שחפת בישראל: נתונים עדכניים
ארגון הבריאות העולמי מעריך כי בשנת 2016 חלו בשחפת 10.4 מיליון איש. בישראל התגלו באותה שנה 250 חולים חדשים. כמה נתונים לרגל יום השחפת העולמי
לרגל יום השחפת העולמי שחל אתמול (24.3) - מספר נתונים על מחלת השחפת בעולם ובישראל:
ארגון הבריאות העולמי מעריך כי בשנת 2016 חלו בשחפת 10.4 מיליון איש, בעיקר בדרום-מזרח אסיה, באפריקה דרומית לסהרה ובאזור המערבי של האוקיינוס השקט.
במהלך שנת 2016 דווח למחלקה לשחפת ואיידס במשרד הבריאות על 250 חולי שחפת חדשים בישראל.
מרבית החולים החדשים בשחפת (כ-80%) נולדו מחוץ לישראל.
שיעור היארעות שחפת בכלל האוכלוסייה בשנת 2016 הינו 2.89 ל-100,000 איש.
משנת 1997 מופעלת בישראל התוכנית הלאומית למיגור השחפת ע"י משרד הבריאות בשיתוף ארבעת קופות החולים. המחלקה לשחפת ואיידס בשירותי בריאות הציבור מנהלת את התוכנית בשיתוף עם מספר גורמים מטפלים: תשעה מרכזים ייחודיים לאבחון וטיפול בשחפת (מלש"חים), שתי מעבדות שירות ייחודיות, מחלקת השחפת בביה"ח שמואל הרופא, ובפיקוח כל לשכות הבריאות. לב התוכנית הוא מתן טיפול תרופתי אנטי-שחפתי בהשגחה ישירה.
לשכות הבריאות המחוזיות והנפתיות, בשיתוף פעולה עם גורמים נוספים במשרד ומחוצה לו, פועלים לאיתור מקרי תחלואה הן באזרחי ישראל והן בקרב תושבים שאינם אזרחי ישראל. ישנה סדרה של נהלים במספר רב של נושאים הקשורים למניעה וטיפול במחלת השחפת, כולל נהלים עדכניים על דרכי התמודדות עם תחלואת בשחפת בבתי חולים כלליים ובאתרים בהם ישנו שיעור גבוה של אוכלוסייה בסיכון יתר.
איך מטפלים במחלה?
על מנת להגיע לריפוי מלא, יש צורך בנטילה סדירה ומלאה של מספר תרופות אנטיביוטיות משך שישה חודשים, לכל הפחות. טיפול כזה יביא לריפוי מלא ביותר מ- 90% מהחולים. אי-השלמת הטיפול עלול לגרום לחידוש המחלה ולהמשך הפצת חיידקי השחפת. טיפול בלתי סדיר מביא להתפתחות זנים עמידים לתרופות וסיכון להפצתם. על מנת להבטיח את השלמת הטיפול אצל החולה והיענות טובה, השיטה המועדפת והמומלצת ע"י ארגון הבריאות העולמי והמאומצת ע"י משרד הבריאות היא שיטת טיפול בהשגחה ישירה DOTS (Directly Observed Treatment Short-course).