רפואת עיניים: ראיה לטווח ארוך

(0)
לדרג

בשורה לחולי קטרקט: העדשות המולטי-פוקאליות החדשות דומות לעדשות המשקפיים. באמצעות ניתוח ניתן להסיר משקפי ראיה לרחוק ולקריאה

מאת: ד"ר שמואל לוינגר

מחלת הקטרקט בה לוקים כ-40% מכלל בני 40 ומעלה, צעירים ואפילו תינוקות, מתבטאת בעכירות עדשת העין. תפקיד שקיפות עדשת העין הוא למקד את העור החודר דרך האישון על גבי הרשתית. כאשר שקיפות עדשת העין נפגעת, היא משבשת את מעבר קרני האור התקין אל תוך העין; כתוצאה מכך נגרם טשטוש ראייה באופן הדרגתי ואף קיים חשש לעיוורון. עקב עכירות העדשה, הסובלים ממחלת הקטרקט חייבים במשקפי ראייה לרחוק ובמשקפי קריאה, אולם המשקפיים מסייעים באורח זמני, רק בשלבים הראשונים של המחלה.

התלונות האופייניות של הסובלים מקטרקט הן: ירידה בחדות הראייה, רגישות וטשטוש במיוחד באור חזק. יש שיגיעו לבדיקה לאחר שהחליפו את המשקפיים מספר פעמים ואילו יש שיתלוננו על קשיים בראיית לילה. ההבדלים בין התלונות נובעים מגודל האזורים העכורים בעדשה. אם המחלה בשלביה הראשונים, המטופל לא יתלונן על ירידה בחדות הראייה. אולם כאשר העכירות ממוקמת במרכז העדשה, ישנן תלונות על איכות הראייה, חדותה, ערפול, כפל ראייה, טשטוש, רגישות לאור וסנוור המקשים על ראיית לילה (ליקוי ברפלקס האדום). במידה ומאירים את העיניים באור חזק, והטשטוש מתחזק, זהו סימן שכדאי לגשת ולבדוק את העיניים אצל רופא מומחה. ישנם אנשים שמתלוננים על בעיות ראייה בנהיגה ויש שמתלוננים על קשיים בצפייה בטלוויזיה. עיקר הבעיה הוא שתהליך התפתחות הקטרקט, אינו מלווה בכאב ועל כן המטופל לא ימהר להתלונן ולהיבדק; מכאן החשיבות הגדולה של ביצוע בדיקת עיניים תקופתית בכדי לעקוב אחר בריאות העיניים.

הצורך במשקפיים

בעבר חולי קטרקט שעברו ניתוח להוצאת העדשה העכורה והחלפתה בעדשה מלאכותית, הזדקקו לאחר הניתוח למשקפי קריאה, מכיוון שהעדשה המלאכותית הייתה בעלת מוקד אחד. על מנת להתגבר על התלות במשקפיים, הפיתרון היה לכוון את העין הדומיננטית לראייה ברורה למרחק ואת העין השנייה להשאיר קצרת רואי, בכדי לאפשר ראייה לקרוב. אולם לא כל המטופלים הצליחו להסתגל לפער בין העיניים וכתוצאה מכך נפגעה ראיית העומק.

כיום הטכנולוגיה המתקדמת מבטלת את הצורך במשקפים לרחוק ובמשקפי קריאה. האפשרות לראות היטב לרחוק ולקרוב נעוצה בכך שהעדשות המולטי-פוקאליות (רב-מוקדיות) דומות לעדשות המשקפיים, אשר מאפשרות הן ראייה לטווח קצר והן לטווח ארוך. על פניה הקדמיים של העדשה חרוטות מנסרות טבעתיות השוברות את האור לשני מוקדים. מבנה זה הוא שמאפשר ראייה לרחוק וראייה לקרוב. העדשות המולטי-פוקאליות החדשות מתוכננות לאפשר ראייה ברורה למרחק ולקרוב בכל עין בנפרד ובשתי העיניים ביחד.

עדשה מלאכותית

בניתוחי הקטרקט החדשניים ההתאוששות מהירה וההחלמה קצרה. הניתוח מתבצע תחת הרדמה מקומית, באמצעות טיפות עיניים וג'ל. במהלך הניתוח יוצרים פתח זעיר בקרנית העין של כ-3 מ"מ, ובאמצעות מכשיר אולטרה-סאונד זעיר מוציאים את העדשה העכורה ושואבים אותה החוצה דרך הפתח הזעיר. לאחר מכן מחדירים העדשה המולטי-פוקאלית המלאכותית המיועדת להשתלה, שהינה עדשה מתקפלת. העדשה המלאכותית אשר מחליפה את העדשה הטבעית נשארת בעין לצמיתות ובתוך זמן קצר מושג השיפור בראייה. ברוב המקרים החתך מתאחה ללא צורך בתפרים ואחוזי הצלחת הטיפול גבוהים ביותר.

נתוני ניסוי שנערך בישראל לבחינת תוצאות הניתוח לאחר השתלת עדשות Restor, מראים כי 86% מהמנותחים הגיעו לחדות ראייה למרחק של 6/12 או טוב מכך, 100% מהמנותחים שעברו השתלת עדשות הגיעו לחדות ראייה טובה לקריאה, 80% מהמטופלים לא נזקקו יותר למשקפיים הן למרחק והן לקריאה ו-20% הזדקקו להרכיב משקפיים באופן חלקי.

הליך פשוט יותר

כיום ניתוחי הקטרקט נחשבים לניתוחי רפרקציה (תשבורת). בניתוחים הללו המטרה להגיע לראייה מלאה, ללא צורך בשימוש במשקפיים. למטופל שעבר ניתוח קטרקט ונותר לו מספר במשקפיים, מתקנים את המספר באמצעות טיפול לייזר עד לקבלת רפרקציה מושלמת, הפוטרת אותו מהצורך במשקפיים.

עד לפני מספר שנים, הסובלים ממחלת הקטרקט נאלצו להתמודד עם אי הנוחות הכרוכה בהזדקקות למשקפיים בעלי מספרים גבוהים הן לרחוק והן לקרוב. כמו כן הניתוח בוצע כאשר ראייתו של המטופל ירדה באופן משמעותי, כשהקטרקט היה "בשל". כיום לא ממתינים לשלב של קטרקט בשל מאחר והדבר מקשה על ביצוע הניתוח ותוצאותיו. הטכנולוגיה המתקדמת הן של המכשור הרפואי המאפשר ביצוע הניתוח באמצעות חתך זעיר והן של העדשות, תורמת להשגת תוצאות מצוינות. בנוסף, ההליך הניתוחי מתקצר וההחלמה קצרה וקלה יותר.

ד"ר שמואל לוינגר הוא מנהלה הרפואי של רשת "עיניים".

בואו לדבר על זה בפורום הסרת משקפיים בלייזר וניתוחי קטרקט.

למיד נוסף לחצו על עדשות מגע

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום