יישור שיניים למבוגרים
כאשר השיניים עקומות נפגעים הלעיסה, ההגייה ומראה הפנים. היום גם מבוגרים יכולים לפנות לטיפול אורתודנטי באמצעות עזרי יישור נסתרים מהעין
מקובל לחשוב כי יישור שיניים הוא טיפול לילדים, או תחום לגילאים שבין 9 ל-17. מסתבר שלא כך הוא - עם העלייה בתוחלת החיים, ועם הרצון לשפר את האסתטיקה של הפנים והפה ולהשיג חיוך יפה, יותר ויותר מבוגרים פונים לטיפולי יישור שיניים. אם בשנות ה-70 של המאה הקודמת רק כ3%-1% מבין מיישרי השיניים היו מעל גיל 20, הרי שבתחילת שנות התשעים קפץ אחוז זה ל-25%, והיום המספרים נעים סביב 35% של בוגרים מבין מיישרי השיניים. בגילאים מבוגרים משתמשים בטכניקות יישור שונות לצרכים טיפוליים, כמו שיפור מתאר החניכיים והעצם התומכת את השיניים.
השיניים שלנו לא יודעות אם הן צומחות ישר או עקום - הן פשוט צומחות. אם צפוף בפה (פחות מדי מקום לכל השיניים), או שקיים מכשול, לרוב בדמות שן או שיניים אחרות, הן דוחקות זו את זו. התוצאה היא שיניים לא ישרות. השיניים הן למעשה חלק ממערכת העיכול שלנו. הלעיסה התקינה עוזרת לריסוק האוכל ולהכנתו לעיכול מיטבי. אם השיניים נסגרות באופן שאינו תקין, לא ניתן ללעוס היטב את האוכל.
בנוסף לכך, סגירה לא תקינה של השיניים עלולה לשחוק אותן או להפעיל לחץ על החניכיים ועל העצם התומכת בשיניים. דבר זה עלול להוביל להתפתחות של מחלת חניכיים.
יש עוד מרכיב חשוב בסגר תקין של השיניים: אנחנו זקוקים להן על מנת לדבר ברור. אנשים שיש להם רווחים גדולים בין השיניים העליונות והתחתונות הם לעיתים קרובות קשים יותר להבנה, כיוון שההגייה שלהם משובשת.
חיוך נעים משפר את החזות שלנו. מחקרים מראים שמראה השיניים משפיע על הדרך שבה אחרים תופשים אותנו. שיניים ישרות גורמות לאחרים לתפוש אותנו כמהימנים וכיפים יותר. מחקרים מעלים, כי שיניים ישרות ובהירות נחשבות כסימן לבריאות טובה.
ניתן ליישר שיניים בכל גיל, כל עוד יש שיניים בפה, וכל עוד החניכיים בריאים והעצם המחזיקה את השיניים בריאה. הזזה ותיקון המיקום של השיניים אינם תלויים בגיל, אך עם זאת בפה של אדם מבוגר עצמות הפנים ומבנה הלסת כבר מקובעים. לכן, לתיקון בעיות סגר וליישור שיניים אצל בוגרים יכול להיות שיידרש יותר מסוג אחד של טיפול יישור.
העזרים הנפוצים ליישור שיניים כוללים טבעות מתכת או פלסטיק (שקוף או בצבע השיניים), המודבקות אל השיניים מקדימה ומחוברות באמצעות חוט מתכת עדין, וכן טבעות המוצמדות אל מאחורי השיניים, שמחוברות באמצעות חוט מתכת עדין ואינן נראות לעין. בנוסף, ניתן ליישר שיניים באמצעות רצועות מתכת המכסות את מרבית השיניים.
לא כל מטופל, ובוודאי שלא בכל גיל, יכול להרשות לעצמו להיחשף בציבור כמי שנמצא במהלך טיפול אורתודונטי. לפני מספר שנים פותחה בארה"ב שיטה חדשה ליישור שיניים בעזרת קשתיות שקופות (הקרויות "אינביזאליין") וניתנות להסרה. הקשתיות עשויות חומר פלסטי שקוף וקשה להבחין בהן גם מקרוב.
השלב הראשון והחשוב ביותר ביישור שיניים הוא שלב האבחנה. האורתודנט, רופא מומחה ליישור שיניים, יבדוק האם המועמד מתאים לטיפול יישור שיניים. לשם כך יבצע הליך טביעות ולקיחת מידות מדויקות של השיניים ויפנה לצילומי רנטגן של מערכת השיניים. ההטבעה של השיניים נעשית באמצעות סד הממולא חומר צמיגי מתקשה, שאותו מתבקשים לנשוך בעדינות. הסד נשאר על השיניים מספר דקות, עד להתייבשותו, ובעזרתו ייצקו את תבנית השיניים שלכם לשם הכנת עזרי היישור. לאחר הבדיקה, הצילומים והטבעת תבנית השיניים, תוכלו לקבל מהאורתודונט מידע מדויק על מצבכם ועל הטיפול המיטבי בשבילכם. רצוי לזכור שלא כל אחת ואחד יכולים להיות מטופלים בעזרת הפלטות השקופות, אולם ניתן להגיע לתוצאות מצוינות בעזרת אביזרים שקופים אחרים.
הרופא יספק שתי קשתיות שקופות בכל חודש, להחלפה בכל שבועיים. בתום החודש יש להגיע לביקורת לקבלת שתי קשתיות נוספות, כך עד סוף הטיפול. הטיפול דומה למשך הטיפול באמצעות האמצעים הרגילים ליישור שיניים. את הקשתות יש להרכיב כל היום, במשך 24 שעות ביממה, ולהסיר אותן בזמן הארוחות ובעת צחצוח השיניים, כדי לשמור עליהן שקופות ונקיות.
בעלי קשתיות ליישור שיניים צריכים להשתמש בחוט דנטלי בכל יום, לפנות לשיננית לניקוי שיניים כל שישה חודשים ולהגביל את צריכת הסוכר. שתי העצות הראשונות לא ממש קשורות לקשתיות, אבל הן הרגל מצוין לחיים. העצה השלישית דווקא קשורה: שאריות מזון בין הקשתית לבין השיניים עלולות להתפרק ולהפוך לחומצות מזיקות שיובילו ליצירת פלאק המזיק לשיניים ולחניכיים כאחד.
לקשתיות יש תופעות לוואי מועטות. קיימת השפעה על הדיבור, אולם היא זניחה ועוברת לאחר מספר ימים. כמו כן, לאחר הנחת כל קשתית חדשה נוצר לחץ קל, שעלול להתבטא גם בכאב לא חזק של השן והחניכיים. כאב קל כזה הוא "כאב טוב" - הוא מעיד על תזוזת השיניים לכיוון הרצוי, והוא נעלם לרוב לאחר יומיים שלושה. כל תופעת לוואי אחרת או כאבים קשים מחייבים פנייה מיידית לבדיקת רופא.
בכל מקרה, על הרופא לספק הנחיות לגבי תסמינים שעלולים להתפתח במהלך הטיפול המחייבים תשומת לב מיידית ופנייה לרופא.
הטיפול בקשתיות אורך בין כמה חדשים לכמה שנים - תלוי במורכבותו. מקובל כי טיפול קונבנציונאלי אורך בין שנתיים לשנתיים וחצי. פגישות רצופות, שמירה על ניקיון השיניים, הרכבת המכשירים הפנימיים והחיצוניים ומילוי הוראות הרופא המטפל יביאו לסיום מהיר יחסית ומוצלח של הטיפול.
ד"ר אלי רונן הוא מומחה בכירורגית פה ולסת ברשת מרפאות השיניים כללית סמייל.
בואו לדבר על זה בפורום טיפול אורתודנטי.