הבריאות מתחילה מלמטה

(0)
לדרג

מה הקשר בין לחיצות על כף הרגל להפגת לחצים? דוקטורס שם את הרפלקסולוגיה על "שולחן הניתוחים"

מאת: מערכת zap doctors

בשנים האחרונות זוכה הרפואה המשלימה להכרה ציבורית במניעת בעיות ומחלות ובטיפולן. המודעות לכך שרבות מהמחלות הן תולדה של אורח חיים שגוי ולחץ נפשי היא גבוהה יותר מבעבר. מבט ממוקד ברפלקסולוגיה, שהפכה לטרנד טיפולי, מבהיר כיצד ניתן להפיג לחצים ובכך לגרום למערכת החיסונית שלנו להישאר במצב מאוזן. טיפול רפלקסולוגי נראה כמו עיסוי במהלכו לוחצים על כף הרגל, אך למעשה מדובר בתהליך רב שלבי שמומלץ להכירו.

מרדכי לפאיר, רפלקסולוג ב'הדסה אופטימל', מסביר: "בשלב הראשון מאבחנים על-פי מבנה כף הרגל, גובה הקשת, צבע ומרקם, אילו איברים ומערכות בגוף רגישים יותר ומועדים למחלות. בשלב השני נערך אבחון יותר ממוקד לפי שינויים בעור כמו כתמים, יבלות, נקודות חן ועוד. על פי רגישות ללחץ ושינויים תת עוריים ניתן לאבחן איבר 'חולה'. נוסף על כך, אפשר לאתר מה המקור לכאב בטן, איזו חוליה בעייתית גורמת לכאב גב ועוד. בטיפול בתינוקות ניתן למצוא האם הגורם לבכי הוא דלקת אוזניים, כאב בטן או סיבה אחרת".

ריפוי והקלה

"הרפלקסולוגיה נועדה לעזור לאדם להירגע ולסייע לגופו לרפא את עצמו, או להוות טיפול תומך במחלות כרוניות", אומרת ד"ר דורית גמוס, מנהלת שירות רפואה משלימה במרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל-השומר. "הדיווחים בספרות מצביעים על יתרונות הטיפולים הרפלקסולוגיים, הרפיה וטיפולי מגע בהקלה על תסמיני העייפות, תשישות, בחילות, הקאות, חרדה ואיכות החיים בקרב חולים אונקולוגיים. עבודת מחקר שבוצעה בשירות רפואה משלימה בשיתוף עם המרכז לטרשת נפוצה בשיבא, הראתה כי טיפולים רפלקסולוגיים יכולים להקל על תסמינים של טרשת נפוצה, כגון: תחושות נימול, ספאסטיות ותסמיני מערכת השתן".

למעשה, הרפלקסולוגיה מסייעת למטופלים הסובלים ממחלות קשות בשני היבטים: ריפוי המחלה והקלה על הסבל, כאשר הטיפול נועד לפתור את הבעיה הבסיסית שהביאה להתפרצות המחלה. "באופן טבעי שואף הגוף לפעול מתוך איזון בצורה היעילה ביותר", מציין לפאיר. "התכונות הגנטיות יחד עם השפעה סביבתית, הרגלי חיים, תזונה וכיו"ב משפיעים על איזון זה. מחלה היא הפרת האיזון, וככל שהפרת האיזון חמורה יותר, תהיה המחלה קשה יותר. הרפלקסולוגיה מכוונת לטיפול בשורש הבעיה שממנה נובעת המחלה, ומתוך כך גם תיפתר הבעיה עצמה".

זאת ועוד, "ככל שהטיפול יינתן סמוך יותר למועד התפרצות המחלה, סוכרת למשל, כך יהיה קל יותר להחזיר את האיזון ולהביא לריפוי. לאחר מכן הטיפול אמור למזער את נזקי הסוכרת - כמו פגיעה בעיניים ובכפות הרגליים, ולהפחית את מינון הטיפול התרופתי".

באשר למחלת הסרטן, אומר לפאיר: "מדובר בהפרה חמורה מאד של האיזון, ולכן הרפלקסולוגיה אינה מתאימה לריפוי המחלה. יחד עם זאת, הטיפול מביא תועלת רבה בהפחתת תופעות לוואי כמו בחילות, כאב, עצירות ועוד".

טיפול משולב

אנשי מקצוע חוזרים ומדגישים כי הרפלקסולוגיה משמשת כטיפול מונע ומהווה 'תחזוקה' שוטפת לגוף. שרה קפלן, רפלקסולוגית של שירות הרפואה המשלימה בשיבא: "למרבה הצער, בעולם שלנו אנשים מטפלים בעצמם רק לאחר שגופם פוקד עליהם לעצור. רק אז הם מתפנים לטפל באמת בעצמם. לרפלקסולוגיה יש מקום כגורם טיפולי מונע או מקל על מצבי דחק, וכטיפול תומך כאשר המחלה מתהווה".

"הרפלקסולוגיה יעילה כטיפול מונע באופן קבוע ובמיוחד לפני תקופות רגישות כמו החורף ועונות המעבר", אומר לפאיר. "הטיפול מותאם לכל אחד על פי הרגישות האופיינית לו. לאדם שחולה במחלה כרונית עם תקופות של התפרצות, עדיף לטפל בזמן הרגיעה לריפוי המחלה; בזמן ההתפרצות מומלץ להתאים את הטיפול להקלת התסמינים. במחלה חריפה (לא כרונית) ניתן ורצוי לטפל בזמן המחלה".

סדרה ממוצעת לטיפול רפלקסולוגי בבעיה כלשהי כוללת 10 טיפולים. ככל שהמחלה קשה וממושכת יותר - הטיפול יהיה ארוך יותר. לעתים, בגלל אופי המחלה, מומלץ להמשיך בטיפול באופן קבוע.

במקרים רבים כדאי לשלב רפלקסולוגיה עם טיפולים שונים, כמובן בתיאום עם הרופא המטפל. "הרפלקסולוגיה תשפר את יכולת הגוף לקבל ולהטמיע את הטיפול הרפואי הנוסף, דבר שיקצר את משך המחלה ויפחית את חומרת הסימפטומים", מסביר לפאיר. ד"ר גמוס מחזקת נקודה זו: "לא רק שניתן, אלא אף רצוי לקבל את הטיפול הרפלקסולוגי במקביל, ובשום אופן לא במקום הטיפול הרפואי. תרומתו כטיפול מרגיע אף עשויה לשפר את ההיענות לטיפולים הקונבנציונליים ובכך לשפר את יעילותם".

הטיפול והמטפל

ככלל, הטיפול הרפלקסולוגי ניתן בכל גיל, למעט מצבים מסוימים. "הטיפול מותאם לסוג ולרמת המחלה - הוא יכול להיות קצר או עדין יותר. לעתים חשוב להימנע מלחץ על אזורים מסוימים בכף הרגל, המייצגים איברים שונים", אומר לפאיר ומוסיף בנימה אישית: "בכל אופן הייתי נמנע מטיפול במצב של אוסטאופורוזיס מאוד חמור, מחשש לשבירת עצם בטיפול, ובנשים בשליש הראשון של ההריון".

בארץ קיימת מודעות רבה לרפלקסולוגיה: במחקר שנערך בשנת 2006 נמצא כי 15% מכלל הטיפולים שנעשו בישראל ברפואה משלימה (מיליון ו-400 אלף טיפולים) היו בתחום של רפלקסולוגיה, ומשנת 2000 יש עליה של 4% בשנה. לדברי לפאיר, "במדינות שונות בעולם המצב שונה - באנגליה ובגרמניה, הארצות בהן השימוש ברפואה משלימה הוא מהגבוהים ביותר, נמצא כי כ-75% מהתושבים השתמשו בשרותי הרפואה המשלימה. בארץ, כ-30% מהתושבים מטופלים ברפואה המשלימה ובתוכה הרפלקסולוגיה".

על אף העלייה במודעות, עדיין יש חשש לגבי מקצועיות המטפל והידע שלו. ד"ר גמוס מספקת מספר טיפים לבחירה נכונה: מומלץ לבדוק האם יש תקשורת טובה עם המטפל, וכן את סביבת הטיפול - האם היא שקטה ונעימה. דבר חשוב נוסף הוא לבדוק האם המטפל מוכר על ידי איגוד הרפלקסולוגים, אשר בודק האם המטפל עומד בדרישות המקצועיות והאם למד בבית ספר מוכר. חשוב לציין כי טיפולים במוסדות רפואה ציבורית (בתי חולים, קופות חולים) נעשים תחת פיקוח רפואי, תוך בקרה נוספת על איכות המטפלים הנקלטים במערכת.

ולכל לאותם חולים שהרפלקסולוגיה לא ממש עזרה מבחינה בריאותית - שעה של עיסוי מפנק בכפות הרגליים בוודאי לא תזיק.

בואו לדבר על זה בפורום רפואה משלימה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום