ניאצין: הפחתת תופעות לוואי
ניאצין היא תרופה יעילה להעלאת הכולסטרול הטוב, אולם גורמת לתופעות לוואי רבות. כיצד, אם כן, ניתן להפחית את שכיחות התופעות האלה וחומרתן?
ניאצין היא התרופה היעילה ביותר להעלאת הכולסטרול הטוב - HDL במטופלים עם HDL נמוך. עם זאת, ההיענות לטיפול לאורך זמן נמוכה יחסית עקב תופעת הלוואי העיקרית של התרופה - הופעת גלי חום ואריתמה אדומה ומגרדת (מחלה דלקתית של העור), שנגרמת על רקע התרחבות של כלי הדם בעור.
סקירת ספרות שהתפרסמה בגיליון אפריל 2011, בכתב העת של ה-Mayo Clinic, מסכמת את הדרכים בהם ניתן להפחית את תופעת הלוואי הזאת, ולהעלות את ההיענות של המטופלים לתרופה.
תוצאות
במחקרים קליניים נמצא כי מעל 60% מהמטופלים שנטלו ניאצין חוו תופעות לוואי בדרגה קלה עד בינונית. בעקבות זאת, 5-20% מהמטופלים מפסיקים את הטיפול עקב התופעה.
שכיחות תופעה זו וחומרתה יורדים עם הזמן, גם במינונים גבוהים של ניאצין.
ניתן להפחית את שכיחות התופעה וחומרתה באופנים הבאים:
נטילת התרופה עם ארוחת הערב, או לפני השינה עם חטיף דל-שומן.
להימנע מלקחת את התרופה עם משקאות אלכוהוליים או משקאות חמים.
נטילה של 325 מ"ג אספירין כחצי שעה לפני נטילת הניאצין.
העלאת מינון הדרגתית: להתחיל ממינון של 500 מ"'ג למשך 8 שבועות, ולאחר מכן לעלות למינון של 1,000 מ"ג. אם נדרש להעלות את המינון מ-1,000 מ"ג ל-2,000 מ"ג (בהתאם לתוצאת ה-HDL בבדיקות המעבדה), יש להעלות בבת-אחת ולראות האם החולה "סובל" את המעבר.
שיטות אלה יכולות להביא להעלאה משמעותית בהיענות של המטופלים לאורך זמן.
לכתבות נוספות והרשמה לאתר ללא תשלום - לחצו כאן.