גיל המעבר - לא לנשים בלבד

(0)
לדרג

אוסטיאופורוזיס, בעיות בתפקוד המיני וערמונית מוגדלת הם ממאפייני גיל המעבר הגברי. מסתבר שהדמיון בין המינים רב מהשוני

מאת: מערכת zap doctors

האם תהיתם אי פעם מדוע ישנם אין ספור פורומים תקשורתיים, העוסקים בנושאי התופעות בגיל המעבר בקרב נשים, לעומת הממצאים הדלים בסוגיה מעין זו בקרב גברים?

זהו כנראה תוצר לוואי של התפיסה החברתית החובקת בחום את דמות האישה שמקפידה להיבדק אצל גניקולוג אחת לשנה, ולשמור על בריאותה, בעוד הגבר שבוי בידי המניפולציה המחשבתית המיושנת, הגורסת כי גבר שדואג לבריאותו הוא פחות "גברי".

ד"ר משה שליו, רופא בכיר במחלקה האורולוגית בבית החולים מאיר בכפר סבא, מעיד על התופעה הגברית הזו כמיתוס שמתנפץ בהדרגתיות, וחושף פן חדש של הגבר הישראלי הממוצע, שלמרות האמור לעיל, לא חושש עוד מדעות קדומות. לדבריו, "בשנים האחרונות, ניתן להבחין בשינוי מגמתי בקרב גברים הפוקדים את המרפאה, לא רק בעטיה של מחלה, אלא כדרך שגרתית לשמור על איכות חיים ועל הרגשה כללית".

גיל המעבר הוא אחד הגורמים המשפיעים על איכות החיים בקרב גברים, כשם שעובדה ביולוגית זו משפיעה על נשים. לדברי ד"ר שליו, ניתן לייחס את התופעות המתרחשות בגוף הגבר בגיל המעבר לשינויים ההורמונליים, הכוללים ירידה בהורמון הטסטוסטרון, המתרחשת כבר בין גיל 35-40 באופן עקבי אך איטי.

דמיון בין המינים

כ-7% מקרב גברים בגיל 50-60, סובלים מסימפטומים ומתופעות גיל המעבר, המתרחשים לנוכח ירידה הורמונלית זו, קרוב ל-30% בגיל 60 ומעלה סובלים מהם, וקרוב ל-40% בגיל 70 ומעלה. ד"ר שליו מפריך את הטענה שמחלת האוסטאופורוזיס (דלדול במסת העצם) מיוחסת לנשים בלבד. הוא טוען שכשם שניתן לראות קורלציה מובהקת בין הירידה בהורמון האסטרוגן בקרב נשים למחלה זו, ניתן להצביע על ירידה בטסטוסטרון הגברי המשפיעה על הסיכון ללקות באוסטאופורוזיס בקרב גברים.

למחלה זו מצטרפת שרשרת של תסמינים המאפיינים את גיל המעבר הגברי. את ההורמון הגברי, טסטוסטרון, קולטים בגוף הגבר "רצפטורים" (קולטנים), הקשורים לשרירים, למוח, לעצם ולערמונית. כאשר קיימת ירידה בכמות ההורמון, ניכרת השפעה שלילית על אזורים אלה. זו הסיבה, למשל לירידה במצב הרוח ונטייה מוגברת לכעס, עקב פגיעה בפעילויות חשמליות במוח.

ניתן להבחין בשינויים נוספים, כגון שינוי מערך חילוף החומרים בגוף, שגורם לאטרופיה (דלדול במסת השריר), לצד עלייה במסת השומן. נוסף על כך, לעיתים קיימת ירידה משמעותית ביכולת התפקוד המיני, עקב שינויים ביולוגים החלים על כלי הדם. טרשת העורקים וכולסטרול ברמות גבוהות הינם תורמים נכבדים לבעיות זקפה, מאחר שהם קשורים לכלי הדם שלא אחת נסתמים עקב גורמים אלה. גם גלי החום והזעת הלילה הם אינם נחלתו הבלעדית של ציבור הנשים. ניתן להצביע גם על ירידה בחיוניות ובנטייה לעייפות.

תוספת תרופתית של טסטוסטרון - בפיקוח רפואי מלא, משפרת לרוב את איכות חייהם של גברים רבים ואת הרגשתם הכללית ועוזרת בהקלה על סימפטומים אלה ואחרים.

"להוציא" את הערמונית מהאש

אחת התופעות המטרידות ביותר בקרב גברים בגילאי 50 ומעלה, היא הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית (פרוסטטה). בלוטה זו, היא חלק ממערכת המין הגברית. זוהי בלוטת מין שתפקידה ייצור חצי מנוזל הזרע. מיקומה האנטומי, בקרקעית השלפוחית החובקת את צינור השתן במוצאו, הוא זה שהופך אותה לבעייתית מבחינת הפרעות שהיא עלולה לגרום בעת שינוי בגודלה.

הנתונים מצביעים על כך שרק כ-30% מהסובלים פונים לרופא. זאת על אף העובדה המעודדת שמרבית המקרים ניתנים לטיפול תרופתי ולשיפור משמעותי באיכות החיים. בין הסימפטומים הבולטים, עקב בלוטת ערמונית מוגדלת היא חסימת שתן המלווה בכאבים בעת הטלת שתן, זרימת שתן מקוטעת, הרגשת שלפוחית מלאה לאורך שעות היום והלילה ולעיתים אף עצירת שתן חריפה - וכמובן, הליכה דחופה לשירותים, המדירה שינה מעיני גברים רבים הסובלים מהתופעה וגורמת לאי נוחות במהלך שעות היום.

בעבר, הפתרון האולטימטיבי שהוצע לטיפול בבעיה, היה כרוך לרוב בהתערבות כירורגית ובניתוח. כיום ניתן לטפל ברוב המקרים באמצעות טיפול תרופתי יעיל ומתקדם. כאמור, בגיל המעבר מתרחשת ירידה בתפקוד המיני עקב חסימה בכלי הדם. תופעה זו גדלה כאשר קיימת בעיה בבלוטת הערמונית. לדברי ד"ר משה שליו, הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהגבר מתעורר לעיתים תכופות במהלך הלילה, עקב הרגשת שלפוחית מלאה, וכך הוא למעשה נכנס למעגל של חוסר שינה רציפה שמתבטא בחוסר יכולת בתפקוד המיני. לדבריו: "הסובל מבעיה זו, לא מצליח להגיע לשלב חשוב בשינה הנקרא שלב REM -RAPID EYES MOVEMENTS - החיוני למנוחת הגוף ולצורך קיום חיי מין תקינים.

לפתרון התרופתי יתרונות רבים. לדוגמא תרופת הדור החדש "קסטרל" (Xatral), המסייעת בפתרון מכלול התסמינים המאפיינים בלוטת ערמונית מוגדלת ואף מסייעת בפתרון הבעיות הנלוות בתפקוד המיני, בזמן קצר יחסית ובמיעוט תופעות לוואי. תרופה זו גורמת להרפיית טונוס השרירים, ועל ידי כך היא מאפשרת הטלת שתן בקלות וללא כאבים. באופן זה, ניתנת לחולה האפשרות לטפל בגורם המפריע למהלך הפעילות התקינה של הגוף ולהימנע מהתערבות כירורגית הטומנת בחובה לא אחת השפעות שליליות על התפקוד המיני.

סקרים הראו כי למינון היומי של קסטרל - 10 מ"ג פעם ביום, קיימת השפעה חיובית על איכות החיים בכלל ועל חיי המין בפרט.

לסיכום, הודות להתקדמות הרבה ברפואה ניתן להתמודד עם התסמינים המאפיינים את גיל המעבר, בכלל זה: אוסטיאופורוזיס, ירידה במצב הרוח, בעיות בתפקוד המיני וערמונית מוגדלת באמצעות עריכת בדיקה תקופתית אצל רופא וקבלת טיפול תרופתי מתאים לכל אחת מן הבעיות. בדרך זו ובאמצעות אימוץ אורח חיים בריא, הכולל תזונה מאוזנת ופעילות גופנית, ניתן לשמר איכות חיים גבוהה גם בגיל מבוגר.

בואו לדבר על זה בפורום בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות - אוסטיאופורוזיס, בפורום הפרעה בתיפקוד המיני ובפורום מחלות הערמונית.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום