פורום תזונה טבעית
מנהל פורום תזונה טבעית
שלום, ברצוני להתייעץ איתך על שני דברים. הראשון:מדצמבר אני עושה דיאטה למרות שאף פעם לא הייתי שמנה והורדתי 5 קילו וכרגע אני שוקלת 50 בגובה 1.63 הבעיה היא שלמרות שאני ניראת טוב ואומרים לי את זה אני לא מרוצה מאיך שאני ניראת ולפי דעתי לא יזיק לי לרדת עוד קילו או שניים.אני לא מרעיבה את עצמי בכלל לא! אני מאזנת.נגיד שאם אכלתי יחסית הרבה בצהרים אז או שאני קופצת על ארוחת ערב או שאוכלת סלט או משהו כזה. אני לא יודעת עם יש לי בעיה אני לא חושבת לפחות.אני חושבת שאני שולטת בזה אבל מה את מציעה מה את חושבת? הדבר השני: יש לי חברה אנורקטית שמאושפזת בבית חולים כבר שלושה חודשים ונשארו לה בערך עוד שלושה חודשים עד שהיא תצא משם.אני הולכת הרבה לבקר אותה ולעודד אותהץאבל אני לא יודעת בדיוק איך לגשת איתה לנושא הזה. אני לא חושבת שלהגיד לה שתאכל יעזור הרבה... אני מקווה שתוכלי לעזור לי בשני נושאים אלה. בתודה מיכל
מיכל שלום, המשקל שלך נחשב תקין לחלוטין לגובה ולפי קריטריונים בריאותיים אינך צריכה להוריד יותר. אבל יש כמובן גם את ההרגשה האישית - שהיא הקובעת הסופית. את חושבת שאת מאזנת - אבל לדלג על ארוחות או לאכול רק ירקות זה לא נקרא תזונה מאוזנת ולטווח הארוך את עושה נזק גדול לגוף. אספקט אחד של הנזק הזה הוא שאם בעתיד תרצי לרדת שוב - מה שאת עושה היום כבר לא יספיק לגוף שלך ותצטרכי לנקוט בדרך עוד יותר דראסטית. חוץ מזה שאם תאכלי קצת יותר מהרגיל - בשביל הגוף שלך זה ייחשב להמון אוכל ותשמיני בקלות יותר ממה שהית משמינה בעבר - וזה רק אספקט אחד, מבלי שדיברתי על נזקים בריאותיים!! האם את מעדיפה גוף רזה וחולה על פני גוף רזה קצת פחות ממה שאת רוצה - אבל בריא? גשי לייעוץ תזונתי מגורם מוסמך שיבנה לך סדר יום מאוזן מבחינת האוכל וייתן לך כלים לאכילה נבונה. בקשר לחברתך - אנורקסיה היא מחלה נפשית, כמו "חיידק" שיושב במוח וגורם לחולה לראות בצורה מעוותת את הגוף שלו/ה ולחשוב על אוכל בצורה לא הגיונית לחלוטין. לדעתי חברתך צריכה להתמודד עם המחשבות האלה יום-יום ולנסות לנצח אותן, ולפעמים אולי עדיף בכלל לא לדבר על נושאים כמו אוכל, דיאטות וצורת הגוף אלא להתעסק בנושאים אחרים, כדי שאוכל לא יהווה את עיקר העיסוק בחיים. נסי לשמח אותה - בדרכים שאת יודעת שהיא תאהב. הרבה בריאות ואושר לשתיכן!
אני בת 40 גובהי 1.65 ואני שוקלת 74 ק"ג. אני עובדת כגרפיקאית ויושבת כמעט כל היום על הכיסא. עד שאני חוזרת הביתה כבר אין לי את הכח להתעמל או ללכת ברגל. נהייתי עצלנית, פעם התעמלתי ועשיתי אירובי היום אני לא מתעמלת. איך לרזות ולהוריד מהמשקל במצבי?
מגי שלום, אין לי אפשרות לתת לך עזרה ממשית דרך המחשב. ללא פעילות גופנית יהיה לך קשה מאד לרזות בצורה יעילה, במיוחד אם כבר עברת אי-אילו דיאטות בעבר. כדי לתכנן תפריט, ובעיקר כדי ללמוד הרגלי תזונה נבונה צריך יותר ממפגש אחד עם דיאטנית, וברור שהוא צריך להיות פנים אל פנים כדי שהוא ייחשב לרציני. בינתיים - אין ברירה, תתחילי לעבוד!
אני בן 19+, עם עודף משקל, ולמרות מאמצים רבים לשם הרזייה ע"י ספורט לא ניכרת הצלחה. עם מדריך חדר כושר הגעתי למסקנה כי אני לא עובר 1200 קלוריות ביום, לפי סדר היום התזונתי שלי. אני מתאמן בחדר כושר, מדי יום, צורך חלבונים בצורה הכי טובה, ללא עזרת כדורים או אבקות שונות. הבעיה היא שאיני מצליח להרזות, ומאמין כי זה קשור במערכת חילוף החומרים שלי. איני יודע אם אני צודק בכך, אם יש השערות נוספות בקשר לכך, ובעיקר איני יודע כיצד לפתור את הבעיה! אשמח למענה! א.א.
שלום למתאמן, אם אתה רוצה לדעת מה מצב חילוף החומרים שלך, בקש מרופא המשפחה שישלח אותך לבדיקת דם של הורמון בלוטת התריס (TSH) שהוא האחראי על חילוף החומרים. בנוסף, שים-לב למשפחה שלך - אם מבנה גוף רזה מאפיין את הרוב, תצטרך להתפשר על משקל מסויים. כדאי גם שתפנה לייעוץ עם דיאטנית שתבדוק האם משקלך תקין, האם 1200 קלוריות עונות על צרכי הגוף שלך (סביר להניח שלא...) ותראה אם אפשר בכלל לעזור לך דרך התזונה - בהתחשב בגורמים שונים אותם תבדקו יחד. בהצלחה!
כמובן התכוונתי שאם מבנה גוף מלא ורחב מאפיין את המשפחה שלך - אז תצטרך להתפשר...
שלום, אני כבת 37 ובקושי צורכת מוצרי גבינה ושאלתי היא לגבי סידן בגוף.. מה עלי להתחיל לאכול וכמויות כדי "לחפות" על כל השנים ללא מוצרי חלב כמעט ואיזו בדיקה לעשות ( אם צריך בגילי) כדי לבדוק את כמות הסידן בגוף וכמובן כל אינפורמציה אחרת שיכולה לעזור לי. תודה רבה
שלום לד., סידן נמצא גם בקטניות = שעועית לבנה, גרגרי חומוס, סויה וכל מוצריה (טופו), בדגים המכילים עצמות כמו סרדינים, באגוזים וגרעינים = שקדים, גרעינים, בשומשום ומוצריו = טחינה, חלבה, בירקות כמו כרוב, סלרי, ברוקולי, שעועית ירוקה ובמעט פירות, בעיקר פירות יבשים. כיום קיימים גם מים מינרלים מועשרים בסידן. (יש להתייעץ לגביהם אם יש בעיית כליות!). אבל - הצורה הטובה ביותר בה הסידן נספג בגוף היא ממוצרי חלב. כדי לבדוק מה מצב מאגר הסידן אצלך בגוף את יכולה לעשות בדיקת צפיפות עצם (לא בדיקת דם!) שהיא בדיקה לא כואבת (כמו צילום רנטגן) ולא מסוכנת. הבעייה היא שהבדיקה לא כלולה ב"סל" של קופות החולים ותצטרכי לשלם. אינני זוכרת את הסכום המדוייק, אבל נדמה לי שהוא נע בין 150 ל- 200 שקלים. אם ידוע לך על אוסטיאופורוזיס= "בריחת סידן" במשפחה רצוי מאד שתיבדקי, אבל גם אם לא ואת רוצה לדעת - אין סיבה שלא. את יכולה גם להתייעץ עם רופא המשפחה שלך.
קיימים גם כדורי סידן שניתנים כהשלמה תזונתית, גם דרך קופת חולים וגם ללא מרשם, על המדף. התייעצי עם רופא או דיאטן/נית האם יש לך צורך בהם ובאיזה מינון (קיימים מינונים שונים).
שלום אני בעל מבנה גוף וראש רזה ביותר. אני מאוד רוצה להשמין התחלתי באחרונה להתאמן וזה די עוזר להרגשה וקצת משפר אך יש מקומות שלא ניתן לעבוד עליהם כמו הראש וכו'. זה נושא נורא לא נוח בשבילי, ואין הרבה שיודעים כמה זה מציק לי . רציתי לדעת אם יש דרכים להשמין בנוסף להתאמן. בתודה, ד.י נ.ב אין לי בעיית אכילה, אני אוכל דווקא די הרבה.
לרזה שלום, הייתי מייעצת לך לפנות לרופא כדי לבדוק גם מה קורה מבחינה הורמונלית בגוף. לא ציינת בן כמה אתה, אבל אם אתה בגיל ההתבגרות אולי כדאי לקבל הפנייה לאנדוקרינולוג, שהוא מומחה לבלוטות הגוף המפרישות הורמונים. יכול להיות שאם מבנה גוף כזה הוא מבנה אופייני למשפחה שלך - תצטרך להשלים ולהתפשר על משקל מסויים. בכל מקרה, נסה בשלב ראשון לפנות לדיאטן/נית כדי לראות אם אינך נמצא בתת-משקל. אולי תקבל המלצה לתכשירים עתירי קלוריות, אבל בשביל זה צריך המלצה מקצועית. בינתיים - נסה לאכול הרבה פיצוחים ופירות יבשים - הם משמינים אבל לא מכבידים כ"כ על הקיבה. בתיאבון ובהצלחה!
אני בן 19, חייל כן זה במשפחה, אבל יש לי אחות והיא לא רזה בכלל. אבא שלי היה רזה ועכשיו הוא שמן.
אני סובלת מכולסטרול גבוה. נאמר לי שבשל כך בלבד אסור לי לאכול פירות, אלא בכמות מצומצמת ביותר. האם זה נכון שאכילת פירות בכמות מרובה עלולה להעלות את כמות הכולסטרול? בתודה מראש.
תמר שלום, אין קשר בין אכילת פירות לבין כולסטרול כי כולסטרול הוא שומן שמקורו מהחי בלבד ומזון מהצומח כמו פירות, ירקות ודגנים לא יכולים להוסיף לעלייה שלו (את יכולה לקרוא את הכתבה שלי בנושא - חפשי בארכיון). כנראה שגילו אצלך טריגליצרידים גבוהים, כלומר חלקיקים שומניים בכמות גבוהה בדם, ומקור לשומנים בדם יכול להיות שומנים במזון, אבל גם עודף סוכרים במזון - שהופכים לשומנים. לכן ההוראה לצמצמם את כמות הפירות. בקשי מהרופא או מהדיאטנית שיגידו לך האם מותר לך לאכול 2 מנות פרי ליום או 3 (זה תלוי ברמת הטריגליצרידים שנמצאה), וכמובן שיגדירו לך מהי מנת פרי. בתיאבון!
אני סובלת מהרגשת "נמלים" כבר חצי שנה בגפיים העליונות והתחתונות עד להרגשת הירדמות.בבדיקה נמצא ויטמין בי12 412 (ממש באמצע הסקלה). הרופא נתן לי לקחת את הויטמינים בי1,בי6,בי12 וגם טבלית של סידן,מגנזיום ואבץ. תוך כמה זמן לפי דעתך יעלמו הסימפטומים הנל? תודה
אהובה שלום, מאחר ועדיין לא ידועים לנו בבירור המנגנונים בהם פועלים כל הויטמינים והמינרלים, ועדיין לא התבררו כל התפקידים שלהם, אין אפשרות לדעת איך יפעלו תוספות הויטמינים והמינרלים שקיבלת ותוך כמה זמן. כמו-כן ,מתן תוספת של ויטמינים ומינרלים לא משפיעה באותו אופן על כל אחד ולכן אין תשובה אחת לכולם. להרגשת "נמלים" יכולות להיות מספר סיבות - ביניהם מחסור ב- B12 או במגנזיום - אבל אולי בכלל לא מדובר אצלך במחסור באיזשהו ויטמין או מינרל? במקרה כזה תוכלי להמשיך ולחכות הרבה זמן עד שתראי תוצאות... בכל מקרה, אם אין שיפור לאחר מספר שבועות, כדאי שתתייעצי עם נוירולוג (רופא שמתמחה במערכת העצבים) - יש באתר פורום לנוירולוגיה, תוכלי לשאול גם שם.
אבקש הצעה לדיאטה לסטודנטית בת 20 שמבלה את רוב זמנה באוניברסיטה במטרה לרזות 2-3 ק"ג ולשמור על המצב הקיים עם תזונה נכונה עם כל אבות המזון. תודה.
שלום לסטודנטית, אינני נותנת תפריטים דרך המחשב מפני שזו לא הצורה הנכונה לעבוד. התאמת דיאטה לפציינט היא ממש כמו תפירת חליפה אישית. לא כל אדם יגיב אותו הדבר לאותו תפריט וברור שלא כל אחד צריך לאכול אותו דבר. כאשר דיאטנית יושבת פנים אל פנים מול פציינט עליה לקבל נתונים על גובהו ומשקלו, מצבו הבריאותי, פעילות גופנית, דיאטות בעבר, אם היו, העדפות של מזונות, סדר יום ועוד ועוד. כמו-כן אינני מלמדת לספור קלוריות אלא כללים לאכילה נכונה שאותם אפשר יהיה ליישם במשך החיים בכל מצב. אז אם את רוצה להשקיע באמת - גשי לדיאטן/נית לקבל ייעוץ אישי! בהצלחה
Say hi to Fish! bye!
Adam
האם אימון גופני ארובי עם בגד אטום,או עם כיסוי נילון באזור הבטן, משפר או מגדיל את שריפת הקלרויות בפרק זמן מצויין ??
מאוריציו שלום, אימון בצורה הנ"ל פשוט יגרום לך לאבד יותר נוזלים ע"י הזעה מרובה, וכשתישקל לאחר האימון תגלה לשמחתך ש"רזית" יותר. לאחר שתשתה הרבה נוזלים - תגלה ש"השמנת" בחזרה! שריפת הקלוריות לא תשתנה. אימון מוצלח!
סמדר שלום כאמור שמי תפארת ברכה, אני בת 26 וצמחונית כבר 14 שנים. מעולם לא לקחתי כדורי ויטמינים מכל סוג שהוא. שאלתי היא בנוגע לויטמין B12 : האם יש לו השפעה על פוריות האישה ועל סיכוייה ללדת ? , מהם הסימפטומים של חוסר בויטמין זה ולמה עלול לגרום החוסר ? , איך ניתן לבדוק כמותו של הויטמין בגוף ?, האם המקור היחידי לויטמין הוא בעלי חיים או שיש מוצרי מזון מהצומח בהם הוא מצוי בתודה מראש תפארת (שם פרטי) ברכה.
לתפארת שלום, קודם כל את יכולה לבדוק את מצב החסר בויטמין אצלך ע"י בדיקת דם פשוטה. סימני מחסור קשורים בעיקר למערכת העצבים ולא לפוריות, סימני המחסור הם הפרעות שונות במערכת העצבים, מתחושות של "נמלים" ברגליים, כאבים או תחושת הירדמות עד לאובדן התמצאות ופגיעה בקואורדינציה. כמו-כן תתפתח אנמיה - עם כל הסימנים המתלווים. המקור היחיד לויטמין הוא מהחי. הוא קיים גם במקורות מסויימים מהצומח - אבל לא בצורה שהגוף יכול להשתמש בה. הוא נמצא בכמות קטנה גם בביצים ובמוצרי חלב. פני לרופא המשפחה ובקשי בדיקה ל- B12. לפי התוצאות תדעי אם עלייך לקחת כדורים להשלמת המחסור.
שלום סמדר, אני בת 25 ואנורקטית מגיל 15 בערך. בשנה האחרונה הייתי בטיפול אינטנסיבי (כחמש פעמים בשבוע)- אך נאלצתי (ואולי בחרתי?) להפסיק, בין השאר מטעמים כלכליים- אך גם מפחד העלייה במשקל. כרגע משקלי עומד על 38 ק"ג (גובה 1.64 מ') אני יודעת שעלי לעלות עוד במשקל- אך שאלתי היא מהו המשקל המינימלי שייחשב סביר לגובהי? (אני מקבלת מחזור במשקל 41 ק"ג). ומהי, פחות או יותר, כמות הקלוריות שאוכל לאכול כדי לשמור? (זה די קשה כי אני רגילה לאכול בערך 200 ליום..) ושאלה אחרונה- האם לשמר מצב כזה נקרא אנורקסיה כרונית?? תודה מראש-דאפי
דאפי שלום, לצערי אנורקסיה היא מצב נפשי שכנראה ילווה אותך במשך החיים - אבל זה תלוי בך אם הוא ישתפר או יחמיר (אבל תמיד יהיה ברקע). משקל שנקרא תקין לגובה שלך הוא 53 ק"ג כאשר גם 90% ממשקל זה ייחשב לסביר, כלומר - 48 ק"ג. אם תמשיכי לאכול פחות מ- 1000 קלוריות ליום יתדלדלו בהדרגה כל מאגרי הויטמינים והמינרלים בגוף ועלולים להיווצר נזקים בלתי הפיכים למערכת העצבים, ללב, למערכת המין, למוח ועוד ועוד. (ולקחת כדורי ויטמינים זה לא הפיתרון כי הגוף צריך אותם מהמזון, כמו שאלוהים ברא ולא בכדורים...)אם חשוב לך להילחם במצב הזה, ולתת לגוף שלך את הטוב ביותר (שמגיע לו!) חזרי לאיזשהו סוג של טיפול שייתן לך את התמיכה ואת המוטיבציה להתגבר על כל הפחדים. המון המון הצלחה.
שלום רב קראתי בספר רפואה אלטרנטיבית על לקיחת ניאצין - ויטמין B3 כנגד מגרנה תוך ציון שהכדור מביא לאדמומיות לזמן קצר. ואכן בזמן תחילת התקף מגרנה לקחתי את הכדור - 100 מג' . הרגשתי מיד שריפה בכל הגוף, דבר שחלף כעבור כ חצי שעה. התקף המגרנה לא התפתח. שאלתי: האם תופעת הלוואי שהרגשתי בחוזקה מזיקה? בתודה על התשובה אסתי
לדני ו/או אסתי עד כמה שידוע לי התופעה אינה מזיקה, אבל עדיף שתשאל גם רופא . בכל מקרה, קיימת צורה נוספת של ניאצין שלא גורמת לבעירה - NON FLASH NIACIN - וכדאי להשתמש בה במקום.שאל בבתי המרחת.
לדני ו/או אסתי עד כמה שידוע לי התופעה אינה מזיקה, אבל עדיף שתשאל גם רופא . בכל מקרה, קיימת צורה נוספת של ניאצין שלא גורמת לבעירה - NON FLASH NIACIN - וכדאי להשתמש בה במקום.שאל בבתי המרקחת.
סמדר שלום אני בחודשי ההריון הראשונים שלי והייתי שמחה לדעת איזה מזונות מומלצים בזמן ההריון. כמו כן יש לציין שהרבה תאבון אין לי ,ועודף פחממות גורם להרגיש פשוט לא טוב. האם יש איזו שהיא תזונה שעוזרת לנושא הבחילות והתחושות המתלוות? תודה רבה
נירית שלום ומזל טוב! 1. אין מזונות מסויימים שמומלץ לאכול אלא להקפיד על תפריט מגוון שיכיל את כל קבוצות המזון: פירות וירקות, פחמימות (לחם, אורז, פסטה, תפו"א וכו'), חלבונים (מוצרי בשר וחלב, וביצים - החלבון הכי איכותי!), ושומנים (זיתים, טחינה, שקדים, אבוקדו). מה שכן חשוב הוא לקחת בתחילת ההריון חומצה פולית בכדורים כדי להקטין את הסיכון למומים בעובר. כמו-כן יש לעקוב אחר רמות המוגלובין ובהתאם לצרוך תוספת ברזל בכדורים. חשוב שיהיו בתפריט מספיק מקורות ברזל - בשר (בעיקר בקר או הודו) או קטניות (עדשים, שעועית) , מקורות סידן ( הכי טוב מוצרי חלב אבל גם סויה, כרוב, סלרי ועוד) ומקורות אבץ (בעיקר בשרים למיניהם אבל גם אגוזים וגרעינים). 2. אם אין לך תיאבון חלקי את היום ל-3 ארוחות עיקריות ובין לבין "נשנשי" לך פרי או מעדן חלב או חטיף טעים. ארוחות קטנות יעזרו לך לגבי הרגשת הכבדות וגם וגבי בחילות. 3. ואם כבר בחילות - ארוחות קטנות, מזונות יבשים כמו קרקרים וצנימים, שתיית מים בכמויות קטנות לאורך זמן ומזונות שאינם חריפים או מתובלים מדי יכולים לעזור. דרכים נוספות להקלת הבחילות: להשתמש בתבלין זנגוויל (ג'ינג'ר) בצורת תה, סוכריות או אפילו משקה (ג'ינג'ר-אייל) . אבל לא להשתמש לזמן ממושך אלא רק באותו היום בו הרגשת בחילה. יש סברה שויטמין B6 יכול לעזור לבחילות ואפשר לקחת כדורים שלו לזמן קצר, אבל אין מספיק הוכחות לכך. הרבה בריאות והריון קל (במיוחד בחום הגדול...)
המון תודה על תשובה מפורטת. למרבה הצער ,השתנה לי לחלוטין התאבון,ומאדם שזולל בכיף אני ממעיטה לאכול,בגלל תחושת הכבדות. יתכן שאפילו פחות מ1000 ,1200 קלוריות. נוסף לכך כנראה שפעילות המעיים אינה סדירה (שילשול) מה עושים? יתכן שזה קורה בגלל כדורי הויטמינים שהרופא רשם לי? (מטרנה). זו שתמיד חשקה בדיאטה ודווקא עכשיו זה כלכך פשוט ....ולא נכון. (((: תודה על איחולייך
שלום לך! אני שואל בדאגה: האם משקל 45 לגובה 1.80 בגיל 16 נחשב לאנורקסי? אני יודע כיצד יש לחשב את המסה אך אינני מבין מדוע אני,שאוכל נכון ובריא, שוקל כל-כך מעט? מה אעשה בצבא עוד שנתיים? האם ניתן לעלות את המשקל? כיצד ואיך עליי לעשות זאת?
אלון שלום, כדי להיות מוגדר כאנורקסי לא "מספיק" להיות בתת-משקל, אלא צריכים להתלוות לכך סימפטומים פסיכולוגיים כמו פחד מעלייה במשקל ועיוות בדימוי הגוף. המשקל שציינת באמת חריג לגובה וכדאי היה לבצע בדיקות אצל רופא (אולי יש סיכון לסוכרת או הפרעה במערכת העיכול, אולי בעיות ספיגה?) או להתייעץ באנדוקרינולוג שהוא מומחה לבלוטות הגוף המפרישות הורמונים כמו הורמון בלוטת התריס, האחראי לחילוף החומרים בגוף, והורמוני המין. יכול להיות שיש מקום לשיפור גם בצריכת הקלוריות היומית שלך ואם חילוף החומרים הוא באמת מהיר מאד, אולי ההגדרה שלך לאכילה נכונה איננה תואמת את צרכי הגוף. לך להיבדק!
כמה קלוריות צורך גוף של נערה בת 14-15?
יעל שלום, אין מספר קלוריות אחד שמתאים לכל הנערות. חישוב צריכת הקלוריות היומית צריך להיות עפ"י נתוני גובה ומשקל כדי לדעת האם המשקל תקין. לפי הקצובה היומית המומלצת חישוב הקלוריות לנערות בגיל 10-15 הוא 50 (קילו)קלוריות לכל ק"ג משקל גוף, ולנערות בגיל 15-17 - 41 (קילו)קלוריות למשקל גוף, אבל אלה הם מספרים שרירותיים וצריך להתייחס למשקל, אם הוא מתחת או מעל לרצוי. על זה צריך להוסיף גם את אורח החיים של הנערה (פעיל או פסיבי) ולהתייחס גם אליו בחישוב.
בבדיקת גלוקוז שערכתי במקרה גיליתי ערכים נמוכים מהנורמה. בחזרה על בדיקות אלו אחרי ארוחות ובבוקר גליתי ערכים דומים. רופא המשפחה שלי אמר כי זה יכול לרמז על מצב טרום סכרתי (לאבא יש סכרת מבוגרים). אכן בהמשך קישרתי (אן נכון או לא) את העובדה לכך שיש לי קושי להתרכז לזמן ממושך בזמן לימודים (עייפות נופלת עלי). כיצד עלי להערך למצב כזה מבחינה תזונתית. האם את ממליצה על שינויים בתפריט, הרכב, נפח האכילה? (בחור בן 23, גובה 1.79, משקל 71, מבנה צר) תודה
אכן יש קשר בין היפוגליקמיה = ערכי סוכר נמוכים ועייפות או חולשה. כדאי לך לבקש בדיקה של עקומת גלוקוז (OGTT ) כדי לדעת מה מצב ספיגת הסוכר אצלך בגוף. עדיף לך לשבת עם דיאטנית על תפריט אישי שיתאים לסדר היום שלך אבל עקרון חשוב הוא פיזור כמות הפחמימות שאתה אוכל במשך היום, כלומר שבכל ארוחה יהיו פחמימות: לחם, תפו"א, פסטה, אורז קורנפלקס ועוד, ושכל ארוחה תכיל לפחות 2 מנות פחמימה (מנה = פרוסת לחם). זה אומר גם שחייבות להיות לך ארוחות סדירות, כלומר 3 ארוחות גדולות ביום ו- 3 ארוחות קטנות (פרי, יוגורט וכד'). המלצות מפורטות יותר לגבי כמויות, גודל מנה וסוגי פחמימות תצטרך לקבל, לדעתי, בפגישה פני אל פנים עם דיאטנית לאחר ביצוע הבדיקות המתאימות.
אני בת 31, סובלת מעודף 15 ק"ג - לא מצליחה לשמור על דיאטה בזמן עבודה, ארוחות לא מסודרות אולי אפשר לקבל עזרה במתן תפריט- אם אפשרות לירידה מהירה במשקל- ושמירה עליו אח"כ- הייתי אצל דיאטניות רבות- אך הדיאטות לא ממש מתאימות לנשים עובדות- במקום שבו אפשר רק לנשנש. תודה
אורלי שלום, קודם כל - אינני נוהגת לתת תפריטים "על הנייר" או בטלפון מפני שלדעתי זה לא נקרא טיפול מקצועי. דיאטה לפי תפריט כתוב אולי טובה לשלב ההתחלתי של הטיפול אבל אי-אפשר להתמיד בה לאורך זמן. לכן, חשוב ללמוד כללים לאכילה נכונה ולהתחיל לתרגל אותם בבית, בעבודה, גם במסעדות ובכל מקום. אם תהליך הלמידה נעשה בצורה טובה - אפשר להצליח לשמור על משקל גם עם אורח חיים לחוץ ותובעני. מנסיוני האישי - אפשר להצליח בכלל בלי להסתכל בדף ובלי לספור קלוריות! כמובן שהדרך שלי היא יותר קשה מפני שכל האחראיות מוטלת עליי ואני צריכה כל הזמן להשתמש בכללי האכילה הנכונה. אין תירוצים כמו - "שכחתי את הדף בבית " או "בעבודה אני אוכל אחרת כי אין כאן את המזונות הרשומים בדף". כמו-כן אני צריכה להתאמץ יותר כדי שהאוכל הרצוי לי יהיה בסביבה - וזה אומר להגיע למקום העבודה עם אוכל מוכן מהבית כדי שלא אצטרך "לנשנש" כל הזמן, ובעצם להישאר רעבה. אני בטוחה שמשהו מהכללים האלה הדיאטניות ניסו להעביר לך - אז השתמשי בהם. זה אולי עובד לאט - אבל בטוח! המון הצלחה.
יש לי ילד בן 6 הסובל מ- 10 קג' עודף, היינו אצל 2 דיאטטניות, אבל אף אחת לא נתנה תפריט מועדף לאכילה מסודרת אולי אפשר לקבל תפריט מסודר לילדים- תודה
גלית שלום, הדרך לאכילה נכונה לא עוברת כ"כ דרך תפריט ואני חושבת שכוונת הדיאטניות שאיתן התייעצת היתה להדריך אתכם (ובעיקר אתכם ההורים ולא את הילד) בכללי התזונה הנבונה. היום אנחנו יודעים שאכילה לפי תפריט מחזיקה מעמד מעט מאד והיא לא פותרת את הבעייה. כאשר לילד יש עודף משקל חשוב ללמד אותו כללים ולא אכילה לפי דף נייר. להתייחס להרגלי אכילה, לצורת האכילה בבית, לנורמות הקיימות במשפחה בכל הקשור לאוכל בבית ובחוץ, כאשר גם ההורים צריכים להקפיד על הכללים כדי לשמש דוגמה, במיוחד בגיל כ"כ צעיר. בכל מקרה, אם ברצונך בתפריט כדוגמה, את יכולה לפנות אליי או אל כל דיאטנית ילדים אחרת (גם בקופ"ח) שתשב איתך פנים אל פנים ותיתן לך תפריט - לא כדי להתמיד בו, אלא כדי ללמוד ממנו איך ליישם הרגלי אכילה נכונה לכל החיים! בהצלחה
מהו הערך התזונתי אותו ממולץ לאכול ?
ברק שלום, לא כ"כ ברור לי למה התכוונת: ערך תזונתי של מזון נקבע לפי התרומה של אותו מזון לגוף, כלומר מזון שמלבד קלוריות יתן לנו "ערך מוסף" כמו ויטמינים, מינרלים, חומר בניין ועוד ואי-אפשר לקבוע לו מספר. אתה בטח התכוונת לשאול - כמה קלוריות מומלץ לאכול ביום, כלומר - כמה אנרגיה צריך גוף האדם לקבל ביום אחד (כמו כמה ליטר דלק צריכה מכונית לקבל כדי למלא טנק...) - והתשובה - אין מספר אחד לכולם. המספר נקבע לפי הגיל, המין, הגובה, הפעילות היומית ואורח החיים, המצב הבריאותי ומס' הדיאטות בעבר, וגם אז - קצב חילוף החומרים משתנה מאדם לאדם. נראה מסובך נכון? לכן אנחנו משתדלים היום לא להכתיב תפריטים לפי מספר קלוריות, אלא בעזרת כלים אחרים.
כוונתי דווקא לא בקלריות אלה בויטמינים כגון כמה ויטמין C , ויטמין A , ברזל , פחממות , חלבונים וכו' אני בן 30 בריא בדרך כלל עם משקל ממוצע . תודה רבה . נ.ב. האתר מצויין !!!
לפי איך נקבע תצרוכת הפחמימות בגוף?
אביצור שלום, כמות הקלוריות שאדם אוכל ביום (ואצל כל אחד זה מספר אחר), צריכה להתחלק בין שלושת אבות המזון בצורה הבאה: עד 30% מהקלוריות - משומנים. בין 10% - 15% מהקלוריות - מחלבונים. בין 55% - 60% מהקלוריות - מפחמימות, מאחר ומקור האנרגיה הכי זמין לגוף מגיע מפחמימות, והן מתפרקות במהירות יחסית בגוף.
התאוריות החדשות מדברות על30-30-40 וזה ע"מ לא לגרום לעלית אינסולין
סמדר שלום, לאחרונה פורסם בתקשורת על קיומם של גלולות המסייעות להרזיה אשר פותחו בארץ ומתאימות לאקלים ולאופי המזון הישראלי. האם יש דבר כזה? ואם כן מה מיוחד בהן והאם הן מומלצות. תודה, איל
האם זה קיים והאם זה בריא בגיל 65 +
לכל המרזים והמקווים שלום, צר לי, אבל אני לא יכולה להמליץ על שום גלולה להרזייה, מאחר ואף אחת לא תספק לכם את התוצאות המקוות, ולפעמים אפילו תחמיר את המצב - חזרה למשקל הקודם, כאשר הירידה הבאה תהיה קשה פי כמה. עד כמה שידוע למדע היום - אין אף חומר בטבע שמסוגל לשרוף שומן, ולא משנה מה כתוב בפירסומים. הדבר היחיד שאפשר להוריד בעזרתו שומנים עודפים הוא - פעילות גופנית ! גלולות להרזייה מורכבות במקרה הטוב מצמחים שאמורים לתת הרגשה של שובע (שזה לא נורא בכלל...) או לגרום לאיבוד נוזלים ע"י השתנה או יציאה מוגברת (מצויין לעצירות אבל לא להרזייה), ובמקרה הרע פועלות על איזורים במוח שאחראים על מרכז הרעב והשובע - אבל יכולות לשבש פעילויות אחרות שהמוח אחראי עליהם - וזה כבר מאד מסוכן. בקיצור - כדי לרזות מי שצריך לעשות את העבודה הוא האדם עצמו ולא הגלולה בשבילו - בהצלחה!
סמדר שלום, קיבלתי את פנייתך להפנות את השאלה אלייך - בשמחה. ותודה. שאלתי היתה איך ואם אפשר לזהות חוסר ברזל אצל תינוקות ללא ביצוע בדיקת-דם, ומה הנזק שיכול להיגרם כתוצאה מחוסר ברזל אצל תינוקות. חשוב לציין שהתינוקת אוכלת טוב - גם יונקת וגם פורמולה ועכשיו התחילה אוכל מוצק ומאד אוהבת הכל. בנוסף היא מתפתחת נפלא ויש לה מצב רוח טוב. הסמפטומים "שמדאיגים" אותי הם חיוורון ולעיתים שינה במשך היום מאד "כבדה" שקשה להתעורר ממנה. אשמח לקבל את תשובתך, גם באופן כללי בעניין הברזל וגם באופן ספציפי. תודה נעה
נעה שלום, חוסר ברזל, אשר גורם ל"חוסר דם" (אנמיה), הוא תהליך שנעשה בשלבים ואשר ללא בדיקת דם אין לנו דרך לדעת על התקדמותו. כאשר אנו רואים כבר סימנים של מחסור, שיכולים להתבטא בעייפות, חולשה,חיוורון, כאבי ראש, חוסר תיאבון (לא חייבים להופיע כל הסימנים), זה אומר שהמצב כבר די חמור ושמחסני הברזל התדלדלו. לכן ההמלצה היא לתת תוספת ברזל לתינוקות מגיל 4 חודשים עד גיל שנה אפילו אם לא נבדק ההמוגלובין בבדיקת דם. ואגב, המוגלובין נמוך גם הוא מראה על שלב מתקדם של מחסור. מחסור קל מאובחן ע"י רמת פריטין נמוכה בדם, ולא המוגלובין. מאחר וצרכי התינוק בברזל בשנה הראשונה לחיים הם מאד גדולים וזמינות הברזל מהמזון שהתינוק מקבל לא גדולה (אפילו אם הוא אוכל טוב ועולה יפה במשקל), מומלץ לתת את התוספת. ברזל משמש כנשא של חמצן לכל תאי הגוף ובלעדין לא יגיע מספיק חמצן לרקמות והתפקוד שלהן לא יהיה אופטימלי. בנוסף, עמידות מערכת החיסון יכולה להיפגע ויש סכנה גם לפגיעה ביכולת של ריכוז, זיכרון וראייה מרחבית, מאחר וברזל מעורב ביכולת התפקוד של האיזור במוח שאחראי על תכונות אלה. עד גיל שנתיים, אם יש איזור במוח שנפגע כתוצאה מחוסר ברזל - הנזק הוא בלתי הפיך! בקרוב תופיע כתבה שלי על תוספת ברזל לתינוקות במגזין האתר ותוכלי לקבל ממנה עוד מידע. תוכלי לחפש אותה בארכיון, בכתבות בנושא תזונה. אני מאחלת לתינוקת שלך שתגדל בריאה ושמחה!
My daughter is 23 years old, suffers from an ulcerative colitis. She takes ASACOL 400 mg daily 3 x 3 and has just now an aggravation in her condition. As she is vegetarian, I am willing to receive a diet appropriate to her condition.
שלוםלך יש לך הודעה באי מייל בברכה.
hello michele, i don't think that the answers i can give you are serious, without seeing your daugther and getting more details about her weight, blood tests,her previous condition and so on. any way, her being a vegetarian is a problem, because she has to avoid fibers during the acute stage of her condition. the diet should exclude fresh fruits and vegetables (only boiled), nuts, seeds , whole grains and dairy products. if she lost weight - a high caloric diet is needed. she should also have blood tests for iron, B12, cholesterol, albumin, creatinin and minerals to look for deficiencies. consult a dietitian and/or a doctor about vitamin supplements, if needed, after she had the tests. in the mean time she should eat 5-6 small meals a day, avoid foods that are known to cause diarrhea, avoid foods that are very hot or very cold, avoid foods that she is sensitive to, and eat slowly and chew foods well. i hope she gets well soon
Please try chinese medicine (acupuncture and herb
שלום רב אני בחודש השישי להריוני הראשון. בבדיקה שביצעתי השבוע נמצא שרמת הטריגלצטרידים היא 298 כשליד התוצאה נוספה הערה - סרום שומני. הכולסטרול הוא 210. האם יש בכך סכנה להריון? ידוע לי שעליי להמנע בסוכרים גם בשל חשש מסכרת הריונית. איזה מזון מומלץ לי לאכול? וכיצד לדעתך עליי לנהוג על מנת להפחית את כמות השומנים בדם ? בתודה מראש
דנה שלום ומזל טוב, אין סכנה להריון אם רמת השומנים עולה, מאחר ובאופן טבעי יש עלייה ברמת השומנים בזמן הריון בגלל השינויים ההורמונליים. בכל אופן, צריך לדעת כמה עלית במשקל מתחילת ההריון ואם עלית יותר מדי, והעליה מוסברת בגלל אכילה, אולי צריך הגבלה קלורית. אל תעשי על דעת עצמך דיאטה כי בהריון לא מומלץ לבצע דיאטה לא מבוקרת. באופן כללי, כדי להוריד רמת טריגוליצרידים מומלץ להימנע ממשקאות ממותקים ומדברי מתיקה בכמות מוגזמת. כדאי ורצוי להעדיף דגים, במיוחד דגי-ים, וכמו-כן הוספת שומן חד-בלתי-רווי - זיתים, שקדים, אגוזים. (תוכלי גם לקרוא על כך בכתבה על סוגי שומנים). כדאי שתתיעצי עם הרופא לגבי חומרת התוצאות, והאם יש צורךבהפנייה לדיאטנית.
לסמדר שלום!!! בבדיקות הדם נמצא שיש לי טריגלצרידים 340 וכולסטרול חיובי 35 גילי הוא 45 . אודה לייעוץ מתאים בברכה אבי
אבי שלום, טריגליצרידים הם שומנים שמקורם יכול להיות או מצריכת שומנים במזון או מצריכה של הרבה סוכרים. כשיש עודף של סוכרים - הם הופכים לטריגליצרידים ומעלים את הרמה בדם. לכן, בנוסף על ירידה במשקל (אם צריך) והקפדה על כמות שומן (בעיקר רווי) בדיאטה, יש להימנע מצריכה גבוהה של סוכרים המצויים בדברי מתיקה ובמשקאות מתוקים. מותר לאכול 2-3 פירות קטנים ביום ולשתות משקאות דיאטטיים. בנוסף, אם הכולסטרול הטוב שלך נמוך - כדאי שתגביר את כמות שמן הדגים בתפריט היומי - או ע"י אכילת דגים, בעיקר דגי ים (סלמון, טונה, בקלה ועוד) או ע"י לקיחת תוסף מזון שמכיל חומצות שומן מדגים (וזה לא שמן קיק!) . לפרטים נוספים אתה מוזמן תקרוא את הכתבה שלי על השפעת סוגי שומן בדיאטה על הכולסטרול. חפש בארכיון האתר , בכתבות בנושא תזונה. דבר חשוב נוסף - פעילות גופנית יכולה להעלות את רמת הכולסטרול הטוב, אז קדימה!
אני סובלת מחסר בויטמין b12 וכן מבעיות בפרקים בהזדמנות חגיגית זו אשמח לרדת 6 קילו. מאילו סוגי מזון עלי להמנע? האם יש ויטמינים שעלי לקחת? אני בת 32 , ונמצאת שעות רבות בעבודה ( בישיבה ).
דונה שלום, קודם כל - B12 הוא ויטמין שנמצא אך ורק במזונות מהחי, בעיקר בבשרים (עוף, בקר, הודו, דג). היוועצי ברופא או בדיאטנית כדי לדעת האם המחסור מצריך תוספת של ויטמין B12 בכדורי מציצה מתחת ללשון, או אפילו בזריקות, או שמספיק לך להקפיד על תזונה עשירה במזונות מהחי. לפעמים הבעייה היא בספיגה של הויטמין בגוף ואז התוספת מהאוכל לא כ"כ עוזרת. בקשר לכאבי הפרקים - צריך לבדוק את כמות החומצה האורית בדם (בדיקת דם פשוטה) ואם היא גבוהה זה יכול אולי להסביר את פשר הכאבים .צריך ייעוץ דיאטני כדי שתדעי להימנע ממזונות המכילים כמות גבוהה של חומצה אורית, שזה בעיקר מזונות המכילים הרבה חלבון. אבל כאבי פרקים יכולים לנבוע מסיבות רבות - התייעצי גם ברופא. בנוסף, קיימים היום תכשירים המכילים את החומרים הטבעיים גלוקוזאמין וכונדרטין, שיש לגביהם מחקרים המראים שיפור בכאבי פרקים לאחר כחודש של לקיחה. גם בקשר לכדורים אלה (שאינם תרופות!) כדאי להתייעץ עם רופא או דיאטן/נית. ובקשר לירידה במשקל - כאן ברור שאת צריכה ייעוץ תזונתי אישי, פנים אל פנים עם מומחה, כי כפי שכבר ציינתי בתשובותי בעבר, להתאים למישהו דיאטה זה כמו לתפור חליפה ואין תפריט אחד שיהיה טוב לכולם. אולי בכלל הבעייה נובעת משעות הישיבה הרבות בעבודה? נסי פעילות גופנית למשך כשעה, 3 פעמים בשבוע בתור התחלה, ובמקביל הורידי צריכת שומן מהמזון, בעיקר שומן רווי (את מוזמנת לקרוא כתבה שלי בנושא במגזין האתר, חפשי בכתבות בנושא תזונה). בהצלחה!
שלום רב! יש לי ילד בן 11.5 שמן שוקל 65 ק"ג. ניסתי לעשות איתו את כל הדברים האפשריים, אך התיאבון שלו הוא בילתי ניתן להסבר, כל מה שרואות עיניו כבר נמצא בבטן, עלי לציין שאני לא מכניסה עוגות ודברי מתיקה הביתה אבל הוא מגיע לשלב כזה שלא משנה מה הוא רואה רוצה לאכול. אודה אם תתני לי עצה מה לעשות איתו. תודה מקרב לב! אריאלה
אריאלה שלום, במקרה כזה צריך לגשת קודם כל לרופא הילדים שיראה את הילד ויפנה אותו הלאה לדיאטנית או לפסיכולוגית או עובדת סוציאלית. צריך לדעת האם המקור לבעייה הוא פיזיולוגי או נפשי - אולי יש לילד בעייה כללית של גבולות, לא רק באוכל אלא גם בהרגלי שינה, למידה וכו' - בכל מקרה, דרוש בירור.
סמדר שלום! תודה על תשובתך, עלי לציין שהילד דוקא תלמיד טוב, לא שובב במיוחד, ודוקא ישן טוב, בקיצור אינו ילד בעייתי, להיפך, מתנהג בנימוס כשצריך, ואפילו אם יש מסיבות כיתתיות דוקא אינו מתנפל על הכיבוד. אך בבית אינו מפסיק לאכול. סמדר בן-נון כתב/ה: ------------------------------- אריאלה שלום, במקרה כזה צריך לגשת קודם כל לרופא הילדים שיראה את הילד ויפנה אותו הלאה לדיאטנית או לפסיכולוגית או עובדת סוציאלית. צריך לדעת האם המקור לבעייה הוא פיזיולוגי או נפשי - אולי יש לילד בעייה כללית של גבולות, לא רק באוכל אלא גם בהרגלי שינה, למידה וכו' - בכל מקרה, דרוש בירור.
שלום! אני מאוד רוצה להרזות באיזור הירכיים, במיוחד בחיצוניות אבל גם בפנימיות, אני מקווה שתוכלי לעזור לי! הנואשת
לנואשת שלום, כדי להוריד עודפי שומן באיזור ספציפי בגוף עדיף לבצע פעילות גופנית, גם פעילות של קבוצות שרירים גדולות (הליכה, שחייה, רכיבה) וגם תרגילים ספציפיים לחיזוק שרירי הירכיים. כאשר מבצעים דיאטת הרזייה אנחנו מאבדים שומן מכל הגוף באופן כללי (הידעת שיש לך שומן גם במצח ובגב?) ולא באיזור ספציפי לפי בקשתנו... ולא להתייאש!
שלום רב!!! אני בחודש השיש להריוני עם נטייה גבולית לסכרת הריונית. ברצוני לדעת מאיזה מזון עליי להמנע? בתודה מראש
לשרה שלום ומזל טוב! אין מזון מסויים ממנו צריך להימנע, מלבד משקאות ממותקים והקטנת צריכה של ממתקים, סוכר, דבש וריבה. כדי לאזן את רמת הסוכר את צריכה לשבת עם דיאטן/נית שיסבירו לך מהם העקרונות ויראו לך איך לחלק את צריכת המזונות שלך לאורך היום, שזה הדבר הכי חשוב בשמירה מפני סוכרת. סביר להניח שאם הרופא/ה שלך יודע/ת על הנטייה הגבולית לסוכרת, יפנו אותך לדיאטנית בקופת-חולים. אם לא - תבקשי !
רציתי לברר איתך, האם נכונה האמירה ,כי בירקות ירוקים ובמיוחד בקליפתם יש יותר ויטמינים והם עדיפים על שאר הירקות , מכיוון שהיום יש פלפל ירוק אך ישנם גם פלפל סגול ופלפל צהוב , האם יש להם את אותם ויטמינים כבפלפל הירוק
עינת שלום, ירקות ירוקים כמו מלפפון ופלפל אינם עשירים יותר בויטמינים מירקות צהובים או אדומים ויתרה מזו, בירקות אדומים או כתומים יש יותר ויטמין C או יותר בטא-קרוטן (שזו צורה של ויטמין A) מאשר בירוקים. לדוגמא: בפלפל אדום יש כמעט פי- 2 ויטמין C מאשר בפלפל ירוק. לירקות ירוקים עליים כמו סלרי, תרד, כרוב, ברוקולי יש ערך תזונתי גבוה כי הם משמשים מקור טוב לויטמינים ומינרלים. ובאשר לקליפות - הן לא מכילות בכלל ויטמינים אלא רכיבים אחרים הנקראים סיבים תזונתיים, ותפקידם לשפר את תפקוד מערכת העיכול ואת תקינות היציאות. על הסיבים תוכלי לקרוא בכתבה שתופיע באחד הגיליונות הקרובים של מגזין האתר.
אני רוצה לרזות, רזיתי כבר כ - 15 ק"ג והחזקתי במשקל זה כ 5.5 שנים, אבל בביקור שערכתי אצל משפחתי בחו"ל העלתי לצערי 7 קילו (בחודש)וכשחזרתי לארץ אל הצלחתי לצאת מהמעגל של האוכל וחזרתי למשקלי מלפני כ - 6 שנים. אני ורצה לרזות, ועם זאת קשה לי להכנס כרגע למשטר דיאטה, יותר נכון לזה שאומר לאכול 5 זיתים ו4 פתית. האם יש משהו שאפשר להכנס איתו למהלך החיים ולעד?
למשתוקקת שלום, נכון שעודף משקל מהווה גורם סיכון להרבה מחלות, אבל גם שינויים תכופים במשקל ("תסמונת היו-יו") גורמת לנזק שתוצאותיו יורגשו שנים רבות, אם לא לכל החיים. כל דיאטה שתעברי במהלך החיים - תגרום לדיאטה הבאה אחריה להימשך יותר זמן ולהשיג פחות תוצאות, כי הגוף שלנו לומד איך להסתדר עם הקצת שאנחנו נותנים לו. מאד ייתכן שתפריט של פתית וזיתים, שפעם גרם לך לרדת 5 ק"ג בשבוע, יגרום לך היום לרדת רק 2 ק"ג במשך אותה תקופה. השינוי צריך להיות קודם כל בגישה - לא לעשות "דיאטה" אלא ללמוד איך לאכול בתבונה. למצוא משקל הגיוני שנוכל "להחזיק" בו - נכון שלפעמים מדובר בהתפשרות, אבל צריך גם להכיר במגבלות של הגוף ולא לשגע אותו. צריך ללמוד להקשיב לאותות שהגוף משדר לנו, לדעת איך להנות מאוכל (לפעמים אנחנו שוכחים), לדעת להשלים גם עם הגוף שלנו ולקבל אותו באהבה (חשוב מאד!), להכיר את כללי התזונה הנכונה וללמוד איך ליישם אותם. זהו תהליך שלוקח זמן, אבל לטווח ארוך ההשפעות שלו על המשקל ובעיקר על הבריאות הן טובות לאין ארוך מההשפעה של דיאטות שונות ומשונות. צריך הרבה סבלנות אבל על תתייאשי ואל תשכחי שאוכל הוא אחת ההנאות הגדולות בחיים!
השאלה הקלאסית : כיצד מורידים במשקל מבלי לרעוב כל היום ?
לבגדדי שלום, הלוואי שיכולתי לכתוב לך תשובה בשורה אחת אבל העניין הרבה יותר מורכב מזה. העיקרון הוא ללמוד איך לאכול לפי מספר קלוריות שיתאים לך אישית, בחלוקה נכונה של הקלוריות לאורך היום ושיכילו את כל אבות המזון והויטמינים הדרושים. תפריט מאוזן בשילוב עם פעילות גופנית של לפחות שעה , מינימום 3 פעמים בשבוע, אמור לתת תוצאה טובה של ירידה מתונה במשקל. (לא לשכוח את המילה מתונה!) לפציינטים שלי אני נוהגת לומר שלהרכיב תפריט זה כמו לתפור חליפה אישית - מה שישפיע על אדם אחד לא יעבוד על אחר, ומה שהצליח אצל השכנה או הדודה - לא חייב להצליח גם אצלכם. אין פיתרון אחד וההצלחה תלוייה במידת האחראיות שאתה תהיה מוכן לקחת על עצמך - לשנות הרגלי אכילה וללמוד כללים שישמשו אותך כל החיים זו דרך טובה יותר מאשר לאכול לפי תפריט כתוב שיימאס עליך לאחר שבוע. בהצלחה!
שלום רב, האם תוכלו לומר לי באילו מזונות יש "טירוזין" ? תודה
רינה שלום, טירוזין הוא חומצה אמינית, שזו אבן בניין של חלבון. לכן, ניתן למצוא טירוזין במאכלים חלבוניים, ובמיוחד בבשרים (בקר ועוף בעיקר), בחלב וגבינות ובביצים. כלומר טירוזין איננו רכיב תזונה נדיר והוא מצוי בשפע במזון.
נכון שהוא מופיע בחלבון בהיותו חומצה אמינית אבל כל חבון מורכב בצואה אחרת כך שבאחד יהיה לי הרבה [אני מקוה] טירוזין ובשני מעט שאלתי היא איזה מן המזונות עשירים יחסית בטירוזין [וכאמור עצם העובדה שמדובר בחלבון איננה מספקת - אני יכול לאכול חלבון המכיל חומצה מסוימת ולהכנס לחוסר של אותה חומצה] בתודה מראש מתענין מאדמאד
אניבן 17 , 1.75 ושוקל רק 60 קילו למרות שאני אוכל הרבה אני עושה המון ספורט וקשה לי להעלות במשקל ואני נראה די רזה. רציתי לדעת אם יש איזה כדורים (לא אבקה) שאפשר לקחת שיש בהם קלוריות או חלבונים כדי שאני יעלה במשקל??
עומרי שלום, אני בטוחה שיש עכשיר הרבה קוראים שמאד מקנאים בך - אתה כנראה התברכת בקצב חילוף חומרים גבוה שגורם לך לשרוף במהירות את הקלוריות שאתה מכניס לגוף. קודם כל יש גורם תורשתי חזק בעניין , ואם יש במשפחה נטייה למבנה גוף רזה - תצטרך "לעבוד" מאד קשה כדי להשיג תוצאות, אם בכלל... אם אתה אוכל מכל קבוצות המזון (פירות, ירקות, בשרים, מוצרי חלב ועוד) אין לך צורך בכדורי ויטמינים למיניהם. כדי לדעת האם אתה יכול לקחת תוסף חלבוני (שקיים בד"כ באבקה, מה לעשות) יש לבדוק כמה קלוריות וחלבון אתה צורך ביום כדי לוודא שלא תקבל יותר מדי חלבון ותעמיס על הכליות והכבד. כדאי שתתייעץ אם דיאטן/נית או מדריך חדר כושר מוסמך ואל תשכח ליידע אותם בקשר למצבך הבריאותי. בינתיים נסה להעשיר את התפריט במזונות לא חלבוניים כמו פירות יבשים וסוגי פיצוחים למיניהם (מאד משמין וגם לא מכביד על הקיבה). בהצלחה!
האם ידוע לך אלו נזקים עלולים להגרם כתוצאה מבולימיה ארוכת שנים וזאת גם לאחר ההחלמה.
לריסה שלום, הנושא מאד מורכב, וצריך להתייחס לכל חולה בנפרד - כמה זמן נמשכה המחלה, איך התבטאה, מה נקרא "החלמה". ייתכנו גם נזקים נפשיים - וזאת בודאי אינני יודעת להעריך. יכולים להיות נזקים במערכת העיכול - אם הבולמיה התבטאה בעיקר בהקאות יכול להיווצר פצע בצינור הושט כתוצאה מהמגע עם חומצות הקיבה - עד לדלקת בושט. בנוסף, ייגרמו נזקים לשיניים ש"נאכלו" לאחר שבאו במגע עם החומצות והיו חשופות יותר להרס . אם המחלה התבטאה בשלשולים - ייתכן נזק לתנועה התקינה של המעיים וייתכנו יציאות לא סדירות, נטייה לעצירות כרונית - הכל תלוי במשך ועוצמת השלשולים. נזק נוסף אפשרי הוא בספיגת הסוכר - בגלל ארוחות לא סדירות ולא מאוזנות תיתכן הפרעה בעקומת הסוכר והייתי בודקת את תקינותה. וכמובן - חוסרים בויטמינים ומינרלים שייתכנו בגלל מחסורים אפשריים של מזונות שונים - שוב, כל מקרה לגופו.
אחותי משלשלת כל יום, פעמיים שלוש. עשינו בדיקות והחריגות הן: vitamin B12 139 ferritin 9.2 שניהם נמוכים. reactive protein 1.2 עוד ברצוני לדעת מה הדברים הבאים: gliadin Iga Ab negative gliadin IgG Ab גבולי endomysial ab negative אודה לך מאוד על תשובה מהירה הילה
הילה שלום, קודם כל - מדוע לא ביקשתם הסברים מהרופא המפנה ? כאן דרושה עזרה של רופא, רצוי של גסטרואנטרולוג (מומחה לדרכי מערכת העיכול). בקשו מרופא המשפחה הפנייה. עד כמה שאני יודעת - B12 נמוך ופריטין נמוך לא מסבירים שלשולים, אבל הם מראים שיש אנמיה וצריך למלא את החוסרים . אם אחותך צמחונית - זה יכול להסביר את הערכים ואם לא - אולי יש בעייה בספיגת ברזל ו- B12 ואז בוודאי שצריך גסטרואנטרולוג. שאר הבדיקות מראות על בירור בקשר למחלת הצליאק (שמתבטאת בשלשולים עקב חוסר יכולת לעכל מרכיב בקמח) ואם התוצאה היא שלילית - "נגטיב", כנראה שאין כאן צליאק , אבל שוב - הידע שלי לא מלא וצריך פה רופא מומחה ! רפואה שלמה
התחלתי לאחרונה לשתות תה טיבטי, האם יש תופעות לוואי? התה גורם לשילשולים, האם זה נורא? תודה מראש
גלית שלום ותודה לך על השאלה, לצערי, תה טיבטי או כל תה אחר איננו אפקטיבי להרזייה - כפי שאני מבינה אותה. הרזייה פירושה להיפטר מעודפים שהם רקמת שומן. עד כמה שידוע למדע היום - אין שום חומר בטבע שיכול לשרוף שומן! הדרך היחידה לשרוף שומנים היא ע"י פעילות גופנית. סוגי התה הקיימים על המדף מורכבים לרוב מצמחים (חלקם צמחי מרפא המוכרים במסורות שונות כבר הרבה שנים), המשמשים כמשתנים ומשלשלים. בעקבות שתייתם, הגוף מפריש במהירות נוזלים ע"י הגברת ההשתנה והיציאות, מה שיוצר את האשלייה של ירידה במשקל. אולם, הגוף לא ייפטר מעודפי השומן ואת הירידה שנבעה מהנוזלים - הוא יחזיר לעצמו כעבור מס' ימים. לעומת זאת - לאנשים שסובלים מעצירות - התה יכול לשמש כפיתרון טוב כל עוד הוא לא כולל צמחים אגרסיביים מדי שיגרמו לכאבי בטן או שייצרו תלות של המעיים (באופן שהרפלקס הטבעי ליציאה יילך לאיבוד). בימים חמים אלה חשוב במיוחד להתייחס לשלשולים ואם זה קורה לך אחרי כל ארוחה - עלייך לשתות הרבה כדי למלא את החסר במאזן הנוזלים של הגוף וכדי שלא תתייבשי. כדי לרזות - נסי לפנות לאיש/אשת מקצוע - בהצלחה!
איך ניתן לשרוף את הקלוריות המתקבלות מגלידה שמנה במהירות ובלי להפסיק לאכול את הגלידה
מרסלו שלום יש שתי דרכים - 1. לרוץ תוך כדי אכילת הגלידה 2. לאכול כדור גלידה אחד (בכוס ולא בגביע וופל), וכתחליף לגביע יוגורט או למזון אחר מקבוצת מאכלי החלב שמותר לך לאכול ביום. בתיאבון !
שלום ברצוני לקבל תשובה בקשר לבעיית צפרניים מתפצלות ושיער הראש מפוצל בקצוות האם קיים כאן סימן לחוסר כלשהו? תודה על התשובה
דני שלום, קודם כל - עליך להתייעץ אם רופא או דיאטן/נית שיראו אותך פנים אל פנים ויוכלו לערוך בדיקה קלינית. בנוסף, יש לבדוק בבדיקת דם האם יש חוסרים כמו ברזל (בדיקת המוגלובין איננה מספיקה!), חומצה פולית או ויטמין B12. כמו-כן, אם אתה צמחוני או שאתה אוכל בשר רק פעם בשבוע - יכול להיות שקיים מחסור באבץ (חשוב לגדילת שיער וציפורניים תקינה). בכל מקרה - עדיף שתתיעץ אם מישהו שיקבל מידע על מצבך הבריאותי, אם אתה לוקח תרופות, מה כולל התפריט היומי שלך, האם עברת איזשהו משבר או שאתה חי בתנאי מתח ולחץ (קשור מאד!) וכו'. בהצלחה.
בתי בת 11 ושוקלת 50 קג" היא אוכלת המון עשינו לה בדיקות מקיפות והכל בסדר נשלחנו לדיאטנית ושום דבר לא עוזר. נבדקנו גם מבחינה פסכולוגית ולא נמצאה שום בעיה . הנושא מדאיג אותי מאד ואנני יודעת מה לעשות גם בתי הקטנה יותר הולכת בעקבות הגדולה יכול להיות שזה משהו תורשתי? גם אני ובעלי מלאים ועושים דיאטות לאחרונה קראתי בעיתון "לאשה" פרסומת על דיאטה לילדים עם כדורים ו3 ארוחות . מה דעתך? מה עושים במצב זה ? אני פשוט נואשת . מהיום פשוט עברתי לאוכל דל שומן בבית. ואני פשוט לא אקנה שום דבר משמין הביתה מה דעתך? איך אפשר להסביר לילדים על חשיבות העניין
סיגלית שלום, קודם כל - אם גם את ובעלך מלאים, כמו שאמרת, בטוח שיש כאן גורם תורשתי. בנוסף, כדאי היה לבצע בדיקות אנדוקרינולוגיות (בלוטת התריס בעיקר) אצל רופא מומחה. אבל, מה שנראה לי הרבה יותר חשוב הוא התנהגות האכילה אצלכם בבית, שזה נושא שלא מקדישים לו מספיק מחשבה. עצם ההתעסקות הבלתי פוסקת בדיאטות ובאוכל יכולה להביא לתוצאות הפוכות ואפילו לתוצאות הרסניות (הפרעות אכילה). הרגלי אכילה נאותים הם לאו דווקא קניית אוכל דיאטטי או ספירת קלוריות. תנסי להסתכל על משפחתך מהצד במשך היום, בשעת ארוחה, ליד הטלויזיה - שם נמצא המפתח לשינוי התנהגות אכילה: האם אתם אוכלים ארוחות משפחתיות ביחד? מהי האוירה בזמן הארוחה ? האם אתם אוכלים במהירות? ליד הטלויזיה? האם יש בבית "מקומות מסתור" של ממתקים? אל תשכחי שאת ובעלך משמשים מודל לחיקוי לילדות וכל עוד אתם לא תשנו את הרגלי האכילה - אין מה לצפות מהילדה שתשנה את שלה! חשוב להכניס פעילות גופנית כחלק משגרת החיים - ואם אתם תבצעו - הילדות תלכנה בעקבותיכם ויפנימו את חשיבות העניין. עבודת הדיאטנית, כפי שאני רואה אותה, כבר לא מתמצה בנתינת תפריטים (הרי ממילא מפסיקים לאכול לפיהם לאחר מס' שבועות - או ימים...), אלא בחינוך, בלימוד הכללים של אכילה נכונה, ההקשבה לגוף, היכולת לקרוא "סיגנלים" של רעב ושובע, מקומו של המזון בחיים ועוד ועוד. יש מקומות (ואפילו בקופות חולים!) בהם הטיפול הדיאטטי הוא טיפול משפחתי - מה שבמקרה שלכם לדעתי הוא חובה. נסו לברר במרכזי בריאות הילד בקופת החולים שלכם האם יש אפשרות לטיפול כזה. בכל מקרה - דיאטה עם כדורים - בשום פנים ואופן, לא למבוגרים ובודאי לא לילדים! בהצלחה ( :
האם העובדה כי יש לי כאב כאשר חום אחת משיני באופן צפציפי באה במגע עם חום או קור מעידה כי יש לי חור בשן?
איתי שלום, עליך להפנות את השאלה לד"ר משה גרינבאום בפורום רפואת השיניים. אמנם בעבר הייתי סייעת שיניים אבל עדיף שתקבל תשובה מרופא...
באלו סוגי מזון ניתן למצוא אותו?
עדינה שלום, ויטמין B12 איננו מיוצר ע"י האדם ולכן חובה לקבל אותו מהמזון. הצמחים לא מייצרים אותו ולכן המקור היחיד הוא מזון מהחי ובייחוד בשרים (כל הסוגים). בנוסף, יעילות הספיגה של הויטמין טובה יותר כשהוא מגיע מבשר, מאשר ממוצרי חלב או מביצים. הסיבה שלא כל צמחוני חייב לקבל זריקות של ויטמין B12 היא שיש לגוף מאגר של הויטמין שיכול להספיק למספר שנים, ולוקח זמן עד שמתפתח מחסור.
יש לי בת בת 9 - ביתי אינה אכלנית בלשון המטעה. גובהה כ -127 ס"מ משקלה 24 ק"ג. תזונתה היומית היא כדלקמן: בבוקר - דגנים + חלב ב-10 בביה"ס - סנדביץ ( בדרך כלל אוכלת רק חצי ממנו)+מלפפון ירוק+שקית שוקו בצהרים - כ-80 גרם שניצל או נקניקיה + אורז או צ'יפס+מלפפון. בערב- ביצה קשה + כ-8 זיתים+מלפפון ולפעמים גם פרוסת טוסט. לפעמים פרי כזה או אחר במהלך היום. האם ביתי מקבלת את אבות המזון והויטמינים הדרושים לה?
שלום, גם לי יש אותה בעיה בדיוק. מדובר בבני בן 9.5 ששוקל 23 ק"ג וגובהו 121 והוא אוכל בדיוק את מה שביתך אוכלת ולא גרם אחד יותר. ואני בייאוש טוטאלי!!!
לקרן ואיילת, בלי פאניקה!!! אינני יודעת לפי איזה מדד אתן מסתכלות אבל קיימות עקומות גדילה לפיהן ניתן לדעת האם הילדים מתפתחים בצורה תקינה ולפי עקומות אלה, גם ביתה של איילת וגם בנה של קרן לא מוגדרים כסובלים מתת- משקל. לא לשכוח, שקיים גם גורם גנטי ואם כולם במשפחה רזים, או לפחות היו כאלה בילדותם, סביר להניח שגם הילדים יהיו כאלה. ובקשר לאוכל - התפריט שהציגה קרן הוא מגוון וכולל את כל אבות המזון. לא נורא אם ברשימת הירקות מופיע רק מלפפון. אם הילדה תשתתף אתכם בארוחות משפחתיות ותחשף להרבה סוגים של ירקות ופירות - אולי בהתחלה היא רק תסתכל, אח"כ תשאל ובסוף אפילו תטעם. צריך המון סבלנות - אבל זה יגיע. ועוד הערה לקרן- אני הייתי מוותרת על שקית השוקו לב"יס, מכיוון שהיא ממלאת את הקיבה (שוקו לא נחשב שתייה אלא מזון) ויכול להיות שזו הסיבה לכך שביתך לא אוכלת את כל הסנדויץ'. לבירור יותר מעמיק נסו לפנות לדיאטנית מוסמכת שתראה לכן את העקומות ותתייחס לפרטים הקטנים.
שלום הייתי רוצה לדעת מה יותר עדיף, לאכול פעם אחד ביום והרבה או לאכול כל פעם קצת?
גליה שלום, יש סיבות רבות שמסבירות למה עדיף לפזר את הקלוריות על פני כל היום, מאשר לרכז אותן בארוחה אחת. תהליכי העיכול והספיגה מתבצעים טוב יותר כאשר הגוף מקבל בכל פעם כמות קטנה של מזון. התרוקנות הקיבה מתבצעת ביתר יעילות, עקומת הסוכר במשך היום יותר מאוזנת ודבר מאד חשוב - שריפת הקלוריות ע"י הגוף מתבצעת בייתר יעילות, כך שזה חשוב למי שמתכוון לרדת במשקל ! שלא לדבר על כך שמבחינה פסיכולוגית, קל לנו יותר לשמור על הרגלי אכילה סדירים של מס' פעמים ביום, מאשר לדעת שאוכלים בשעה מסויימת ואז כל היום "מתענים" ומחכים לשעה הזו, וכשהיא מגיעה - מתנפלים על הצלחת (ואכילה במהירות לא תורמת לעיכול בריא)...
ילדי לא אוהבים מוצרי בשר ואוכלים כל יום מוצרי טבעול. רציתי לדעת האם זה בריא? תודה.
בתיה שלום, סויה יכולה להיות תחליף טוב לחלבון, אבל לא תמיד היא תחליף מספק כשמדובר בברזל ובויטמין B12 ברזל נספג בצורה הטובה ביותר כשהוא מגיע מבשר ויעילות הספיגה ממזונות מהצומח היא פחותה. מה שאפשר לעשות הוא לצרף לכל ארוחה שמכילה ברזל מהצומח מזונות עשירים בויטמין C , מאחר והצירוף של ברזל עם ויטמין זה מגביר את יעילות הספיגה של הברזל. נסי לתת יחד עם הסויה פירות וירקות עשירים בויטמין C כמו : פלפל אדום וירוק, כרוב, עגבניה, פרי הדר, קיוי, מנגו וכו'. כדאי גם לבצע בדיקת דם כדי לדעת שאין מחסור בברזל. לגבי ויטמין B12 המצב קצת יותר בעייתי מאחר וויטמין זה מצוי במזון מהחי בלבד (ראי תשובתי לשאלה על ויטמין B12). אמנם, כדי שיווצר מחסור בגוף צריכות לעבור שנים רבות, אבל אם הילדים לא יאכלו מוצרים מהחי (וביחוד בשר) במשך שנים, יתפתח מחסור שכדי להשלים אותו יהיה צורך בכדורים או זריקות. נסי לדבר איתם על אכילת בשרים , אפילו המבורגר או נקניקיות, ובתדירות של לפחות פעם בשבוע. גם אכילת ביצים יכולה לעזור.
בימים האחרונים אני התחלתי בדיאטה שבה אוכלים במשך היום חופשי מלפפונים ובבוקר גם גביע לבן בצהריים לבן וגם בערב לבן ,האם זוהי דיאטה דראסטית מדי? האם וכמה סוכרים צריך להוסיף? והאם יש תוספי מזון שמומלץ לקחת בזמן דיאטה כזו? תודה מראש מאי
מאי שלום, דיאטה מהסוג שאת נמצאת בה מומלץ לא לבצע מעבר לשבוע מאחר שכפי שהבנת בעצמך, היא אינה מכילה את כל אבות המזון, הויטמינים והמינרלים שהגוף זקוק לו לתפקוד יומיומי. דיאטות כאלה מומלצות בשלב ש"נתקעים" , ולאחר שבוע דראסטי כזה, ניתן לחזור לתפריט שמכיל את כל קבוצות המזון, כמובן בהגבלה קלורית מתאימה.
בימים אלה קניתי הליכון חשמלי לצורך עזרה להורדה במשקל(145 E"ג). לדאבוני לא קיבלתי שום חומר כתוב על תוכניות עבודה עם ההליכון. האם תוכלי להמליץ לי על מקור לקניית ספר או חוברת הדנים בנושא. בתודה מראש אוסקר
אני מעוניינת לדעת מדוע השומן הרווי אינו בריא ועל הקשר בין שומן רווי וכולסטרול. תודה סמדר
סמדר שלום, ככל שצריכת השומן במזון גדלה, ובמיוחד השומן הרווי (שמקורו בעיקר מהחי), עולות רמות הכולסטרול בדם - מה שמגביר את הסיכון להתפתחות טרשת עורקים ומחלות לב. בנוסף, מזונות המכילים שומן רווי מכילים לרוב גם כולסטרול.
אנא המליצו לי מהם המרכיבים הבריאים ביותר לתזונה בזמן ההריון. אני לוקחת כתוספי מזון רק ויטמין e וויטמין c . אני בחודשי ההריון הראשונים ,בת 32. תודה
מירב שלום ומזל טוב, באופן כללי, אם את מקפידה על תפריט מגוון ומאוזן אין חובה לצרוך תוספת ויטמינים ומינרלים. מה שצריך לבדוק הוא האם עלייך להוסיף ברזל (לפי בדיקות דם). כמו-כן, מומלץ לצרוך חומצה פולית, במיוחד בחודשי ההריון הראשונים, מאחר והוכח שע"י תוספת חומצה פולית ניתן להקטין את הסיכון למומים בוולד. אם יש לך תופעות כמו נשירת שיער, חולשה, עייפות מוגברת וכד', יכול להיות שיש להוסיף לתפריט ויטמינים מעבר למה שנצרך במזון, ולשם כך התייעצי עם דיאטנית מוסמכת.
םולש םינש 3 הזמ סיטילוק תלוח ינא
יעל שלום, כדי להתאים תפריט לחולי קוליטיס יש לדעת איזה איזור במעי נפגע (אולי יש פגיעה בספיגת רכיב תזונה ספציפי), באיזה שלב של המחלה החולה נמצא, לאיזה מזון הוא רגיש במיוחד, מהן ההעדפות התזונתיות שלו - וכמו שאת רואה, יש "לתפור" דיאטה אישית כמו חליפה אישית. לדוגמא - אם המחלה בשלב אקוטי (חריף) ויש שלשולים, יש להימנע מצריכת מזון עתיר בסיבים תזונתיים וממוצרי חלב. התייעצי עם דיאטנית קלינית !