היה פעיל ובריא

(0)
לדרג

ארבע המרכיבים של המונח העלום "כושר גופני", האם זה הכרחי שבגיל מבוגר הגוף ייחלש? ואיך אפשר לעצור את הזמן

מאת: מספרים לנו כי לחץ הדם עולה עם הגיל, וכמו כן הסיכויים להשמנה ולמחלות אחרות. האם זה נכון תמיד? מה לעשות (למה לעשות אתם כבר יודעים) והעיקר? לעשות.
האם הגיל הוא מחלה?

חלק גדול מהשינויים הפיזיולוגיים המתרחשים עם העליה בגיל מתרחשים עקב אורח חיים לא בריא. בכל אופן בממוצע, ככל שמתבגרים לחץ הדם עולה, הסיכויים להתקף לב גדלים וכו'. כלומר ההתייחסות אל הגיל היא כהתיחסות למחלה דהיינו הגיל גורם לנו לחלות. האם פילוסופיית חיים זו הינה נכונה?
אם נסתכל על האוכלוסיה, אם נבדוק מחקרים אפימידיולוגיים (סקרים הנערכים על מספר רב של אנשים) מסתבר שאכן כך הוא הדבר. אבל, וכאן שאלת המיליון דולר, האם זה חייב להיות כך?. אין ספק שעם העליה בגיל השיער ילבין ואולי גם ינשור, השמיעה והראייה יפגעו, ולחץ הדם לעיתים יעלה. אבל אין הכרח שהאדם המבוגר (ולשם הכללה מגיל 25 ועד כ- 65 ואף יותר) יהיה עייף, שמן או חלש. האדם המתקשה בטיפוס מספר מדרגות ללא מנוחה, לצעוד עשרות דקות במהירות, לשחק כדורסל עם הבן או הנכד, איכות חייו הינה נמוכה וסיכויו לחלות הינם גדולים יותר.

בחירה באורח חיים נכון

חלק מהגורמים המשפיעים על חיינו תלויים בנו. אנו יכולים, אם ננהל אורח חיים בריא, להעלות את איכות החיים, למנוע, לדחות או להקל על מחלות מסוימות. להקטין את מצבורי השומן ולהקטין את הסיכון לחיות במחלות שונות תלוי בחלקו הגדול בנו. תלוי באורח החיים שנבחר. אורח חיינו לא נכפה עלינו, אנו בוחרים בסגנון חיים מסוים, אנחנו בוחרים והבחירה שלנו תשפיע על מה שיקרה איתנו במהלך השנים. אנו יכולים לחיות טוב יותר להוסיף חיים לשנים הדבר תלוי בנו.
בסידרת הכתבות הקשורות לפעילות גופנית ובריאות נציג בפניכם, קוראים נכבדים, את הקשר בין פעילות גופנית נכונה, אורח חיים תקין ובריאות. נסביר לכם מהו כושר גופני, כיצד מטפחים אותו, השפעתו על הבריאות ואיכות החיים. החשוב מכל הוא שהעיסוק בפעילות גופנית הוא פשוט "כיף" זו הנאה שיש בצידה רווח רב, אבל קודם כל העוסק בה חש בטוב, הוא חש " High" , הרופאים מוסיפים שנים לחיים והמטפח את גופו ובריאותו מוסיף חיים לשנים. כולנו, בסופו של דבר נחלה ונמות, אבל המטרה היא לחלות מאוחר וקל ככל האפשר ולשם כך יש להתאמץ. על מנת להיות בריא עליך לפעול להיות אקטיבי ולא להסתפק רק בזריקת כדור צהוב או ירוק לתוך הגוף בהתאם למירשם הרופא. ולבסוף , בשונה מרוב הכתבות שהנך קורא, המטרה כאן היא שבסיום הקריאה תקום מכיסאך ותתחיל להפעיל את גופך. מה לעשות? לעשות!!

כושר גופני מהו?

כושר גופני הינו מדע. יתכן ולא מדע עצמאי אבל ללא ספק זוהי תורה השואבת את ידיעותיה ממדעי הטבע-מדעי החיים. מערכות האדם מגיבות לפעילות גופנית. למשל הדופק וקצב הנשימה עולים, ההזעה מתגברת ומתחוללים שינויים רבים במרכיבי התאים של האדם המתאמץ. הבנת תגובת הגוף לפעילות גופנית, הבנת ההשפעות של האימון על מערכות הגוף השונות אפשרית על ידי ידע שנרכש ממדעים שונים. חידושים ומחקרים במקצועות כגון אנטומיה, פיזיולוגיה, פיזיולוגיה של המאמץ, פסיכולוגיה וכו' עוזרים בהבנת החשיבות של הפעילות הגופנית לאדם. השינויים המתרחשים עם הגיל, הגורמים למחלות שונות (פתלוגיה), מהי תנועה נכונה, הנדסת אנוש, ותזונה כל אלה קשורים עם פעילות גופנית נכונה. ללא ספק שההשפעה של הכושר הגופני, טיפוח הגוף והבריאות היא גם פסיכולוגית וחברתית. השמן מתנהג שונה מהרזה. הסובל מכאבי גב, מעייפות הינו שונה מזה שאינו סובל מכאבים ומסוגל לעבוד מאוחר ולמצוא לעצמו את האנרגיה הדרושה לשוחח עם ילדיו ולעזור להם בשיעוריהם לאחר שעות העבודה. כושר גופני גבוה קשור גם בניצול יעיל ונכון יותר של שעות הפנאי של האדם בכל גיל ובשני המינים.
היכולת לחוש טוב, לא להיות חולה, לבצע פעילויות שונות במשך היום הקשורות בעבודה ובצרכי היום יום האחרים, לא להתעייף בקלות. להישאר אנרגטי לקראת סוף היום לפעילויות הקשורות לשעות הפנאי, להיות עם מצב רוח טוב, לא מתוח, לא שמן, ללא כולסטרול, לא לעשן ועוד ועוד, כל אלה הינם חלק מהכושר הגופני.
הכושר הגופני הינו חלק משאר הכשרים של האדם וישנם יחסי גומלין בין כל הכשרים . כיום ההיתייחסות היא אל האדם השלם-הגישה ההוליסטית האינטגרטיבית. אומנם הכושר הגופני משתפר רק כתוצאה מפעילות גופנית אבל הוא קשור בהרגלי חיים וביצירת סדרי עדיפות נכונים.

מרכיבי הכושר הגופני

כושר גופני בנוי ממרכיבים רבים כגון סבולת לב ריאה וסבולת שרירית, כוח, גמישות ומהירות. זריזות, היעדר מחלות, תזונה נכונה יכולים גם הם להיחשב כמרכיבים בסיסיים של הכושר הגופני. אנו נתרכז בארבעה מרכיבים ראשיים הנחשבים כחשובים ביותר. בכל פעם שאתה יוצא לעשות "ספורט" עליך לפתח מרכיבים אלו. כלומר נתרכז בשלב זה במרכיבים הבסיסיים ובהמשך הסידרה מתעכב גם על המרכיבים האחרים השייכים יותר לספורט התחרותי המקצועני ואף החובבני כגון טניס.

סבולת לב-ריאה

המרכיב הנחשב כחשוב ביותר בשמירה על בריאות האדם ועל כושרו הגופני הכללי הינו המרכיב המכונה סבולת לב ריאה. מרכיב זה מוגדר כיכולתו של האדם להתמיד במאמצים תת-מירביים (שלא בכל הכוח) לאורך זמן רב. לדוגמא פועל בנין העובד 10-8 שעות עבודה גופנית, צריך להיות בעל יכולת גבוהה במרכיב זה (המכונה גם המרכיב האירובי). גם המנהל או אחר העובד עבודה משרדית במיוחד עם קהל והרוצה לשמור על ערנותו במשך שעות רבות חייב להיות בעל סבולת גבוהה. כמובן, אלו המעונינים לעסוק בספורט פעיל צריכים לשפר מרכיב זה. מסתבר כי מספר מחלות הלב וכלי הדם הינו קטן משמעותית אצל בעלי הסבולת הגבוהה יותר. המפתח מרכיב זה מפתח את יכולת גופו לקלוט כמויות גדולות יותר של חמצן מהאויר החודר לריאותיו, להסיע את החמצן בעזרת הדם ודרך העורקים לכל התאים הצורכים את החמצן כאשר הכוח המניע, הדוחף את הדם הינו כמובן הלב. התאים מפרישים חומרי פסולת המוסעים חזרה אל הריאות ומערכות אחרות ונפלטים החוצה. מכאן ברור הדבר כי אנו מדברים על מערכות שלמות הפועלות בצורה משולבת וחולשה של פריט אחד במערכת פירושה חולשה של כל המערכת. חולשה יכולה להתבטא כמחלה, עייפות , כאבי ראש וסימנים אחרים. דומה הדבר למערכת סטריאופונית אשר אחד ממרכיביה אינו פועל כראוי ואז הצליל הבוקע מהרמקול הינו צורמני ובלתי "בריא".

כוח וסבולת שרירית

כוח וסבולת שרירית הינם מרכיבים חשובים ביותר. היכולת לחזור על אותה פעולה פעמים רבות ללא עייפות הינה סבולת שרירית. כגון להרים משקל קל עד בינוני פעמים רבות, לסחוב את הבן הקטן על הגב למרחק רב או לאחוז את הנכד ולשחק עימו ללא עייפות. כוח הינו היכולת להרים משא כבד מאוד פעם אחת. שילוב של כוח רב וסבולת שרירית יבוא לידי ביטוי כאשר נזדקק לסחוב את המזוודה העמוסה לעייפה כאשר אנו חוזרים מטיול מארה"ב (כמובן שתמיד אפשר למצוא פתרון בדמות הסבל שסוחב את המזוודה למעננו אבל פתרון זה לא יעמוד לרשותנו כאשר אם, חס וחלילה, נקבל התקף לב).

גמישות

מרכיב חשוב נוסף הינו מרכיב הגמישות. יכולתנו להתנועע במרחב, להרים את היד למלוא טווח התנועה, לסובב את הראוש לאחור בעת הנהיגה, לשבת ולקום בקלות, לכפוף לפנים לצדדים ולאחור ללא נוקשות המפרקים וללא כאבים הם חלק מגמישות הגוף.
ברור הדבר כי עם הגיל יכולת התנועה המירבית במרחב למלוא היקפה יורד אם לא נשמור עליה. בכל אימון ואימון, בכל פעם שאנו מחליטים לצאת ולהתאמן עלינו לתכנן את האימון בצורה כזו שלפחות נפתח את ארבעת המרכיבים הנ"ל (יוסבר בהמשך הסידרה כיצד).

מחלות היפוקינטיות

לפני שנסיים כתבה ראשונה זו ראוי להסביר שחלק גדול מהמחלות שהאדם חולה בהם כיום הינם מחלות היפוקינטיות - מחלות של היעדר פעילות גופנית. לדוגמא מחלות לב, כלי דם, השמנה, רמה גבוהה של כולסטרול (לפחות בחלקו) וכאבי גוף שונים שיש להם סיבה מכנית. אפשר כמובן להוסיף לרשימה זו עייפות, כאבי ראש, מתח וחרדה שבכולם אפשר לטפל ולהשפיע חיובית על ידי פעילות גופנית.

סיבות לפעילות גופנית

סיבות רבות מניעות את האדם לעסוק בפעילות גופנית. יש הפועלים גופנית עקב מצוותו של הרופא, למשל להורדת רמת הכולסטרול בדם, אחרים רוצים לשפר את תיפקוד הגוף לאחר אירוע לבבי. ויש העוסקים בספורט עקב ההנאה שהעיסוק בספורט גורם להם. ההרגשה הטובה שיש לאדם תודך כדי או לאחר סיום משחק כדורסל, או שיעור יוגה או לאחר שחיה טובה ביום חם מוכרת היטב לעוסקים בכך. התחושה הניפלאה שחש אדם המצוי בכושר גופני טוב לאחר 35 דקות נעימות של ריצה קלה היא תחושה נפלאה.
תחושת הכוח והחוזק של הגוף לאחר אימון במשקולות היא תחושה ייחודית המקנה ביטחון לאדם. לכן קרא, הכר, ולו רק במעט, את גופך, כיצד הוא פועל ובמיוחד כיצד הוא מגיב לפעילות גופנית. הבן את המתרחש בגופך בזמן הפעילות הגופנית, ועשה זאת.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום