טיפול בנזקי הספורט האינטנסיבי על פי הרפואה הסינית
למה הספורט יוצר מתח בגוף - ומה ההשלכות של אותו סטרס? ומהי תסמונת אימון היתר? על פי הרפואה הסינית
הרפואה הסינית המסורתית מודעת לנזק הנגרם לספורטאי התחרותי. הספורט התחרותי בכל מקצוע ומקצוע, מחייב את העוסק בו למאמצים ניכרים ויוצר סטרס (עקה) של המערכות השונות בגוף.
במצבים של מאמץ יתר מתמשך ולא מטופל, הגוף מתחיל לאותת לאדם כי הוא עייף. האדם מתחיל בהדרגה לחוש עייפות לא מוסברת, עצבות עד כדי דיכאון, כאבים בלתי מובנים או מוסברים במאמץ הנעשה באותה יחידת זמן, ירידה מתמשכת ובלתי מובנת ביכולת ובהישגים.
המצב הזה מוביל את הספורטאי אל תוך מערבולת התסמונת הנקראת "תסמונת אימון היתר". תופעה זו מוכרת היטב ברפואת הספורט ומוכרים גם ההשלכות הגופניות המשמעותיות של המצב. רופא ספורט מקרקע אדם שכזה ומתחיל בטיפול שיקומי של המערכות בגוף ושל נפשו של הספורטאי. התהליך נמשך לעיתים זמן ממושך ולא תמיד אנו יכולים לשקם את האדם לגמרי ואז אין מנוס מפני התנתקות מהענף בו עסק הספורטאי קודם לכן.
מעבר לכך אנו מכירים היטב את הפציעות הרבות בהן נפגע הספורטאי במהלך האימונים והתחרויות הרבות בהן הם נוטלים חלק. הפגיעות הפיסיות בגוף עצמו מהוות עבור הספורטאי משוכה גבוהה אותה קשה לעיתים לעבור. בפגיעות אלה מטפלים מיטב הרופאים ולעיתים קרובות במחיר כספי משמעותי ביותר, הן כהוצאה ישירה והן מעצם השבתת הספורטאי.
כיום ענף הספורט הפך לעסק כלכלי המגלגל כסף רב והשבתתו של ספורטאי מפתח עולה או שווה לארגון ממון רב. הניתוחים מחייבים זמן החלמה ארוך למדי. הוצאת ספורטאי צמרת מעיסוקו מביאה להפסד רב. גם מחלות לכאורה בנאליות משביתות את האדם מפעילותו ועד להחלמתו. באם מחברים את מצב אימון היתר ואת הפגיעות וכושר החלמה ירוד אזי ההשבתה או האובדן מהותיים יותר. בל נשכח כי אימון היתר מוביל ליותר פגיעות גופניות מהרגיל הואיל והגוף זקוק למנוחה הנמנעת ממנו מכורח צרכי הספורט.
ראשית נעסוק בפן המניעה. הכנה מתאימה של הספורטאי לאורך פעילותו הספורטיבית יכולה למנוע או לעכב ואף לצמצם את כל תופעות תסמונת אימון היתר. איך נתמודד עם מגוון הפגיעות וההצעות הטיפוליות?
1. הספורטאי יקבל טיפול תומך בעזרת צמחים סיניים רפואת צמחים. האדם יהיה במעקב קבוע וכל הפרה של איזון תחייב שינוי בצמחים.
2. כל כאב יטופל מיידית בדיקור ו/או בלייזר ו/או בתרופות הומאופטיות (הומאוטוקסיקולוגיה ), ו/או בביו-תהודה או באוזון וכן בשילובי טיפולים.
3. תסמונת אימון היתר תטופל בצמחי מרפא וכן גם באוזון תוך ורידי ולעיתים גם בדיקור והומאופטיה.
4. היבטים נפשיים יטופלו מצד הרפואה המשלימה בצמחים אם או ללא תרופות הומאופטיות.
5. הפרעות במחזור החודשי בנשים יטופלו בצמחים ובדיקור סיני.
6. אלו הזקוקים לניתוח יעברו הכנה לפני הניתוח ולאחריו ובמהלך כל השיקום בכדי להקל על האדם ולקצר משמעותית את זמן ההחלמה.
הרפואה הסינית יכולה לסייע בבניית האנרגיה של הספורטאי וביצירת איזון הכללי המופר אין ספור פעמים על רקע הפעילות המיוחדת של העוסקים בספורט מקצועי.
הטיפול בכאבים הטוב ביותר הינו בדיקור. חלק מהמקרים זקוקים לטיפול תומך נוסף עם מכשור מודרני. הלייזר בעל סגולות הטיפול המדהימות. לעיתים האוזון משלים את הטיפול בכאבים הקשים והעקשנים. לאלו המתקשים לספוג כאב שאינו על רקע הפעילות הספורטיבית, אנו נעזרים גם בביו-תהודה.
לתסמונת אימון היתר ניתן לעיתים גם אוזון תוך ורידי המסייע במילוי הצורך באנרגיה טובה וזמינה ובפינוי רדיקלים חופשיים. המחלות השונות כולל שפעת, מטופלות היטב בדיקור, צמחי מרפא ותרופות הומאופטיות. התוצאות הטיפוליות מהירות יחסית, יעילות בטווח הקצר והארוך ויכולות לתת לספורטאי איכות חיים מקצועיים טובה יותר, עורף רפואי תומך, "מלטף ומחבק". ההיבט הכלכלי במקרים הללו חשוב ביותר לספורטאי, לאגוד ולציבור עצמו המעוניין בהמשך הפעילות המוצלחת של הספורטאי.
מכל ההיבטים שצוינו קודם לכן נראה לי כי יש מקום לשלב את רפואת הספורט על פי הרפואה המשלימה כחלק בלתי נפרד מענף רפואת הספורט הרגילה. בטוחני כי יחלוף לו זמן קצר בלבד וכל הנוגעים בדבר יהללו ויפנו לסיוע הגישה הזו. ציבור הספורטאים צריך להיות מודע לאפשרויות האחרות ולדעת כי העוסקים בכך מיומנים לפחות כמו אלו שנותנים להם את רפואת הספורט כיום ואחראים לתוצאות ולהשלכות האחרות.
בואו לדבר על כך בפורום אימון וכושר גופני
ובפורום רפואה משלימה