ילד עולה לכתה א' איזה ילקוט מומלץ לקנות?

דיון מתוך פורום  שיטת פלדנקרייז ושיטת שלהב לעבודה עם תינוקות

25/07/2008 | 00:13 | מאת: שלומית

שלום, אני מקווה שאני שואלת במקום המתאים וסליחה אם טעיתי. אשמח אם תפנו אותי בבקשה למקום מתאים יותר. הבן שלי עולה לכתה א' והוריי (סבא וסבתא גאים) מעוניינים לרכוש את הילקוט הראשון עבורו. הם וגם אני התחלנו להתעניין. יש כל כך הרבה סוגים של ילקוטים. איך יודעים מה מתאים? מה מומלץ? תודה. ש.

28/07/2008 | 11:40 | מאת: אודליה קירשנבאום

שלום לך שלומית. ייתכן שזה לא בדיוק המקום המתאים אך כן אוכל לתת את דעתי גם כמי שתנועה בריאה היא חלק עיקרי בחייה, וכאמא שבנה עלה לכיתה א' בשנה שעברה. אז על תיק מסויים לא אמליץ לך, ישנם לא מעט תיקים טובים עם מערכות גב מוצלחות. יחד עם זה נסי לבדוק איזה מהתיקים הללו קל יותר כאשר הוא ריק. אחת הבעיות בעיני היא שהתיקים המוצלחים הללו שוקלים בעצמם לא מעט. קחי בחשבון שלילד לוקח זמן להתרגל. לדעתי בחירת התיק היא החלק הקטן שדורש הכי פחות. אני הקדשתי (וזה לא נגמר) לא מעט בהטמעת הרגלים של - לקחת בתיק רק מה שצריך. מה שיכול להישאר בתא בכיתה שישאר שם. חבל על המשקל המיותר על הגב. יותר מזה, תפגשי לא מעט ילדים שנושאים את התיק בעגלה. ואז בעצם מקבלים "פטור" מההתעסקות של מה יש בתיק. אני מאוד מתנגדת לכך מכיוון שאופן האחיזה של העגלה יוצר תנועתיות בעייתית בכתפיים. אני מעדיפה לעזור לילד בנשיאת התיק ולהרגילו לשאת בו כמה שפחות ובהדרגה גופו של הילד מתחזק והוא מסוגל לשאת את התיק כמה שנדרש. שיהיה מעבר קל לבית הספר ובהצלחה רבה. אודליה.

שלום שלומית, תודה על השאלה שלך. אני שמחה לצרף מאמר שכתבתי בנושא החשוב שהעלת. איזו התרגשות... הילדה עולה לכתה א'. הלב דופק. הגרון משתנק ודמעות עומדות בעיניים. יש כבר רשימת ספרים וציוד נוסף לרכישה – ועולה השאלה: באיזה תיק שמים את כל הדברים? איזה ילקוט נרכוש לקראת כתה א'? רצוי לשתף את הילד/ה בבחירת התיק מבחינת הצבע או ההדפס אך ישנם נושאים עליהם לא כדאי להתפשר. להלן מקבץ עצות וטיפים לבחירת ילקוט המתאים לילד בכיתה א'. על פי המלצת "בטרם": • יש לרכוש ילקוט בעל תו תקן ישראלי. • יש לוודא שלילקוט מצורף עלון הסבר לנשיאתו. • בעל רצועות מרופדות ורחבות (לפחות 3 ס"מ), הניתנות לכיוון (קיצור והארכה). • בעל גב מרופד (שרובו יהיה צמוד לגב הילד) ו"עמוד שדרה" קשיח בתוכו. • יש להקפיד על כך שהתיק לא יהיה רחב יותר מרוחב גבו של הילד. • בעל תפרים איכותיים. • בעל תאים לחלוקה פנימית של המחברות, הספרים, האוכל ועוד. מהו ילקוט כבד? ילקוט כבד הינו ילקוט שמשקלו כולל התכולה עולה על 15% ממשקל הילד הנושא אותו. איך מסדרים את הילקוט? מן הקל אל הכבד. ספרים כבדים צמודים לגב ומחברות או אוכל בתאים החיצוניים. איך נושאים ילקוט? ילקוט נושאים על שתי הכתפיים. מהדקים היטב את הרצועות, כדי לקרב את עיקר המשקל למרכז הגב. גובה קצהו העליון של הילקוט יהיה בגובה הכתפיים של הילד והקצה התחתון יהיה מעל לישבן. איך מרימים ילקוט? יש להפנות את הילקוט אל הגוף, להתכופף עם הברכיים, להשתמש בשתי הידיים, להרים את הילקוט יחד עם יישור הברכיים, להרכיב את הילקוט על הגב באמצעות לבישת רצועות הכתפיים אחת אחרי השנייה. ילקוטים עם גלגלים "טרולי" חשוב לדעת - משקלו של ילקוט עם גלגלים עולה על משקלו של ילקוט רגיל. שימוש נכון בטרולי צריך לענות על שני התנאים הבאים: • שימוש בשתי הידיים לסירוגין למשיכת הילקוט משיכה של טרולי ביד אחת בלבד תגרום לעבודת שרירים א-סימטרית, שעשויה, לאורך זמן ,לגרום לעומס על המפרקים ולשחיקתם. חשש נוסף בשימוש כזה הוא העלאת הסיכויים להופעת עקמת אידיופטית (מסיבה שאינה מוסברת). • שימוש בדרך ישרה וסלולה וללא מדרגות משיכת טרולי בתנאי דרך לא סלולה ולא ישרה יכולה להקשות את התקדמות הילד. משיכת הטרולי במדרגות, על מנת להעלות אותו היא כבדה, קשה ולא נוחה. לסיכום, אם הילד צועד בכל יום הלוך ושוב למרחק קצר (עד קילומטר (עדיפה נשיאת ילקוט עם שתי רצועות באורך זהה, על שתי הכתפיים, מוצמד לגב על פי המלצות משרד הבריאות. אם הילד מוסע הלוך ושוב לבית הספר בכל יום - אין חשיבות כלל לילקוט - ואפשר להסתדר אפילו עם תרמיל גב.

מנהל פורום שיטת פלדנקרייז ושיטת שלהב לעבודה עם תינוקות