שנה חדשה, הבטחות חדשות
תחילת השנה החדשה היא תקופה שאין מתאימה ממנה לעריכת שינויים בתחום האישי, המשפחתי או הארגוני. תכנון לטווח קצר
זמן הוא דבר נזיל. שבועות, חודשים ושנים יכולים לעבור ביעף מבלי שנעצור לרגע ונחשוב על החיים שלנו. האם טוב לנו? האם יש דברים שהיינו רוצים לשנות? להורים חדשים הזמן הופך למשהו מוגדר מאוד הנמדד לפי גיל הילדים וכל שנה הופכת למשמעותית מאוד.
את הימים הללו של תחילת שנה חדשה נהוג לנצל למעין חשבון נפש. זוהי התקופה המתאימה ביותר לזיהוי מטרות ולעריכת שינויים. לכל אחד מאיתנו יש דברים שהיה רוצה לשנות בחייו, אם בתחום האישי, המשפחתי, הארגוני ועוד. יש מי שרוצה להציב סופ-סוף גבולות עם ילדיו, יש מי שרוצה לשפץ את הבית, להקדיש קצת יותר זמן לבן/בת הזוג, להגיע לאיזון תקציבי בבנק וכדומה. אחרים יודעים שהם מייחלים לשינוי, אבל לא יודעים להגדיר בדיוק איזה סוג של שינוי דרוש להם.
כדי להתחיל בשינוי, צריך קודם כל לזהות את המטרות שלנו ולקבוע יעדי זמן להשגתן. כדי להצליח בכך עדיף להתחיל בצעדים קטנים. למשל, אם רוצים לסדר את הארון בבית, עדיף שלא להוציא את כל תכולתו החוצה בבת אחת, כי מהר מאוד נכנסים לייאוש וסביר להניח שהוא יישאר מבולגן. אבל אם מציבים מטרה לסדר בכל יום רק מדף אחד בארון, רוב הסיכויים שלאחר שבועיים-שלושה של עבודה לא מאוד מאומצת, הוא יישאר מסודר. לאחר מכן אפשר יהיה להציב מטרה חדשה: לשמור על הסדר.
באותו אופן מומלץ לפעול בכל תחום בחיים, בצעדים קטנים, בזה אחר זה. כך אפשר יהיה להתקרב לילדינו, לבן הזוג שלנו, ולהשתלט על ה"חורים השחורים" בחיינו הזקוקים לתיקון.
היעד: הצבת גבולות לילדים
כמה פעמים מצאתם את עצמכם צונחים על המיטה בשעת לילה מאוחרת, תשושים ומובסים מעוד יום של עימותים, נדנודים ומריבות עם הילדים? בבוקר הם מתקשים להתעורר, אחר הצהריים הם מעדיפים להיצמד לטלוויזיה מאשר להשלים שיעורי בית ובשעות הערב המאוחרות, רגע לפני שאתם "מתים" שיתארגנו לשנת לילה, הם נזכרים שלא הכינו את התיק לבית הספר. אתם גוערים בהם שיסדרו את החדר, ייכנסו להתקלח, יאכלו ארוחת ערב וילכו לישון, כדי שלכם תהיה סופ-סוף שעה של שקט, אבל ללא הועיל. כמה פעמים הבטחתם לעצמכם שהגיע הזמן להציב לילדים גבולות ולהקפיד על סדר זמנים קבוע?
צעדים ראשונים בדרך למטרה: "כדי להציב גבולות לילדים, חייבת להיות קודם כל הסכמה בין ההורים על הדרך", אומר דורי לוי, פסיכולוג קליני ומטפל משפחתי מוסמך. "כאשר שני ההורים מתואמים ביניהם וכששניהם בטוחים שיעמדו במשימה, קל יותר לחנך את הילד להפנים את המסר".
הסברת הגבולות, לדברי לוי, יכולה להיעשות על ידי לוח זמנים קבוע מראש. "תחילה מסבירים לילד בבוקר מהו לוח הזמנים לאותו היום. רצוי להגדיר שעות לכל פעילות ולא לחרוג מכך, כדי לשמור על שגרה. עם הזמן הילד ילמד להתארגן לפי הזמנים שנקבעו לו. כאשר הוא קם בבוקר עליו לדעת שסדר היום שלו כולל הליכה לגן או לבית הספר, ארוחת צהריים, הכנת שיעורים, בילוי עם חברים, ארוחת ערב והכנה לשינה. המידע הזה גם יעזור לו לארגן את עצמו לפי הגבולות שההורים עצמם יציבו עבורו. במשך הזמן, הילד יפנים את הגבולות והוא יתחיל להתנהל לפיהם באופן עצמאי, בלי שתצטרכו להזכיר לו אותם".
דורי מציין שלפעמים הורים נוהגים לרחם על הילד ולוותר לו מהר מדי. "לא צריך להתייחס לכל גחמה של הילד או לכל בכי", הוא אומר. "ברור שלילד לא תמיד נוח לעשות מה שמבקשים ממנו והוא ינסה להתחמק מהצבת גבולות. תפקיד ההורה לעזור לו לקבל את המשמעת, שבסופו של דבר תעזור לו בחיים".
הורים צריכים גם לדעת למצוא לעצמם זמן. צילום: שאטרסטוק
היעד: למצוא לעצמכם זמן פנוי
במשפחה המודרנית, הילד הפך להיות המרכז. ההורים מקדישים את רוב זמנם ואת רוב האנרגיה הנפשית שלהם לטיפול בילד ורווחתו. אמנם זו גישה נעימה יותר לילד מאשר הגישה הנוקשה של הדור הישן, אבל היא לא מותירה יותר מדי זמן פנוי להורה, שמצדו מבטל עצמו יתר על המידה לטובת ילדיו ומוותר לעתים על מימוש עצמי. התוצאה: תסכול רב של ההורה וצבירת כעסים המופנים בדרך כלל לילד. מה עושים?
צעדים ראשונים בדרך למטרה: "חשוב מאוד שההורה לא ירגיש שהוא קורבן מתוסכל של הילד", אומרת ד"ר אראלה אדלר, פסיכולוגית קלינית ורפואית. "לא צריך להזניח את הטיפול בילד. מותר וצריך לפנק אותו מדי פעם. אבל יחד עם זאת, הורים צריכים גם לדעת למצוא לעצמם זמן ומשאבים שיגרמו להם להרגיש שהם ישות בפני עצמה, שמגשימה את עצמה ויודעת לשלב את צורכי הילד ואת הצרכים שלהם".
הורה טוב, לדברי ד"ר אדלר, הוא הורה שבנוסף לתפקיד ההורות מרשה לעצמו, ללא ייסורי מצפון, ליצור קשרים חברתיים, להשתתף בחוגים, בחיי חברה ובלימודים, ובכל דבר אחר שיגרום לו הנאה.
איך יוצרים זמן פנוי להורה? "אין מתכון קבוע לכך", אומרת ד"ר אדלר. "אבל ההכרה שהורה טוב הוא לאו דווקא מי שמכרכר סביב הילד 24 שעות ביממה, אלא מי שיכול ליהנות עם הילד ובד בבד גם להגשים את עצמו, היא כבר צעד ראשון בדרך למטרה".
היעד: להשקיע בזוגיות
עם הצטרפותם של הילדים למשפחה, האינטימיות בין בני הזוג נדחקת הצידה. הילדים הופכים לציר המרכזי שהכל נע סביבו ועומס המטלות שההורות מייצרת לא מותיר יותר מדי פנאי לרומנטיקה. לכך יכולים להתווסף גם חילוקי דעות בין בני הזוג בסוגיות הקשורות לעבודות הבית, חינוך הילדים, ענייני כספים וכדומה, מה שעלול להוביל למשבר בזוגיות. באיזו דרך משקמים אותה?
צעדים ראשונים בדרך למטרה: "כדי שהמערכת הזוגית תתנהל באופן סביר, על שני בני הזוג לאמץ גישה גמישה ותרנית", אומר עו"ד בני דון-יחייא. "בלי עצימת עיניים למחצה, אי אפשר להתנהל באופן סביר, לא עם בן הזוג ולא עם הילדים. עם זאת, זה אפשרי בתנאי שגם הצד השני נוהג באותה מדיניות. אפשר להשיג זאת באמצעות דוגמה אישית ותקשורת בין אישית, שתגרום להבנת התובנה הבריאה. למשל, להחליט שלא מתרגזים על סוגיה זו או אחרת, אלא עוברים עליה בסלחנות. או להבהיר זה לזה ש'אנחנו לא מושלמים' וש'גם אני עושה טעויות, ולכן אני לא מצפה לאפס טעויות מצדך'".
עצה נוספת של עו"ד דון-יחייא היא לא להתעקש לשנות את בן הזוג, בפרט בעניינים שברור כי אינו יכול להשתנות בהם. למשל, אי סדר, איחורים, שכחה וכדומה. "אל תהפכו את החיסרון של הצד השני לעילה למלחמה", הוא אומר. "דברו כל הזמן ביניכם, או כתבו אם קשה לכם לדבר, אבל אל תעשו זאת כאשר הכעס מבעבע בתוככם. אם אתם זועמים מדי, המתינו לפחות 24 שעות שהכעס ישכך. סגנון הדיבור מתנהל אחרת כאשר חשים רגועים יותר".
היעד: בילוי זמן איכות עם הילדים
במרבית המשפחות שני בני הזוג עובדים לעתים עד שעות מאוחרות. כתוצאה מכך הורים רבים "מפספסים" את ילדיהם ומגיעים הביתה בשעות שהם ישנים. גם כאשר אנו מבטיחים לעצמנו שהיום נצא מוקדם יותר כדי לבלות עם הילדים את שעות אחר הצהריים, לא תמיד אנו עומדים בהבטחה. התוצאה: הילדים סובלים מתסכול ועוגמת נפש, ואתם סובלים מרגשות אשם.
צעדים ראשונים בדרך למטרה: החליטו על יום אחד בשבוע ועל שעה קבועה, שבה תבלו נטו עם הילדים. כדי שתעמדו בהחלטה קבעו לכם חוג או סדנה אליהם תלכו בצוותא עם הילד. כך תהיה לכם סיבה מוצדקת לצאת מוקדם מהעבודה באותו יום, בלי לבטל ברגע האחרון. הילד, מצדו, ידע שביום ובשעה האלה הוא מבלה איתכם ויצפה לכך מבלי להתאכזב.
מיקי גוריון מ"עוללי", מרכז חווייתי לפעילות של הורים וילדים במרכז צמרות בהרצליה, ממליצה לבחור בחוג או סדנה המתאימים לילד לפי גילו והעדפותיו. בנוסף, היא אומרת, רצוי לבחור בפעילות המצריכה גם השתתפות פעילה מצדכם, כמו יוגה, גירוי חושים או מוזיקה. "כך יתאפשר לכם לבלות זמן איכות נטו עם הילד", היא אומרת. אם יש לכם כמה ילדים, אפשר לאמץ את הרעיון הזה עם כל אחד מהם בנפרד. כך גם תוכלו להעניק לכל אחד את תשומת הלב שהוא זקוק לה, בלי שיצטרך לחלוק אותה עם אחיו.
היעד: להשתלט על הבלגן הקבוע בבית
ככל שהמשפחה מתרחבת, הולכים ונערמים עוד ועוד פריטים במדפים ובארונות ברחבי הבית. כל אחד מבני המשפחה אוגר את החפצים שלו, ואלה מצטברים ומצטברים עד אפס מקום. וכשאין מקום, נוצר בלגן. וכשיש בלגן, דווקא כשאתם ממהרים לאירוע מחוץ לבית, לא תמצאו את הבגד שתכננתם ללבוש, אבל יש סיכוי רב שתמעדו על עשרות צעצועים שהילדים פיזרו על רצפת החדר.
צעדים ראשונים בדרך למטרה: "כדי לא ליצור בלגן יותר מדי גדול, כדאי להתחיל בסידור של ארון אחד ולהוציא מתוכו רק חלק מהפריטים", אומרות שרית גושן פנטי ועפרה איתן מחברת "הכל במקום". "התחילו במיון של מגירה אחת וחלקו את הפריטים לפי נושאים: חולצות, מכנסיים, גרביים, בובות, פאזלים. מיינו הכל לקבוצות. הוציאו מגירה נוספת ומיינו גם אותה. אם זיהיתם פריטים דומים שהיו גם במגרה הקודמת, צרפו אותם.
"בדרך זו המשיכו לרוקן מדף אחרי מדף בארון הבגדים. הוציאו את כל הפריטים, מיינו אותם לפי סוגים של חפצים, בגדים, בדים וצבעים. בגדים שלא נלבשו שלוש שנים לפחות, זרקו או מסרו, וכך גם צעצועים שלא נעשה בהם שימוש. פריטים שבורים, קרועים או מקולקלים, זרקו לפח".
חשפו את הילדים לספרים בזמנים שונים ובמנות קטנות. צילום: שאטרסטוק
היעד: לרדת במשקל
כמה פעמים הבטחתם לעצמכם שהפעם אתם פוצחים בדיאטה. לא ממחר, אלא מהיום? שאתם מפסיקים לצרוך מזון תעשייתי מהיר ועוברים סופ-סוף למזון בריאות? עם השנים אנחנו לא הופכים צעירים ורזים יותר, והלידות גם הן עושות את שלהן לגוף. הבעיה היא שבדרך יש יותר מדי פיתויים, שמקשים עלינו להתמיד בשמירה על תזונה מאוזנת. בנוסף לכך, הורים רבים (בעיקר אמהות) נוהגים לנשנש את שאריות האוכל של ילדיהם (כי חבל לזרוק לפח) ופוסחים עקב כך על ארוחות מסודרות. אז איך אפשר לשמור על משקל תקין?
צעדים ראשונים בדרך למטרה: "הצעד הראשון בדיאטה הוא ההחלטה להשקיע ולבחור את מה שנכון לאכול", אומרת ברוריה טל, דיאטנית קלינית. "אפשר להתייחס לזמן כאל השקעה עד השינוי שאותו צריך לעבור. ירידה במשקל היא לא דבר שקורה כבדרך אגב. צריך להשקיע חשיבה ומעשיות, להחליט שאוכלים לפחות שלוש ארוחות ביום באופן מסודר ולדעת מראש מה אוכלים. רצוי גם לערוך רשימה מסודרת של כל מה שמכניסים לפה, אפילו מסטיק.
"הקפידו לאכול לפחות פעמיים ביום ירקות, רצוי בתחילת הארוחה, ולשתות תמיד לפני האוכל לפחות כוס או שתיים של נוזלים ללא קלוריות. הירקות דלים בקלוריות ובשומנים, ממלאים את הבטן ומרגיעים במידה מסוימת את הרעב, ואז אין צורך להתנפל על האוכל. מובן שחשוב להגביל את כמות השמן. הכמות המומלצת היא שתי כפיות לילד ליום או שתי כפות למבוגר. רצוי לבחור בשמן פשתן או שמן קנולה העוזרים לשריפת השומן בגוף בצורה בריאה.
"במקביל, חשוב להגביר את התנועתיות של הגוף כדי לגרום לו לשרוף יותר אנרגיה. למשל, לעלות במדרגות במקום במעלית, להחנות את הרכב מעט יותר רחוק כדי ללכת ברגל. אפשר להצטרף למסגרת של חוג ספורט כלשהו, או לבצע הליכה רגלית מדי ערב עם בן הזוג והילדים, וכך גם לנצל את הזמן לקצת איחוד משפחתי".
טל ממליצה לא לעלות על המשקל כל יום. זה רק ירפה את ידיכם. עדיף לעלות על המשקל פעם בשבוע, רצוי עם אותם בגדים ובזמן קבוע (שעות הבוקר עדיפות). אז השינוי יהיה בולט יותר ותוך זמן קצר תרגישו בהבדלים.
היעד: ללמד את הילדים לאהוב ספרים
אם תשאלו את הדור הצעיר מה הם מעדיפים: לקרוא ספר או לצפות בטלוויזיה, סביר להניח שיבחרו באפשרות השנייה. הטלוויזיה זמינה יותר, קורצת יותר, קליפית יותר. אבל גם את זה אפשר לשנות, ורצוי בגיל צעיר ככל האפשר. מחקרים מוכיחים שילדים ששמעו מפי הוריהם סיפורים בקול רם מינקות, פיתחו שפה עשירה יותר והצטיינו יותר בהבנת הנקרא בגיל מאוחר יותר.
צעדים ראשונים בדרך למטרה: "קודם כל, חשפו את הילדים לספרים בזמנים שונים ובמנות קטנות ובדקו אלו ספרים מעניינים אותם מבחינת התוכן וההנאה", מציע יואל כהן, מנהל הספרייה העירונית בכפר סבא. "היו קשובים לתגובה של הילד. כאשר יגלה עניין בספר כלשהו, הוא יידע לבטא זאת".
לדברי כהן, מנוי לספרייה המתמחה בספרי פעוטות, יכול לחשוף את הילדים למגוון ספרים. "מחקרים מוכיחים שתינוקות שהקריאו להם סיפורים, נוטים יותר לדפדף בספרים, מגלים בהם עניין והופכים לילדים שקוראים ומאוחר יותר למבוגרים שקוראים", הוא מציין. הספרייה הציבורית לא אמורה להוות תחליף לספרייה ביתית. אמנם הספרייה הציבורית מהווה מקום מפגש לילד עם ילדים אחרים שקוראים ונותנת לו חיזוק חברתי, אבל חשוב שגם בבית תהיה ספרייה מגוונת שהילד ייחשף אליה. כאשר ההורים הם אוהבי ספר, רוב הסיכויים שגם ילדיהם ילמדו לאהוב ספרים.
"כדאי ליצור זמן משותף לקריאה עם הילד", אומר כהן. "20 דקות של קריאה יחד עם הילד לפני השינה, מגיל חודשים ספורים, הן עבורו הדקות החשובות ביותר של היום. תנו לו להביט בתמונות ולהפנים את מה שהוא רואה. אם יש ספר שהוא אוהב במיוחד, אל תהססו לחזור עליו אפילו עשרות פעמים, אבל אל תעמיסו עליו מעבר ליכולתו לקלוט".
היעד: הכנת ילד להצטרפות אח למשפחה
ההחלטה מתי להביא ילד שני היא אינדיבידואלית. השאלה מהו טווח הגילים המומלץ בין הילד הבכור לילד שני נתונה לשיקולים שונים, לכאן או לכאן, בהם גיל ההורים, מצב כלכלי, מצב תעסוקתי, מצב המגורים וכדומה. גם השיקולים מה עדיף - לתת לילד הראשון לגדול כיחיד וליהנות מתשומת לב אישית במשך כמה שנים, או לגדל שניים ב"מכה", תלויים בהחלטה אישית של כל אחד ואחד. עם זאת, הדילמה איך להכין את הילד לבואו של אח חדש למשפחה, משותפת לכולם.
צעדים ראשונים בדרך למטרה: "ההכנה לקראת בואו של אח חדש למשפחה מותנית בגיל הילד", אומרת יעל שחמון, אחות אחראית בקופת חולים מכבי סניף תל מונד. "ההורים צריכים לדעת לזהות עד כמה הוא מוכן לכך ולפי זה להחליט על תדירות ההכנה".
לדברי שחמון, אפשר להתחיל להכין את הילד לקראת בואו של אח חדש באמצעות שיחה או סיפור בספר. אם מבחינים שהוא נרתע, או לא מעוניין לקבל מידע, אין צורך להעמיס עליו עודף אינפורמציה. אפשר גם לקנות בובת תינוק או תינוקת, אביזרים לטיפול, עגלה למשחק ולהכין אותו לקראת התינוק בדרך משחקית. אצל ילדים גדולים יותר כבר אפשר להסביר במילים מפורשות, להראות להם תמונות אולטרה סאונד, לספר להם על הלידה הצפויה ולשתף אותם באופן מלא בתהליך.
היעד: כוננות חורף
החגים מבשרים על תחילתה של עונת מעבר שמביאה איתה תופעות של אלרגיות, מיחושים, מחלות נשימה, הצטננות ושאר מחלות חורף. ילדים, ובעיקר תינוקות, הם הראשונים להידבק במחלות ומכיוון שעבורם זוהי חשיפה ראשונה לווירוסים, הם עלולים לסבול מכך לאורך זמן. בנוסף, הם המאגר ממנו נדבקים גם ההורים והילדים הגדולים יותר בבית.
צעדים ראשונים בדרך למטרה: "בעונת החורף חשוב להקפיד על אוורור נאות של הבית, חלונות פתוחים ואוויר צח", ממליצה ד"ר לאה קורן, רופאת ילדים בכירה בבית החולים "דנה" במרכז הרפואי תל אביב. "כדי לשמור על ילדים בריאים, חשוב קודם כל לאפשר להם בעת מחלה להחלים ממנה לחלוטין. אין לשלוח ילדים חולים לגן. ילד שיש לו חום צריך להישאר בבית. ילד הסובל מנזלת ושיעול חייב להיבדק אצל רופא כדי לוודא שאינו סובל ממחלה מידבקת. רק לאחר האבחון אפשר לדעת אם ניתן לשלוח אותו לגן".
ד"ר קורן מציינת כי איגוד רופאי הילדים ממליץ לחסן ילדים עם מחלות רקע, מחלות לב או ריאות כולל אסתמה, בחיסון נגד שפעת. כמו כן, קיימת המלצה לחסן ילדים בריאים בין גיל חצי שנה לשנתיים, כיוון שאחוז הסיבוכים אצלם גבוה יותר והם מהווים את המאגר המשמעותי להידבקות שאר האוכלוסייה. חיסון שפעת כדאי לבצע בחודש אוקטובר. ילדים, יש לדעת, מחוסנים בשני חצאי מנות בהפרש של חודש. לכן, לא מומלץ להמתין עם החיסון לסוף החורף.
חיסון נוסף שמומלץ לבצע אצל ילדים מעל גיל שנה הוא נגד אבעבועות רוח. אמנם לא מדובר במחלת חורף, אבל זו מחלה שעלולה לגרום לסיבוכים קשים. החיסון מקטין את הסיכוי להידבקות במחלה בגיל מבוגר יותר, כאשר גם אחוז הסיבוכים גדול יותר.
הכתבה פורסמה במגזין "הורים וילדים", גיליון 224.