משמעות פענוח ציטולוגי

דיון מתוך פורום  אורולוגיה אונקולוגית

04/07/2024 | 15:01 | מאת: יעלה

לאמי הוסר לפני כשנה גידול בשלפוחית השתן T2. עברה טיפול כימו קרינתי שבעקבותיו היו מספר סיבוכי זיהום חיידקי.וסיבוכים דלקתיים מהקרינה. (דימום קל לא עקבי וצריבות במתן שתן)בעקבות חשד לממצא פפילרי בציטוסקופיית מעקב הוסרה רקמה ניכרת מדופן השלפוחית וממצא פפילרי לא נמצא לבסוף. ציטוסקופיית מעקב שנעשתה עכשיו נמצאה תקינה אך עם אזורי גודש דם בדפנות השלפוחית ואיזור בולוזי לא תקין בצורתו. בדיקת ctu בטן אגן חזה שנעשתה במקביל נמצאה תקינה. לעומת זאת בבדיקה ציטולוגית נמצא צביר תאים אטיפיים בודד וכן תא אטיפי בצביעה היפרכרומטית חזקה ונכתב שהממצא חשוד. קראתי שישנה אפשרות שהממצאים הללו לאו דווקא סרטניים אלא יכולים לנבוע גם מהקרינה או מדלקות. שאלתי היא כיצד ניתן לדעת אם התאים הללו ממאירים או לא ומה מקובל לעשות להמשך בירור או טיפול. תודה רבה .

מה שקראת נכון. זו תשובה שיכולה להיות מושפעת מההקרנות שהיא עברה ומהדלקת. אפשר לעקוב ולעשות ציסטוסקופיה חוזרת 3 חודשים אחרי. יש היום בדיקות שתן מיוחדות (CXbladder, Epicheck) שיכולות לתת מושג יותר טוב לגבי מידת הסיכון של הממצאים האלה לנוכחות מחלה בשלפוחית, אם כי הן לא נבדקו בדיוק במטופלים כמו אמא שלך (מטופלים על סרטן שלפוחית חודר שריר לאחר טיפול משמר שלפוחית)

מנהל פורום אורולוגיה אונקולוגית