שאלות נפוצות מפורום אוסטיאופורוזיס
המעקב אחר יעילות הטיפול התרופתי לאוסטיאופורוזיס בעייתי. פרט לצפיפות עצם ניתן לעקוב אחר סמנים של פרוק עצם - deoxypytidinoline. מדובר בתרכובות הקושרות בעצם סיבי קולגן. כאשר יש תהליך פירוק של עצם כמו באוסטיאופורוזיס, הרמה שלהם מוגברת. טיפול מביא לירידה המהווה מדד מסויים ליעילות טיפול את הבדיקות ניתן לבצע בשתן בארץ אך גם בדם ( בחול)
שאלה: שמעתי שויטמין A מפריע לספיגת הסידן בגוף. האם זה נכון?אמנם לאחרונה יצא לאור עבודות אפידמיולוגיות על קשר בין תזונה עשירה בויטמין A לבין עליה בסיכון לפתח שברים בירך על רקע אוסטיאופורוזיס. לא ידוע לי האם המנגנון הנו דרך הפרעה בספיגת סידן.
שאלה: מהי אוסטיאופניה?צפיפות עצם משמשת להערכה של חוזק העצם והסיכון לשברים. קיימות מספר דרגות:
1. צפיפות עצם תקינה
2. אוסטיאופורוזיס - צפיפות נמוכה וסיכון מוגבר לשברים
3. אוסטיאופניה - מצב בין אוסטיאופורוזיס לצפיפות תקינה. סיכון לשברים מוגבר במידה קלה
סידן הנו אחד המרכיבים החשובים של העצם. חסר סידן גורם מחלת עצמות משמעותית. באוסטיאופורוזיס יש אמנם חוסר איזון בין בנית לפירוק עצם אך אין מדובר בחסר מוחלט של תאים בונים עצם (אוסטיאובלסטים). על פי עבודות מבוקרות שבהן ניתן סידן מול תרופת דמה לנשים מבוגרות, נימצא שטיפול על ידי סידן שומר על צפיפות עצם ומונע שברים. זו הסיבה שטיפול זה כל כך חשוב במניעה וטיפול באוסטיאופורוזיס.
שאלה: אני בת 51 סובלת מאוסטיופורוזיס. מה מומלץ לצרף לפוסאלן, כדי לזרז או להגביר את מצב הסידן בגוף?ככלל אוסטיאופורוזיס יכולה להופיע גם בנשים צעירות עם מחזור סדיר בעיקר לאור מרכיב גנטי משמעותי ( כמו שלך להבנתי) למחלה.
מבחינה טיפולית בנשים צעירות ככלל הטיפול כולל תזונה עשירה בסידן ( 1000 מג ליום) , פעילות גופנית והימנעות מעישון.
טיפול בפוסלן בנשים צעירות מקובל לתת רק במידה ומקבלות סטירואידים
לאור מורכבות בעיותייך ניראה לי שהטוב ביותר לגבייך באופן אישי יהיה לפנות לרופא מומחה בתחום לקבלת ייעוץ פרטני.
אמנם כעקרון לא מקובל טיפול על ידי פוסלן כל עוד יש לאישה מחזור סדיר. זאת מאחר ומנגנון פעילות פוסלן הנו מניעת פירוק עצם ובאיש עם מחזור ורמות גובהות של אסטרוגן, מידת פירוק עצם אינה גבוה. כמו כן אין עבודות שהראו שטיפול בשלב זה יעיל המניעת שברים.
נשים עם מחזור סדיר מקבלות פוסלן רק במיקרים מיוחדים כגון טיפול עם סטירואידים.
לצורך הסבר יותר פרטני על הטיפול האישי בך ממליצה לפנות לרופא מומחה בתחום
בעקרון, פעילות גופנית מאוד מומלצת. עיקר היעילות שלה הנה שיפור שיווי המשקל והאיזון וכך, הקטנת הסיכון לנפילות העלולות לגרום לשברים אצל נשים עם אוסטיאופורוזיס.
בהקשר זה לא חשוב מאוד איזה פעילות גופנית עושים = העיקר שעושים. כולל הליכה.
ההתעמלות המוגדרת כהתעמלות לבנית עצם מבוססת על כך שהעצמות מגיבות בבניה ללחץ המופעל עליהן ולכן זוהי התעמלות הכוללת בעיקר לחץ עם מפרקים. לצערינו כפי שאת מדגישה אין עבודות טובות שהוכיחו שאמנם פעילות זו יעילה ממש בשיפור צפיפות עצם והקטנת שברים כמו טיפול תרופתי אחר המקובל.
ההמלצה הנה בעקרון לנשים בגיל המעבר בודאי כאשר יש אוסטיאופורוזיס לצרוך 1500 מג סידן ליום בדיאטה. ניתן לקבלו על ידי מוצרים מחלב, גבינות, סויה ועוד.
המצה זו יש לסייג לגבי אוכלוסיות חולים מיוחדות למשל עם אבני כליות או עודף סידן בדם.
משאלתך לא ברור לי בדיוק מצב משק הסידן של אמך - במידה ויש עודף הפרשת סידן בשתן - תופעה שעלולה להחמר אוסטיאופורוזיס - יש לבצע ברור מסויים לסיבה, ובמקרים אלו ההמלצה לסידן בדיאטה עשויה להישתנות.
ממליצה הפניה לבירור מסודר במרפאה מטבולית - אצלנו או אחר.
אמנם מומלץ לאחר כ 5 שנות טיפול עם פוסלן להתייעץ עם רופא מומחה בתחום האוסטיאופורוזיס ולקבל עמו החלטה לגבי המשך טיפול. ההחלטה תיתקבל על סמך צפיפות העצם שלך וגורמי סיכון נוספים לשברים שיש לך.