שפעת, עופות והצטננות "סתם"
הבהלה מתחילה לקרום עור וגידים: האם לחסן נגד שפעת? מהי שפעת העופות ואיך נתגונן מפני החורף
גורמי התחלואה העיקריים הן דלקות נגיפיות (ויראליות) של דרכי הנשימה העליונות. הן עשויות לגרום להצטננות, שיעול, דלקת סמפונות, דלקת אוזניים ודלקת ריאות.
ואכן, המחלות האופייניות ביותר לעונה זו אצל ילדים ותינוקות הן הצטננות ושפעת.
חשוב לציין כי גורמי המחלות הם נגיפים או חיידקים ולא קור או רטיבות של מזג אוויר חורפי.
הצטננות היא מחלה נפוצה מאוד. למעשה, זהו האבחון השני הנפוץ ביותר של רופאי הילדים לאחר דלקת האוזן התיכונה.
תינוקות עד גיל 6 חודשים מוגנים מהצטננות בשל נוגדני האם המועברים עוד ברחם כמו גם מרכיבים אנטי-נגיפיים בחלב האם וחשיפה מוגבלת לאנשים (וחולים בפרט).
אולם, מגיל 6 חודשים עד 5 שנים צפוי הילד לממוצע של 6-10 אירועי הצטננות בשנה !
הצטננות היא למעשה זיהום נגיפי אקוטי של האף והגרון (דרכי נשימה עליונות) המאופיין בהתעטשויות, נזלת וגודש אפי.
ואילו בתינוקות, נזלת היא מועקה אמיתית. תינוק אינו יודע לקנח לבד את אפו.
הנזלת חוסמת את מעבר אוויר באף ויוצרת מצוקה נשימתית. כך נוצרת מצוקה כללית אליה מתלווים ירידה בתיאבון, גירוי באזור הנחיריים והשפם ועוד.
עם החורף המתקרב, ממשמשת ובאה עונת השפעת- מחלה ויראלית מדבקת הגורמת לתחלואה בקרב כל קבוצות האוכלוסייה
מהם הגורמים לשפעת?
הגורם למחלה הנו נגיף (וירוס) ממשפחת ה -
"Orthomyxoviridae", הכוללת את הסוגים A, B ו- C. התפרצויות של מחלת השפעת מתרחשות למעשה כל שנה, כאשר היקפן וחומרתן של ההתפרצויות משתנים בין השנים ובין האזורים השונים.
התפרצויות קשות ומקומיות קורות במרווחים משתנים, לרוב כל שנה עד שלוש שנים, ואילו מגפה כלל-עולמית של שפעת מתרחשת בממוצע כל עשר שנים.
ההתפרצויות הרחבות והחמורות יותר של השפעת נגרמות על ידי נגיף השפעת A, וזאת בשל נטיית הנגיף לעבור שינויים מבניים על ידי שיחלוף קטעי גנים בין זנים שונים של הנגיפים, מגיפות שפעת A מתחילות באופן פתאומי, לרוב בעונת החורף, מגיעות לשיאן כעבור שבועיים-שלושה, ונמשכות מספר שבועות עד להעלמותן.
התפרצויות שפעת מסוג B הן לרוב פחות חמורות ורחבות, גם הנגיף מסוג B עובר הרבה פחות שינויים מבניים, והתפרצויות מסוג B שכיחות במקומות כמו בתי-ספר או מחנות צבא.
שפעת מסוג C לא תמיד באה לידי ביטוי קליני, כלומר נגיף השפעת לא גורם למחלה להופיע בצורת סימנים חיצוניים כמו חום למשל.
התפרצות השפעת שכיחה החל מנובמבר ודועכת לאיטה לקראת פברואר. היא מביאה לסיבוכים ואשפוזים בעיקר באוכלוסיית הילדים והקשישים. מידי שנה כ- 10%-20% מהאוכלוסייה בממוצע מפתחים שפעת, חלקם מפתחים סיבוכים הגורמים אף לתמותה.
לוירוס השפעת יש יכולת השתנות מיוחדת במינה, כך שמערכת החיסון לא תכיר אותו בכל פעם שיופיע מחדש ולכן קל לה למגפה לפרוץ ולהתפשט במהירות הבזק בכל חורף מחדש. מחלת השפעת מדבקת במיוחד. הראשונים שלוקים בה הם ילדים והם גם שמפיצים אותה בקרב בני המשפחה. לעומת זאת, המבוגרים הם אלה שעוברים את השפעת בצורה הקשה ביותר.
האוכלוסיות הנמצאות בסיכון גבוה הן: מבוגרים החל מ-65 ומעלה, חולים שמערכת החיסון שלהם חלשה (חולי סוכרת, מחלות ריאה כרוניות כולל אסטמה ו COPD) חולי לב, חולים במחלת כליות כרונית, חולים הנמצאים בטיפול תרופתי ממושך המשפיע גם על המערכת החיסונית וכן ילדים צעירים עם מערכת חיסונית חלשה.
סיבוכים אפשריים משפעת הם: דלקת ריאות, ברונכיטיס, סינוזיטיס, דלקות אוזניים ועוד.
מהם התסמינים של השפעת? חום, כאבי שרירים,כאבי ראש, תשישות קשה, וסימני בדרכי נשימה עליונים: אף סתום, נזלת בהירה, כאב גרון ושיעול יבש.המחלה נמשכת כ-7 ימים.
רקע: בשנים האחרונות ישנם מספר סימנים מבשרים המעידים על סבירות גדלה והולכת להופעת זנים של שפעת פנדמיים (פנדמייה= מגפה עולמית).
ארגון הבריאות העולמי עוסק כל שנה בתחזית שפעת, רצת בדומה לתחזית מזג האויר. וירוסי השפעת מגיעים אלינו כמעט תמיד לאחר שהיו בחורף של חצי הכדור הדרומי, בעיקר מהמזרח הרחוק.
יש ניטור מתמיד על זני השפעת, ובהתאם לתחזית גם מורכב החיסון (הוא מכיל חיסון נגד 4 זנים, מתוך אלפים מוכרים).
שתי סיבות אפשריות למגפה קשה, האחת חזויה מראש (א), והשניה נתונה ליד המקרה (ב):
א. זוהו זנים אלימים במיוחד
ב. התחזית כשלה, והזנים המתקיפים הם לא אלו שהיו בחיסון, ואז כל האוכלוסיה שבסיכון אינה מחוסנת (למרות שקיבלה זריקה).
לגבי חיסוני שפעת - ההמלצה הפורמלית היא כידוע לקשישים וחולים כרוניים, אבל יש תוספת קטנה: לכל המעוניין. חולים כרוניים כולל גם ילדים אסתמטיים, פגים עם בעיית נשימה, וכל מחלה כרונית אחרת.
מי שבא במגע עם חולים כרוניים (למשל מטפל בהורה חולה) טוב יעשה אם יחוסן על מנת להקטין את הסיכוי שידביק אותם. מי שעובד עם קהל רב, על אחת כמה וכמה.
ניפוץ מיתוס:
נזלת ושיעול רגילים אינם שפעת. זה נקרא Common Cold.
שפעת אמיתית היא מחלה קשה יחסית, מלווה בחום גבוה, כאבי שרירים, ועוד סימנים מערכתיים (כלומר כלל גופיים) מחוץ למערכת הנשימה. הנזלת אינה מסוכנת, השפעת בהחלט עשויה להיות מסוכנת, בעיקר לרגישים (ומכאן ההמלצה לחיסון) הערכת מרבית המומחים הינה כי השפעת הפנדמית הבאה היא בלתי נמנעת, אך לא ניתן לחזות מראש את מועד הופעתה. ארגון הבריאות העולמי קרא בכנס חירום במרץ 2004 להאיץ את תוכנית ההתגוננות. מדינת ישראל הקימה ועדה לאומית להיערכות לשפעת פנדמית.
נגיף השפעת מסוג A , התוקף גם עופות ויונקים, הוא הגורם העיקרי לשפעת פנדמית ( במקרה זה נוצר נגיף פנדמי מזן חדש בעקבות החלפת מידע גנטי בין נגיפי בעלי- חיים , לרוב עופות, ונגיפי בני אדם הנמצאים בגוף) - כנגד זן זה אין לאדם חיסון טבעי, וכאשר נגיף מעין זה מפתח יכולת הדבקה מאדם לאדם, עלולה להיווצר מגפה עולמית קטלנית.
למעשה, הפתרון התרופתי היחיד לצמצום הקף התחלואה הוא תרופות אנטי-ויראליות, שינתנו למניעה וטיפול בשפעת מהזן הפנדמי. משרד הבריאות קובע, כי אם לא יוכן מראש מלאי מספק של תרופות אנטי-ויראליות, לא יהיה ניתן להשיגן ב"זמן אמת". על כן ,סבור משרד הבריאות כי יש לרכוש מוקדם ככל האפשר את התרופות בכדי ליצור מאגר תרופות לשעת הצורך. עוד עולה כי רכישת ואגירה של תרופות אנטי-ויראליות לא רק יסייע להקטנת תחלואה ותמותה, אלא גם יביא לחיסכון כלכלי ניכר ביותר.
נגיף שפעת A מזן H5N1 בודד בדרום אפריקה ב- 1961. זהו נגיף שפעת התוקף בעיקר עופות, ייחודו בהיותו מדבק להפליא וקטלני.
הנגיף התפרץ במדינות אסיה (קמבודיה, סין, אינדונזיה, יפן, לאוס, דרום קוריאה, תיאלנד וויאטנם) בסוף 2003 ובמהלך 2004. לרוב לא יעבור הנגיף מעופות לפני אדם, אבל התשנותו הטבעית של הנגיף גרמה לכך שתועדו 18 מקרי מחלה בהונג-קונג, חצי מהם נפטרו, החשש מהשתנות הנגיף ומהתפרצות המחלה נגרם בעיקר עקב אחוז התמותה הגבוה בבני אדם.
מה תסמיני המחלה?
לשפעת העופות אין תסמינים "מיוחדים" תסמיניה דומים לשפעת קשה - חום, כאבי שרירים כאבי ראש.
אדם החשוד כחולה במחלה מאבחנים באמצעות בדיקת דם, המגלה את הנוגדנים הספציפיים שייצר גוף החולה למחלה.
בואו לדבר על כך בפורום מחלות זיהומיות
ובפורום רפואת משפחה
לאתר הבית של ד"ר רובינשטיין - לחצו כאן