טרשת נפוצה - MULTIPLE SCLEROSIS
על הקצר בין המוח לאיברי הגוף, הולכת מידע משובשת וחיים עם מחלה כרונית - לקראת הצ'אט ביום חמישי
תארו לעצמכם מכוניות הדוהרות במהירות בכביש מהיר כאשר לפתע פתאום הן נתקלות באזור כביש לא סלול. חלק מהמכוניות עוברת, חלקן מאטות את מהירותן ואחרות נעצרות בדרכן.
בדומה למקטע הבלתי סלול (החסר) בכביש, במחלת הטרשת הנפוצה, רקמת המיאלין שהיא רקמה שומנית העוטפת את סיבי העצב ומגנה עליו, נהרסת במקומות שונים על פני הסיב העצבי, כתוצאה מכך קצב הולכת המידע העצבי משתבש ואף נעצר לגמרי. במצב זה המוח וחוט השדרה אינם יכולים להעביר מסרים חשמליים לשרירים או לחילופין, תחושות סנסוריות אינם מועברות למוח. סיבת הריסת רקמת המיאלין היא ככל הנראה פגם בפעילות מערכת החיסון שבגופנו התוקפת את חלבון המיאלין. היות שרקמה זו גם מגנה על העצב, בשלביה המאוחרים של המחלה גם העצב עצמו ניזוק.
טרשת נפוצה היא מחלה כרונית הפוגעת במערכת העצבים המרכזית המורכבת מהמוח וחוט השדרה. טווח הסימפטומים האפשריים יכול לנוע בין טשטוש ראיה קל לשיתוק מוחלט.
בארץ ישנם כ - 5000 חולי טרשת נפוצה, בעולם כולו ישנם מעל 3.6 מליון חולים. המחלה פוגעת באנשים בשנות העשרים והשלושים לחייהם. שכיחות המחלה גבוהה יותר בקרב נשים ובקרב בני הגזע הלבן במיוחד בקרב אנשים שנולדו וחיו את 15 שנותיהם הראשונות בארצות בעלות אקלים קר.
הפגיעה במיאלין מתרחשת במקביל על מספר סיבי עצב אשר לכל אחד מהם תפקיד אחר ומוביל מידע מסוג אחר. לכן, הסימפטומים תלויים במיקומם ותפקידם של סיבי העצב הפגועים. בשל מספרם הגדול של סיבי עצב בגופינו, הסימפטומים מאוד מגוונים ושונים מאד מחולה לחולה. סימפטומים נפוצים: תחושת נימול ("הרדמות" איברים), הפרעות בדיבור, ראייה מטושטשת או כפולה, חולשת שרירים, בעיות קואורדינציה, עייפות בלתי רגילה, התכווצויות שרירים, בעיות בשליטה על שלפוחית השתן, פגיעה בשליטה על סוגרים, פגיעה בתפקוד המיני ושיתוק. לעיתים יכולים להופיע שנויים נפשיים בדרגות חומרה שונות.
מהלך המחלההמאפיין העיקרי של מחלת הטרשת הנפוצה הינו הופעת המחלה בצורה התקפית - מדובר על התקפים שבהם אדם מרגיש ירידה פתאומית בתפקוד ובסיום ההתקף התפקוד מתייצב או אף חוזר לנורמה עד להתקף הבא. לרופאים כיום אין אפשרות לנבא את הופעת ההתקפים.
ההתייצבות בסוף ההתקף נובעת מהעובדה המעניינת שלאחר שהמערכת החיסונית תוקפת את רקמת המיאלין ופוגעת ביכולת ההולכה של העצב, הגוף מנסה לתקן את הנזק ולעיתים אף מצליח באופן מלא או חלקי. במקרה כזה, החולה עשוי לחוש מוגבלות זמנית שעם הזמן נעלמת.
בשל האופי ההתקפי של המחלה ברוב המקרים מערכת החיסון שבה ותוקפת את רקמת המיאלין זמן מה לאחר התיקון. במקרה שמותקף איזור חדש במערכת העיצבית, הסימפטומים בהתקף הנוכחי יהיו שונים לגמרי מאילו שהופיעו במהלך ההתקף הקודם. אם האזור המותקף זהה לאיזור שנפגע בהתקף הקודם, הנזק הסופי יהיה אף גדול יותר מהנזק שנשאר לאחר ההתקף הראשון וכתוצאה מכך החולה יחוש החמרה ביכולת התפקודית שלו.
יש לציין שטווח המחלה נע בין התקפים קלים מאוד שמספרם מועט (קיימים גם חולים החווים התקף אחת למספר שנים), התקפיים חוזרים ונשנים ועד מהלך מחלה כרונית בה תפקוד החולה הולך והמתדרדר.
הסטטיסטיקה מראה שכשליש מהחולים במחלה מתפקדים ללא נכות המפריעה בחיי היום יום שלהם. שליש מהם נכים ברמה שמפריעה בתפקוד היומיומי, אך לא מונעת מהם לנהל אורך חיים נורמאלי שכולל עבודה והקמת משפחה. השליש הנותר של החולים הופך נכה ברמה שדורשת העזרות בהליכון, כיסא גלגלים או אפילו טיפול צמוד.
ביצוע האבחנה אינו תהליך פשוט, שני תנאים חייבים להתקיים על מנת לביצוע אבחנה מוחלטת של טרשת נפוצה:
1) חייבת להימצא עדות של פגיעה במיאלין באזורים שונים של מערכת העצבים. את זה אפשר לבדוק באמצעות MRI של המוח ועמוד השדרה.
2) חייבים להופיע לפחות שני התקפים שונים של המחלה.
בשל האופי המיוחד של המחלה והתנאים שהוצגו לעיל, תהליך אבחנת המחלה יכול להמשך חודשים ולעיתים אף שנים, על כן חיוני לדעת הכל על ההסטוריה הרפואית של החולה.
עדיין לא נמצא טיפול שמאפשר ריפוי מוחלט של מחלה זו.
כיום קיימות שלוש קבוצות של טפולים שמנסות להשפיע על תדירות התקפים של המחלה ועל קצב התקדמות שלה.
1. טיפולים אנטי-דלקתיים הניתנים בעת התקף על מנת לעצור אותו. (סטרואידים מסוגים שונים)
2. טיפולים לויסות מערכת החיסון. (אינטרפרונים)
3. טיפולים לדיכוי מערכת החיסון (כגון נובנטרון)
שני הטיפולים האחרונים ניתנים באורח כרוני במטרה למנוע התקפים ולעכב את התקדמות המחלה.
בשנים האחרונות מטופלים חולים רבים (הטיפול הוא בסימפטומים, ולא במחלה עצמה שהינה בלתי ניתנת לריפוי) היא התרופה קופקסון של "טבע".
מחקרים רבים בארץ ובעולם מתמקדים בתחומים שונים כגון וירולוגיה (וירוסים), אימונולוגיה (מערכת החיסון) וביוכימיה של מיאלין בניסיון למצוא תשובות לגבי סיבת המחלה ודרכים לרפאה.
ניתן למצוא מידע נוסף על המחלה באתר של חברת תרופות סרונו
באתר נמצא גם פורום פתוח ובו נענות שאלות בנושא על ידי מומחים לטרשת נפוצה.