חדשות סרטן השד
מה חדש במלחמה בסרטן השד? והשבוע: זוגיות, אישורים, שחרורים, מעקבים וסיוע במימון
וושינגטון חברת Inamed , יצרן נוסף של שתלי שד מג'ל סיליקון , קבלה לאחרונה את אישור רשות המזון והתרופות בארה"ב, ה FDA , לשיווק מוצריה בתנאים מגבילים. ה FDA אינו מוסר מהם אותם תנאים המגבילים.
אישור מותנה זה נוגד את ההמלצה שניתנה באפריל האחרון על ידי פאנל היועצים, על פיה נאסר השימוש בשתלים המיוצרים ע"י חברת Inamed Crop.. הפאנל הצביע בזמנו ברוב של 5 נגד 4 נגד השתלים של חברת Inamed ממניעי בטיחות אליהם לא התייחס צוות המחקר של החברה. ה FDA הודיע שחברת Inamed סיפקה מידע נוסף לגבי אותם נושאי בטיחות שהיו בספק.
חברת Inamed מצידה הודיעה שאין בכוונתה למכור דגם מסויים של שתלים אשר במיוחד עורר ספק לגבי מידת בטיחות השימוש בו . "אנו מכבדים את תהליך הבדיקה המעמיק של ה FDA ומרוצים מההחלטה" אומר ניק טטי נשיא Inamed , ומוסיף "תנאי ה FDA תאמו באופן כללי לציפיות שלנו". טטי סירב למסור פרטים לגבי תנאי השיווק וציין ששיתוף הפעולה של חברתו עם ה- FDA המיועד להבטיח עמידה בתנאים הנדרשים יישמר בסודיות.
איימי אלינה, דירקטורית ברשת בריאות האישה הלאומית, מבקרת את העובדה שחברת Inamed לא סיפקה מידע גלוי לגבי המענה שלה לספקות הבטיחות שהועלו לגבי מוצריה. לדברי אלינה "החלטות מעין אלו מעמידות את האישה בבעיה. עליה להחליט האם היא בוטחת ב FDA או לא ? חובתנו לציין שבשלב זה לא התקבל מענה מספק ומניח את הדעת לגבי כל ספקות בטיחות השימוש במוצר".
ביולי האחרון היה על יצרן שתלי סיליקון נוסף, קבוצת Mentor, לעבור את אותה משוכה כמו חברת Inamed. בסופו של דבר אישר ה FDA לשווק את השתלים של מנטור ששיווקם נאסר בעבר משיקולים בריאותיים.
חסידי שתלי הסיליקון שחיכו להחלטה זו טוענים ששתלי סיליקון ג'ל נראים ומרגישים טבעיים יותר משתלי מי מלח, אותם מוכרים ללא הגבלה. לעומת זאת , ישנן נשים המתארות תופעות של דליפת סיליקון מגופן, ושנים של כאב וסימפטומים נוספים שלדבריהן נגרמו להן כתוצאה משימוש בשתלי הסיליקון ג'ל.
שתלי סיליקון ג'ל יצאו לשוק לראשונה בשנת 1962 , עוד בטרם נדרשו אישורי בטיחות ויעילות של ה FDA לגבי ציוד או מכשור רפואי. לפני כ- 13 שנה נאסר שיווקם. באופן כללי "זוכו" שתלי הסיליקון מהאחריות לגרימת מחלות קשות וכרוניות כמו סרטן ולופוס, אך עדיין קיימת סכנת הדליפות, וכן הסיכון להיווצרות דלקות והצטלקויות כואבות.
קרן התרופות של קבוצת החברה לישראל למען הבריאות בישראל ( "קרן עופר") יש 35 מליון ש"ח המיועדים לתרופות מצילות חיים לטיפול בסרטן שאינן כלולות בסל הבריאות. הקרן בחרה בארבע תרופות לגביהן היא תעניק סיוע כספי למטופלים שיימצאו מתאימים לקבלו, וההרצפטין כטיפול מניעתי לחולות סרטן שד ראשוני היא אחת מהן.
בימים אלו עומדות להתפרסם מודעות בעתונות בהן יוסבר מהם הקריטריונים לקבלת הסיוע וכיצד ניתן להגיש בקשות. כללית נמסר כי בחינת הזכאות לסיוע תיעשה כנגד כתב התחייבות חתום על ידי הפונה הכולל הצהרה על אי יכולתה הכלכלית לממן את רכישת התרופה, טופס ויתור על סודיות רפואית, והפנייה של הרופא המטפל.
בכל מקרה, אם תאושר הזכאות לסיוע תסייע הקרן במימון התרופה באופן חלקי ולתקופה מוגבלת כפי שייקבע על ידה. באחריות הפונה לממן % 50 מסך עלות התרופה ישירות לספק התרופות כתנאי להעברת % 50 הנותרים על ידי הקרן, גם כן ישירות לספק התרופות. הקרן אינה מעבירה כספים לפונים עצמם.
את הטפסים ניתן יהיה להשיג בבתי החולים ובקופות החולים, או ישירות על ידי פנייה לקרן :
ת.ד. 29890 תל-אביב 61298 , טלפון 5603835-03 , פקס 5604155 03
בתנאים מסוימים עשויה ההתמודדות עם מחלת סרטן השד להוות חוויה של צמיחה לזוגות. זוהי מסקנת מחקר תרחישי ( prospective ) שנערך על ידי חוקרים בקנדה וארה"ב.
למרות העובדה שזוגות אחדים מדווחים על השתפרות מערכת היחסים ביניהם במהלך ההתמודדות המשותפת עם סרטן השד קיים מעט מידע כמותי על נושא זה. במחקר הנוכחי ניסה צוות החוקרים לבצע הערכה על פי הדיווח שנמסר על ידי כל אחד מבני הזוג לגבי מידת הקירבה ביניהם במהלך ההתמודדות, ולנסות לאפיין את התכונות העשויות להשפיע על מידת הקירבה.
במחקר התרחישי נכללו כל המטופלות החדשות אצלן אובחן סרטן השד לא גרורתי אשר קיבלו טיפול ראשוני בארבעה בתי חולים בקויובק, קנדה בעת הגיוס למחקר, יחד עם בני הזוג. שיעור ההשתתפות היה גבוה - 87% מקרב המטופלות ו-91% מבני הזוג של המטופלות שהשתתפו במחקר. כל מטופלת ובן זוג רואיינו בנפרד ונשאלו על איכות חייהם בתוך שבועיים מתחילת הטיפול ולאחר מכן 3 ו-12 חודשים לאחריו. בחודש ה-12 נשאל כל אחד מהם האם המחלה הביאה לקרבה ביניהם, או לריחוק, או שלא הייתה למחלה השפעה על מערכת היחסים.
מתוך 282 זוגות השיבו 42% כי המחלה קירבה ביניהם, אצל 6% דיווח אחד מבני הזוג על תחושת ריחוק, ואצל פחות מ-1% מהזוגות דיווחו שני בני הזוג על תחושת ריחוק.
לדעת החוקרים זה מידע חשוב העשוי לעודד ולסייע להרגעת מטופלות ובני זוגן המתמודדים עם המחלה.
מחקר שנערך בקרב חולות בסרטן השד בסרדיניה מאשר כי גורמים אחדים, כגון מקרים מרובים במשפחה של סרטן השחלות או סרטן השד אצל גברים, מעידים על הימצאות המוטציה הגנטית BRCA1/2 במשפחה.
"בכל העולם מצפים למציאת גורמים שינבאו את נשיאת הגנים BRCA1 ו-BRCA2", מעירים ג'וזפה פלמיארי ועמיתיו מן המכון לכימיה ביומולקולרית-סציונה די סאזארי, אלגרו, איטליה.
החוקרים בחנו נתונים מ-657 חולות בסרטן השד מן האי סרדיניה, שהרקע הגנטי של תושביו הומוגני, וביניהן 102 נשים שבמשפחותיהן היתה היסטוריה של סרטן השד. החולות נבדקו לנשאו?ת המוטציה הגנטית BRCA1ו-BRCA2.
בסך הכול נמצאו מוטציות גנטיות מזיקות BRCA1/2 אצל 15 מבין 102 משפחות (14.7): אצל 13 מהן (86.7%) נמצאה המוטציה BRCA2, ואצל שתי משפחות (13.3%) נמצא הגן BRCA1.
הגיל הממוצע בעת אבחון המחלה היה כצפוי נמוך יותר במשפחות שנשאו את המוטציות BRCA1/2 (גיל ממוצע 48.6) לעומת משפחות ללא מוטציה (גיל ממוצע 52.9).
בנוסף, BRCA1/2 נמצאו ביתר שכיחות משמעותית אצל משפחות עם היסטוריה רפואית של לפחות בת משפחה אחת עם סרטן השחלות וגבר אחד עם סרטן השד (חמש מבין 12 משפחות: 41.7%) מאשר אצל משפחות ללא היסטוריה רפואית כזו (10 מבין 90 משפחות: 11.1%).
ואמנם, ניתוח רב-משתנים (multivariate analysis) מורה כי לנושאות BRCA1/2 סיכוי גדול פי 9.53 לקרוב/ת משפחה אחד לפחות עם סרטן השד גברי או סרטן השחלות מאשר לאלו שאינן נושאות את הגנים, ופי 6.02 לריבוי דורות במשפחה שלקו בסרטן השד.
"תוצאות המחקר שבות ומאשרות מאפיינים פנוטיפים אחדים שעשויים לצפות את קיומן של מוטציות BRCA1/2 כגון סרטן השחלות, סרטן שד בגברים, ושלושה דורות במשפחה עם אבחון של סרטן השד," כותבים פלמיארי ועמיתיו בכתב העת Cancer.
"המחקר מספק ניתוח משולב של שני הגנים בעוקבה (cohort) יחידה, וכן מידע שעשוי לסייע להגדרת השכיחות, ספקטרום המוטציות, וחדירות הגנים הפגיעים לסרטן BRCA1/2."
החוקרים ממליצים "להתחשב במידע זה בייעוץ לחולות העומדות בפני בדיקות גנטיות, ובייחוד בבחינת אסטרטגיות הטיפול לנשים נשאיות."
יד שרה, בשיתוף עם בתי החולים, קופות החולים, אגפי הרווחה בעיריות, משרד הבריאות, ביטוח לאומי ומכון גרטנר, פותחת בימים אילו שירות חדש:
במסגרת השירות, המתנדבים ילוו ויתאמו בין החולה המשתחרר מבית החולים ובני משפחתו לבין נותני השירותים בקהילה (ביטוח לאומי, לשכת הרווחה, עמותות וכד'), על מנת לאפשר לחולה התאקלמות אופטימלית ואיכות חיים טובה על אף מגבלותיו. המתנדבים אף יסייעו לחולה הזקוק בקבלת מידע ובמימוש זכויותיו בקהילה.
שירות חדש זה יתחיל לפעול במתכונת של פיילוט ניסיוני בו ישתתפו שלושה בתי חולים: שניים בירושלים - הדסה עין כרם ושערי צדק ובית החולים תל השומר (שיבא) באזור המרכז.
מתנדבים המעוניינים להצטרף לשירות חשוב זה, מוזמנים לפנות ליד שרה, בטלפון:
רכזת הפרוייקט, יונית אפרתי: 02-6444577
אזור ירושלים: 02-6444411
תל השומר: 03-9543300