טריגמינל נאורלגיה - חלק א'

(24)
לדרג

טריגמינל נאורלגיה (Trigeminal Neuralgia) הינה תסמונת הגורמת לכאבים עזים באיזורים שונים בפנים. פרטים נוספים בכתבה הראשונה מבין שתיים בנושא זה.

מהי טריגמינל נאורלגיה?

טריגמינל נאורלגיה (ט.נ.) הינה מחלה הגורמת לכאב חזק באזור הפנים - כאב המופיע ונעלם בהתקפים פתאומיים ועזים. ט.נ. הינה מחלה כרונית של העצב הטריגמינלי, הגדול מבין 12 זוגות העצבים הגולגלתיים. לעצב זה שלושה ענפים האחראים על התחושה בכל הפנים וכן בחלל הפה ובמוח. למרות שמחלה זו אינה קטלנית היא עלולה להוות בעיה כרונית לחולים. למספר חולים תתבטא המחלה באירוע קצר של כאב באזור הפנים אשר יופיע ויעלם במהירות. לאחרים תתבטא המחלה בכאב חזק שהולך וחוזר וגורם יסורים מרובים לחולה. לך החולה, ללא קשר למצבך, כדי לדעת שטריגמינל נאורלגיה הינה מחלה הניתנת לטיפול יעיל ואשר במקרים רבים אפשר להשיג בה לפתרונות ארוכי טווח. למזלם של החולים קימות היום תרופות יעילות וטיפולים ניתוחיים מצוינים, היכולים לספק תשובות טובות למחלה וברירות טיפוליות שאפשר לחיות איתן.

חלוקת ענפי העצב בטריגמינלי

ענף ראשון - עליון -הקרוי הענף האופטלמי- מעצבב את העיניים, הגבות, מצח וחלק קידמי של הגולגולת.
ענף שני - אמצעי- הקרוי הענף המקסילרי - מעצבב את השפה עליונה, השיניים עליונות, החניכיים עליונים,לחיים, עפעפיים תחתונים וצדי האף.
ענף שלישי - תחתון -הקויר הענף המנדיבולרי מעצבב את השפה תחתונה, השיניים תחתונות, החניכיים תחתונים וצדי הלשון. כמו כן מכסה עצב זה אזור צר המתפשט מהלסת התחתונה בקדמת האוזן לצד הראש.

התקפותיה המכאיבות של הט.נ. מערבות סעיף אחד או יותר של העצב. בדרך כלל מעורבים במחלה הסעיף האמצעי או התחתון, ולעיתים שניהם.
רק כ - 4 אחוזים מהחולים מתנסים בכאב בסעיף העליון, ובמקרים נדירים מעורבים כל שלושת העצבים. בדך כלל הצד הימני של הפנים מושפע יותר מצדו השמאלי. באחוזים מעטים בלבד מופיע הכאב בשני צידי הפנים. הסעיף המעורב בעצב החולה קובע את הסימפטומים המופיעים והמתוארים לרופא. על כן יש לתאר באופן מדויק וברור את האזור שבו מורגש הכאב ואת אופי התחושה - כאב קבוע, כאב חודר, כאב פתאומי וחד, תחושת שריפה וכדומה. תאור מדויק של הכאב יעזור באבחנה ובהמלצות לטיפול.

הסיבות לטריגמינל נאורלגיה

קימות תאוריות שונות המנסות להסביר את הסיבה או הסיבות הגורמות לט.נ. אך אף אחת מהן לא מקובלת על כל הרופאים.
רוב המומחים מאמינים כי התדרדרות המעטה המגן ((myelin sheath של העצב הטריגמינלי גורמת לו להעברת מסרים חריגים (כאב). שינויים אלו בעטיפות העצב יכולים לנבוע מלחץ של כלי דם, גידולים, טרשת נפוצה (הגורמת לשבירות בעטיפה המיאלינית של העצב) פגיעה בעצב או תהליך זקנה כללי. כמו רעש סטטי בקו טלפון מפריעות תופעות חריגות אלו לאותות הרגילים של העצב וגורמות לכאב.
קימים מקרים בהם הכאב באזור הפנים נגרם ע"י וירוס ההרפס המתפתח לסינדרום של שלבקת חוגרת אך מקרים אלו מאובחנים כ post herpetic neuralgia - (נאורלגיה שאחרי הרפס) ולא כט.נ.. סוג כזה של נאורלגיה מטופל בדרכים אחרות, בדרך כלל בתרופות אנטיוירליות או תרופות אנטי דיכאוניות, המשנות שדרים עצביים וגורמות להקלה בכאב.

מי הם הנפגעים מטריגמינל נאורלגיה?

מחקר מוקדם (48 - 1945) מראה כי ט.נ. תוקפת אחד מתוך 25,000 ומופיעה באחוזים גבוהים יותר בנשים מאשר בגברים.
לפי הערכה בכל שנה יאובחנו 15,000 מקרים חדשים של ט.נ. בארה"ב. רוב החולים הם מעל 40, כאשר רוב הנפגעים הם בשנות ה - 50 וה - 60 לחייהם. למרות זאת ט.נ. יכולה להופיע בכל גיל וניתן אף למצוא מקרים בילדים. לכ - 5 אחוזים מהנפגעים יש היסטוריה משפחתית של ט.נ.

סימני המחלה

מאחר ובאחוז גבוה של החולים מעורבים הסעיף הנמוך והסעיף התחתון של העצב הסימפטומים הראשוניים מורגשים בשיניים ובחניכיים. חולים רבים מרגישים כאב עמום וממושך ורגישות לתחושת חום וקור לפני הופעת הסימפטומים החזקים האופיניים של המחלה.
תקופה זאת, שלפעמים מיחסים אליה כ"תקופה של לפני ט.נ.", מעמידה אתגר אבחוני בפני רופא השיניים, שכן בדרך כלל רופא זה הוא הראשון לראות את החולה. אין זה נדיר לראות חולי ט.נ. הפונים לאבחון אצל רופאי שיניים, מנתחי פה ולסת, מומחים לאוזניים ואף וכו'. טיפולים מיותרים רבים כמו עקירות שיניים, טיפולי שורש וניתוחי חניכיים מבוצעים לשוא בעוד הכאב מחריף בהדרגה עד הופעת הסימפטומים האופיניים לט.נ.

הדרכים לאבחון טריגמינל נאורלגיה

לט.נ. אופייניות תופעות ברורות המבדילות בינה לצורות אחרות של כאב באזור הפנים:
1. התפרצויות כאב קצר וחזק (בניגוד לכאב עמום וקבוע). לעיתים קרובות מתוארות התפרצויות אלו כ"שוק חשמלי".
2. הכאב מושרה בדרך כלל ע"י מגע קל או ברגישות לרטטים (ויברציות) - כגון צחצוח שיניים, גילוח, חשיפה לרוח קלה, נשיקה רכה, דיבור וכדומה.
3. לכאב יש נטיה להופיע ולהעלם בהתקפות של כאב עז ומתיש לחלוטין כאשר ביניהן תקופות של הפוגה הנמשכות משבועות עד חודשים ולעיתים אפילו יותר.
4. אצל רוב החולים מופיע הכאב במשך היום בזמן פעילות. בדרך כלל החולים אינם חשים כאב בזמן השינה אלא אם נגרם הכאב ע"י מגע בסדיני המיטה או שינוי תנוחה תוך כדי שינה.

תאור ההיסטוריה של החולה ותאורי התופעות מהן הוא סובל מהווים את העזר העיקרי של הרופא לאישור אבחון המחלה.
רוב הרופאים ימליצו על MRI של הראש/מוח ובדיקת CT בתוספת למבחני מעבדה אחרים. בדיקות אלה מבוצעות בדרך כלל כדי לשלול קיומם של גורמים אחרים לכאב כגון גידולים, תרשת נפוצה וכדומה. אין מבחן זמין וישיר לאישור האבחנה של ט.נ.

בכתבה הראשונה בסידרה הוסברה מהי המחלה הטריגמינל נאורלגיה, דרכי איבחון המחלה, הסימפטומים, והסיבות האפשריות לה. כתבת ההמשך שתעסוק בשיטות הטיפול הטריג'מינל נאורלגיה תתפרסם בגיליון הבא.

הכתבה באדיבות המרכז הישראלי לעזרה עצמית, לפי תירגום של ד"ר מרנה תמיר.

לחלק ב' של הכתבה לחצו כאן

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום