על הקשר בין גנטיקה להתקרחות
תופעת ההתקרחות היא לא גזרה משמיים. ניתן לבלום את השפעת הגנטיקה בעזרת אבחון נכון וטיפול מתאים. נלחמים בנשירה
בהתקרחות כמו בהשמנה יש לגנטיקה משקל גדול. בשני המקרים, התערבות מקצועית ונכונה יכולה לעשות פלאים. קיימים מספר סוגי התקרחויות: הנפוצה שבהן נקראת התקרחות אנדרוגנטית, הנגרמת על רקע תורשתי הורמונלי. בעלי הנטייה הגנטית להקרחה, מושפעים מההורמונים הגבריים (האנדרוגנים) על זקיקי שיער. ההורמון האחראי על איבוד השיער בקרקפת הוא ה-'די הידרו טסטוסטרון' - DHT. הוא נקשר לקולטנים בזקיק השערה, וגורם להרס והזדקנות מוקדמת של הזקיק.
איבוד שיער הדרגתינשים רבות סובלות מתופעת ההתקרחות; למרות שהסיבות הקליניות שונות ופחות בולטות, התוצאה בעינה עומדת והקרקפת מבצבצת. אצל כ-60% מכלל הגברים קיימת תופעת ההתקרחות. התהליך מתחיל בכל שלב אחרי גיל ההתבגרות. הממוצע בישראל עומד על גילאי 18-25 שנה. מכיוון שאיבוד השיער הדרגתי מאוד, הקרחת תגיע לשיאה בשנות ה-40 לחיי הגבר הישראלי.
אצל הנשים אחוז הסובלות מגיע לכ-40%. מי שנכללת בקטגוריה זו תתחיל להסתכל בעצב על מברשת שיערה בגיל מאוחר הרבה יותר. הבעיה תצוץ לקראת גיל המעבר. הרקע לכך הינו השינוי ההורמונלי המאפיין את השלב הזה.
חשוב לציין כי לא כל הנושא את גן להתקרחות יאבד את שיערו. גם קצב וגיל ההתקרחות שונים מאדם לאדם. השוני נובע מההשפעות השליליות האחרות הפועלות על השיער, ודרגת החומרה שלהן. הרוב הגדול של הסובלים מהתקרחות גנטית ישימו לב כי במקביל להתקרחות, ישנה עלייה משמעותית בשומניות עור הקרקפת, המחמירה מאוד את הבעיה.
רוב האנשים יתלוננו על שיער אשר בהדרגה מאבד מנפחו והופך לדק עד להתקרחות מלאה. זהו תהליך איטי, בדרך כלל, שעשוי לקחת שנים. הפגיעה תורגש כאשר כ-35% מהשיער כבר התדלדל.
אצל הגברים בתחילה יש נסיגה של קו השיער הקדמי, בעיקר באזור המפרצים. בשלב מאוחר יותר יופיע אזור עגול מקריח בקודקוד האחורי של הקרקפת הגברית. התקרחות זו עלולה להתרחב - בהתחברות האזורים הקרחים מקדימה ומאחורה, ולאחר מכן אף הרחבתם לצדדים. אצל הנשים התופעה מאופיינת בשיער דליל ודק בכל הקרקפת, עם שימור של קו השיער הקדמי. זו הידלדלות שיער מפושטת שתראה במהלך הזמן כ"שביל מתרחב".
הרקע הגנטי הוא רק גורם אחד בתהליך השלם של ההתקרחות. ניתן להתנגד לגנטיקה ולבלום את השפעתה. בדומה לנטייה תורשתית להשמנה, שניתן להתנגד לה על-ידי תזונה נכונה ופעילות גופנית.
הסובל מנטייה לאיבוד שיער (רקע גנטי להתקרחות), אשר דואג לבטל השפעות שליליות מקומיות על שיערו, יצליח להשאיר את התכונה הזו רדומה, וכך לשמור על שיערו לשנים רבות. בכל מקרה של התקרחות, יש בעיה מקומית המשפיעה לרעה על תנאי המחייה של השיער, לכן יש להפנות את הטיפול אל הקרקפת ואל תנאי המחייה של השיער. חשוב לזכור שטיפול נכון מתחיל באבחון מדויק.
יורם בניטה הוא טריקולוג בהייר קליניק.
בואו לדבר על זה בפורום נשירת שיער - איבחון וטיפול בשיער באמצעים טבעיים.