדרך זאת והעצות הוירטואליות שאני מקבלת בין היתר כאן בפורום, מועילות לי באמת ובעוד שעצות ברמה האישית ובמפגש פנים אל פנים מזיקות לי מאוד והן שעקבו את הצלחת ההנקה אצלי. אז עצתי, גם לגבי שאלותי אני וגם לגבי שאלות של אחרות - הפסיקי להפנות אותנו למפגשים עם יועצות. אם שזה בכל זאת יענין אותה כבר תשאל בעצמה איך להגיע לפגישה כזאת ותשובתך לה תועיל גם לאחרות שכן תהיינה מעונינות, אך הפניה של מי שאינן מעונינות אינה במקום ויש בה טעם לפגם. המשיכי בעבודתך המקודשת כאן בפורום, ובכל דרך אחרת, אבל השאירו בידינו את הבחירה אם לפנות למפגש אישי עם יועצת או לא. כשאת חוזרת על זה כאן הרבה זה הופך את מי שלא עושה זאת לבעלת תדמית של אם גרועה שלא דואגת לילדיה. תודה!

11/10/2001 | 14:41 | מאת: אלן שיין

לירוקה היקרה, רואים בהערה שלך בדיוק עד כמה שאת באמת ירוקה בנושא הזה. את, כמו רבבות הנשים היולדות כאן בארץ ובעולם כולו, תמימות בלידה ראשונה ונוטות להאמין לכל אחד שאומרת שהיא דווקא מתמצאת בתחום של ההנקה. תדעי לך, שאני מסכימה עם כל מה שכתבת כאן ואני מקדישה הרבה שעות, ימים ולילות בתיקונים אצל יולדות \\\(ותינוקות) שקיבלו עצות לא ראויות ושגויות מאנשי צוות המתימרים להיות בעלי ידע. יש הטעייה מאוד גדולה כאן ואת צריכה לדעת שאין יועצת הנקה מוסמכת (מלבד אסתר ב"ליס" חצי משרה) המועסקת על ידי בתי היולדות כאן וגם לא בטיפות חלב.. אף אחת. יש אחיות שעברו הכשרה כזאת בארץ (אולי 5 במספרן) על ידי הגורם המסמיך ה-IBLCE אך לא עובדות בתקן יועצת הנקה. יתר על כך, אחות שמסיימת בית ספר לסיעוד לרוב לא עוברת אפילו שעת לימוד אחת בנושא ההנקה. אז עם מי בדיוק נפגשת? את לא יכולה בכלל להגיד לי שנפגשת עם יועצת או אפילו מדריכת הנקה בבית יולדות. אין. נכון שזה שערעוריה אבל עובדה. מאוד יכול להיות שנפגשת עם אחות עם ניסיון אישי של עצמה עם התינוקות שלה - אך גם זה לא מבטיח שהיא יכולה לפתור בעיות בהנקה. אולי היא כן עברה קורס קצר של משרד הבריאות של 30 שעות שקיים (אנו מעבירות את הקורסים האילו) אך גם זה לא הופך אותה למומחית בנושא. בתור אשת מקצוע שעוסקת כ-17 שנה במקצוע את יכולה להיות בטוחה כי לי ניסיון וידע שנלמד במשך שנים כמו שאר ה22 יועצות המוסמכות שישנן בארץ. כמו כל מקצוע גם בתחום הרפואה יש דברים שחייבים לראות מול העיניים ולא הייתי אשת מקצוע אמינה אם הייתי מתימרת לפתור את כל הבעיות אך אני כן יודעת איזה סוג דברים מצריך טיפול מעמיק יותר מהעצות "חינם" באתרי אינטרנט או אפילו באמצעות הטלפון. אני בקשר עם כל אימא שפונה אלי - אם זה בהיותי כ-מדריכת לה לצ'ה או אם בהיותי יועצת הנקה מוסמכת שמקבלת קהל פעמיים בשבוע ואני עורכת גם סטטיסטיקה כמו כולן לבחון את היעילות, השיטה ותוצאותיהם. אני יודעת בדיוק מה סוג הדברים שאני אוכל לפתור בלי להיפגש עם היולדת ומה הסיכויים שלי לעזור במקרים מסויימים. ההצלחה בכלל לא תלוייה בי אלא באם והתינוק. יש חשיבות רבה למפגשים שנותנים תמיכה ועידוד שזה באצם אפילו יותר חשוב כי הרבה מהבעיות נובעות מחוסר ביטחון עצמי וידע. חבל שנכוות על ידי מישהיא שהציגה את עצמה כבעלת ידע, טעות של הממסד לא שלך. את לא אמורה להבדיל או לערוך חקירות באחות לגבי רכישת הידע ומה מידת המומחיות שלה. רק צר לי שאת מציגה את הדברים בצורה מאווטת ושוללת אולי את האמינות והמקצועיות שלי ושל כל אחד מאיתנו . חשוב שכולן תדענה שאנחנו פה בישבילהן ושיש כמה וכמה דרכים לקבל את העזרה והתמיכה. המקצוע שלנו עלה על הפרק בדיוק בגלל הסיבות שאת ציינת בהערה שלך. קבלי את זה או לא. אנחנו מצליחות בעבודה שלנו. יש חשיבות רבה בקבוצות (לפי מחקרים עולמיים) וכמובן מהמציאות. אנחנו נמשיך להציע שיולדות תקבלנה עזרה פרטנית כאשר זה נחוץ, שהיא תצטרף לקבוצות של אמהות מיניקות כי זה עוזר ונעים וכיף. יש את הכלי הזה של האינטרנט שהוא מעולה בליידע את הציבור על קיומנו - ואמיני לי, אין לנו כל כוונות רווחיות או אחרות שגורמות לנו לעבוד כמו שאנו עובדות אלא טובת הציבור. את כמו כולן, לא חייבת להקשיב או לקחת את העצות שלי או של מישהוא אחר - או את יכולה לקחת חלב מהם-תמיד יהיו כאילו שיקחו חלק אחר ממה שאני מייעצת. אבל אני אמשיך לייעץ ואמשיך להמליחץ כמו שאני תמיד עושה. תודה בכל אופן על התייחסותך.

12/10/2001 | 09:56 | מאת: הירוקה

אני מודעת לכך שאין בארץ הרבה יועצות מוסמכות, ושבבתי החולים ובטיפות החלב ודאי שאין למצוא אותן. היום אני אומרת ... אשרינו שכך הדבר. העצות שאתן, היועצות, נותנות טוב שתהווה בסיס לידע ולחשיבה. אבל ... כדרך חיים הן מתווה לאסון. אתן הולכות בדרך של פנטיות. ופנטיות תמיד גוררת בעקבותיה רק צרות. האחיות בבית החולים הדריכו אותי נכון בכל, אבל הבעיה הייצתה שמבחלינת התנוחה הן פשוט הניחו אותה בידי ולא הסבירו לי ונתנו לי לבצע את הפעולה. זה הנזק שהן גרמו. אבל מכל שאר הבחינות הן הועילו, הן הוציאו ממני את האמונה הבלתי מתפשרת שצריך להתעקש על ההנקה ללא כל סטיה. היום אני יודעת שהכלל היחיד שצריך להוביל הוא שבשלב זה התינוק הוא שצריך לקבוע מה יאכל וכמה, ולא אנחנו נכתיב לו. עובדה היא שכל זמן שהתעקשתי רק להניק, וגם אם אחזתי בה בצורה הכי נכונה שאפשר היא כמעט לא אכלה וירדה במשקל יתר על המידה. מאז שזנחתי עקרון זה והתחלתי לתת לה גם מבקבוק, מצבה השתפר פלאים ומיוזמתה החלה לבקש לא מעט גם את השד ולעלות יפה במשקל. הכל תודות לאחיות שלמדו כמו שצריך ונוהגות בשיקול דעת. הבעיה היחידה שהייתה לי ובסוף הסתדרה גם היא הייתה בעית התנוחה.

10/10/2001 | 22:33 | מאת: כרמל

הבן שלי כבר בן שנה וחודשיים ועדיין עיקר מזונו הוא על יניקה. הוא בקושי מוכן לאכול. הוא לא פותח את הפה כשמגישים לו כפית (ולא משנה עם מה). הוא אוכל מעט מאוד כשמביאים לו מזון בחתיכות. אבל בעיקר הוא מפורר ו"משחק" עם האוכל. לעומת זאת, אם האחים הגדולים שלו אוכלים ארטיק או גלידה או סוכריה הוא רץ אחריהם כדי שייתנו לו ללקק (דרך אגב, לרוץ הכוונה בזחילה. הוא עדיין לא הולך בצורה עצמאית). הוא יונק לעתים תכופות. כל פעם קצת. הוא לא רוצה לשתות כמעט, למרות שהוא יודע לשתות מבקבוק. מה אפשר לעשות כדי לגרום לו לרצות לאכול. דרך אגב, יש לו כבר ארבע שיניים למעלה ושתיים למטה. כך שהוא כבר יכול לאכול וללעוס. שכחתי לציין, כי דווקא במבה הוא די אוהב. אבל כמה במבה אפשר לאכול ביום?

11/10/2001 | 00:12 | מאת: אלן שיין

היי כרמל, ציינת שהוא עדיין לא הולך. האם הוא מתיישב לבד? אילו סימני דרך ועוזרים להורים לאבחן אם אכן הוא מוכן לאכול מוצקים. שיניים, כמו שציינת, מאוד חשובות בפעולה זאת. לא צריכים "לגרום לו לרצות לאכול" הוא יאכל כאשר הוא יותר מוכן לזה. כפית הוא אמור להחזיק, ולהתנסות איתה לבד - אם הוא מסוגל. אם את רואה שהוא אינו מעונין ולא מסוגל אז בעוד שבוע תנסי שוב. הזמן יבוא. לא צריכים להיות לחוצים אם אתם במעקב, הוא עדיין מתפתח כראוי, עולה במשקל ובכלל ערני ומאושר מהחיים. הוא עדיין קט ן בכדי להינות מהמוצקים והוא אומר לך את זה עם ההתנהגות שלו. החלב אם נותן לו את רוב אבות המזון ובשלב זה יענה לו על הצרכים התזונתיים. כל ילד הוא אחר ואם את חושבת על זה אולי תשכרי מתי ואיך הגדולים התחילו לאכול - באיזה שלב התפתחותי היו כאשר התחילו להתלהב מהאוכל.

11/10/2001 | 00:13 | מאת: אלן שיין

רציתי להוסיף לך שכדאי שתלכי למפגש של ליגת לה לצ'ה - יש להם מפגש הדן ספציפית בנושא של תזונה וגמילה. מאוד מרגיע! לפרטים: 03 647 2411

10/10/2001 | 19:45 | מאת: חני

האם יש קשר בין הנקה או ההורמון שאחראי על יצור החלב בגוף לבין קושי בלהיות "מוכנה" בשעת קיום יחסים?

10/10/2001 | 23:56 | מאת: אלן שיין

היי חני, יש כמובן שינויים הורמונליים לאחר הלידה ובהנקה. יש כמה גורמים שיכולים להשפיע על ה"מוכנות" להתחיל שוב או לחזור לפעילות מינית. לא כל הגורמים קשורים להנקה. יש את ההשפעה של הלידה עצמה. זה גם תלוי על התקופה - כמה זמן אחרי הלידה? כמה זמן את מיניקה? יש כמה מחקרים שנעשו - אבל אין מסקנות ברורות שמראות שכן או שלא בצורה חד משמעית. את יכולה לחפש באתרים באנגלית כדי לקבל יותר מידע. אחד האתרים היותר מומלצים זה: www.lalecheleague.org מקווה שזה יעזור לך.

10/10/2001 | 01:26 | מאת: טלי א.

שלום! בני בן 1/2 3 חודשים (משקלו בלידה 2.750 ק"ג וכיום 5.750ק"ג) וינק עד כה ללא כל תוספת. עדיין יונק כל 3 שעות, לפני כחודש בלילה ישן 6 שעות רצוף אך שוב חזר להתעורר לצורך אכילה כל 3 שעות. כמו כן אני חשה כי איננו רגוע בשעת ההנקה. שמתי לב כי אני צריכה להעבירו משד אחד לשד השני וכך הוא קצת נרגע (נראה לי כי כך יש יותר חלב זמין, ללא מאמץ מיותר) וההנקה אורכת במשך שעה רצופה. לעתים הוא דורש גם לאכול שוב לאחר שעתיים בערך. ברצוני להמשיך ולהניקו בלבד, אך לאור הסימנים הללו נראה לי כי אולי אין לי מספיק חלב. שאלתי היא האם החלב יכול להידלדל כל עוד התינוק יונק בקביעות ואם כן האם עליי להוסיף לו בקבוק תחליף. אבקש להמליץ לי על דרך הנקה נאותה. אני חוששת שאם אוסיף לו בקבוק ואף אם בסיום ההנקה, תרד כמות ייצור החלב. מה עליי לעשות??? נ.ב. כל כמה שעות עליו לאכול על פי גילו? האם לו"ז האכילה שלו על פי גילו נורמלי? תודה רבה על הסבלנות

10/10/2001 | 01:35 | מאת: טלי א.

שוב שלום בהמשך לשאלתי קודם... חשבתי לנכון לציין שקיבלתי כדורי אנטיביוטיקה (ראפאפן - פנצילין) למשך 10 ימים עקב דלקת גרון חריפה. האם יש קשר לשאלתי ומה ההשלכות של טיפול זה על ההנקה??? תודה שוב טלי

11/10/2001 | 00:05 | מאת: אלן שיין

היי טלי, פנצילין לא מוכר כתרופה המפשיעה על כמות החלב שאת מייצרת. אצל תינוקות קטנים יש תמיד שינויים בדפוסי האכילה במשך השנה הראשונה. הרגלי אכילה מושפעים על צמיחת התינוק כך שזה מאוד מתאים בגיל הזה לדרוש יותר חלב מקודם. כל תינוק עושה את ההגברה הזאת בדרך שונה אבל בסופו של דבר אם נותנים להם על פי הצורך האמיתי בלי לעשות חשבון עם השעון אז הכל מסתדר. תלכי עם התינוק! תוך כמה ימים תראו שאם את מאכילה אותו על פי הצורך האמיתי הזה החלב יוגבר. לכל אישה יש את היכולת להיניק תאומים ואפילו שלישיה אז סביר להניח שלא תהיה לך בעיה עם אחד. אם יש ספק תלכי לקבוצה או מפגש לה לצ'ה ללמוד יותר בנושא. או אפילו ביקור אצל יועצת הנקה באזור מגוריך יוסיף לך המון ביטחון עצמי! בדבר פרטים תוכלי לקבל אצל מ.מ.ש.- 03 647 2411.

