ניתוחי חזה: הגדלה, הרמה, הקטנה
ניתוח פלסטי בחזה הוא אחד הניתוחים הפלסטיים הפופולריים ביותר. מדובר בניתוח מורכב - וקיימת חשיבות גדולה לתיאום ציפיות מראש
ניתוח פלסטי בחזה - בין אם מדובר בהגדלת חזה, הרמת חזה או הקטנת חזה - נחשב לאחד הניתוחים הפלסטיים המבוקשים ביותר. בעידן המודרני, בו למראה החיצוני חשיבות רבה - והמודל הנשי הנחשק כולל שדים זקורים ושופעים, מה הפלא שעוד ועוד נשים, אפילו נערות, מעוניינות לשפץ את החזה שלהן ושואפות להופכו למושלם?
האם באמת אפשר להגשים את החלום - ולהפוך חזה קטן לגדול, חזה נפול לזקור, חזה ריק לשופע וחזה לא מצודד לחזה יפה ומפתה? ניתוח פלסטי בחזה, בוודאי בגיל צעיר, מהווה צעד מורכב, שיש להיות מודעים לכל השלכותיו - ולמגוון התוצאות האפשריות העשויות להיות לו.
רגע לפני שתתמסרי לסכין המנתחים, כדאי שתקראי ותגלי באיזה גיל אפשר לעבוד ניתוח פלסטי בחזה? באיזה גיל מומלץ לעבור את הניתוח? מה כולל ניתוח הגדלת חזה? מהן השלכותיו האפשריות? מה צפוי לך, אם תבחרי לעבור את התהליך לו את מייחלת?
עד כמה נפוץ ניתוח פלסטי בחזה?
ניתוחים פלסטיים בשדיים הם ניתוחים מאוד מבוקשים - והביקוש להם הולך וגובר בהתמדה. חשוב להדגיש כי עצם הפופולריות שלהם איננה הופכת אותם לניתוחים קלים. ניתוח פלסטי בחזה הוא ניתוח מורכב הדורש מיומנות גבוהה מהכירורג הפלסטי. רצוי שיהיה בעל ותק וניסיון.
באיזה גיל אפשר להתחיל? מתי כבר אפשר לעבור ניתוח פלסטי בחזה?
ישנם שני פרמטרים עליהם צריך לחשוב - מוכנות רגשית-נפשית ומוכנות פיסית. מבחינת המוכנות הפיסית, נערות בנות 17 יכולות כבר לעבור את הניתוח. בגיל זה, כמעט ואין שינוי במבנה השד והנערה טרם עברה הריונות ששינו את מבנה השד. מבחינה רגשית-נפשית, המצב מורכב יותר - ואין נהלים, כפי שקיימים בהקשר של ההיבט הפיסי, אשר קובעים מאיזה גיל אפשר להתחיל לקיים את הניתוח.
רצוי ומומלץ לבחון כל מקרה לגופו - ולהסיק האם הנערה אכן זקוקה לניתוח, האם היא במצב בו היא מבינה את משמעות הניתוח והשלכותיו והאם היא אכן מועמדת מתאימה לעבור ניתוח כזה, בשלב זה של חייה.
האם יש גיל מקסימלי בו ניתן לעבור ניתוח פלסטי בחזה?
לא. אין הגבלה רפואית לגיל המקסימלי לניתוח הגדלת חזה - והדבר תלוי בעיקר ברצון האישה ובבריאותה הכללית.
איזה ניתוח פופולרי ביותר בין ניתוחי החזה הפלסטיים?
ניתוח להגדלה ו/או הרמה של השדיים.
מיהן המועמדות המתעניינות בניתוח להגדלה ו/או הרמה של החזה? למי ניתוח זה יכול לעזור? מה הניתוח שואף "לתקן"?
ניתוח הגדלת חזה מיועד לנשים עם חזה קטן, לנשים אחרי לידות שבעקבות ההריונות וההנקה שדיהן צנחו והתרוקנו, לנשים שעברו שינויים קיצוניים במשקל הגוף ("יויו", "אקורדיון") ועקב כך נוצרו עודפי עור בשדיים שצנחו והתרוקנו - וכן לנשים שעברו כריתת שד עקב מחלה וחלקן זקוקות לשתל במהלך שחזור השד.
מה כולל ניתוח להגדלת שדיים?
ברוב המקרים, ניתוח להגדלת חזה יכלול גם הרמה של החזה. חשוב מאוד לציין כי ניתוח המשלב הגדלה של השדיים עם הרמה שלהם נחשב לניתוח מורכב יותר, המצריך מיומנות מיוחדת של המנתח הפלסטי - ולא כל אחד יכול להשלימו בהצלחה. למרבה הצער, אחוז אי ההצלחות של ניתוח זה הוא אחוז גבוה - ומועמדות לניתוח זה חייבות לקחת עובדה זו בחשבון.
ניתוח הגדלת חזה מתבצע בהרדמה כללית ונמשך בממוצע כשעה. במהלך הניתוח, מבוצע חתך באחד מהמיקומים הבאים, על פי שיקולי המנתח - קפל תת שדי, או היקף תחתון של העטרה או בית השחי. בשלב הבא, מייצרים כיס תת בלוטי או תת שרירי ומכניסים שתל מתאים לשד. לאחר מיקום השתל, מתבצעת סגירה של הפצע.
מה הכוונה ב"שתל מתאים"?
יש היום כל מיני סוגי שתלים. בחירת שתל, משמעותה בחירת סוג השתל, צורת השתל וגודל השתל. בחירת השתל נעשית, כמובן, לפני הניתוח - בהתייעצות בין המטופלת לבין המנתח הפלסטי.
איך "בוחרים" את גודל השתל? מי קובע את הגודל של השד שיעוצב בניתוח?
גודל השתל נקבע על בסיס מספר רב של קריטריונים, כגון רוחב בית החזה של האישה, גובה של האישה, כמות רקמת השד הקיימת, רצונה של המטופלת ועוד.
עד כמה ניתן משקל לרצון המטופלת? מה קורה אם היא מבקשת הגדלת חזה לממדים מוגזמים - ובלתי פרופורציונליים?
בחירת גודל השתל והתאמתו מהוות החלטה רפואית - ולכן אמורות להיקבע על ידי הרופא. לא מדובר בהחלטה שרירותית ומוכתבת. כאמור, הרופא בוחן מספר שיקולים, לפני בחירת השתל - ונותן גם משקל משמעותי לרצונה של המטופלת. אולם התחשבות הרופא ברצונה של המטופלת היא התחשבות הנעשית בגבולות סבירים; במידה והרופא חושב שגודל השתל איננו פרופורציונלי וכי הממדים המבוקשים אינם מתאימים, עליו לשקול שלא לבצע את הניתוח.
זו אחריות של הרופא לא להיכנע לרצון המטופלת ולסרב לבצע את הניתוח במקרים חריגים שכאלה. חשוב גם לדעת ולזכור כי אחוז הסיבוכים בניתוח עולה ביחס לגודל השתל - וככל שמדובר בשתל גדול יותר, הסיכוי לסיבוכים גדול יותר.
מה צפוי למנותחת בתקופת ההחלמה לאחר הניתוח?
כאמור, הניתוח אורך כשעה ומבוצע בהרדמה כללית. לאחר השלמת הניתוח, המנותחת מאושפזת באשפוז יום אמבולטורי למשך כ-6 שעות. לאחר השחרור לביתה צפויה למנותחת תקופת החלמה שאורכה והקשיים הכרוכים בה תלויים בגורמים שונים - ובהם: המיקום של השתל, גודל השתל ומצב העור לפני הניתוח.
ברוב הגדול של המקרים, לאחר שבוע מיום הניתוח, יכולה המטופלת לחזור לעבודה לא מאומצת. חזרה לתפקוד מלא ולעבודה מאומצת מתאפשרת לרוב לאחר שבועיים עד שלושה שבועות. פעילות גופנית משמעותית וטבילה בים או בבריכה אסורים למשך עד ששה שבועות.
מהם הסיבוכים האפשריים של ניתוח הגדלת שדיים?
לכל ניתוח סיבוכים אפשריים ומספר סיכונים, עימם מתמודד המנותח. במקרה של הגדלת שדיים, הסיבוכים והסיכונים כוללים צלקות בולטות, זיהום, דימום וחוסר תחושה בפיטמה. הסיבוך המשמעותי ביותר הינו היווצרות קופסית מסביב לשתל, שגורמת להתקשות ולעיוות במבנה השדיים. יש דרגות שונות של עיוות זה. סיבוך זה נדיר ומופיע בקרב 3% עד 8% מהמטופלות לאחר הניתוח.
מהן התוצאות המקוות של הניתוח?
ניתוח מוצלח הוא עניין של הגדרה - ותלוי בציפיות המנותחת. בהקשר זה, למנתח יש תפקיד מאד חשוב. עליו להבהיר למנותחת את התוצאות האפשריות ולוודא כי היא מבינה מהי התוצאה שסביר שתתקבל, לאחר הניתוח. מנתח מיומן ומנוסה יודע לזהות מתי האישה איננה מועמדת מתאימה לניתוח. למשל, כאשר הציפיות שלה אינן ריאליות. אם המנתח לא מצליח לחבר את האישה למציאות וטיפול רגשי-נפשי מתאים איננו עוזר, עדיף למנתח לסרב לבצע את הניתוח - כדי לא לגרום נזק למטופלת.
מה לגבי צלקות? איזה צלקות מותיר ניתוח להגדלת חזה? עד כמה הן בולטות?
הצלקות שנותרות הן באזור החתך המבוצע. כיום, ענין הצלקות פחות קריטי, מאחר שישנן לא מעט דרכים לטשטש אותן או להעלים אותן. כך, למשל, ישנן משחות יעילות מאד לטשטוש צלקות, ישנן מדבקות סיליקון ייעודיות ובנוסף קיים מכשיר לייזר מתקדם לטיפול בצלקות. יחד עם זאת - ולמרות ההתקדמות מרחיקת הלכת והבלתי פוסקת בתחום הרפואה האסתטית, נושא הצלקות עדיין מהווה בעיה, עבור אחוז מסוים באוכלוסייה, בשל נטייה להצטלקות של העור. בחלק מהמקרים, נטייה זו מוכרת למנותחות אשר מציפות את הבעיה בפני המנתח, המנסה למצוא פתרון מתאים.
כמה זמן נשמרות תוצאות הניתוח? האם החזה נשאר יפה - ועומד לנצח?
למרבה הצער - לא. נשים אחרי ניתוח ייהנו משמירת התוצאות שנים רבות, אולם שינויים תכופים וקיצוניים במשקל הגוף, הריון ו/או הנקה, יגרמו לצניחה של השדיים, עם או בלי שתל. כמו כן, כוח המשיכה ממשיך לעבוד - ואט אט, השדיים יאבדו מגובהם, אולם תהליך זה נמשך זמן - ולא מגיע למצב שהיה טרם הניתוח.
לסיכום: ניתוח הגדלה והרמה של השדיים מהווה ניתוח פופולרי ומבוקש. יחד עם זאת, ביצועו הנפוץ איננו הופך אותו לניתוח פשוט. מדובר בניתוח מורכב, בטח כאשר מדובר בהגדלת חזה המשולבת עם הרמה. לפיכך יש לפנות למנתח פלסטי מיומן ובעל ניסיון, יש להיות מודעים להשלכות הניתוח, מהלכו, סיבוכיו האפשריים - וההחלמה ממנו. חשוב ביותר להביט למציאות בעיניים - וליישר קו עם ציפיות ריאליות.
ד"ר רובינפור מנו הוא מומחה לכירורגיה פלסטית.
סייעה בהכנת הכתבה: נגוהה שפרלינג, כתבת zap doctors.
בואו לדבר על זה בפורום מתיחת פנים, מילוי קמטים וניתוחי חזה.