כיצד תשמרו על שיני ילדכם?
ניתן ע"י הקפדה על הרכב המזון והקניית הרגלי צחצוח טובים למנוע מחלות שיניים עששת ומחלות חניכיים לאורך כל חייו.
ראשית חנכו את הילד מגיל צעיר לצרוך מוצרי מזון ללא תוספת סוכר כדי שלא יסבלו מפעילות עששתית המתרבה בסביבה של סוכרוז שהוא דו סוכר, אך גם בנוכחות רב סוכרים כעמילן. אלה עלולים להוות קרקע מזון לחיידקי הפלורה של הפה תוך ייצור חומצות מהסוכר המפורק.
חומצות אלו ממיסות לאט את האנמל של השיניים עד כדי יצירת חורים בשיניים. ככל שימעיט בתדירות אכילת מוצרים ממותקים כך ייטב מצב שיני ילדכם.
מוצרי מזון דביקים ומתוקים הנדבקים לחריצי השיניים הם מתכון לפעילות עששתית מתמשכת בקרבת החומר המתוק הנצמד לשן ולעששת מהירה והרסנית .
שתייה ממותקת או חלב ממותק למשך הלילה או בשעת שנת אחה"צ אף היא גורמת עששת דוהרת שהורסת משטחים שלמים של השיניים הקדמיות והאחוריות וחובה להימנע ממנה כמו מאש.
גם מריחת דבש או סירופ על המוצץ לפני השינה משפיע בצורה דומה ולכן אין למרוח בשום פנים את המוצץ בנוזל ממותק.
עם בקיעת השן הראשונה בפה בגיל 6 חודשים לערך מומלץ לנקות את השן פעמיים ביום מחומר הפלאק (רובד חיידקים ) תוך שימוש בפד גזה סטרילי מכל עברי השן כדי למנוע עששת ומחלות חניכיים שהרובד הבקטריאלי הוא הגורם העיקרי להם.
יותר מאוחר יש לרכוש מברשת שיניים עם ראש קטן וזיפים רכים ולצחצח את השיניים ללא משחת שיניים (לבל יבלע כמויות של חמרים רעילים מהמשחה).
רק כאשר הילד מפתח מיומנות לשטיפת פיו אפשר לעבור לצחצוח עם משחת שיניים המכילה פלואוריד לילדים (במינון נמוך במיוחד).
הימנעו ממתן תוספי פלואוריד שלא לצורך. הם עלולים להזיק ולגרום למראה גירי או מוכתם של השיניים הנוצרות ואף להרעלה.
רק אם קבע רופא שיניים שילדכם בקבוצת סיכון לעששת המחייבת מתן תוספי פלואוריד - הקפידו על מינון מדויק לפי קביעת הרופא.
כמות משחת השיניים שיש להשתמש בה היא בגודל הציפורן של הזרת של ילדכם ולא יותר.
הילד ימשיך לצחצח אחרי ההורה עד לפיתוח מיומנות מנואלית שתאפשר לו צחצוח שיניים יעיל (סמוך לגיל 4-5) .
בכל מקרה של כתם או צורה מוזרה בפיו של הילד מומלץ לפנות לרופא שיניים לבדיקה.
ביקורת ראשונה אצל רופא שיניים תיעשה בגיל שנה (על פי המלצות איגוד רופאי השיניים לילדים) ובה בדרך כלל יעשה היכרות עם הרופא ללא ממצאים בדרך כלל.
המלצת האגף לבריאות השן המסתמכת על היות ילדכם מבוקר על ידי צוות התחנה לבריאות המשפחה מדי תקופה - לבוא לביקורת ראשונה בגיל שנתיים וחצי.
יש להימנע ככל האפשר מחבלות בשיניו של הילד. אם הוא בכל זאת נחבל בשיניו מנפילה או מכה - יש להביאו בהקדם לרופא שיניים לבדיקה קלינית ואם יימצא צורך - גם בדיקה רנטגנית וטיפול במקרה הצורך.
אחרי הבדיקה נחוץ מעקב המחייב לציית להוראות הרופא ולבא במועדים קצובים כדי לבחון את המשך התפתחות השיניים החבולות או פרקי הלסת אם נחבלו גם הם.
אם נגרם נזק הוא יובחן בדרך כלל רק אחרי מעקב מסודר שעליכם לסייע בקיומו.
שברים בשיניים או יציאת שיניים מחייבים טיפול דחוף תוך 15-30 דקות כדי לצמצם את הנזק שלהם.