פירות בסימני שאלה
רבים שואלים מה הטעם באכילת פירות מיובשים בעלי ערך תזונתי וקלורי רב? הדיאטנית עינת ששון עם "מצוות" עשה ואל תעשה בט"ו בשבט
בעקבות ההמלצה להעדיף פירות טריים או מיובשים על פני ממתקים וחטיפים תעשייתיים, הפך המאכל מסורתי של ט"ו בשבט למוצר קולינרי מבוקש.
רגע לפני שהחג נכנס, ממליצה עינת ששון, הדיאטנית הראשית של צנטרום, על פירות מועדפים, ומשיבה על השאלה האם יש הבדלים בין הפירות והאגוזים השונים.
1. מה מכיל פרי מיובש? פירות מיובשים מהווים מקור מצוין לאנרגיה. בתהליך הייבוש הפירות מאבדים מים רבים ומצטמקים, עד כדי שביעית ממשקלם המקורי. עקב איבוד המים טעמם מודגש ועז יותר משל פרי טרי. הפירות המיובשים מרוכזים יותר מפירות טריים מבחינת הפחמימות והם משביעים פחות. לרובם מוסף סוכר בתהליך הייבוש לצורך הברקה או תוספת המשקל.
2. כמה שווה לנו כל פרי? הערך הקלורי של פרי המיובש לא מסוכר זהה לערך הקלורי של הפרי הרגיל למרות משקלו הקטן, אך כאן טמון אחד ההבדלים הקלוריים בין הפירות השונים. ערכם הקלורי של משמש, שזיף, תאנה ותמר דומים ל-100 גרם פרי. אך עקב המשקל השונה של כל יחידה נוצר שוני קלורי ביניהם, לדוגמא 5 תאנים מיובשות = 10 משמשים = 6 תמרים = 250 קק"ל.
3. פירות מיובשים שכדאי להרחיק: פירות טרופיים כמו אננס או פאפיה מכילים כמות סוכר רבה כפרי טרי, וכך גם התאום המיובש שלהם (לפחות 35 קק"ל ל-10 גרם פרי); אם נוסיף לקלחת שגם כל יחידת פרי מיובש שוקלת הרבה, נוכל לסיים 2-3 יחידות עם קרוב ל-300 קלוריות. בשל ריבוי הקלוריות בפירות המיובשים רובינו נוטים לקזז זאת באמצעות הימנעות ממזונות אחרים כמו פירות טריים או מעדני חלב, ולכן כדאי להקפיד להשלים את התזונה במולטי ויטמין יומי, כגון צנטרום, על מנת לקבל בכל יום את כל הוויטמינים והמינרלים להם הגוף זקוק באופן קבוע.
4. מזון מתוק עם פירות מיובשים. לכבוד החג אנו נוהגים לשלב פירות מיובשים במאכלים כגון עוגות, עוף או אורז האפויים או מבושלים עם פירות יבשים. המאכלים הופכים להיות חגיגיים יותר אך גם עשירים יותר בקלוריות עקב התוספת המתוקה, אשר מתלווה לה רוטב שומני השומר על עסיסיות המאכל. הקפידו לאכול מנות קטנות יותר או לאכול את המאכל שספג את טעם התבשיל אך את הפרי השאירו בצד.
5. פרי האדמה. בכל סלסלת פירות נוכל למצוא תפזורת של אגוזי פקאן, מלך, ברזיל, שקדים, בוטנים וכדומה. התפקיד הבוטאני של פירות האדמה הם הזרע המכיל את כל חומרי הגדילה להם הצמח זקוק, ולכן הם מכילים בעיקר שמן. לאגוז או השקד הלא קלוי יש ערך תזונתי רב הכולל חומצות שומן חיוניות, חלקם כמו אגוזי מלך מכילים שומן מסוג אומגה 3 או השקד המכיל פיטוסטרולים החשובים למניעת מחלות לב וכלי דם. מינרלים חשובים המצויים באגוזים ושקדים הם מגנזיום, סידן, אשלגן, נחושת ואבץ ודלים בנתרן. מצד שני, עקב התכולה השומנית הגבוהה האגוזים גם עשירים בקלוריות, ולכן כדאי להגביל את הכמות הנאכלת ולא לקחת חופן משקית השווה לכ-100 גרם אגוזים ועולה לנו כ- 600 קק"ל בממוצע.
בואו לדבר על זה בפורום דיאטה, תזונה והשמנת יתר - בשיטת ד"ר לוי.