פורום מעי רגיז - ייעוץ תזונתי
מנהל פורום מעי רגיז - ייעוץ תזונתי
שלום בעיקרון היציאות שלי סדירות.בממוצע של פעם פעמיים ביום.בדרך כלל פעם ביום בבוקר שעה שעתיים אחריי הקימה.אבל אני צריכה להירגע לפניי ולשמוע מוסיקה לפניי שאני הולכת לשירותים כי אם אני לחוצה אני מרגישה שאני לא יכולה להוציא החוצה וזה ממש מתסכל.אני אדם לחוץ מטבעו ואני מאוד מנסה לעבוד על זה.התחלתי לשתות עכשיו מיץ שזיפים(חצי כוס)בבוקר שזה קורה לי.אוליי זה תקופת החגים המלחיצה. אין לי עצירות קשה והאמת שלפניי החגים המעיים שלי היו כמו שעון איזה חודש וחצי כל בוקר בלי התאמצויות ומראש השנה זה התחיל לי הקושי הזה .זה כאילו אני הולכת לשירותים ואם אני בלחץ ממשהו אני לא מצליחה להוציא ואני צריכה להתאמץ ואני ממש מרגישה תסכול.אז אני שותה מיץ שזיפים חצי כוס ותוך שעה בערך זה משתחרר, האם זה לא מזיק המיץ שזיפים לאורך זמן או שכדאיי שאני אתן למעיים שלי להתגבר על זה לבד בלי המיץ שזיפים? תודה על הסבלנות בקריאה ואשמח לעזרה!
שירה שלום, אני מבינה שהמצב מתסכל אותך אך לא הייתי מגדירה אותו כעצירות. תדירות היציאות עשויה להשתנות בעקבות הרגלי אכילה שונים, סוגי מזונות וכמובן שגם ללחצים קיימת השפעה. בתור התחלה הייתי ממליצה לך לנסות ולשבת בשירותים מבלי להתעסק בעניין היציאות, אלא להעסיק את עצמך עם עיתון או ספר. את יכולה להיעזר במיץ שזיפים אך הייתי בוחנת האם הצורך בהם קיים גם כשאינך נתונה ללחצים. לשזיפים תכונות שונות שמקלות על עצירות ביניהם סיבים תזונתיים (תכולתם במיצי השזיפים נתונים לשינויים), סורביטול ותרכובות פנוליות. לכל אלה לא ידועה השפעה שלילית ארוכת טווח, אך יחד עם זאת אני גם לא מכירה אף מחקר שבדק האם אכן קיימת השפעה שלילית בשימוש ממושך במיץ שזיפים. בברכה, אורלי מנירב דיאטנית קלינית וגסטרו
שלום אורלי- אני שבוע אחרי ניתוח איליום וצקום (קרוהן) מצבי טוב עדיין משלשלת האם יש הנחיה לגבי תזונה בשבועות הראשונים אחרי הניתוח עד להתיצבות, ושאלה נוספת מה דעתך על הספר "לצאת ממעגל הקסמים", אני מפחדת לעשות משהו שיפגע אבל אני לא יודעת מה הדרך הנכונה עכשיו לאכול... תודה סיגל
סיגל שלום, ההנחיות הראשוניות לאחר ניתוח כמו זה שעברת הן דיאטה דלת סיבים תזונתיים והיא כוללת מוצרים כמו לחם לבן, פסטה, אורז לבן, סולת, קוסקוס, פתיתים ודגני בוקר ללא סיבים תזונתיים. בנוסף ניתן לצרוך עוף, בקר, דגים וביצים כרגיל. כנ"ל לגבי שומנים כמו טחינה ומיונז, אבל לא פיצוחים! רגישות ללקטוז, סוכר החלב, היא אינדיבידואלית (גם במצבך) אך כרגע הייתי מתחילה עם גבינות קשות שדלות יותר בלקטוז כמו גבינה צהובה. באשר לפירות וירקות, ניתן לצרוך אותם תחילה רק קלופים ומבושלים ולבחור מבין תפו"א, בטטה, קישוא, גזר, דלעת ודלורית. ניתן בנוסף לאכול רסק אגסים או תפו"ע וגרבר. יש להימנע משתיה מוגזת ומיצי פירות ולהמעיט/ להימנע משתיית אלכוהול וקפאין. לאחר שלב זה ההתקדמות היא אינדיבידואלית הן מבחינת קצב והן מבחינת הרכב המזונות, כך שאני ממליצה לך בחום לפנות לדיאטנית שתסייע לך בליווי והתאמה אישית. בנוגע לספר, לא קראתי אותו אך אני מאוד מאמינה שאנשים שסובלים ממערכת העיכול בכלל וחולי קרוהן בפרט צריכים לקבל התייחסות אישית ולא כללית. המטרה היא, בהתאם למגבלות המחלה וליכולת האישית, להעניק איכות חיים טובה הכוללת בתוכה גם גיוון אכילה. בברכת רפואה שלמה, אורלי מנירב דיאטנית קלינית וגסטרו
תודה על תשובה מפורטת ומהירה!!!! איך בוחרים דיאטנית? לפי מה שימליצו לי בקופ"ח? סיגל
שלום לך לאחרונה, מזה כמה חודשים, אני סובל משילשולים מימיים. עלי לציין שאני 3 שנים לאחר החלמה מסרטן במעי הגס ובכבד ולאחר טיפולים כימוטרפיים וביולוגי (אווסטין). גם המחלה התגלתה עקב שנה שלימה של שילשולים. לפני המחלה סבלתי מעצירויות שנמשכו כשבוע ויותר. עד התק' האחרונה היציאות היו רגילות כשפעם לכמה שבועות היה לי שילשול. ניסיתי להפסיק גלוטן , אך לא עזר. אודה לך עזרתך.
שלום רב, אני מצטערת לשמוע שאתה סובל משלשולים אבל במיוחד לאור ההיסטוריה שלך, הייתי ממליצה לך תחילה לפנות לבירור רפואי. בהקשר התזונתי, רכיבי מזון רבים יכולים לגרום לריבוי יציאות או אף שלשולים, ביניהם: סיבים תזונתיים, בעיקר מהסוג המצוי בדגנים המלאים אשר מגביר את תנועתיות המעי. מוצרי חלב עתירי לקטוז (סוכר החלב) כמו חלב ניגר וגלידות, במיוחד אם קיימת אי סבילות ללקטוז. דבש, פירות ומיצי פירות העשירים בפרוקטוז (סוכר הפירות), במיוחד אם קיימת אי סבילות לפרוקטוז. מסטיקים וסוכריות ללא סוכר. משקאות המכילים קפאין. עישון ואלכוהול. גורמים תזונתיים אלה ואחרים יכולים לגרום לשלשולים ולכן בתום הבירור הרפואי, ובהתאם לתוצאותיו, הייתי ממליצה לך לנסות לפנות לדיאטנית שתבחן את הרגלי האכילה שלך ותנסה לשפר את איכות חייך. בהצלחה! אורלי מנירב דיאטנית קלינית וגסטרו
תודות
0000000467הבן שלי סובל מאי ספיגה ומעי רגיז בעקבות אי הספקת דם למעיים בצורה טובה . הוא בהתוששות,אבל עדיין סובל מאי ספיגה במעעים ובכיבה וגם ממעי רגיז . אני אשמח לקבל המלצה למי לפנות או אם מי להתייעץ בנושא .כרגע הוא מקבל TPN ואוכל PERATIV בהמלצת דיאטנית .
רודיקה שלום, לפי מה שאני מבינה משאלתך בנך לא סובל ממעי רגיז, אלא מדובר במקרה יותר מורכב מכך. את מוזמנת לפני אלי טלפונית למספר המופיע באתר שלי ואראה כיצד אוכל לעזור. בברכת רפואה שלמה, אורלי מנירב דיאטנית קלינית וגסטרו
היי אורלי, אני מאוד אשמח אם תוכלי לעזור לי. אני בת 26 ומדי תקופה, כ 3-4 פעמים בחודש, קמה בבוקר עם שלשולים מאוד חזקים שנמשכים לאורך כל היום. לפעמים זה מגיע למצב שאין לי כל כך שליטה על זה, וזה מאוד מביך.. בימים האלה אני לא מסוגלת לצאת מהבית, אפילו לא ללכת לרופא. ההרגשה הכללית שלי טובה, אין כאבי בטן או בחילות, רק שלשולים מימיים בתדירות תכופה, שמכריחים אותי להשאר קרוב לנוחיות.. אין מאכלים מסוימים או משקאות שלאחריהם קורית התופעה, אני פשוט יכולה לקום ככה יום אחד. כמו שאת מתארת לעצמך המצב מאוד לא נעים, במיוחד כשאני בעבודה, בלימודים או בסביבת אנשים. פעם אחת הביאו לי ציפרופלקסצין ומאז אני מחזיקה חבילה ולוקחת כדור אחד כשזה קורה. אך אני רוצה לשים סוף למצב הזה.. האם יכול להיות שמדובר בתסמונת מעי רגיז? בבקשה את עזרתך. תודה.
אלכס שלום, אני מצטערת לשמוע שאת כל כך סובלת משלושלים. בתור התחלה הייתי ממליצה לך לפנות לרופא על מנת לנסות ולברר את הסיבה לשלשולים, ייתכן והיא כלל לא קשורה למזון אלא זיהומית לדוגמה. כתבת שאין מאכלים או משקאות שלאחר צריכתם את סובלת יותר מאשר אחרים אך עדיין ייתכן וקיימת השפעה, גם אם היא אינה מיידית. בכל מקרה הייתי ממליצה לך להימנע זמנית ממשקאות ומזונות אשר עשויים להחריף את השלשולים כמו משקאות המכילים קפאין, אלכוהול, מיצי פירות למיניהם, חלב ניגר, מסטיקים וסוכריות ללא סוכר, מוצרים מקמח מלא העתירים בסיבים תזונתיים כמו לחם מחיטה מלאה. בנוסף, במידה ואת מעשנת הייתי ממליצה לך לנסות ולהפסיק. מנגד, את יכולה לנסות לאכול בבוקר דייסת קוואקר על בסיס מים אשר יכולה להקל על השלשולים. כמו כן, אני ממליצה לך לנסות לצרוך תוסף פרוביוטיקה. לאחר הבירור הרפואי ובמקביל לשינויים התזונתיים המוצעים לעיל, מומלץ לפנות לדיאטנית גסטרו לקבלת מענה יותר תפור אישית עבורך. בהצלחה! אורלי מנירב דיאטנית קלינית וגסטרו
שלום, אני בת 25, לפני כ-3 שנים אובחנתי כסובלת ממעי רגיז, עסקתי בספורט, שיניתי את התזונה והתחלתי טיפול בדיקור סיני וזה מאוד עזר והגעתי למצב של רגיעה. לאחרונה עקב לחץ וריבוי שינויים אני סובלת מעצירויות רבות. עקב לו"ז צפוף אני לא מספיקה לעשות ספורט וגם את הדיקור הפסקתי, בתזונה המצב לא השתנה, אני מקפידה על תזונה מתאימה, אוכלת המון פירות וירקות. לגבי קמח מלא, בזמנו הייתי תחת פיקוח של דיאטנית והבנו שהגוף שלי לא מצליח לעכל קמח מלא כראוי ולכן הפסקתי לאכול קמח מלא. לגבי חלב, בתקופות קשות יותר, אני מפסיקה לשתות חלב וזה מקל. מה עושים לעצירויות? בחודש האחרון יש לי יציאה אחת בשבוע. תודה רבה!
מיכל שלום, בשאלתך התייחסת לדברים רבים ויש לבחון את מידת הרלוונטיות שלהם למצבך כפי שהוא היום. ציינת לדוגמה שלפני 3 שנים אובחנת כסובלת ממעי רגיז. כיצד המעי הרגיז בא לידי ביטוי בזמן האבחון? האם גם אז סבלת כל כך מעצירות או שמע המעי הרגיז התבטא בצורה שונה? משתמע מדברייך שעיקר הבעיה היא שאת נתונה ללחצים רבים, בעיקר בתקופה האחרונה. פעמים רבות לחצים עשויים לגרום לנו להתאפק יותר במהלך היום. חשוב מאוד ללכת לשירותים כאשר יש בכך צורך ואף לנסות להגיע אליהם ברוגע (גם אם משמעות הדבר היא לקום 20 דקות מוקדם ולקרוא עיתון להסחת הדעת). בנוסף, ייתכן והלחצים גורמים לך לדלג על ארוחות או לאכול אותן "על הדרך". להרגלי אכילה (ולא רק לסוג המזון הנאכל) השפעה גדולה על מערכת העיכול שלנו. אני שמחה לשמוע שאת אוכלת הרבה פירות וירקות אך הסיבים התזונתיים של הדגנים המלאים כמו לחם מחיטה מלאה, דגני בוקר עתירי סיבים וכדומה, עשויים לעזור לך יותר במניעת העצירות. ציינת שאת לא מצליחה לעכל קמח מלא, מה משמעות הדבר? אם את לא מעוניינת לאכול מוצרים מחיטה מלאה את יכולה לקנות רק את הסובין (במידה והוא לא בעייתי עבורך) ו/או להוסיף מעט זרעי פשתן טחונים לתזונה שלך. בנוסף, כמובן שיש חשיבות גדולה לכמות הנוזלים שאת צורכת ביום. האם את מקפידה על שתייה מרובה? בהצלחה! אורלי מנירב, דיאטנית קלינית וגסטרו
בזמנו סבלתי לפרקים משלשולים ולפרקים מעצירויות, ירדתי גם במשקל ואני מטבעי בחורה רזה מאוד. מבחינת ארוחות, ארוחת הבוקר שלי היא לרוב סנדוויץ' שאני אוכלת תוך כדי העבודה, וארוחת צהריים וערב אני אוכלת בצורה מסודרת ורגועה. לגבי קמח מלא, עד היום בכל פעם שאני כן אוכלת קמח המלא יש לי התקפה של כאבי בטן וגזים. לאחרונה התחלתי לאכול יוגורט עם זרעי פשתן וזה באמת מקל עלי עם העצירויות. לגבי שתיה אני מקפידה לשתות מים לאורך כל היום, יש לי בקבוק מים שאני דואגת למלא ולשתות ממנו. אני ממש משתדלת לאכול נכון ומסודר למרות הלו"ז הצפוף, אם אני אוריד חלב מהתפריט שלי לזמן מסוים זה יקל עלי?
ועוד שאלה קטנה כי עזרת לי מאוד. עם יש לי רגישות לפרוקטוז (עשיתי בדיקות.)אז יש לי רגישות גם לחיטה?? תודה רבה ....
היי אורית, אני שמחה לשמוע שעזרתי לך! התשובה לשאלתך היא שלילית. בברכה, אורלי מנירב דיאטנית קלינית וגסטרו
שלום רב, אני בת 25 וכבר 7 שנים אני סובלת ממעי רגיז. עשיתי את כל הבדיקות האפשריות כדי לשלול מחלות אחרות(כולל וידאו-קפסולה). לפי הבנתי בבדיקת הקולונוסקופיה מצאו כי יש לי דלקות קטנות במעיים ואני גם רגישה ללקטוז.באופן כללי התייאשתי מכל הבדיקות האלה. אני סובלת מבטן נפוחה, בחילות בבוקר, עצירות ושלשולים. קראתי שיש מאכלים שטובים למקרים כמו שלי, אבל אין לי מושג מהם. נוסף לכך אמרו לי ששתיית קולה מחמירה את הבעיה אבל אני מוצאת שאם אני לא אשתה כוס קולה בבוקר אז יהיו לי בחילות במשך כל היום. אשמח לקבל ממך תשובות על עניינים אלה בתודה שירה
שירה שלום, ציינת שעברת בדיקות רבות ושמצאו לך דלקות קטנות במעיים, אני מבינה מדבריך ששללו צליאק או מחלות מעי דלקתיות? בנוסף, ציינת שגילו אצלך אי סבילות ללקטוז כך שאני יוצאת מתוך נקודת הנחה שאת לא צורכת מוצרי חלב, או לחלופין צורכת רק מוצרי חלב הדלים בלקטוז. יכולים להיות הסברים רבים למגוון התופעות אותן את מתארת אך לצערי אין "מאכלים שטובים למקרים כמו שלך" מכיוון שהמצב שלך מורכב מתופעות שונות ובעיקר מעצירות ושלשולים אשר מצריכים לרוב התייחסות שונה או אף סותרת. יחד עם זאת, חלק מהמקרים של מעי רגיז כוללים ללא ספק שלשולים ועצירות לסירוגין. האם את משתמשת בתוספים כלשהם דוגמת משלשלים, תה טיבטי, אבקות סיבים וכדומה? לפני התייחסות ספציפית לתזונה שלך, יש גם להתייחס להרגלי אכילה כמו אכילה סביב שולחן ללא התעסקות בדברים אחרים, לעיסה טובה, אכילה מסודרת ורגועה לאורך היום ללא דילוג על ארוחות, שעות האכילה וכדומה. כמו כן, האם את נמצאת בלחצים או נוטה להתאפק ולהימנע מללכת לשירותים במהלך היום? לכל אלה יכולה להיות השפעה על התופעות שאת מתארת. באשר למאכלים עצמם, יש לתת את הדעת על גורמים רבים כמו לדוגמה לתכולת הקפאין, אלכוהול, מזונות שומניים, תכולת סיבים בתפריט ומאכלים רבים אחרים. הקולה עצמה מכילה קפאין וגזים אשר עשויים להיות בעייתיים אך היא כרגע פחות העניין לדעתי. בין אם תשתי אותה ובין אם לא, צריכים למצוא פיתרון עבור הבעיה שלך. בעבודתי עם מטופלים, אני לרוב ממליצה לקיים רישום של יומן אכילה הכולל גם סימפטומים על לנסות ולהבין טוב יותר מה משפיע על תופעות מערכת העיכול השונות ולכן הייתי ממליצה לך לפנות לטיפול תזונתי בליווי דיאטנית שמתמחה בתחום הגסטרו. בהצלחה! אורלי מנירב דיאטנית קלינית וגסטרו
כלאמר עם יש לי פרוקטוז יש לי בעייה גם עם חיטה. שהרי אני סובלת מבטן נפוחה ואי נוחות .... את בדיקת הפרוקטוז עשיתי לפני שנה ואן יש לי.
אורית שלום, יכולות להיות סיבות רבות לנפיחות ולאי הנוחות מהן את סובלת. הימנעות מאכילת פרוקטנים המצויים בחיטה היא רק פתרון אחד מיני רבים, אך חשוב שתהיי קשובה לגופך ובמידה והימנעות ממוצרי חיטה מיטיבה עמך, אל תצרכי אותם. בברכה, אורלי מנירב דיאטנית קלינית וגסטרו
קראתי שכתבת ע פרוקטונים שזה רגישות ולאו דווקא רגישות לגלוטן. מה זה בדיוק?? והאם זה נמצא בחיטה? תודה
אורית שלום, פרוקטנים הם פולימרים של פרוקטוז (מולקולה המורכבת מיחידות חוזרות של סוכר מסוג פרוקטוז) המתרחשים באופן טבעי בדגנים ובחלק מהפירות והירקות. חיטה היא המקור העיקרי של פרוקטנים בתזונה שלנו, אך הם מצויים גם בשום, בצל, ארטישוק ועוד. בעוד רכיבי המזון השונים נספגים במעי הדק, כאשר מדובר בפרוקטנים קיימת בעיה במסוגלות המעי הדק לפרק את קשרי הפרוקטוז של הפרוקטנים ולספוג אותם. מסיבה זו הפרוקטנים ממשיכים דרכם במערכת העיכול ויכולים לגרום למגוון תופעות לוואי המקושרות עם מעי רגיז. בברכה, אורלי מנירב דיאטנית קלינית וגסטרו
שלום רב, לבתי בת ה-11 יש צליאק אובחן לפני כ-4 שנים. הייתי מעוניננת לקבל המלצות או טיפים לגבי תזונה נכונה מפני שבשנתיים האחרונות היא ממש עלתה במשקל. תודה רבה.
אורית שלום, לצערי המלצות וטיפים לתזונה נכונה שאני יכולה לתת לך, ללא נתונים נוספים, כוללים דברים שגרתיים כמו אכילת פירות וירקות, שתיית מים מרובה וכדומה. כמובן שיש תפריטים רבים באינטרנט (חלקם ללא גלוטן) אך יש לקחת אותם בערבון מוגבל, בעיקר כאשר מדובר בילדים. אני תמיד ממליצה לכל אדם המעוניין לרדת במשקל לפנות לדיאטנית על מנת לקבל את המענה וההתאמה האישית המיטביים, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בילדה בת 11 עם צליאק. בהצלחה! אורלי מנירב דיאטנית קלינית וגסטרו
רציתי להוסיף כמובן שאין לי רגישות ללקטוז הרי עשיתי מלא בדיקות אל גסטרו. אין לי לוקטוז וכו וכו יש לי פרוקטוז. אינני אוכלת שום ירק מהמצולבים כבר שנים וגם לא סוייה מאז כמה שנים אחרי סבל נוראי אני אוכלת דברים מאוד מוסיימים מעט ירקות בלי קליפה בגלל הגזים ביצים עוף ושניצל אורז תפוחי אדמה וזהו קצת שוקלד מריר לפעמים למתיקות. מזה כמעט שנה לא אכלתי פירות הבטן לא כאבה אבל עדיין נפוחה שמנמנה כזו ואני רזה. לפני חצי שנה בערך הפסקתי עם לחם והתחלתי עם לחם ללא גלוטון כמו של חולי צאליאק רק לפעמים אני חוטא (אולי פעם בשבוע)עם לחם רגיל. אין כאבי בטן אין נפיחות גדול הבטן לא קשה ובוערת כמו פעם.. לא אוכלת סויה כי אכלתי גבינות סויה וכו וכו והפסקתי לחלוטין כי זה גורם לגזים. אבל עדיין יש בטן בולטת החוצה ......
היי גלית, לפי הדיווח שלך את כבר לא סובלת מכאבי בטן וגם הנפיחות ירדה עם השינויים התזונתיים שביצעת. לא התייחסת בתגובתך לתכולת השומן בתזונה שלך. כפי שציינתי בתשובתי הקודמת, שומן יכול לעכב את פינוי הקיבה בכלל ואת פינוי הגזים ממערכת העיכול בפרט. ההתייחסות לשומן היא על כל סוגיו, כלומר שמנים ורטבים, גבינות ובשרים שומניים, מזונות מטוגנים וכדומה. בנוסף, ציינת שאת רזה אבל שיש לך בטן קטנה. אופציה נוספת שיש לשקול היא שמדובר במבנה גוף או שינויים הורמונליים שיכולים לאפיין את גיל המעבר ולא בבעיית גסטרו. בברכה, אורלי מנירב דיאטנית קלינית וגסטרו
שלום לך, ראשית, תודה לך על התשובות המפורטות והמקצועיות. מעניין לקרוא. רציתי לשאול אם בעיות מעי רגיז הן תורשתיות? שני ההורים שלי סובלים מבעיות במעי וגם אני. האם גם מחלות מעי כגון דלקות הן תורשתיות?
שלום רב, אני שמחה לשמוע שאתה מגלה עניין בפורום ומודה לך על דבריך. מעי רגיז ומחלות מעי דלקתיות כמו קרוהן וקוליטיס הם שני דברים שונים מאוד. במחלות מעי דלקתיות ללא ספק קיים מרכיב גנטי. באשר למעי רגיז, המרכיז הגנטי בתסמונת עדיין לא ברור לגמרי, אך יש לקחת בחשבון שבתא המשפחתי קיימים גורמים נוספים שיכולים להשפיע על הופעת התסמונת כמו הרגלי אכילה דומים, מרכיבים נפשיים כמו לחץ וכדומה. בברכה, אורלי מנירב דיאטנית קלינית וגסטרו
שלום יש לי חיידק וגם כנראה מעי רגיז. התופעה שהכי מרגיזה אותי זה שאחר X אוכלין מתנפחת לי הבטן ממש ומתקשה מאוד. ויש הרבה גרפסים ועוד תופעות נלוות... מה הפתרון אידזה כדור משכח מומלץ? מה לעשות אני אחרי בדיקת נשיפה וטיפול אנטיביוקה משולשת... מעט התשפר אבל תופעה זו נשארה.... אמרו לי קל בטן ולוסק אבל אני רוצה חוות דעת מומחים. תודה מראש. אם ז לא המקום אשמח להפניה לפורום המתאים תודה. ומה הכי מומלץ לי לאכול ומה לא לאכול?
יצחק שלום, ראשית, לא לגמרי הבנתי משאלתך האם הטיפול בחיידק ההליקובקטר הצליח? מכל מקום, לאחר קבלת טיפול אנטיביוטי מומלץ ליטול תוסף פרוביוטיקה. שינויים באוכלוסיית החיידקים המאכלסים את המעי יכולים להיות בעלי תופעות לוואי שונות במערכת העיכול. באשר לטיפול בסותרי חומצה (דוגמת לוסק), אני ממליצה לך להתייעץ עם גסטרואנטרולוג. ההתייחסות התזונתית העיקרית במצב שאתה מתאר צריכה להיות תכולת השומן בתפריט בכלל ובארוחה בפרט. לשומן יש השפעה על חומציות הקיבה, כמו גם על יתר התופעות שאתה מתאר. מסיבה זו מומלץ לצמצם צריכת מזונות מטוגנים, רטבים שומניים, גבינות עתירות שומן, בצקים שומניים, עוגות ועוגיות, כמו גם שומנים בריאים כמו טחינה, שמן זית, אבוקדו, שקדים ואגוזים בכמויות גדולות. במידה ולא תהיה הקלה לאחר מיגור החיידק וביצוע ההמלצות שציינתי לעיל, אז יהיה מקום לשקול התייחסות מעמיקה יותר לאספקטים שונים בתזונה שלך. בברכה, אורלי מנירב דיאטנית קלינית וגסטרו
אעדכן אם יהיו עוד שאלות
תודה. לא ידוע אם הטיפול בחיידק הצליח עדיין הבדיקה תהיהי ב1 ל8
בת 52 מזה עשר שנים סובלת מבטן נפוחה. תמיד אכלתי אוכל בריא לחם הכי מלא סויה פירות וירקות וכו וכו. לפני שנתיים הגעתי לגסטרו עם כאבי בטן מאוד מאוד חזקים. שלח לבידקות אכן גילו לי פרוקטוז הפסקתי מיד לאכול פירות (היה קשה) אבל אני כל כך סבלתי אז החלטתי להפסיק מיד. לאחר שנה עדיי בטן נפוחה וכואבת. מלא בדיקות. בסוף הלכתי לאיזה מקום לעשות בדידקת דם ושם גילו רגישות קטנה לחיטה גלוטן. מיד הלתי וקניתי לחם ללא גלוטן אני כבר חצי שנה לא נוגעת בגלוטן. הבטן לא כואבת בכלל אבל עדיין נפוחה. שאלתי היא למה? למה עדיין נפוחה וגדולה עלי לציין שאני רזה ותמיד הייתי רזה רק הבטן נפוחה וזה נראה מצחיק כי זה כמו הריון קטן.
גלית שלום, ציינת שיש לך אי סבילות לפרוקטוז אך האם בדקת גם אי סבילות ללקטוז? פרוקטוז אמנם נמצא בפירות, אך לפעמים קיימים מקרים מפוספסים של פרוקטוז בתזונה כמו דבש, חלב קוקוס, סירופ תירס (שנמצא בשימוש רחב בתעשיית המזון) ואפילו ירקות כמו ארטישוק, בצל ואספרגוס. בנוסף, עבור חלק מהאנשים עם מעי רגיז ירקות נוספים עשויים להיות בעייתיים כמו שום, כרישה, פטריות, פלפל וכמובן קטניות (כולל סויה) וירקות ממשפחת המצליבים כמו ברוקולי, כרוב, כרובית, צנון, צנונית וקולורבי. סוכרים כוהליים גם כן יכולים לגרום לנפיחות בטנית ולכן יש לבדוק האם הם קיימים במוצרים שאת אוכלת, בעיקר מוצרים מוצקים דלי קלוריות כמו מסטיקים וסוכריות ללא סוכר. אני ממליצה לך לחפש האם הסוכרים הכוהליים הבאים נמצאים בתזונה שלך: סורביטול, קסיליטול, מלטיטול, מניטול וכדומה. דבר נוסף שיש לתת עליו את הדעת הוא תכולת השומן בתזונה שלך. פעמים רבות שומן מעכב את פינוי הגזים ממערכת העיכול לכן יכול להגביר את תחושת הנפיחות. בהצלחה! אורלי מנירב דיאטנית קלינית וגסטרו
שלום לך, אני סובל מזה זמן רב משלשולים בתדירות משתנה. לעיתים יש תקופות של שבועות שבהן כמעט ואיני משלשל. לאחר מכן, תקופות של מספר ימים עד שבוע בהן אני משלשל בתדירות גבוהה. לא הצלחתי למצוא מאפיין של מזון או משהו אחר שמסביר זאת. האם שלשולים בתדירות שציינתי גורמים נזקים? מה את מציעה לי לעשות?
איציק שלום, ברמת העיקרון שלשולים לא אמורים לגרום לנזק ארוך טווח אבל הם כן יכולים לגרום לחסרים עליהם יש לתת את הדעת כמו המינראלים אבץ, אשלגן ונתרן. בנוסף, שלשול גורם לאיבוד כמויות גדולות של נוזלים ולכן גם חשוב לשתות הרבה. אני מציעה לך תחילה לעשות בירור מקיף בעזרת גסטרואנטרולוג על מנת לשלול אי סבילות ללקטוז, פרוקטוז או סורביטול, חיידק ההליקובקטר, צליאק וכדומה. לאחר מכן אני ממליצה לך לפנות לדיאטנית שתסייע במניעת הופעת השלשולים או צמצום חומרתם. יכולים להיות גורמים תזונתיים רבים המעוררים שלשולים אך לא תמיד אנחנו יכולים לאבחן אותם ללא עזרתו של איש מקצוע. בברכה, אורלי מנירב דיאטנית קלינית וגסטרו
שלום רב, אני בת 57 וכמה שנים סובלת מתופעת גזים שיכולים למרר את החיים בעיקר כשנמצאים מחוץ לבית. אין לי שום סימן אחר, לא כאבי בטן לא בחילות אלא רק גזים אחרי כל מאכל שאוכלת. קניתי כדורים בשביל למנוע את התופעה אבל ללא הצלחה יתרה. אני מקנאה באלו שבגילי, חופשיים לאכול כל מאכל ללא שום תופעת לוואי . אני אוכלת הרבה עגבניות בצהריים, גמבה בלילה, שני פירות ביום וגם קטניות (לא יום, יום) . שמתי לב שלא משנה מה אני אוכלת, כל מאכל גורם לי לאותה תופעה. קשה לי לוותר על המאכלים המסוימים האלו כי אחרת אפסיק לאכול ירקות, פירות וקטניות. יש לך אולי עצה ? רב תודות !
שלום רב, פעמים רבות אנו אוכלים מאכלים מסויימים מתוך ידיעה שהם יעשו לנו גזים או כאבי בטן אך בכל זאת אנו בוחרים לאכול אותם. מבין דוגמאות המאכלים שהבאת קטניות ללא ספק עושות גזים, במקרה של אי סבילות לפרוקטוז (סוכר הפירות) גם פירות יכולים לעודד יצירת גזים (אחדים יותר מאחרים) ובחלק מהמקרים של מעי רגיז גם לגמבה ולעגבניות יש את אותו האפקט. על מנת לראות אם אכן ירקות ופירות אלה יוצרים את בעיית הגזים שאת מתארת, הייתי ממליצה לך לנסות להוציא אותם מהתפריט כדי לראות אם אכן קיימת הקלה ולאחר מכן להוסיפם לתפריט בהדרגה בכמויות קטנות הפזורות על פני היום. במידה והם אכן גורמי הבעיה, עדיף יהיה להחליף פירות וירקות אלה באחרים עם נטיה פחותה ליצירת גזים. דבר נוסף שאת יכולה לעשות זה לנסות ולהשתמש בזרעי קימל שיכולים להקל על הגזים. ניתן להוסיף אותם למאכלים שלך או לחלופין, להשרות כף של זרעי קימל במים חמים ולשתות את הנוזל. בהצלחה! אורלי מנירב דיאטנית קלינית וגסטרו
שלום, מניסיון אישי, אני בת 40, וכל מה שאכלתי גרם לי לגאזים (ועוד תופעות לוואי). התחלתי להתעניין ולקרוא והגעתי למשהו שכלל לא חשדתי בו וזה רגישות לגלוטן. אם את אוכלת מאכלים כמו לחם ושאר מאפים ואפילו רוטב סויה שמכיל חיטה ולפיכך: גלוטן, יכול שזה מה שגורם לגאזים. חס וחלילה התגובה הזו יכולה להגיע ממחלת הצליאק( שהיא אי סבילות לגלוטן). אני ממליצה לגשת לרופא לבדוק אפשרות זו לפני שאת מפסיקה לאכול גלוטן אחרת הבדיקות לא כל כך מגלות את הצליאק אם קיים. לעיתים עקב הבעייה עם הגלוטן הגוף גם מגיב לא טוב למוצרים עם לקטוז- סוכר החלב ואז גם מוצרי חלב יעשו לך גאזים ותופעות לוואי. זאת מפני שבצליאק המעי נפגע ואיתו גם אנזים פירוק סוכר החלב נפגע. מקווה שזה עוזר לעוד כיוון לבדיקה. אבל הכי חשוב זה קודם להיבדק ולא להפסיק לאכול את הגלוטן מהסיבות שהזכרתי. בהצלחה ולבריאות.
גילת
גילת שלום, קיימות מספר דרכים לאבחן מעי רגיז אך זה מתפקידו של הרופא לבצע את האבחון ולכן אני ממליצה לך לפנות לגסטרואנטרולוג לקבלת התשובה המבוקשת. בברכה, אורלי מנירב דיאטנית קלינית וגסטרו
כאשר נמצא החידק HP מה צריך לאכול באותם 10 ימים של טיפול? איך מגיע לגופנו החידק (הליקובקטר פילורי)?
עוז שלום, למיטב ידיעתי לא קיימת תשובה וודאית לשאלה כיצד מגיע לגופינו חיידק ההליקובקטר הפילורי. המלצות הנוגעות לאכילה מתייחסות יותר לדלקת ולחומציות הקיבה ולא למיגור החיידק עצמו. המלצות אלה כוללות בעיקר הימנעות משימוש בטבק, קפאין ומשקאות אלכוהוליים מותססים כמו יין או בירה. במקביל, מומלץ ליטול תוסף פרוביוטיקה ולשקול שימוש במיץ חמוציות אשר לפי מחקרים עשוי לעזור במניעת הדבקה חוזרת של החיידק. בברכה, אורלי מנירב דיאטנית קלינית וגסטרו
לפני כשבועיים התחלתי בתהליך של דיאטה בהנחיית EATGOOD. הדבר היחידי שהשתנה בהרגלי התזונה שלי, הוא שימוש רב באופן משמעותי המוצרים מסוג "לייט" (ריבה, קפה, שתייה קרה. במקרה, או לא, לפני מספר ימים התחלתי להרגיש לא טוב וקיבלתי שילשול (לא "רץ", אבל בעם ביום זה כך). בתום היציאה יש לי כאבי בטן עזים למשך כרבע שעה, וזה עובר. להדגשה: בתום, ולא לפני. עד כה חשבתי שחליתי בוירוס בטן. קרה לי שהגבתי באופן דומה, לפני שחליתי, אחרי שהייתי שותה אייס קפה לייט. האם תיתכן תגובה אלרגית לאספרטיים? תודה רבה
טומי שלום, מוצרי דיאטה רבים מכילים סוכרים כוהליים שבפירוש יכולים לגרום לשלשולים וכאבי בטן. תחילה הייתי ממליצה לך לחפש האם מוצרי ה"לייט" שאתה צורך מכילים סוכרים כוהליים כמו סורביטול, קסיליטול, מלטיטול, מניטול וכדומה. כעיקרון אספרטיים לא אמור לגרום לתופעות הללו, אך כמובן שתגובת הגוף לחומרים כאלה או אחרים משתנה מאדם לאדם. הזכרת את האייס קפה לייט כגורם נוסף לשלשולים. אייס קפה מכיל מספר רכיבים שעשויים להיות בעייתיים כמו קפאין אשר מגביר את תנועתיות המעי וכן חלב בכמות גדולה אשר מכיל הרבה לקטוז (סוכר החלב) ולאנשים רבים יכולת מוגבלת לעכל אותו. מסיבות אלו אייס קפה על סוגיו השונים יכול לגרום לשלשולים אצל אנשים רבים. כיוון שהתחלת דיאטה, אני משערת שאתה צורך יותר סיבים תזונתיים בתפריט שלך, כמו דגנים מלאים, וכמויות גדולות יותר של פירות וירקות. סיבים תזונתיים יכולים לגרום גם כן לשלשולים, בעיקר כאשר אנו נחשפים אליהם בכמויות גדולות בבת אחת ולא בהדרגה. בהצלחה בדיאטה! אורלי מנירב דיאטנית קלינית וגסטרו
אני בת 16, כבר אושפזתי בעבר בעקבות כאבי בטן חזקים וגילו שיש לי מעי רגיז ובנוסף רגישות ללקטוז. כל מה שאני אוכלת גם לא מוצרי חלב, עושים לי בחילות וכאבי בטן. בעיקר שאני נמצאת במצבי לחץ יש לי רצון להקיא ושילשולים. זה מפריע לי מאוד באורח החיים. מה הטיפול שניתן לעשות? האם יש דרך לצאת מיזה? תודה מראש(:
היי טל, אני מצטערת לשמוע שאת סובלת מכאבי בטן חזקים. כפי שציינת בעצמך ללחץ יש השפעה רבה על מערכת העיכול שלנו וזה אופייני לרבים מהמקרים של מעי רגיז. כיוון שלדבריך את נתונה ללחצים, אני מייעצת לך לנסות לפנות לטיפול פסיכולוגי שיסייע לך בהתמודדות עם לחצים אלו. יתרה מכך, פעמים רבות כשאנו נמצאים במצבי לחץ הרגלי האכילה שלנו משתנים וזה בפני עצמו יכול להחריף סימפטומים של מעי רגיז. מסיבה זו אני ממליצה לך גם במצבי לחץ לנסות להקפיד על ארוחות קטנות כל כמה שעות, ללעוס היטב את האוכל לפני הבליעה, לשבת ליד שולחן ולא לאכול "על הדרך" וכדומה. כמובן שיש מאכלים רבים שמגבירים כאבי בטן, בחילות או שלשולים אך בהתאם למה שאת מדווחת, נראה לי נכון יותר לעבוד על אלמנט הלחץ ולהקפיד על התנהגות אכילה טובה. בהצלחה! אורלי מנירב דיאטנית קלינית וגסטרו
שלום רב , האם דיאטת HCG היא דיאטה בריאה ? האם ידוע מהו ההורמון שמשתמשים בו ומהי השפעתו לטווח הארוך ? האם הדיאטה מותרת לאנשים בעלי מעי רגיז ? אודה לתשובתך
עינב שלום, דיאטת ה- HCG בפירוש אינה דיאטה בריאה! רשות המזון והתרופות האמריקאית (ה- FDA) אסרה את השימוש בהורמון למטרות הרזיה ובמרץ האחרון פרסם גם משרד הבריאות אזהרה שלא לרכוש מוצרי דיאטה וירידה במשקל המכילים HCG. בין תופעות הלוואי האפשריות בדיאטה זו ניתן למצוא סחרחורות והתעלפות, היווצרות אבני מרה ואי סדירות בקצב הלב. כמובן שיתכנו תופעות לוואי נוספות ולכן מבקש ה- FDA מהצרכנים ומאנשי מקצוע בתחום בריאות הציבור לדווח על כל תופעת לוואי אפשרית המקושרת לדיאטה זו. באשר להתייחסות ספציפית למעי רגיז, דיאטת ה- HCG לא מומלצת לדעתי לאף אדם ובכלל זה גם לא לאנשים בעלי מעי רגיז. אני מבינה את הרצון העז של אנשים לרדת במשקל ולנסות קיצורי דרך שמבטיחים לכאורה ירידה קלה במשקל. אולם, כמו הרבה טרנדים ברי חלוף, אני מאמינה שגם לדיאטה זו אין זכות קיום, לא בהיבט של שמירה על המשקל לאורך זמן ובטח שלא בהיבט הבריאותי. בברכה, אורלי מנירב דיאטנית קלינית וגסטרו
שלום רב, אני לא יודעת מה הכוונה ל"מעי רגיז" אבל אני יודעת שאני בחורה שיש לה בחילות כמעט מכל דבר ועברתי לפני שנתיים טיפול עקב חיידק ההליקובקטר. אני רוצה ללדעת מה התזונה והמאכלים הכי טובים בשביליל בשביל לנהל אורח חיים תקין בלי יותר מדי בחילות.
שלום רב, קיימים דברים רבים שאת יכולה לעשות על מנת להפחית את הבחילות מהן את סובלת. ראשית, חשוב להקפיד על ארוחות או מנות קטנות פזורות על פני היום. שנית, אני ממליצה לך לצמצם/ להימנע מאכילת מזונות שומניים או מטוגנים, צריכת אלכוהול, צריכת משקאות המכילים קפאין, מאכלים או משקאות המכילים מנטה ואף עישון. לעומת זאת, משקאות כמו מי טוניק או ג'ינג'ר אייל יכולים דווקא להרגיע את תחושת הבחילה. אלה מספר דוגמאות לדברים שמומלץ לעשות במצבים כמו שלך, אך כמובן שלדעתי כדאי לך לפנות לדיאטנית שתוכל לעזור במניעת בחילות ויחד עם זאת לוודא שהתזונה שלך נכונה ובריאה. בברכה, אורלי מנירב דיאטנית קלינית וגסטרו
שלום לך אני סובלת כבר תקופה ארוכה מכאבי בטן אשר מתבטאים בשלשולים או עצירויות אין לי יציאות סדירות , הצואה קשה או רכה אני מאובחנת כחולת צליאק ורגישה לחלב ומוצריו . אני חסרת אונים כי אנני יודעת כבר מה לאכול אני שומרת על תפריט שמרובה בירקות מים פירות מנת בשר ומנת פחמימות אורז ושותה חלב סויה אך עדיין סובלת מנפיחות בטנית בעיקר בחלק העליון של הבטן דבר שיכול להימשך ימים ארוכים . מה עליי לעשות בנדון? פניתי לרופא המשפחה שטוען שהכל תקין.
היי רחל, ההתייחסות הראשונית צריכה להיות למחלת הצליאק. לעיתים התזונה שלנו חשופה לגלוטן שלא במתכוון וזה משהו שצריך לתת עליו את הדעת. בדיקות דם יכולות להעיד על מידת ההקפדה התזונתית שלך. מנסיוני פעמים רבות לחולי צליאק יכולה להיות בעיה עם מגוון מזונות כמו סויה, שמרים, בוטנים, ביצים, תירס ועוד. בנוסף, חלק מהירקות יכולים לגרום לדוגמה לנפיחות בטנית, ופרוקטוז (סוכר הפירות) גם כן יכול לפעמים להוות בעיה. ההמלצה שלי אליך היא לפנות לדיאטנית שתבדוק לעומק את התזונה שלך ובמידת הצורך תעזור לך לבצע דיאטת אלימינציה מבוקרת. במסגרת דיאטה זו תעברי תחילה לתפריט בסיסי ולאחר מכן תוסיפי בהדרגה מזונות שעשויים להיות בעייתיים, זאת על מנת לנסות ולאבחן את הגורם הבעייתי. בברכה, אורלי מנירב, דיאטנית קלינית וגסטרו
תודה רבה לך על ההתייחסות אני יקח את דברייך לתשומת ליבי :)
יש לי שילשולים כבר מעל שנתיים. כל בדיקות הדם תקינות, כולל מדדי דלקת, צליאק (גם האנדוסקופיה), וספירת דם. לרופא אין מה להציע לי. ניסיתי גם דיקור סיני, וללא הועיל. לאחר הליכה לשירותים, אני מרגיש חולשה רבה. ניסיתי תזונה ללא קמח רגיל, ורק עם קמח כוסמין ושיפון, גם זה לא עזר. האם יש לך מה להציע לי? תודה.
אילן שלום, השאלות החשובות ביותר שאתה צריך לשאול את עצמך הן: האם אתה מרבה בשתיית משקאות המכילים קפאין? האם אתה נוהג לשתות אלכוהול או משקאות מתוקים כמו מיצי פירות טבעיים? האם אתה נוהג לאכול מסטיקים או סוכריות ללא סוכר? כל הדברים הנ"ל יכולים להגביר את תנועתיות המעי ו/או ליצור לחץ אוסמוטי המחריף מצבים של שלשול. ציינת שביצעת בדיקה אנדוסקופית, אך האם בדקת רגישות ללקטוז או פרוקטוז? שתי רגישויות אלה יכולות להסביר גם כן את התופעה שאתה מתאר והן מצריכות התייחסות תזונתית מיוחדת. שני דברים שאתה יכול לנסות בתור התחלה הם לאכול דייסת קוואקר על בסיס מים ולהיעזר בתוסף תזונה מסוג אבקת פסיליום אשר עוזרים בספיחת נוזלים ומיצוק הצואה. בכל מקרה קיימים אלמנטים תזונתיים רבים היכולים להשפיע על מצבך ואני ממליצה לך בחום לפנות לדיאטנית שתוכל לשפר את איכות חייך.
על כל שאלותיך, התשובה שלילית. רגישות ללקטוז נבדק, ואף היא שלילית. ממילא אינני אוכל בכלל דברי חלב, כי זה מגביר את השילשול. מהי הבדיקה לרגישות לפרוקטוז? זה לא נבדק אצלי. גם פסיליום ניסיתי, ללא הועיל. מה עוד אפשר לנסות? ניסיתי להוריד קמח רגיל, ולאכול רק קמח כוסמין ושיפון, עזר מעט בתחילה, ואח"כ הכל חזר, כך שחזרתי לקמח רגיל. פרות וירקות חיים אני כמעט ולא אוכל. מה עוד אפשר לעשות?
היי, אני לא יודעת אם אני בפורום הנכון..אם לא אשמח אם תאמרי לי לאן לפנות. אמי בת ה-73 החלה להתלונן על כאבי בטן,חוסר ביציאות,בטן נפוחה,גיהוקים...אישפזנו אותה בבית חולים פעמיים ושם בוצעו הבדיקות הבאות:סי טי וקולונסקופיה..לא נמצא שום דבר ושלחו אותה הבייתה,אבל היא סובלת ואני לא יודעת איך לעזור. איך אדע האם מדובר במעי הרגיז ואיך אני מקלה על אמא בינתיים? תודה, שרון
היי שרון, ראשית, אני מצטערת לשמוע שאמך סובלת. על מנת לתת לאמך את המענה הטוב ביותר יש צורך בבירור הרגלי האכילה שלה במקביל לסימפטומים מהם היא סובלת על מנת לנסות ולהקיש אודות הגורם הבעייתי. יש לתת את הדעת על מצבה הנפשי, לדוגמה האם היא סובלת מלחץ או חרדה? ועל דפוסי האכילה שלה, לדוגמה האם היא נוהגת לדלג על ארוחות או שהיא אוכלת בצורה מסדורת על פני היום? בתור התחלה הייתי ממליצה לך לנסות להוסיף לתפריט של אמך זרעי פשתן טחונים במקביל לשתיית מים. אותם הזרעים (המוכרים יותר כמקור לאומגה 3) יכולים לעזור במצבים של עצירות. אני ממליצה להתחיל מכפית אחת ביום ולהעלות את הכמות בהדרגה. פרוביוטיקה גם כן יכולה לפעמים לעזור במצבים אלו. במקביל קיימים מזונות רבים היכולים לגרום לגזים וכאבי בטן, ביניהם קטניות וירקות ממשפחת המצליבים כמו כרוב, כרובית, ברוקולי, צנון, צנונית וקולורבי. קיימת גם קבוצה יחסית גדולה של מזונות פחמימתיים שעוברים תסיסה במעי ולכן יכולים גם כן ליצור גזים וכאבי בטן, אך הם מצריכים התייחסות יותר פרטנית. בכל מקרה אני ממליצה לך לפנות לגסטרואנטרולוג ולדיאטנית המתמחה בתחום. בהצלחה!
קיימת חפיפה בין הסימפטומים של צליאק לבין הסימפטומים של מעי רגיז. השאלה הראשונה שצריכה להישאל היא האם אתה מקפיד על דיאטה ללא גלוטן? לאחר 6 חודשים עד שנה של דיאטה ללא גלוטן המעי אמור להירפא והסימפטומים של מערכת העיכול המקושרים עם צליאק אמורים להיעלם. במידה ואתה מקפיד על דיאטה ללא גלוטן, השאלה השניה היא כיצד הסימפטומים של מעי רגיז באים לידי ביטוי אצלך? האם אתה סובל מעצירות? שלשולים? גזים? וכדומה... ההנחיות התזונתיות תלויות הן בסימפטומים והן בדפוסי האכילה ובחירת המזונות שלך. אני ממליצה לך לפנות לדיאטנית על מנת שתקבל ממך את כל האינפורמציה הרלוונטית ותתן לך מענה תזונתי המותאם במיוחד עבורך.