09/10/2001 | 10:35 | מאת: הירוקה

בתי היום כבר בת 13 יום, ובשעה טובה מזה מספר ימים היא כבר מוכנה לינוק. כל חששותי שאם לא אניק מהרגע הראשון, ואם אתן לה מבקבוק אז ההנקה אבודה, כל אלה התבדו לשמחתי הרבה. אגב, אני חייבת לציין שההנקה הולכת מצוין ואין לי אפילו לא פצעון אחד או נזק אחר שנובע מיניקה בצורה לא נכונה. בתחילה, כשעוד חששתי שההנקה אבודה, אך לא הייתי מוכנה לוותר על הזנתה בחלב אם, רכשתי משאבה ויצא לי לשאוב אולי 4 פעמים. בשאיבות יצא לי מעט מאוד ולכן על זה הוספתי את הפורמולה עד למינון הנדרש למנה. לאחר השאיבות הבודדות הללו, החלה בתי מיוזמתה לבקש את השד (ובכך הפכה אותי למאושרת). מאז כל יום בחלק מהארוחות היא יונקת. לפעמים היא מבקשת את השד בתחילת הארוחה ולפעמים היא מבקשת אותו רק לאחר שלקחה מעט מהבקבוק, אבל אם אני מנסה להציע לה את השד כשאינה מבקשת אותו היא הודפת אותי בתקיפות. בכל אופן, למרות היניקה בכל ארוחה היא שותה גם מהפורמולה, ויחד עם זה כמות חלב האם שהיא יונקת עולה מפעם לפעם (גם הכמות שאני מייצרת עולה, גם הכמות שיוצאת ביחידת זמן עולה וגם זמן ההנקה עולה). הבעיה שהיא מוכנה לינוק רק בארוחות שבשעות היום, בלילה היא מסרבת לשד ומקבלת אך ורק את הבקבוק. אבל ... בארוחות שהיא יונקת כבר אין לי אח"כ מספיק מה לשאוב וביניהן אין לי זמן וכח לעשות זאת, ובלילה בודאי שלא אשב לשאוב, השינה חשובה יותר. אז מה עושים כדי להגדיל עוד יותר את כמות חלב האם שהיא צורכת? שאלה נוספת. האם בצורה בה היא אוכלת לא יוצא שהיא אוכלת יותר מידי וכבר מתחילה תהליך שבסופו של דבר יביא להשמנת יתר? (ידוע לי שתינוק שיונק בלבד חשוף לסכנה פחות מאשר תינוק שאוכל גם תחליף, אבל חשוב לציין שאני לא דוחפת לה את הבקבוק - היא לוקחת ממנו בדיוק את הכמות שהיא מבקשת ולפעמים זה אפילו רק שליש מנה אבל בדר"כ זו מנה מלאה)? תודה מראש

10/10/2001 | 23:47 | מאת: אלן שיין

הירוקה יקרה, יש לך הרבה שאלות ואני אנסה להתייחס לכולן. מאוד נחמד לשמוע על הצלחתך בהנקה. כדאי לך באמת להתייעץ עם מדריכה או יועצת הנקה כדי לקבל מענה מעשית לשאלותיך. יש הרבה מידע שחסרה לי אך אנסה לענות. בדרך כלל, את יודעת שכמה שתניקי יותר יהיה יותר חלב. השאיבה אינה יעילה באותה מידה כמו היניקה הישר מן השד. רצוי, להמנע ככל שאפשר מהבקבוקים אז כדאי לך כבר לתכנן גמילה מהתמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) ומהבקבוקים. אם את מתעוררת ממילא בלילה לא כדאי לוותר על השאיבות או ההנקות בלילה. אם המטרה להחזיר את החלב ולהגביר אז את אמורה להגדיל את ההנקות או את השאיבות. תינוק לא אוכל מבקבוק כי הוא רעב ואם כן הוא תמיד יאוכל יותר ממה שהוא צורך. הוא לא מתעמץ עם הבקבוק כמו שהיא מתעמצת עם השד כך שחלב "נשפח " אליה ולא כמו בהנקה שהיא צריכה לשאוב את החלב ולעבוד קשה. אז לא תמיד המספרים מראים כמה היא צורכת או כמה היא זקוקה לתוספת. אולי תתחילי בהפחטת כמות התוספת שאת נותנת אם זה בהתחלת הארוחה או באם זה בסוף. יש עוד השלכות אבל מאוד ארוך וקשה להכנס לזה במתכונת של פורום. אז בינתיים נתתי אוכל למחשבה.

08/10/2001 | 16:36 | מאת: נויה

לשיין שלום:יש לי תינוק בן 10 חודשים שאני עוד מניקה.הוא כבר אוכל אוכל מוצק ללא קושי. הבעיה שלי היא שהוא רגיש לחלב פרה ,ובניגוד לילדים הגדולים שהיו מקבלים פורמולה לפני השינה וישנים כל הלילה,איתמר מתעורר כ-3 פעמים בלילה לינוק.כמות החלב שלי ירדה לאחרונה בצורה משמעותית ולא חילבה,PROLACTIC,וכ"ל עוזרים כלל.ניסיתי כל הפורמולות הצימחיות אך הוא אינו מוכן אפילו להכניס אותם לפה.אנחנו עייפים מאד,שבורים, ולא יודעים מה לעשות.האם הוא מתעורר בגלל רעב א שמה הוא רוצה רק את הציצי? אני מודע שכבר לא כייף לי להניק ואני מרגישה "כבולה" .אשמח לקבל את עזרתך. בתודה.

10/10/2001 | 23:37 | מאת: אלן שיין

היי נויה, אוי, נשמע מאוד קשה לכם! לא נעים. אני לא מאמינה שתינוק בגיל הזה זקוק כל כך לאוכל בשעות הלילה. משהוא מעיר אותו ואם הוא כבר ער-הוא זקוק לכם בכדי לעזור לו להרדם שוב. זה לא תמיד צריך להיות שד בשלב הזה. בן זור שמוכן לעזור בנדון מאוד יכול להשפיע על הקטן להרדם עם המון ליטופים ואהבה, וחיבוקים. יותר קל לו להצליח כי התינוק לא מצפה ממנו לחלוץ שד. אצל ילדים רגישים לחלב פרה מאוד חזוב להמשיך להיניק מעבר לשנה. ואולי על ידי זה שתשנו יותר טוב בלילה והוא ילמד להרדם בלי שד זה יעזור לך דווקא להמשיך ולהנות מההנקה. בדרך כלל זה לא בעייה של אוכל אם כי ניתן לנסות לתת לו דייסות אבל לא מעורבב עם חלב פרה אלא עם מיץ או חלב אם. שוב, לא נראה לי שזה יעזור אבל אולי שווה ניסיון. בהצלחה.

07/10/2001 | 13:52 | מאת: עמליה

שלום אלן, כתבתי כבר מספר פעמים בפורום. בני בן חמישה חודשים בימים אלה. עפ"י עצתך התחלתי לתת לו מעט ירקות מרוסקים מכיוון שהחל להביע עניין. לאחרונה כפי שסיפרתי במיילים קודמים, הוא לעיתים בוכה סביב ההנקה (נשללה סיבה רפואית) ויונק יניקות מאוד קצרות. היום הוא אכל מעט בננה בשקיקה רבה. הרגשתי שהוא רעב ורציתי לתת לו לינוק - והילד פשוט סירב. החלטתי לנסות לתת לו בקבוק (עם חלב שאוב) הילד אכל והיה מבסוט. מדכא אותי מאוד להפסיק להניק אבל אני לא יכולה להימלט מהתחושה שאולי אני עושה לו עוול והציצי כבר לו מעניין אותו? הייתכן? תודה רבה עמליה.

08/10/2001 | 13:19 | מאת: אלן שיין

היי עמליה, אני מבינה את תחושותיך. לא נעים שהתינוק מסרב שד. האם את גם נותנת לו עוד בקבוקים? אוכל? מים? הוא עדיין קטן בשל להגמל אך אולי יש לו העדפה. אם כן אז רצוי להאכיל אותו, לחכות, ושוב לנסות להיניק אותו. אולי הוא לא היה רעב שניסית? אם תרצי להמשיך להיניק, תנסי במועד אחר אבל לא רצוי כל פעם לענות על דרישתו עם הבקבוק - אפילו עם חלב שאוב.

07/10/2001 | 12:47 | מאת: מיקלה

בד"כ באיזה גיל מתחילים כאבי הקוליק לתינוקות? באיזה גיל אפשר להיות "בטוחים" שהתמזל מזלו של התינוק (ושל ההורים) ושהוא לא יסבול מהצרה הזאת?

08/10/2001 | 13:15 | מאת: אלן שיין

תופעת הגזים אצל תינוקות יכולה להופיע כבר מהשבוע הראשון-שני לחיים. זו תהליך שהמערכות העכול, נשימה וכו' של התינוק מסתגלות לחיים החוץ רחמיים. נושמים אחרת, אוכלים אחרת , כל התנאים מסביב השתנו. כמו כל שלב התפתחותי אחר אצל התינוקות והילדים אין תאריך או גיל מדויק שתהליך זה מסתיים. אפשר לאומר שרוב התינוקות עוברות את התקופה הזאת עד גיל 3 חודשים אך תמיד יש אילו שיקח להם יותר וכמובן פחות.

07/10/2001 | 11:20 | מאת: ורד

שלום, אני בשבוע 33 ורכשתי קרם ותמצית ארומטית של DECLEOR למניעת סימני מתיחה בזמן הריון לבטן ולחזה- המיוחדים להריון ועשויים מחומרים טיבעיים בלבד. האם אין חשש שמריחת השדיים בתמצית ובקרם תגרום למעבר החומרים לחלב שבשדיים? האם מותר למרוח בהריון וגם לאחריו בתקופת ההנקה? תודה

07/10/2001 | 12:45 | מאת: אלן שיין

היי ורד, אני לא מכירה את החומר אז אני לא יכולה להגיד לך בוודאות שזה לא מזיק לתינוק אם הוא טועם אותו דרך ההנקה. סביר להניח שאם החומר מיועד לשדיים בזמן ההריון אז הוא לא עובר לחלב דרך העור. לא רצוי למרוח בכלל את אזור הפיטמות אלא אם מתעוררות בעיות של פצעים או כאבים. יש הפרשות מופרשות המגנות על הפיטמות בזמן ההריון וההנקה אז כל דבר אחר רק מפריע בתפקודן. אם את באזור תל אביב, אז יש מפגש של ליגת לה לצ'ה ביום ה' הקרוב בשעה 19:45 ב-מ.מ.ש. על קבלת תינוק הביתה. לדבר פרטים: 03 647 2411. בהצלחה!

07/10/2001 | 10:31 | מאת: מיקי

קראתי (לא זוכרת איפה) שלא מומלץ להניק בזמן הריון. מדוע? אם יש חשד להריון רצוי להפסיק להניק עד שיתברר בוודאות? תודה.

07/10/2001 | 12:41 | מאת: אלן שיין

אני לא יודעת איפה קראת על איסור להיניק בזמן הריון אך לפי כל הממצאים בידנו אין איסור כזה . אני יכולה להגיד לך שישנן המון אמהות המניקות 2 ילדים בו זמנית ואפילו 3. שוב, זה לא אומר שלא קורה הפלות טבעיות בזמן ההנקה אך לא מצביעים על ההנקה כגורם ההפלה. שיעור המקרים אינו עולה על המספר של הפלות טבעיות בכלל.

06/10/2001 | 18:17 | מאת: תודה

שלום, איזו כורסת הנקה מומלצת לקניה? כרגע אין בבית רהיט מתאים לכך. תודה

06/10/2001 | 20:40 | מאת: אלן שיין

אין כורסה או כסא שהוא מתאים לכל. חבל סתם לזרוק כסף. כורסה עם משענות לידיים לא תמיד יעזרו לך להחזיק את התינוק היטב כדי למנוע פצעים או כאבים. אם את לפני הלידה כדאי לחכות או אולי להפגש עם מישהיא שיכולה להראות לך את התנוחות. כל רהוט שטוח שמאפשר לך לשים כריות מתחת למרפקים (אם יהיה צורך בכך) ראויי להנקה. כסאות נדנדות בדרך כלל לא מומלצות עד לאחר תקופה ראשונית שאת מצמידה ומחזיקה היטב את התינוק/ת. בהצלחה!

05/10/2001 | 07:07 | מאת: מממ2

שלום , תינוקי בגיל שולשה וחצי חודשים , אני עד רגע זה הנקתי את התינוק , בעוד 10 ימים אני אמורה לחזור לעבודה, אני מנסה לתת לו בקבוק סימילק , לפחות פעמיים ביום לניסיון התינוק לא מוכן לקחת את הבקבוק למרות שחמתי או בעלי נותנים לו לאכול, הוא מתחיל לבכות , קניתי פטמה של הוונט 3 רמות של חורים , אני מתקוננת לתת לתינוק בשעות עבודתי 3 בקבוקים ולאחר מכן שאני יהיה בבית אני רוצה להמשיך להניק אותו , האם דבר זה יכול להקשות עליי עוד יותר. איך אני אמורה לפתור את בעיית האכילה של התינוק, אני ממש בלחץ של זמן. אודה לתשובתך המהירה!!! נ.ב האם את יכולה להמליץ לי על שיטת האכלה מסוימת!!!

06/10/2001 | 20:35 | מאת: אלן שיין

שבוע טוב! האם ניסית לתת לו חלב שאוב בבקבוק? קשה לדעת אם הוא מתנגד לבקבוק או לתמ"ל. (תרכובת מזון לתינוקות). הבקבוק הוא הכלי הכי קל להאכלה אך לא היחיד. יש כף, מזרק, בקבוק מיוחד עם כף בסוף, ספל קטן. השיטות מצריכות הדרכה כדי לא להציף את התינוק אבל בדרך כלל עם הזמן ואם הוא רעב, הוא יקבל את הבקבוק. אז צריכים לקוות שהוא יחזור לשד ויהיה מסוגל לשלב ביניהם.

03/10/2001 | 20:18 | מאת: עמליה

הי אלן, ראשית בתחתית העמוד יש תכתובת ביננו עליה הוספתי שאלת נוספת, אודה לך אם תוכלי להתייחס אליה. השבוע ימלאו לבני חמישה חודשים. שמתי לב בימים האחרונים כי בני לוטש מבטים לעבר הצלחות שלנו, הייתכן שנמאס לו מהיניקה? הוא מרבה לבכות במשך היום, בעיקר סביב ההנקות לעיתים מעדיף שד אחד בלבד, לעיתים פשוט מסרב לינוק למרות שאני מרגישה על פי שפת גופו רצון לאכול. אני מאוד רוצה להמשיך ולהניק אותו, סה"כ ההנקה הלכה עד כה בסדר. אני חייבת להוסיף ולומר כי רק בחודש-חודש וחצי האחרונים אני ממש נהנית מההנקה, ומהאינטימיות שנוצרת ביננו. אמא מבולבלת (שרוצה את טובת בנה).

04/10/2001 | 15:58 | מאת: אלן שיין

היי עמליה, סליחה שלא ראיתי את השאלה למתה אבל קשה לעמוד בקצב לפעמים ובמיוחד עם החגים אין לי הרבה זמן. בתינוק בן חמישה חודשים הוא אחר מתינוק קטן כי כל דבר מתחיל לעניין אותו. זה שיש לך מספיק חלב עבורו אפילו עד שנה - זאת עובדה. איך הוא ירצה לאכול, לינוק זה כבר שאלה אחרת. אם את רואה שהוא מאוד מתעניין באוכל שלכם, את יכולה כבר להתחיל להכין דברים שהוא גם יכול לאכול. בגיל הזה טבעי שהוא יתעניין. הם אינם אוכלים עדיין ארוחות שלמות בצורה אנכית כי הם עדיין לא מסוגלים להתיישב לזמן רב. גזר מאודה, חתיכות תפו"א מבושלים הם מאכלים נהדרים ודי בטוחים לגבי התנסויות אלו. אין כמעט סכנה אם הוא יבלה אותם כי מאכלים אלו רכים. לאט לאט הוא יעבור באופן טבעי למאכלים מוצקים. כדאי לך לבקר ולהשתתף במפגש של ליגת לה לצ'ה- יש מפגשים כל חודש ואחד מהם מתייחס לעניין של תזונה וגמילה. טל: 03 647 2411 בהצלחה.

03/10/2001 | 15:13 | מאת: רננה

יש לי תינוקת בת 5 חודשים שעדיין יונקת אך אוכלת ירקות ולעיים גם תחליפים מבקבוק שמתי לב כי היא מוצצת מהבקבוק כאילו היה שד ונראה כי היא "עובדת קשה" איך ללמד אותה למצוץ מהבקבוק ולא לינוק? (בקרוב אפסיק להניק)? תודה

04/10/2001 | 15:52 | מאת: אלן שיין

רננה, אין "טכניקה" לאכול מבקבוקים. לא צריכים לעשות כלום כדי להוציא חלב מבקבוק כי הוא מטפטף ויוצא בלי מאמץ. ברגע שהיא תפסיק לינוק אני משארת שהיא תצליח לעבור לפחות מאמץ עם הבקבוק. כנרא היא עושה את זה כי יותר טוב לה. הזרם התמידי מבקבוק לא עוזר להם לאכול לפי הקצב האישי והטבעי שלהם.

03/10/2001 | 06:43 | מאת: אמא

ילדתי לפני כמה ימים ומסיבות רפואיות אני נאלצת להניק משד אחד בלבד (בשני יש צינורית מדממת, ולכן יוצא דם מעורב בחלב - דבר שניתן לפתור רק בניתוח). כיצד ניתן ל'ייבש' צד אחד בלבד. אני כרגע משתמשת בעלי כרוב, האם עדיף לקשור חזק את אותו צד? האם יש משהו הומיאופטי שאפשר למרוח על אותו שד? אודה לך על תשובה מהירה.

04/10/2001 | 15:48 | מאת: אלן שיין

אמא\ האם הדימום הוא תמידי? לא שמעתי על מקרה כזה אז זה גם מעניין אותי. דם בשל עצמו לא מפריע לתינוק כך שלא בטוח אם את לא יכולה להיניק מהצד הזה. יש הרבה מצבים רפואיים בהנקה שהרופאים לא ידעים את התשובות אז מפסיקים את ההנקה. אם בכל זאת תרצי לייבש, אז אצם חוסר היניקה של התינוק החלב יפסיק. את יכולה לשאוב קצת אם תרגישי גודש - רק להקל על השד ותמשיכי עם עלי כרוב כי הם ידועים כמפסיקים יצירת החלב. טוב שאת יודעת שאת יכולה להיניק מצד אחד בלבד. שיהיה לך בהצלחה!

02/10/2001 | 10:45 | מאת: מיקלה

נראה שיש לי סתימה באחת מצינוריות החלב מאז שלשום בצהריים (תחושה של גוש כואב למגע, אדמומיות). אני עושה קומפרסים חמים, ממשיכה להניק מאותו שד "סתום" ומנסה לשנות תנוחה מפעם לפעם. ניכר שיפור במידת הכאב, אך הגוש עדיין מורגש. האם עלי לעשות משהו נוסף? תוך כמה זמן עלי לפנות לרופא אם המצב נשאר סטטי?

03/10/2001 | 00:36 | מאת: אלן שיין

היי מיקלה, מה שאת עושה זה טוב. כמה שיותר לשנות את אחיזת התינוק כדי לשנות את הזווית בה היא יונקת. ניתן גם בגיגית מים חמים או מקלחת חמה לנסות לעסות את הגוז בעדינות לראות אם ניתן לפרקו. אם את רואה שלאחר מאמצים זה לא משתנה ומתפתח אצלך חום וכאב גרוע יותר, אז הייתי פונה לרופא.

01/10/2001 | 22:15 | מאת: מיכל

בתי בת שלושה חודשים ויונקת הנקה מלאה. לקראת חזרתי לעבודה עוד חודש אנו מנסים לתת לה מידי פעם בקבוק של חלב שאוב שלי. למרות שבעבר (בין ארבעה לשבעה שבועות) אכלה מבקבוק בערך פעם בשבוע נראה שבשבועות האחרונים שכחה את הטכניקה - היא "משחקת" עם הפטמה של הבקבוק דקות ארוכות ולא מצליחה "להתלבש" עליה , אלא עושה תנועות של יניקה מהשד, שלא מאפשרות אכילה אפקטיבית מהבקבוק (היא כן מוכנה לאכול מכפית). איך ללמד אותה מחדש לאכול מבקבוק? תודה מראש

03/10/2001 | 00:42 | מאת: אלן שיין

היא מאוד חכמה! האכלה מבקבוק אינה "טכניקה" אלא פעולה שלא מצריך ממנה כלל שיתוף פעולה. הקצב של הבקבוק אינו מתאים לבני אדם כי הוא לא בהתאם לפעולת האכלה. כדי לאכול בראוי תינוק אמור למצוץ, לבלוע ולנשום ורק לאחר מכן שוב למצוץ. לרוב, הבקבוקים מהירים מידי כתוצאה מהפטמה שאינה דומה כלל לפטמה טבעית. אולי תשנו את הפטמה? שוב, נראה לי שהיא פשות לא רוצה, לא שהיא לא יכולה. אל דאגה, במקרה שהיא לא תרצה בקבוק ניתן בהחלט להאכיל אותה עם משהוא אחר - כף, מזרק. ספל קטן. אם האכלה מבקבוק לא מסתדר לכם תפנו ליועצת הנקה לקבל הדרכה לגבי שיטות אחרות. בהצלחה!

01/10/2001 | 12:44 | מאת: רוזה

שלום רב, ילדתי בשבוע 38 בניתוח קיסרי, בן במשקל 2.700. בבית החולים "הכינו" אותי להנקה כל שעתיים כי הוא קטן ו"ישלים" חסרים. היום הילד בן 6 שבועות ועדיין מבקש (ומקבל) הנקה תכופה בשעות מסויימות של היום 0משתנה) - למשל אתול אחה"צ וכל שעה וחצי יונק . בשקילה בטיפת חלב התברר שבתחילה, לאחר כ10 ימים הוא "החזיר את משקל הלידה" ואחרי 11 יום נוספים הוא העלה עוד חצי קילו!. האחות אמרה שזה יפה מאוד! והוא "חצה" את העקומה... אני מותשת ומודאגת (בעיקר מודאגת מה"עצות" וההערות מסביב...). הכי מדאיג אותי שהיציאות שלו הן ירוקות. רופא ילדים אמר שזה "בסדר" ובכן - מאין הירוק? אני לוקחת כדורי לנשים מניקות של סולגאר ונמנעת ממאכלים "אסורים" (כמו ברוקלי). מה לעשות?מים? תה? אנא הוושיעוני. תודה וכל טוב.

01/10/2001 | 12:45 | מאת: רוזה

ועוד שאלה - האם יכול להיות שהפכתי להיות ה"מוצץ" של בני??? תודה רבה

03/10/2001 | 00:51 | מאת: אלן שיין

היי רוזה, את לא מוצץ. השד הוא עונה על ייצר המציצה של הבן שלך. כך זה אמור להיות אחרת לא מייצרים מספיק חלב. השד עונה לו על כל הצרכים הביולוגיים, פיסיולוגיים ורגשיים בחבילה אחת!! מוצץ הוא אביזר שהמציאו לתינוקות שלא זוכים לשד אימם כי בכל זאת ישנו הייצר שצריכים לענות לו והבקבוק של תמ"ל (פורמולה) לא עונה על זה. הכל נשמע תקין לחלוטין ואת מצליחה להיניק אותו ולדאוג לו היטב. הוא צמוד לשד (ואליך) כי טוב לו שם, כמו שהיה לו טוב ברחם 9 חודשים (ושם אף אחד לא מדד כמה זמן הוא אוכל או מקבל את חום הגוף!!) . תנסי לנוח איתו גם בשעות שהוא יונק ונרדם. אם הוא לידך תוכלי להשגיח ובאותו זמן לנמנם אם חסר לך שינה. צריכים לקחת בחשבון שמיד אחרי לידה - גמרנו - לא ישנים כמו פעם בלי הפרעות באמצע. זה לא קשור להנקה. זאת אמהות!! לגבי הצואה הירוקה, זה יכול לנבוע מכמה גורמים. לפעמים זה קשור במה שאת אוכלת, לפעמים זה קשור בכמות השומן בחלב אם - אם הוא מקבל הרבה מחלב זה לעומת החלב שדל יותר לקראת התחלת ההנקה, ויטמינים ידועים גם לשנות צבע של הצואה במקרים מסויימים. אם הכל בסדר מסביב ואת בסהשגחה רפואית אם משהוא לא נראה לך, אז אין מה לדאוג.

01/10/2001 | 12:02 | מאת: הירוקה

שלום רב וחג שמח! בשעה טובה, ביום הכיפורים ילדתי. מלחתחילה באתי בדעה שאני מעוניינת להניק, ועל עריסת התינוקת צורף הפתק הנקה בלבד. בחדר הלידה הושארה בתי בחיקי לאורך כל השעתיים של ההתאוששות, כשמיד לאחר כל הטיפולים הראשוניים שלאחר הלידה ניסיתי להניקה. כמובן ההצלחה הייתה מזערית, אך הייתה. בשלושת הימים הבאים עדיין ניסיתי להסתפק בהנקה, אבל לא הצלחתי עדיין לתפוס תנוחה מתאימה ונכונה מספיק, אגב עשיתי ביות . התוצאה הייתה שבחלק מהארוחות היא לא אכלה כלל, בבודדות אכלה כראוי (כל פעם כ-40 דקות) ובשאר הארוחות אכלה מעט מאוד. הירידה במשקל הייתה מעבר לרצוי והתפתחה צהבת ילודים. ההנקה הומלצה לי בחום גם ע"י צוות בית החולים, אבל ... הם הדגישו שלא חשוב באיזו דרך, בדרך כלשהי הילדה חייבת להיות נזונה בכמות סבירה כדי שיהיו לה יציאות והיא תוכל להחלים מהצהבת. כשראינו שבהנקה בלבד היא אוכלת ממש מעט ונשארת מאוד רעבה, ובכל זאת הרבה פעמים מסרבת לינוק, החלטנו שאין בררה ועלי להוסיף גם תחליף, אבל נאמר לי להתחיל כל ארוחה בהנקה ורק לאחריה אם יראה שהילדה עדיין רעבה אז לתת לה מהבקבוק, וכך עשיתי. בתחילה נראה עדיין שהיא מעדיפה את השד אבל לא מוכנה להתאמץ ולבצע את פעולת היניקה. לאחר שהגענו הביתה כבר היא ממש סרבה לינוק והסכימה לאכול רק מהבקבוק. אני מוכנה לתת לה מהבקבוק רק עד שתחלים מהצהבת, כנראה תוך יומיים, ולאחר מכן אני לא מוכנה לוותר על ההנקה המלאה עד שימלאו לה חצי שנה. אני חייבת לציין שאני שמנה מאוד, החזה בינוני בגודלו והפטמות והעטרות קטנטנות (לעומת מה שראיתי ביושבי בחדר ההנקה עם יתר האמהות שלכולן הייתה עטרה שביחס לגודל השד היא יותר מפי 2 משלי). בשל הפעמים בהן היא כן ינקה, נראה לי שאת השיטה באופן כללי כבר תפסתי. אז מה עלי לעשות כדי שאצליח בכל זאת להניק? המון תודה מראש

01/10/2001 | 12:11 | מאת: הירוקה

מסיבות טכניות לא נראה לי שאוכל להגיע לקשר עם יועצת הנקה מוסמכת, כך שאאלץ לקבל את העצות רק בדרך הוירטואלית

01/10/2001 | 20:22 | מאת: הירוקה

כרגע גיליתי שלבתי הייתה עצירות נוראית. חשתי שהיא בוכה קשות בגלל גזים, עשיתי לה מסאז' ומעט תרגילי רגליים תוך כדי החתלה, והחיתול הפתוח לא הספיק כדי לקלוט את כמות הצואה שפלטה. האם יתכן קשר בין העצירות הזאת לכך שהיא לא מתלהבת מידי לאכול בכלל ועוד יותר לא מוכנה לינוק בפרט?

01/10/2001 | 10:57 | מאת: נעמי

אלן שלום, מאתמול אני חולה עם חום, וזיהום בדרכי נשימה עליונות. ניסיתי אתמול להניק את בתי (בת 9 חודשים), אך היא בכתה נורא וסירבה בתוקף במשך כל הבוקר. אמא שלי ניסתה לתת לה בקבוק סימילאק והיא טרפה בקבוק שלם (300 CC). בערב היא חזרה לינוק כרגיל. האם יתכן שהחום משנה את טעם החלב? תודה נעמי

02/10/2001 | 23:33 | מאת: יעל

הי, אני לא בטוחה בקשר לשינוי הטעם. אני כבר הנקתי עם חום ולא היתה בעיה. יתכן כי את מותשת וזה גורם לבתך להיות לא רגועה בזמן ההנקה. בכל מקרה אל תתאשי ושתרגישי טוב.

03/10/2001 | 01:31 | מאת: אלן שיין

היי נעמי, מאחלת לך החלמה מהירה ורפואה שלמה!! האם את נותלת כדורים? זה לפעמים משפיע. אבל טוב שהיא חזרה. אולי באמת השינוי של מצב בריאותך זה שגרם לה לסרב לינוק. קשה לדעת. כל טוב!

30/09/2001 | 21:48 | מאת: שרון

היי אלן רציתי לדעת מה בדיוק ההשפעה של הנקה לגביי ההריון הבא ,האם היא מונעת כניסה להריון(בעקבות הורמון מסיום שמופרש )או רק גורמת לביווץ לא להיות בזמן קבוע ובכך רק אין מניעה מלאה תודה!

03/10/2001 | 00:34 | מאת: אלן שיין

היי שרון, הנקה לא מונעת הריון לחלוטין. לכמה חודשים אחרי לידה , אשר מיניקים הכי הרבה (כמות, תדירות, בלעדיות) אז הסיכוי להרות הוא פחות. אך אין להסתמך על ההנקה בלבד אם הריון נוסף לא רצוי.

29/09/2001 | 23:55 | מאת: שני

שלום רב, אני אם לתינוקת בת 3 חודשים. בתחילה הנקתי מלא, אך כעבור שבועיים לערך התחלתי לשלב בקבוק, משום שהרגשתי שבתי לא שבעה מההנקות, על אף שהן היו רבות. בנוסף לכך, בתי לא ינקה היטב מצד ימין, היא לא היתה רגועה בצד זה, יתכן משום שהיא סובלת מטורטיקוליס (בעיה לסובב את הצואר לצד ימין) ועד היום אני מניקה אותה רק מצד שמאל. האם יתכן מצב בו החלב בצד אחד נגמר בעוד בצד השני הוא ממשיך להיווצר? האם תכיפות ההנקה היא בעלת משקל גבוהה יותר משתייה מרובה להיווצרות החלב? באם ארצה לנסות שוב להניק מצד ימין, האם הדבר אבוד? בתי הספיקה כבר להתקרר, בין שנדבקה מבתי הבכורה בין שנדבקה ממני, כיצד הדבר עולה בקנה אחד עם האמירה- הנקה מונעת מחלות יותר מאשר תינוקות שלא יונקים? בתודה מראש, שני

30/09/2001 | 01:46 | מאת: אלן שיין

היי שני, 1) כל שד הוא פועל באופן עצמאי. אז בהחלט אחד יכול לייצור כאשר השני מושבת. זה תלוי כמה מגרים את תפוקת החלב בכל צד. דעי לך, ששד אחד בלבד גם היה יכול לספק את הצרכים התזונתיים של תינוק אחד. לכן כל אישה יכולה להיניק תאומים ואפילו שלישיה! 2) תכיפות קובעת כמות. שתייה זה טוב לבריאותך ועוזרת לך לתפקד טוב, אבל לא קובעת באופן בלעדי יצירת החלב. 3) בהתחלה אם היית פונה ליועצת הנקה יש סיכוי טוב שלא היית צריכה לוותר על הנקה מצד ימין בכלל. ישנן תנוחות שהיו מאפשרות לתינוק לינוק גם מצד זה. נראה לי הגיוני שאת יכולה לנסות להיניק אותו בצד זה. אם היכולת שלו לסובב את הראש השתפרה נראה לי שהוא יצליח גם עם זה. שוב, יכול להיות שתצטרכי את עזרת יועצת הנקה ללמד עוד תנוחות אם התנוחה הרגילה לא מצליחה. 4) האימרה לגבי בריאות היונקים לעומת עמיתיהם הנזונים מתמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) היא בהחלט נכונה ומתועדת בהמון מחקרים לגבי המון מחלות. יש פחות אישפוזים ממחלות אלו, המחלות הנשימתיות במיוחד והמחלות הזיהומיות במעי התינוק, דלקות אוזניים ועוד הרבה. זה לא אומר כלל שהתינוק שלך לא יהיה חולה - אך המערכת שלו אמורה להיות הרבה יותר חזקה. צריכים גם לקחת בחשבון שהתינוק גם מקבל פורמולה שפוגע וגורם לחלק מהזיהומים האלה אז למרות שהוא מקבל חלב אם להגנתו עם הנוגדנים וכל הטוב שבחלב אם, הוא גם חשוף למרכיבים מלאכותיים וחומרים שעלולים לגרום לרגישויות. שוב, כמו שכל תינוק שאפילו ניזון רק מחלב אם יכול לחלות, זה לא אומר שהתינוק שלך יהיה חולה או חולה יותר בגלל הפורמולה. יש סטטיסטיקה.

30/09/2001 | 22:13 | מאת: שני

אלן שיין שלום רב, תודה על האינפורמציה. אני מקווה להמשיך להניק את התינוקת שלי עד גיל חצי שנה, זמן משוער לחזרתי לעבודה ומקווה שהכל ילך כשורה והיא תהיה פחות חולה מבתי הבכורה, שלא ינקה כמעט, כתשכנס למסגרת של גן. בברכה, שני

28/09/2001 | 01:12 | מאת: עמליה

לאלן שלום רב, אני מניקה הנקה מלאה את בני בן הארבעה וחצי חודשים. מספרים ומאמרים שאני קוראת הבנתי שילדים בגיל הזה אמורים לישון לילה שלם (כשמונה שעות ליתר דיוק) מבלי לאכול. בימים האחרונים משהו מטריד את ילדנו הקט והוא מתעורר מספר פעמים בלילה, אני נוטה לתת את הציצי באופן אוטומטי. האם עליי להתחיל להגביל את ההאכלות הלילות, אם לא עכשיו - האם מגיע גיל שצריך לעשות כך? שאלה נוספת - כפי שציינתי לעיל משהו מטריד את ילדנו הקט ובנוסף להתעוררויות תכופות הוא מסיים את ההנקות בבכי (רק ביום ולא בלילה). מבדיקה אצל הרופא עלה כי הילד בריא (טפו-טפו). לעיתים נראה לי שיוצאות כמויות גדולות של חלב והוא משתנק ומתעצבן. הייתכן? בכלל נראה שכל מה שקשור סביב ההנקה מאוד מעצבן אותו - שינוי תנוחה (גם לאמא לפעמים לא נוח) או שאני מבקשת משהו מבעלי (בשקט-בשקט). מעט מבולבל אני מקווה שתביני ואולי תשפכי אור על התנהגות בננו. תודה.

30/09/2001 | 01:31 | מאת: אלן שיין

היי עמליה, אני לא יודעת איזה ספרים ומאמרים את קוראת אך הדבר פשוט לא נכון. נכון שיש תינוקות שכבר "עושים לילה" אך הם לא הרוב. דווקא גיל 4 חודשים זה גיל כאשר יש שינוי בדפוסי שינה. תינוק שישן כל הלילה פתאום מתעורר. לא תמיד אבל תופעה מאוד ידועה. זה קשור להתפתחותו השכלית, התחלת בקיעת שיניים ועוד אלף סיבות. אם טוב לך להיניק אותו בלילה וזו הדרך הנינוחה והקלה ביותר להרגיע אותו ולעזור לו לחזור לישון אז תמשיכי. זו הדרך המומלצת והנעים ביותר. אם לא טוב לך מאיזה סיבה אז צריכים למצוא דרך אחרת שבדרך כלל כרוך בבכי ואי שקט. לבחירתך. יש גם תופעה על זרם או שחרור "מהר מידי" לאחר התחלת ההנקה. ואז שומעים את ההשתנקות של התינוק ולא נח לו. ניתן לשאוב קצת לפני הצעת השד, כדי להפחית את הזרם הראשוני הזה או לנסות להיניק בחצי שכיבה על הגב כדי להיניק נגד כוח המשיכה. (התינוק קצת מעליך.) הזכרת גם אי שקט בסוף ההנקה. קשה לי לנחש ממה זה נובע בלי יותר פרטים אך הדבר הכי נפוץ עלול להיות שהוא סיים כבר לאכול ולא רוצה יותר?? מקווה שזה יעזור לך.

30/09/2001 | 19:52 | מאת: עמליה

הי אלן, קודם כל, תודה על התשובה המפורטת. יש לי המשך לשאלות. חבל שלא ידענו שהשינויים של גיל ארבעה חודשים הם תופעה ידועה, זה היה חוסך הרבה לבטים והתחבטויות. אכן השתנה לנו הילד מהרבה בחינות (עצבני הרבה יותר, קשה להרגיעו, ושינת לילה מקוטעת (אחרי שכבר ישן כמעט 12 שעות ברציפות). לגבי הנקה לילית אני בשמחה אמשיך עם המנהג כי הוא אכן נעים מאוד לשנינו. האחות בטיפת החלב אמרה לי שבגיל הזה עד פעמיים בלילה אפשר להאכילו. ממה שאני מבינה ממך (ותמיד מלמד לשמוע את דעתך) לא להגביל את האכלות גם בלילה. השאלה האם מגיע גיל שבו האכלות לילה עלולות להשפיע על משקלו של הילד? בסוף תשובתך העלית אפשרות שהבכי שלו בסוף ההנקה נובע מכך שהספיק לו. זו היתה גם ההשערה שלי. אבל מה שקורה עם בננו שהוא מהשבוע הראשון לחייו יונק יניקות מאוד קצרות בין 5 ל7- דקות ורק משד אחד (אני יודעת שאין זה מומלץ אבל ככה הוא רוצה - עלייה במשקל מעבר לתקינה ואני לא סובלת מגודש ו/או דלקות). שאלתי היא למה לבכות? הוא בדר"כ פשוט מסב את ראשו כשהוא מסיים את הארוחה (כמו שהוא עושה בלילות וכמו שהוא עשה עד לפני זמן מה). ייתכן שזה משהו שאני משדרת לו המקצר את משך היניקה או יוצר את הבכי? תודה, עמליה

25/09/2001 | 16:56 | מאת: אורנית

שלום הלן, אני בת 25 ,לפני כחודש עברתי ניתוח הגדלת חזה כשהחתך נעשה דרך הפטמה, המנתח הסביר לי שאי אפשר לקבוע אם יהיה אפשרי בשבילי להניק , ואי אפשר לקבוע בטח לא כשאני זמן קצר כלכך אחרי הניתוח.( שתל מעל השריר ). האם במסגרת תפקידך נתקלת בנשים שכן הניקו על אף שעברו ניתוח כזה? האם ההנקה מעוות את השדיים מאחר והם נותחו? האם אני צריכה לגשת לייעוץ אצל יונקת הנקה עוד עכשיו שאני רק אחרי ניתוח , ישנם דרכים טיפוליות כמו למשל עיסוי החזה שאולי ישפרו את סיכויי ההנקה שלי? אם אפשר אבקש מספר ליצור איתך קשר. תודה רבה שנה טובה אורנית

25/09/2001 | 17:36 | מאת: אלן שיין

היי אורנית, המנתח צודך. היום אי אפשר לקבוע אם תצליחי ליניק או לאו. צינוריות חלב נחתכו, זה בטוח אך יש הרבה צינוריות. השינויים בשד קוראים חלק בזמן ההריון ומיד אחרי הלידה. החלב נוצר לא בצינוריות אלא ברקמות מאחר השד - אחורה - הצינוריות אחרי הפיטמה הן מעבירות את החלב החוצה כתוצאת מציצת התינוק. יש לנו נסיון עם ניתוחים בשדיים. חלק הם סיפורי הצלחה וחלק לא. זה באמת תלוי בהתפתחות הדברים. זה לא יעזור להתייעץ עם יועצת הנקה (אלא לקבל הסבר יותר מפורט מאשר זה שאני כותבת) כי אף אחת לא יכולה לנבא מה יהיה אחרי הלידה. כדאי להיות אופטימית אם אכן תרצי להיניק. עיסוי או כל טיפול אחר לא יעזור אם החלב לא יצא בגלל חתכים של הצינוריות. הבעייה לרוב היא הוצאת החלב ולא ייצור החלב. שוב, זה אנו רואים לאחר הלידה. אם תכנסי להריון אז כדאי לעשות קורס הכנה לקראת ההנקה עם מחשבות חיוביות לקראת ההנקה כדי ללמוד את הנושא טרם הלידה כמו כל אם אחרת. בתקווה שתצליחי! כדאי ללכת למפגש של ליגת לה לצ'ה או לקבוע עם יועצת - טלפון רשום בהודעות הבאות. שנה טובה ובהצלחה.

25/09/2001 | 14:19 | מאת: קרן

הי, בני בן 10 חודשים וניזון בעיקר מחלב אם, (חלב שאוב כאשר אני בעבודה). מלבד זאת הוא אוכל פירות, ירקות, קציצות וכו' ובאופן עקרוני מוכן לטעום ולנסות כמעט כל דבר. אני מעוניינת לגמול אותו מהנקה בעוד כחודשיים. מהי הדרך הנכונה? האם עלי להתחיל ולהתכונן כבר עכשיו? ומה צריך להכיל התפריט היומי של תינוק כבן שנה שלא יונק? אודה לכל תשובותיכן. שנה טובה וגמר חתימה טובה, קרן

25/09/2001 | 17:25 | מאת: אלן שיין

היי קרן, נראה לי שאת בדרך הנאותה לגמילה. אין צורך למהר וכמובן רצוי לעשות את זה בהדרגה. לגבי העשרת התפריט תוכלי להעזר בצוות של טיפת חלב, ולגבי ראיונות גמילה וכו' כדאי לך להצטרף למפגש של ליגת לה לצ'ה בנושא תזונה וגמילה. יש מפגשים בכל הארץ. בדבר פרטים: 03 647 2411. זה נושא קצת מורכב כדי לפרט כל פרט ופרט בפורום כזה. שנה טובה!

30/09/2001 | 21:41 | מאת: שרון

הי! אני אמא לילדה בת שנה וחודש , שעדיין מניקה עד לפני שלושה חודשים היא הסכימה לאכול תחליפי חלב במקביל אך מאז (3 חודשים )היא מסרבת לאכול חלב לסוגו מבקבוק(וניסינו את כל הסוגים האפשריים) וזה נורא מגביל אותי .בגיל זה אומנם היא אוכלת גם פרות וירקות ומעדנים אך היא לא מוכנה לותר על ההנקה ומאוד נרגעת מכך ,לי זה מאוד קשה לאור העובדה שהיא גם מתעוררת פעם פעמיים בלילה רק בשביל כמה מציצות וחוזרת לישון מה עליי לעשות ? תודה מראש , שרון אני

25/09/2001 | 09:00 | מאת: מור

אלן שלום! יש לי תינוק בן 5 חודשים, שקיבל הנקה מלאה עד לפני חודש (בעזרת שאיבת חלב כשחזרתי לעבודה). בהדרגה הורדתי לו הנקות והעברתי אותו לתחליף באופן חלקי.הוא עדיין יונק בלילה ובבוקר (3-4 הנקות ביממה). ברצוני לסיים את ההנקה לגמרי. בהריון הראשון (הקודם) שלי היה לי אבצס בשד וניתוח בשבוע 38 להריון. את ההנקה דאז סיימתי באמצעות כדורים, אולם הפעם הרופא המליץ לי לא להשתמש בהם (קניתי אותם ליתר ביטחון). אני חוששת שאם לא אסיים את ההנקה נכון האבצס עלול לחזור. אני מניקה מצד אחד בכל פעם. האם זה בריא להגיע בהדרגה למצב של הנקה אחת ביום, כלומר מכל שד פעם ביומיים? או להפסיק אחרי שאגיע ל-2 הנקות ביום, מצב שייצור יותר גודש?

25/09/2001 | 17:22 | מאת: אלן שיין

היי מור, קשה לי להבין את כל ההשתלשלות של ההנקה שלך. אם היה אבצס עם ילד קודם בדרך כלל אין לזה כל קשר להנקה הנוכחית. גם ההמלצה בכלל היא להיניק בכל ארוחה משני הצדדים (ואף פעם ההמלצה לא היתה להיניק רק משד אחד כל הנקה אלא אם יש תאומים שכל אחד מקבל אחד.) ולא מצד אחד - דבר שכן יכול לגרום לדלקת וגודש. אין השפעה של כדורים כיום כי אם אני לא טועה הם פועלים בתפקוד ההורמונלית ומומלץ להפסיק חלב רק ב-3 החודשים לאחר הלידה. כעת ההנקה היא פעולה יותר אוטוקריני ולא אנדוכריני - ז"א כמה שתפחיתי את ההנקות כך יקטן את כמות שאת מייצרת. תפחיתי את ההנקות כל עוד שעדיין נוח לך ולא נוצר גודש. בהדרגה וכמה שתתני תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) יותר החלב אם פוחת עד להפסקה לגמרי של ייצור החלב. אם לא הולך, אנחנו, בתור יועצות הנקה מוסמכות גם עוזרות לאמהות להפסיק להיניק במידת הצורך. את יכולה לקבל טלפונים של מדריכות ויועצות באזור שלך ב-מ.מ.ש.-03 647 2411

24/09/2001 | 11:16 | מאת: טליה

אלן שלום, במקרה ואני מניקה באופן מלא ומעוניינת לצום יש בעיות? האים זה לא בריא? מסוכן? מה עושים? תודה - טליה

24/09/2001 | 15:54 | מאת: נטלי

הנה לינק לתשובתה של אלן בפורום אחר בדיוק לאותו נושא: http://www.leida.co.il/reply.asp?rep=17783

24/09/2001 | 22:16 | מאת: אלן שיין

נטלי, תודה שהכנסת את הלינק הזה. גמר חתימה טובה לכולם!! ושנה טובה. אלן

24/09/2001 | 10:53 | מאת: הילה

שלום רב אני מעוניינת מאוד להניק , ושאלתי היא האם כל אחת יכולה להניק או שיש לפעמים בעיות . בתודה

24/09/2001 | 11:42 | מאת: נטלי

כן, כל אחת (כמעט. יש אולי מקרה של 1 למיליון שלא) יכולה להניק ו-כן, גם לכאלה שיכולות להניק יש הרבה פעמים בעיות. הבעיות נובעות סד"כ מחוסר ידע ומחוסר נסיון, ולכן מומלץ מאוד לעבור קורס הכנה או מפגש הכנה להנקה עוד לפני הלידה עם יועצת הנקה. כמו כן מומלץ להיפגש עם יועצת הנקה מייד אחרי הלידה כדי לתקן טעויות אחיזה שעלולות לגרום לפצעים בפטמות ולבעיות בהנקה ובתפוקת החלב. זה שאת מעוניינת מאוד להניק זה כבר 3/4 עבודה. חשוב להתעקש גם לא להציג לתינוק שום פטמה מלאכותית (בקבוק או מוצץ) עד שההנקה מתבססת, כי יש תינוקות שמאוד רגישים לנושא ועלולים לסרב לינוק מהפטמה הטבעית לאחר שהתנסו במציצה הקלה מהבקבוק. בהצלחה!