על, תנגודת, אימון אירובי וסוכרת
ממצאים חדשים מאשרים השערה, כי עבודה נגד תנגודת ואימון אירובי משפרים שליטה גליקמית בסוכרת סוג 2
ממחקר חדש, שפורסם במהדורת ספטמבר של Annals of Internal Medicine, עולה כי עבודה נגד תנגודת ואימון אירובי (כל אחד בנפרד) משפרים שליטה גליקמית בחולים עם סוכרת סוג 2, אך השיפור גדול יותר כאשר נעשה שילוב של השניים.
ידוע שפעילות אירובית משפרת שליטה גליקמית, אך לא היה מידע רב בנוגע לעבודה נגד תנגודת, לכן מטרת המחקר הייתה לבדוק האם סוג זה של אימון אינו יעיל או אפילו מסוכן עבור חלק מהחולים הסוכרתיים.
במחקר הנוכחי השתתפו 251 חולי סוכרת סוג 2, שחולקו רנדומאלית לבצע 45 דקות של פעילות אירובית 3 פעמים בשבוע, 45 דקות של עבודה נגד תנגודת 3 פעמים בשבוע, 45 דקות של שני סוגי האימונים 3 פעמים בשבוע, או לא לבצע פעילות גופנית בכלל. המחקר נמשך לתקופה של 26 שבועות. טווח הגילאים של הנבדקים נע בין 39 ל-70.
הנבדקים לא ביצעו פעילות גופנית קבועה בתחילת המחקר, והם נצמדו לתוכנית האימונים במהלך תקופת הרצה של 4 שבועות.
המשתנה העיקרי היה השינוי של HbA1C לאחר 6 חודשים בהשוואה לנקודת ההתחלה. המשתנים המשניים היו שינויים בהרכב הגוף, ערכי שומנים בפלזמה ולחץ דם.
הירידה בקבוצת האימון המשולב מפתיעה כשלוקחים בחשבון שירידה אבסולוטית של 1.0% ב-HbA1C קשורה עם ירידה של 15 עד 20% בסיכון ל-MI, וב-25 עד 40% למחלת עיניים או למחלת כליה הקשורים לסוכרת.
שינויים בלחץ הדם ובשומנים לא היו שונים משמעותית בין הקבוצות, אך אירועים בלתי רצויים היו נפוצים יותר בקבוצות, שביצעו פעילות גופנית.
עבור נבדקים עם שליטה גליקמית טובה בתחילת המחקר, אלה שביצעו את האימון המשולב חוו יותר שיפורים בשליטה ברמת הגלוקוז.
השורה התחתונה היא שעל ידי ביצוע של אימון אירובי ועבודה נגד תנגודת ניתן להביא למקסימום את האפקטים של פעילות גופנית על שליטה גליקמית בסוכרת סוג 2.
מגבלות המחקר כוללות חוסר יכולת להכליל את תוצאות המחקר למטופלים, שפחות נצמדים לתוכניות של פעילות גופנית, ומשך כולל של פעילות גופנית שהיה גדול יותר בקבוצת האימון המשולב לעומת שתי הקבוצות האחרות.
במאמר מערכת נלווה נכתב כי על הרופאים לשלב תוכנית של פעילות גופנית וייעוץ בכל ביקור במרפאה, היות וניתן להמשיל סוג זה של התערבות לכדור לא יקר, שיכול להוריד את רמת HbA1C ב-1%, להוריד תמותה קרדיווסקולרית ב-25% ולשפר באופן ממשי יכולת תפקודית (כולל כוח, סיבולת וצפיפות עצם).
מקור: Ann Intern Med. 2007;147:357-369, 423-425