תינוק חדש? למקומות, היכון, זחל!

(0)
לדרג

שכיבה על הבטן או על הגב? הקפדה על סימטריה תנועתית? צעד קטן לתינוק, צעד גדול להתפתחותו: החלטות קטנות ויומיומיות שעליכם לקבל ישפיעו מאוד על תינוקכם

מאת: מערכת zap doctors

מזל טוב, נולד לכם תינוק! האם כדאי להשכיבו על הגב או על הבטן? מהן התנועות החשובות עבורו בתקופת חייו הראשונה? מה יש לעודד? ממה יש להימנע? ריכזנו עבורכם תשובות מפי מספר מומחים.

האם כדאי להשכיב תינוקות על הגב או על הבטן?

ד"ר דורון רול, מומחה ברפואת ילדים והמנהל הרפואי של מרכז מיבאל'ה להתפתחות ילדים, מדגיש את חשיבות השכיבה על הבטן בתינוקות.

"ברור וידוע הוא כי חובה להשכיב תינוקות על הגב כי יש תצפית האומרת כי כך מוקטן החשש למוות בעריסה. לכן, הקפידו על השכבה על הגב כאשר התינוק אינו בהשגחה צמודה, אך כאשר התינוק בהשגחה - רצוי ביותר להרבות בשכיבה על הבטן, וכל המרבה הרי זה משובח".

תינוק השכוב על גבו רואה, למעשה, רק את התקרה שמעליו ואינו מניע כמעט את פלג גופו העליון והתחתון. בשכיבה על הבטן הגירויים הויזואליים מרובים ביותר, כמעט כל התרחשות בחדר היא בגובה העיניים ומעבר לזה, המבט נתקל ללא הרף בצורות וצבעים.

חשוב לא פחות - זו הדרך היעילה ביותר לפתח את חגורת הכתפיים ואחכ את חגורת האגן, והתינוק ירים עצמו על ידיו הרבה לפני אותו תינוק השכוב על גבו. אך יש תמיד לזכור - שכיבה על הבטן, בהשגחה בלבד".


מה בנוגע לשמירה על סימטריה בתנועות של התינוק, כדי שילמד לעבוד עם שני צידי גופו?

מעין ריבקס ספקטורמן, פיזיותרפיסטית התפתחותית (M.Sc.P.T.) במרכז מיבאל'ה ומחברת הספר "תנועה התפתחותית- התפתחות המוטוריקה הגסה בינקות ובילדות", מפרטת מספר דגשים חשובים להורה הטרי בשלושת החודשים הראשונים.

סימטריה

"בשנת החיים הראשונה התינוק מצופה לעבוד עם שני צידי גופו: לסובב ראשו ימינה ושמאלה, להושיט כל אחת מידיו אל חפצים, להתהפך גם על צידו הימני וגם על צידו השמאלי וכו'. הגירויים הסביבתיים צריכים אף הם להיות סימטריים ובכך מאפשרים לתינוק לפתח את שני צידי מוחו ואת שני צידי גופו בצורה דומה. חלק מהתינוקות מציגים הבדלים בתפקוד בין הצדדים. פערים קטנים נחשבים כתקינים ולרוב מסתדרים בעידוד פעילות הצד הפחות פעיל. במצב בו קיימת אסימטריה גדולה, חשוב להתייעץ עם רופא הילדים ופיזיותרפיסט התפתחותי בכדי לאתר את הסיבה לאסימטריה ולטפל בה. הסיבות רבות ומגוונות, החל ממנח תוך-רחמי, רפלוקס, ליקוי ראיה או שמיעה, הבדלים עצביים בין הצדדים ועוד. מחקרים הראו שהשיפור המהיר ביותר ביכולתו של התינוק הופיע כשהאבחון וההדרכה למשפחה התבצעו לפני גיל שלושה חודשים".

קו אמצע ומרכוז

"קו האמצע הוא קו דמיוני המחלק את גופנו לחצי ימני וחצי שמאלי. תינוק בן חודש מתקשה למקם את עצמו עצמאית ורצונית בקו האמצע: בשכיבה על הגב ראשו נוטה ליפול לאחד הצדדים והוא מתקשה להביא את ידיו זו אל זו, בשכיבה על הבטן זרועותיו מרוחקות ממרכז גופו, דבר המקשה על הרמת הראש ועל פעילות חגורת הכתפיים. ההתארגנות סביב קו האמצע מתחילה ממנח הראש: בגיל חודשיים וחצי, 90% מהתינוקות מצופים לשמור ראשם בקו אמצע בעת שכיבת פרקדן. בגיל 4 חודשים 90% מהתינוקות מצליחים להגיע עם כפות ידיהם זו לזו. תהליך המרכוז ההדרגתי הזה משפיע על התפתחות המוח, הראיה, השרירים, השלד ורכישת אבני דרך התפתחותיות. יכולתו של התינוק למרכז עצמו גופנית תורמת גם ליכולת הוויסות העצמי שלו. תינוקות המתקשים במרכוז ראשם במהלך שלושת החודשים הראשונים נמצאים באוכלוסיית סיכון לאיחור בהתפתחות. בתוך קבוצה זו שכיח למצוא תינוקות בעלי אסימטריה תפקודית, היקפי ראש גדולים, השטחת גולגולת תנוחתית, חולשת צוואר וחגורת כתפיים ועוד".

השטחת גולגולת תנוחתית

"בגלל שעצמות התינוק עדיין רכות וטרם סיימו את תהליך ההתגרמות, לחץ מכאני ממושך עלול לשנות את מבנה הגולגולת. חלק מהתינוקות מציגים מצב כזה בלידתם, בעקבות לחץ גולגולת העובר כנגד עצמות האגן של אימו. מצב כזה נפוץ יותר ב'הריונות צפופים' עובר גדול, מיעוט מי שפיר, ריבוי עוברים, הריון ראשון. ההשטחה הינה לרוב בחלק האחורי-צידי של הגולגולת ולכן מובילה גם למנח ראש מסובב לצד של ההשטחה. הקפדה על מתן גירויים סביבתיים סימטריים והשכבה על הבטן משפרת במהירות את מצב ההשטחה. מאידך, תינוק שנולד עם השטחה ואינו מטופל, מחמיר את האסימטריה ובכך משפיע לרעה על ההתפתחות הסימטרית של גופו ורכישת אבני דרך. חלק מהתינוקות נולדו ללא השטחה, אך פיתחו כזו במהלך החודשים הראשונים לחייהם עקב עודף השכבה על הגב וגריה אסימטרית. התערבות מוקדמת מאפשרת החלמה מלאה מהמצב".

בואו לדבר על זה בפורום התפתחות הילד.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום