וינקת בחגך - על צום והנקה ביום כיפור
מותר להניק ביום כיפור? מה זה שתייה לשיעורין ועל מי חלה חובת הצום? מדריך לאם הנבוכה
ההלכה אינה מחייבת אימהות לתינוקות בני פחות משבוע לצום. רבנים רבים נותנים היתרים לאכול או לשתות במשך הצום, במיוחד אם הוא נופל על יום חמסין. כל אם הרה/מיניקה צריכה לשאול את הרב שלה אם עליה לצום (ביום כיפור, שתייה או אכילה בכמויות קטנות ומסוימות במרווחי זמן מסוימים אינן נחשבות ל"אכילה" אלא לאכילה "לשיעורין" אם יש סיבה רפואית שבגינה אין לצום).
יש לזכור שבעיני הדת חשוב יותר לצום מאשר להיות בבית-הכנסת, לפיכך שכיבה במיטה עם היונק ביום הצום בהחלט יכולה להיות דרך קלה יותר להעביר את הצום.לאמהות ששואבות חלב ולא מניקות: ניתן לשאוב מעט חלב (ידנית, בעזרת סחיטה או משאבה ידנית, לא חשמלית) בהתייעצות עם פוסק - מאחר ואם יתפתח גודש הוא עשוי לגרום לדלקת ולצרות נוספות.
יש בירושליים מכון לכל השאלות העולות לגבי פסקי הלכה, הלכה והלכות נשים עם פוסקים הילכתיים מהשורה הראשונה (בראשם הרב מנחם בורשטיין). הטלפון של מכון פוע"ה הוא- 02-6515050
לשתות המון, כמה שיותר, מיצי פירות עתירי קלוריות ופחמימות, שתייה ממותקת (אבל לא מדי, משום שזה מצמיא) לא לאכול מאכלים מלוחים מאוד או כבושים ומשומרים, משום שהם מצמיאים ולא מאפשרים לגוף לצבור את הנוזלים.
לא לאכול מאכלים משתנים כגון אבטיח, לא לשתות קפה או תה, משום שיש להם אפקט משתן.
הלילה שאחרי הצום נחשב לקשה במיוחד, כדאי להניק את התינוק כמה שיותר על מנת לשקם את משק החלב שעשוי להיפגע קלות מיום ללא שתיה, אין צורך להיבהל אם התינוק ירצה לינוק כל הזמן, ממש כאילו הוא בסוג של "קפיצת גדילה" הדבר לא פוגע בהנקה ולא רומז ש"נגמר החלב" היות וייצור החלב הוא עניין של הצע וביקוש הרי שניתן להבין את היונק המנסה להגביר את ההיצע, לכו איתו ולא מולו (לא לתת תוספות של תחליפי חלב וכדומה, אלא לתת לתינוק ולטבע לעזור לך)לתינוקות גדולים יותר שכבר אוכלים: כדאי מאוד להכין מלאי של מזונות מפתים, על מנת לא לגרום להם לרצות לינוק כל היום, כדאי להציע תחליפי שתייה אטרקטיביים, על מנת לא להחליש את האם הצמה.
ניתן ורצוי בהחלט להעזר באנשים אחרים שישחקו ויעסיקו את שאר הילדים בבית, ויקחו את היונק כאשר הוא לא יונק (ויתנו לאם לנוח).
רק אם האם מרגישה שלא יהיה לה חלב אם היא לא תשתה, עליה להתייעץ עם הרב. זה לגבי תינוק שעדיין לא אוכל או שותה כלום מלבד חלב אם. אם התינוק כבר בגיל שהוא מסוגל לשתות או לאכול דברים אחרים, אז האם לא צריכה לשתות אלא להציע לתינוק אלטרנטיבה ליום הזה.
רוב הנשים המיניקות מגלות שאם שותות הרבה עוד לפני הצום, הן מצליחות ללא כל בעיה להיניק במשך הצום. אם האם המיניקה מרגישה חולשה כשהיא הולכת לבית הכנסת, אז עדיף לה להישאר בבית מאשר להרגיש צורך לשתות בעד זה שהיא הולכת, רוב הסיכויים שהבעיה במשק החלב תתבטא ביום אחרי הצום, אך ביום זה ניתן כבר להישאר בבית ולנוח תוך שתייה מרובה ואכילת אוכל מזין, אין סיבה שייגרם נזק.
הדברים כאן נלקחו מספרה של תהילה אברמוב, "ישר מהלב" וחלק זה מבוסס על "שמירת שבת קהילכתה" 39: 10-17
לכל אחת מאיתנו הדרך המיוחדת בא אנו "חוגגים" את חגי ישראל. יום הכיפורים הוא חג מיוחד, גם לאלה ששומרות מסורת וגם אלה ששומרות על מסורת של חיים חילוניים. לכל אישה אחרי לידה יש את הזמן המתאים להתחיל לצאת ולהמשיך את החיים ה"קודמים".
ההמלצה היא שנשים אחרי לידה ישמרו על משכב הלידה כדי לעזור לגוף להחלים אחרי השינוי הפיזיולוגי של לידה - שלפעמים מאוד קשה לגוף להחלים או לחזור לקדמותו. לכן
יום הכיפורים זה לא הזמן להפגין מיומנויות בתור רוכבות אופניים, או רולרבליידס אם אכן לא מזמן ילדנו.
תשמרו על עצמכם, תשמרו על הילדים,
בברכות של שנת בריאות ושלום,
וגמר חתימה טובה
אלן שיין
בואו לדבר על כך בפורום הנקה