הסוף לצלקות מכוויות?
פיתוח של חוקרים באת"א בשיתוף הרווארד: טכנולוגיה חדשה עשויה למנוע הצטלקות מכוויות באמצעות שליטה בהתרבות המהירה של תאים שמייצרים קולגן. צרכנות רפואית
נפגעי כוויות עמוקות ונרחבות, ששרדו את הטראומה הראשונית, צפויים להתמודד כל חייהם עם צלקות קשות, שגורמות לקשיים גופניים, נפשיים ואסתטיים. חוקרים בכל העולם פיתחו ובחנו כבר גישות רבות לטיפול בצלקות המייסרות: הסרה בניתוח, טיפולי לייזר, קרן אלקטרונים, חבישות לחץ, יריעות סיליקון ועוד אך בהצלחה מועטה ביותר.
כעת פיתחו חוקרים באוניברסיטת תל אביב, בשיתוף עם עמיתיהם בהרווארד ובבית החולים שריינרס לכוויות בבוסטון, שיטה חדשה ומבטיחה, שעשויה להפחית משמעותית את היקף ההצטלקות במהלך ההחלמה מכוויות, ולמנוע סבל רב ממיליוני בני אדם בכל העולם. מחקר על השיטה פורסם לאחרונה בכתב העת Journal of Investigative Dermatology.
איך זה עובד?
"הגוף מגיב לטראומת הכוויה באמצעות התרבות מהירה מאוד של תאים פיברובלסטיים שמייצרים קולגן, במטרה לכסות את האזור הפגוע", מסביר ד"ר אלכס גולברג מבית הספר ללימודי הסביבה ע"ש פורטר באוניברסיטת תל-אביב, ממובילי המחקר. "אך תהליך ההחלמה הטבעי מביא למצב של 'ריפוי-יתר' יצירת רקמות גדולות ועבות מדי, שהן למעשה הצלקת. אנחנו פיתחנו שיטה חדשה שאינה פולשנית, שתאפשר שליטה בתהליך ההצטלקות, ועשויה להפחית במידה ניכרת את היווצרות הצלקות".
השיטה החדשה, המכונה pIRE (אלקטרופורציה בלתי הפיכה חלקית), מתבססת על חשיפת העור הפגוע לשדות חשמליים בעלי פולסים קצרים מאוד במתח גבוה. "ההצטלקות בעקבות כוויה היא תהליך מורכב ביותר, הכרוך בתהליכים דלקתיים ובהיבטים של חילוף חומרים, והשיטה שלנו מתערבת בתהליך הזה," אומר ד"ר גולברג. "אנחנו סבורים שהפולסים החשמליים המשוגרים לעור המצטלק פוגעים באופן בלתי הפיך בחלק מהתאים המייצרים קולגן, ובכך מפחיתים את ייצור הקולגן שיוצר את הצלקת. עם זאת, חשוב מאוד למצוא את המינון הנכון והמדויק, שמביא לתוצאה אופטימלית. חשיפת יתר עלולה ליצור בעור פצע חדש שאינו מחלים; חשיפה נמוכה מדי מאפשרת את המשך התהליך הטבעי של ריפוי-יתר".
במסגרת המחקר נוסתה הטכניקה על מודל לכוויות של חולדות מעבדה. כוויותיהן של החולדות טופלו חמש פעמים במהלך חצי שנה, והתוצאות הושוו לאלה של קבוצת הבקרה כוויות דומות שלא טופלו כלל, והצטלקו באופן טבעי. ההערכה בוצעה באמצעות שיטת דימות חדשנית, שפותחה בבית החולים מסצ'וסטס ג'נרל בארה"ב. התוצאה הייתה מעודדת ביותר: הטיפול הביא להפחתה של קרוב ל-60% בהיקף הצלקות.
כעת, בעקבות הצלחת המחקר במעבדה, מתכננים החוקרים את השלב הבא: בניית מכשיר מתאים וביצוע ניסוי קליני, כדי להביא את הגישה החדשנית לבני אדם המחלימים מכוויות.
"לשיטת החשיפה לשדות חשמליים יש פוטנציאל גדול במניעת צלקות, וגם בטיפולים בבעיות אחרות בעור", מסכם ד"ר גולברג. "מדובר בגישה חדשה, יעילה ולא פולשנית, שפותחה במקורה לטיפול במגוון מחלות עור ניווניות. במחקרים קודמים הראינו שהיא אפקטיבית גם לחיטוי פצעים מזוהמים לאחר כוויות, וכן בהליכים בעלי אופי קוסמטי, כמו טיפול בפגמים שונים, חידוש והצערת העור".
בואו לדבר על זה בפורום כירורגיה פלסטית, כוויות, רפואה אסתטית.