טיפול באלרגיות בעונת המעבר
האביב כבר בפתח ועמו גם תופעות האלרגיה. הכתבה הבאה עשויה להקל על הסובלים מתסמיניה, המוערכים בכ-30% מהאוכלוסייה הכללית
מדי שנה אלפי אנשים בישראל וברחבי העולם סובלים מאותם תסמיני אלרגיה הכוללים: אף נוזל, עיניים דומעות, גירויים בעור, גרדת, גירוד מטריד באף ולעתים אף תופעות של אסטמה. האלרגיה, ובראשה התופעה המכונה "קדחת השחת", נפוצה ביותר בתקופת חילופי עונות, ובעיקר בזמן האביב.
התיאור הקדום ביותר לתגובה אלרגית, מקורו במצריים העתיקה, לפני כ-5,000 שנה, והוא מתאר את מותו של אחד מהפרעונים לאחר עקיצת צרעה. מקור המילה "אלרגיה" בשפה היוונית, ומשמעותו: "תגובה שונה". את המונח טבע רופא ילדים אוסטרי שהבחין בתגובה חריגה אלרגית לאחר חיסון.
השם קדחת השחת או הקדחת האביבית נולד במאה ה-19 על ידי פיזיולוג אנגלי בשם ג'והן בוסטוק לאחר שרבים מתושבי האזורים החקלאיים וכפריים לקו בתופעות אלו.
אלרגיה היא תגובת הגוף לחומר הקרוי אלרגן. מדובר לרוב בחומרים בלתי מזיקים, כגון: מזונות מסוימים, תרופות, צמחים או אבקנים ושערות בעלי חיים, הגורמים לתגובה אלרגית בגוף. הפעלת חלק מהמערכת החיסונית גורמת לסימני אלרגיה, כגון: דמעת, נזלת אלרגית, פריחה וגירוי בעור.
קיימים סוגים רבים של תגובות אלרגיות. סוג התגובה תלוי בעיקר בעוצמת הרגישות של האדם ובמקום המפגש עם האלרגן (אף, ריאות ועור). התגובה, אשר מגיעה באופן מיידי או לאחר זמן מה, יכולה להיות מקומית ו"קלה" או כללית ותקיפה יותר (הלם וחסימת דרכי נשימה).
ההערכה היא כי 30% מהאוכלוסייה עשויים לסבול מאלרגיה וחלקם, אף עלולים לסבול מאלרגיות קשות ומאסתמה.
הימנעות מהגורם.
טיפול בתסמיני האלרגיה על-ידי תרופות.
ריסון מערכת החיסון ודיכוי התגובה האלרגית על-ידי תרופות נוגדות.
לימוד מחדש של מערכת החיסון, לא להגיב באופן מופרז כלפי הגורם.
נזלת מתמדת ועיטושים.
אירועים חוזרים ונשנים של קוצר נשימה, שיעול, אסתמה.
דלקות אוזניים חוזרות.
עיניים אדומות, דומעות ומגרדות.
דלקות עור.
תפרחת והפרעות בעיכול.
הבירור לקיומה של אלרגיה, הכולל תחקור רפואי ובדיקה הכוללת תבחיני עור ונשימה, נעשה על ידי רופאים מומחים לאלרגיה ולמערכת החיסון.
קדחת השחת מופיעה בדרך כלל בגילאי 15-30, אך יכולה להופיע בכל גיל. עם תום עונת החורף והתחממות מזג האוויר, העצים והצמחים מתחילים לפזר אבקה כחלק טבעי מתהליך ההפריה שלהם. גרגרי האבקה המיקרוסקופיים נישאים על גבי חרקים או מוסעים ברוח.
חלקיקי האבקה חודרים לריריות האף, העיניים ודרכי הנשימה וגורמים להפעלת מערכת החיסון של אדם אלרגי ליצר נוגדנים ייחודיים כנגד חלבון האבקה. ייצור נוגדי האלרגיה אופייני רק לאנשים בעלי נטייה אלרגית.
הנטייה האלרגית הינה תורשתית. אנשים בעלי נטייה זו מייצרים נוגדנים כנגד חלבונים אלרגנים מסוימים. אלו מתרכזים על תאים מיוחדים הנמצאים בריריות האף, הסמפונות, העיניים ותאי הדם. חלקיקי האבקה החודרים לגוף באים במגע עם נוגדנים ומניעים את התאים המיוחדים לשחרר חומרים כימיים, כגון היסטמין, אשר גורמים לתופעות המוכרות לנו - גירוד, נזלת והתעטשות.
פריחת עצים, בעיקר בתקופת האביב, מרץ-אפריל. בעיקר עצי ברוש, זית, פקאן, האלון והאלה.
צמחים עשווניים ודשאים, כגון סיסנית וברומית, יבלנית.
עשבים הגדלים כצמחי בר בשטחים מעובים או בחצרות בתים.
אנשים אלרגיים אינם יכולים למנוע את התופעה, מאחר שמדובר בפיזור אבקות דרך האוויר. עם זאת, ניתן לצמצם את התופעה על ידי:
צמצום השהות מחוץ לחדרים סגורים.
הפעלת מערכת מיזוג אוויר המצוידת במסננים.
הימנעות משמיכות מכריות פול טבעי, וכן משטיחים מקיר לקיר הסופגים אבק.
הימנעות מעצי אורן, זית ופקאן.
הימנעות ממוצרי חלב (מוצרים אלרגניים).
ויטמין C - תורם להגברת פעילות מערכת החיסון.
סקוטלריה - צמח אנטי אלרגי אשר מייצב את תאי הפיטום.
סירפד - צמח משתן אשר מאפשר להוציא את האלרגנים מן הגוף. נמצא יעיל לטיפול בתופעות אלרגיות, במיוחד לקדחת השחת.
אכיניציאה - תורם לחיזוק מערכת החיסון ולתפקודה. יעיל לטיפול בדלקות זיהומים ויראליים ובקטריאליים ששכיחותן עולה בעונות המעבר.
הטיפול התרופתי כולל בעיקר אנטי היסטמינים הניתנים בכדורים או בסירופים, בתרסיס או בשאיפה. תרופות אלו מיועדות לחסום את השפעת ההיסטמין המופרש ולהפחית את עוצמת התופעות הנלוות. הדור ה"ישן", של התכשירים האנטי-היסטמינים לקו בתסמינים של נמנום או טשטוש. כיום ישנם תכשירים חדשים, אשר אינם מעיבים על התפקוד היומיומי. כיום מצויות תרופות רבות הניתנות ללא מרשם רופא.
אילן שקד, מנהל בית מרקחת וטבע ברשת סופר-פארם.
בואו לדבר על זה בפורום אלרגיה ואסתמה.