זהירות: תכשירים לחיטוב הגוף באינטרנט

(0)
לדרג

מחקר חדש שבדק עשרות מוצרים לחיטוב הגוף שנרכשו דרך האינטרנט, מצא כי ברבים מהם יש מרכיבים נסיוניים העשויים להיות מסוכנים לבריאות

מאת: ד"ר עמית עקירוב

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תכשירים רבים לחיטוב הגוף, הנמכרים ברשת האינטרנט, מכילים תוויות שגויות ומרכיבים שאינם מאושרים ואף עשויים להיות מסוכנים.

החוקרים בחנו 44 מוצרים שרכשו באינטרנט ושווקו כתכשירי SARM (Selective Androgen Receptor Modulator) שאינם סטרואידים, המחקים את ההשפעה של טסטוסטרון ומסייעים בבניית שרירים. מהנתונים עלה כי רק כמחצית מהפריטים הללו אכן הכילו SARM. אחד מכל ארבעה תכשירים הכיל מרכיבים שלא הופיעו בתווית המוצר, כולל מרכיבים העשויים להיות מסוכנים, ו-59% כללו פחות או יותר את כמות המרכיבים שהופיעו בפרסומות. ארבעה תכשירים הכילו את התרופה לסרטן השד Tamoxifen.

מרבית המרכיבים שלא נחשפו וזוהו בתכשירים שנבחנו היו מרכיבים ניסיוניים בעצמם. חלק מהתרכובות - Ostarine, Andarine, LGD-4033 ו-Ibutamoren נבדקו בבני אדם, אם כי עדיין לא אושרו על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי. פיתוח מרכיב אחר שזוהה במוצרים שנבדקו, GW-501516, הושהה עקב סוגיות בטיחות. מרכיב נוסף שזוהה במוצרים, SR9009, השלים מספר מחקרים קליניים מוקדמים אך עדיין לא נבדק בבני אדם.

מהממצאים עלה כי על הציבור להיות זהיר מאוד בשימוש בתכשירים לא-מאושרים אלו, הנמכרים ברשת האינטרנט, לא רק בשל ההשפעות המזיקות האפשריות של תכשירים אלו, אלא גם מאחר ולא ניתן לסמוך על המופיע בתוויות, כאשר מוצרים רבים עשויים להכיל כימיקלים שאינם מופיעים ברשימה ובטיחותם אינה ידועה.

סטרואידים אנאבוליים הם בין התכשירים הנפוצים ביותר לשימוש לרעה לשיפור המראה והביצועים. השימוש במוצרים אלו היה בעבר מוגבל לספורטאים, אך בהמשך זכו לפופולאריות בקרב גברים המבקשים לבנות שרירים ולשפר את המראה החיצוני.

תכשירי SARM נועדו להיות בעלי השפעה דומה לסטרואידים, ומספר חברות מפתחות SARM כטיפול אפשרי לליקוי התפקודי על-רקע זקנה והפרעות דלדול שרירים. מנהל המזון והתרופות האמריקאי לא אישר כל תכשיר ממשפחת SARM לטיפול בבעיות רפואיות אלו. תכשירים לא-מאושרים אלו משווקים כתוספי תזונה, למרות שמעולם לא נערכו בדיקות להערכת בטיחותם או יעילותם.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי קבע אזהרה לפיה אין להשתמש בתכשירי SARM לחיטוב הגוף מאחר ואלו עשויים להיות כרוכים בתופעות לוואי מסכנות-חיים דוגמת התקפי לב, אירועים מוחיים ונזק כבדי חמור.

המחקר הנוכחי מדגיש את הבעיות הנוגעות לתוספים הנמכרים ללא פיקוח ברשת האינטרנט.

ד"ר עמית עקירוב הוא מומחה לאנדוקרינולוגיה, רופא בכיר במחלקה הפנימית בבית החולים בילינסון.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום