מדור טיפים מס' 80
המלצות לשמירה על המשקל בזמן השביתה והנחיות למניעת שפעת. טיפים עדכניים לתקופה - אתם שאלתם, דוקטורס ענה
כבר 36 ימים לשביתת המורים. הנזק לחינוך הילדים הוא עצום - הם מפסידים חומר לימודי, חשש מהבגרויות, מסתובבים משועממים בקניונים, בבית, שעות רבות מול הטלוויזיה והמחשב. בנוסף, הנדידות למקרר מתרבות ועד שתסתיים השביתה קילוגרמים מיותרים עלולים להתווסף, בלי ששמנו לב בכלל.
^^להלן מספר המלצות למניעה וצמצום הנזקים:^^
1. ארוחות קבועות - למרות שאין שגרה של ממש, רצוי להשתדל להגדיר את הארוחות. אכילת ארוחה משפחתית אחת ביום לפחות, כבר תציב סדר כלשהו.
2. אכילה מסודרת - יש לאכול רק ליד שולחן, ומצלחת; לא מול הטלוויזיה, המחשב, וגם לא תוך שיחת טלפון.
3. לחץ חברתי - ילדים מסתכלים על חבריהם ורוצים לאכול כמו כולם את ה'מזונות האופנתיים'. הסביבה מזמנת הרבה הזדמנויות לאכילה לא בריאה. ניתן לפחות לשנות את מה שקורה תחת קורת הגג שלכם: כשחברים מתארחים אצלכם, ניתן להגיש כיבוד בריא כמו: פופקורן תוצרת בית, חטיפי סויה, פירות, גלידה על בסיס יוגורט, ירקות חתוכים עם מטבל מגבינה, ושתיית מים במקום שתיית משקאות ממותקים.
4. גיוון המזון - מומלץ לאכול מכל קבוצות המזון. רצוי להעשיר את התפריט בירקות ופירות טריים, מוצרי חלב דלי שומן, דגנים מלאים, שומנים בלתי רוויים כמו זיתים, טחינה, אגוזים לא קלויים, ושמן זית. רצוי להפחית צריכת מזון מעובד, מתועש ומטוגן המכיל הרבה שומן רווי, שומן מוקשה, סוכר ומלח.
5. אכילה בחוץ - נסו לצמצם את מספר הביקורים בקניון ואכילת מזון מתועש עד כמה שאפשר. אם כבר יוצאים ואוכלים, כדאי לתכנן מראש מה נבחר לאכול, ואותה ארוחה תהווה תחליף לארוחה אחרת ביום, ולא תוספת לתפריט היומי.
6. שתיה - הסוכר (שנמצא במשקאות ממותקים) גורם להפרזה בצריכת הקלוריות היומית, מקטין את הסיכוי לצריכת רכיבי תזונה מזינים ואף גורם לעששת; לכן, שתו מים והרבה. בין אם הילדים בחוץ וחם מאוד ומזיעים ובין אם הם בבית או בחלל ממוזג אחר ואינם מרגישים את איבוד הנוזלים. מים הם הנוזל המומלץ ביותר לשתייה. ההמלצה היא 8-10 כוסות בממוצע.
7. פעילות גופנית - מומלצת פעילות גופנית יומית של שעה לפחות. הפעילות יכולה לכלול שחייה, הליכה, משחקי כדור, ריקודים, רכיבה על אופניים, חוגים וכו'. בחרו תחום שנעים לכם ונצלו את הזמן להזיז את הגוף.
8. שעמום - למדו להבחין בין רעב אמיתי לתחושת שעמום. אל תאכלו כי אין משהו אחר, טוב יותר לעשות. חפשו חלופה שאינה קשורה למזון - התקשרו לחבר, לכו לסרט, צאו להליכה, קראו ספר וכ"ו.
מוניקה קרן היא דיאטנית קלינית בשיטת ד"ר לוי.
לאתר של ד"ר לוי - לחצו כאן.
שפעת היא חלק מתסמיני מזג האויר החורפי. אולם, ישנן דרכים שונות שעוזרות למנוע את המחלה.
^^להלן עצות כיצד למנוע שפעת:^^
יש לצמצם את זמן שהייה במבנים לא מאווררים עם אנשים חולים בשפעת. וירוס השפעת חודר לגוף דרך דרכי הנשימה; ושהייה במבנה לא מאוורר תגרום להדבקה.
מומלץ להפחית בצריכת סוכר לבן; רצוי לעבור לסוכר חום או ממתיק אחר.
יש לצרוך מולטי-ויטמין על בסיס קבוע לחיזוק מערכת החיסון.
לאוכלוסיות בסיכון (קשישים בעיקר) מומלץ לקחת חיסון לשפעת (יש לזכור שעצם החיסון עלול לגרום להופעת המחלה).
רצוי לקחת ויטמין C לחיזוק מערכת החיסון על בסיס יומי - מבוגר 500 מ"ג וילדים לפי הגילאים (קיים בסוכריות ג'לי או במטבעות שוקולד).
חיזוק מערכת החיסון במבוגרים - מומלץ להשתמש בתכשיר על בסיס סמבוק שחור, פרופוליס ואכינצאה בתקופת החורף.
חיזוק מערכת החיסון בילדים - מומלץ להשתמש בתכשירים על בסיס סמבוק שחור בתוספת פרופוליס.
מכשיר אדים - עם בוא החורף יורדת הלחות והאף מתייבש. על מנת למנוע שפעת מומלץ להפעיל מכשיר אדים בחדר להוספת לחות; רצוי מכשיר אדים קרים (ניתן גם חמים, רק יש להרחיק מילדים).
שמנים ארומטיים - ניתן להשתמש בשמנים מחטאים דוגמת שמן אקליפטוס, בעזרת מבער או בטפטוף על קצה המיטה.
תכשירים הומיאופטיים יכולים לעזור.
עומר פורת הוא רוקח ואחראי תחום בית מרקחת וטבע ברשת ניו פארם.
בואו לדבר על זה בפורום דיאטה, תזונה והשמנת יתר ובפורום תרופות ורוקחות - תמיכה.