פוחדים מזריקות

(0)
לדרג

מעל עשרים אחוזים מהמתחסנים לפני טיול פוחדים מזריקות, מתוכם 8 אחוזים סובלים מפחד קיצוני ובלתי נשלט ממחטים (6 מתעלפים לשנה), כך עולה ממחקר שנערך ביחידה לרפואת מטיילים שבמרכז הרפואי "בני ציון".

בין הגורמים המרכזיים לפחד מזריקות (Injection Phobia): צפייה באדם אחר מקבל זריקה, פחד מכאב, גודל המחט והיסטוריה של התעלפויות.

ממחקר בנושא פחד מזריקות שנערך במרכז הרפואי "בני ציון" במרפאת המטיילים בניהולו של פרופ' ישראל פוטסמן, עולה כי 22 אחוזים מהמתחסנים פוחדים מזריקות. באופן כללי, נשים פוחדות יותר מזריקות מאשר גברים, ומבוגרים פוחדים פחות מצעירים.

המחקר נערך בקרב 400 מטיילים שפקדו את מרפאת המטיילים ב"בני ציון" במהלך 2001-2003. המטיילים התבקשו למלא שאלון בנושא פחד מזריקות.
השאלות שנשאלו במסגרת המחקר:
1. מהו הגורם שמפחיד אותם ביותר בקבלת זריקה?
2. מהם הגורמים המשפיעים על ההחלטה להתחסן?
3. האם קבלת זריקה אחת המורכבת ממספר חיסונים תעודד אותם להתחסן לפני היציאה לטיול?
4. האם זריקה כזו תעודד אותם לקבל את כל החיסונים הנחוצים?

ארבעת הגורמים המשפיעים ביותר על פחד מזריקות הינם: צפייה באחרים מקבלים זריקה, פחד מכאב, גודל המחט והיסטוריה של התעלפויות. בקרב אלו שהתעלפו בעבר, אחוז המפחדים מזריקות היה יותר מכפול מאלו שלא פחדו.

מהמחקר עולה שבין פחד מזריקות וניסיון עבר שלילי בקבלת זריקה לבין התעלפות קיים קשר חזק מאוד. לעומת זאת, יחס חם ואמפטיה מצד הצוות הרפואי השפיעו באופן חיובי מאוד על תחושת המתחסן.

המטיילים סברו כי הגורם החשוב ביותר הקשור בקבלת הזריקה הנו ההגנה שהיא מספקת מפני המחלה, הגורם השני בחשיבותו הנו אורך חיי החיסון. האמפטיה והתמיכה מצד הצוות הרפואי היוו את הגורם השלישי המשפיע על המתחסן לקבל את הזריקה והרביעי היה חסכון בכסף.

85.3 אחוזים מהמטיילים סברו שחיסון משולב יגרום להם להתחסן לפני הטיול ו 92.5 אחוזים מהמטיילים סברו שחיסון משולב יסייע להם להשלים את כל החיסונים הדרושים.

בעקבות המחקר, הוחלט במרפאת המטיילים ב"בני ציון" לבצע שינויים באופן הטיפול במתחסנים בהתאם לממצאיו, בכדי להוריד למינימום את הפחד מזריקות ואת הסיכויים להתעלפות.
אזור קבלת החיסון הופרד מאזור ההמתנה, בכדי שהממתינים לא יוכלו לראות את המתחסנים, תהליך הכנת החיסון מתבצע לפני כניסת המתחסן לחדר ולא בפניו, בין השאלות עליהן עונים המתחסנים באופן שגרתי מופיעה גם שאלת היסטוריה של התעלפות בעקבות קבלת זריקה, בכדי לאפשר לצוות הרפואי לזהות את המתחסנים שפוחדים מזריקות ולתת להם טיפול מתאים ועוד...

פרופ' ישראל פוטסמן, מנהל מרפאת המטיילים: "מרפאת המטיילים מחסנת אלפי מטיילים בשנה. בעקבות השינויים שביצענו בטיפול במתחסנים, לא אירע אפילו מקרה התעלפות אחד של מתחסן, זאת לעומת 6 מקרי התעלפות לשנה, לפני שבוצעו השינויים המדוברים".

מרפאת המטיילים הוקמה בשנת 1992, במטרה לתת מענה למספר ההולך וגובר של צעירים הנוסעים לארצות טרופיות בתום השירות הצבאי. כ- 50 אחוזים מהמטיילים לארצות טרופיות ילקו במחלה זיהומית כלשהי, כשהמחלות משתנות מאזור לאזור.
המרפאה מספקת ייעוץ וחיסונים למטיילים בהתאם להנחיות בינלאומיות, מטפלת במקרים יוצאי דופן במהלך הטיול, כמו: מלריה, בעיות נפשיות, שלשול ומחלות עור ונותנת שרות יעוץ למטיילים החוזרים עם בעיה זיהומית.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום