מחקר חדש בודק את יעילות התרופות לטיפול בפרקינסון
מחקר חדש בודק את יעילות התרופות לטיפול בפרקינסון
בחירת התרופה הנכונה לטיפול בחולי פרקינסון יכולה להיות משימה קשה כיוון שהתרופות שנמצאות היום בשימוש הינן בעלות תופעות לוואי קשות. מחקר חדש מעלה השערה שהתרופה הקרויה אגוניסטים של דופאמין (חומרים שמחקים את הפעילות של החומר המוחי - דופאמין) הינו בעל אותה יעילות ופחות תופעות לוואי בהשוואה לתרופה Levodopa.
מחלת פרקינסון הינה מחלה נוירולוגית פרוגרסיבית שיכולה לגרום לרעד, בעיות תנועה ונוקשות של השרירים. עדיין קיימת מחלוקת לגבי הטיפול הטוב ביותר במחלה בעיקר בשלבים הראשונים שלה. ישנם רופאים שמעדיפים את התרופה הקרויה Levodopa כיוון שהיא מסוגלת להפחית את נוקשות השרירים. חולים רבים המשתמשים בתרופה זו סובלים מתופעות לוואי קשות שכוללות בעיקר תנועות בלתי רצוניות בפנים, פה וגפיים. בשל תופעות הלוואי הקשות רופאים רבים התחילו להשתמש באגוניסטים של דופאמין במקום בתרופה Levodopa.
על מנת לבדוק אילו מטיפולים עדיף עבור חולי פרקינסון בשלבים המוקדמים של המחלה , חוקרים מאוניברסיטת Toulouse בצרפת ביצעו מחקר השוואתי של חולים המטופלים בתרופות אלו. המחקר התפרסם בגיליון מאי 2000 של כתב העת The New England Journal of Medicine . המחקר כלל 268 חולי פרקינסון שמתוכם 179 נבחרו רנדומלית לקבל טיפול באגוניסטים של דופאמין ו- 89 נבחרו באופן רנדומלי לקבל טיפול ב- Levodopa. לאחר 5 שנים של טיפול כחצי מהחולים בכל קבוצה עדיין היו רשומים במחקר. כמו כן בנקודה מסויימת במחקר 51 אחוזים מהנבדקים שטופלו באגוניסטים של דופאמין קבלו תוספת של Levodopa, ו- 35 אחוזים מהחולים שטופלו במינון ההתחלתי של Levodopa קבלו תוספת של התרופה כל זאת במטרה להפחית את הסימפטומים שלהם.
תוצאות המחקר הראו כי החולים שקבלו אגוניסטים של דופאמין (שמה המסחרי של התרופה - Ropinirole) היו בעלי סיכוי נמוך יותר לפתח תנועות בלתי רצוניות לעומת הקבוצה שקבלה טיפול ב- Levodopa. רק 20 אחוזים מהחולים המטופלים באגוניסטים של דופאמין פתחו תופעות לוואי של תנועות בלתי רצוניות בהשוואה ל- 45 אחוזים בקבוצה שקבלה Levodopa. החוקרים טוענים כי תוצאות אלו מראות כי שימוש מוקדם באגוניסטים של דופאמין מפחית באופן משמעותי את הסיכוי להופעת תנועות בלתי רצוניות בחולי פרקינסון.
פרט למניעה של תנועות בלתי רצוניות אגוניסטים של דופאמין עזרו לשלוט בסימפטומים של מחלת פרקינסון באותה יעילות כמו זו שנצפתה בקבוצה שטופלה ב- Levodopa. עובדה זו נבדקה על ידי בדיקת היכולת של החולים לבצע פעולות יומיומיות וכפי שצויין לעיל לא נמצא הבדל משמעותי בין שתי הקבוצות. למרות הדאגה של החוקרים שהטיפול באגוניסטים של דופאמין יכול לגרום תופעות לוואי כגון בחילה תת לחץ דם ועוד, תוצאות המחקר הראו כי לא היה הבדל משמעותי בכמות תופעות הלוואי בין שתי הקבוצות.
מסקנת החוקרים היא שניתן לטפל במחלת פרקינסון בצורה יעילה עד לתקופה של 5 שנים עם אגוניסטים של דופאמין, ועם Levodopa כתוספת במידה ויש צורך בטיפול חזק יותר. וכן שטיפול זה מפחית באופן משמעותי את תופעת התנועות הבלתי רצוניות בהשוואה לטיפול המסורתי ב- Levodopa.