רמב"ם: פחות ניתוחים קיסריים
מהפכה במערך ההיריון והלידה של רמב"ם: יותר נשים בוחרות בלידה טבעית, וכתוצאה מכך - חלה ירידה של כ-25 אחוז במס' הניתוחים הקיסריים ב-5 השנים האחרונות
במהלך חמש השנים האחרונות חלה ירידה של 25% במספר הניתוחים הקיסריים אשר בוצעו ברמב"ם. זאת כחלק מהמהפכה התפיסתית במערך ההריון והלידה של רמב"ם, במטרה לעודד יולדות ללדת באופן טבעי וליהנות מיתרונות התהליך עבור האם והילוד.
"השינויים שחלו ברפואה בעשורים האחרונים הפכו את הפתרון הניתוחי לזמין ויעיל, אך הרבה פעמים מגיעים אליו במהירות רבה מדי לטעמי", מסביר פרופ' זאב ויינר, מנהל מערך ההיריון והלידה ברמב"ם, את הרציונל, "השיקולים מגיעים גם מכיוון הצוות הרפואי, אבל גם מכיוון יולדות שבוחרות ללדת קיסרי בלידה חוזרת או בנסיבות אחרות. ללידה הטבעית יש יתרונות רבים עבור היולדת ועבור הילוד. מבחינתנו, במידה והמצב הרפואי מאפשר זאת, זו בהחלט האפשרות העדיפה עבור כל הצדדים וכיום אנחנו מגבים זאת לחלוטין ברמה המערכתית".
המהלך, שזכה לשם "פרויקט מניעת ניתוחים מיותרים", הינו פרויקט איכות שפרופ' ויינר יזם עם כניסתו לתפקיד ניהול המערך לפני מספר שנים. התהליך הצריך שינוי תפיסה בעבודת הצוות, הטמעת נהלים חדשים, שינוי בניהול סיטואציות בחדרי הלידה השונים וליווי של השינוי בשיחות צוות, ישיבות ייעודיות בנושא ומעקב אחר השינויים. "במקומות שבהם בעבר היינו ממליצים לבצע ניתוח קיסרי, מצאנו שעם יותר סבלנות וגישה מקצועית אחרת, ניתן לאפשר ליולדת ללדת בלידה נרתיקית רגילה", מסביר פרופ' ויינר, "גם בנושא של לידות חוזרות השקענו מאמץ וכיום ישנה היענות גדולה בקרב יולדות שילדו בפעם הראשונה בניתוח קיסרי, ללדת לאחר מכן בלידה נרתיקית רגילה אצלנו. כך גם במקרי לידה של תאומים ובמקרים מסוימים של לידת עכוז. אנחנו בהחלט מרוצים מהתוצאות".
על יתרונות הלידה הרגילה אין עוררין. מהלך הלידה הרגילה מאפשר ליולדת ולעובר להתקדם בקצב שלהם. היא מצמצמת את הסיכונים לגוף היולדת ומאפשרת זמן התאוששות מהיר יותר לאם הטריה. הלידה הרגילה מאפשרת לילוד לינוק מוקדם יותר וליצור את החיבור במיוחד בין האם לתינוק בהקדם. גם למעבר בתעלת הלידה יש יתרונות המגינים על בריאות הילוד.
כרבע מיולדות רמב"ם, עוברות ניתוח קיסרי מסיבות שונות, כאשר כמחצית מהן כבר ילדו בניתוח קיסרי בעבר. "לקראת הלידה, וכאשר המצב הרפואי מאפשר זאת, אנו ממליצים ללכת ללידה רגילה", מסכם פרופ' וינר ומוסיף, "יש בזמן האחרון רצון לחזור לתפיסת הלידה של פעם. להתחבר לתהליך בצורה הטבעית ביותר שלו. אנחנו מוצאים הרבה הקשבה ומוכנות בקרב היולדות ללכת בדרך הזו, ובכל בחירה שהן עושות אנחנו שם איתן".