בעיות שכיחות בעת שירות צבאי

(0)
לדרג

דלקות בשתן, זיהומים וגינאליים, פטרת רגליים ושפשפות, הן חלק מהבעיות השכיחות בקרב חיילים וחיילות. כל ההמלצות לטיפול - מאימוץ הרגלי היגיינה ועד אורח חיים נכון

מאת: פרופ' אייל שיינר

שמירה על ניקיון והיגיינה כדרך חיים חשובה, בין היתר, כחלק מהימנעות מזיהומים ומחלות. עובדה זו נכונה במיוחד בזמן השירות הצבאי, במהלכו חיילים וחיילות חשופים יותר לזיהומים ומחלות עקב שינוי בתזונה, במצב הנפשי ובכושר הגופני אליו היו רגילים עד לגיוסם לצה"ל.

להלן המלצות כיצד ניתן להימנע ממחלות וזיהומים במהלך השירות הצבאי:

מקלחות ושירותים ציבוריים: שטיפת הידיים לפני הכניסה לשירותים ולאחריה חיונית מאוד לשמירה על היגיינה. רצוי לא לשבת ישירות על האסלה, אך עם זאת חשוב לזכור כי לא ניתן להידבק במחלות מין מישיבה עליה. במקלחת, רצוי לנעול כפכפים כדי להימנע מפטרת הרגליים ולא לדלג על מקלחת יומית וצחצוח השיניים בבוקר ובערב, גם כאשר העייפות משתלטת.

תזונה נכונה: קיימות שתי סיבות עיקריות להשמנה במהלך השירות הצבאי: האוכל השמנוני בחדר האוכל הצבאי והפינוקים שבשקם. תזונה מאוזנת הכוללת הרבה ירקות ושתייה מרובה של מים יסייעו בשמירה על המשקל. מומלץ לא להפריז במתוקים, עם זאת חובה לאכול מתוק מידי פעם להעלאת המורל.

מדי הצבא: רצוי שהמדים יהיו נוחים ולא ילחצו ו/או יגרמו להזעה מוגברת, במיוחד באזורים האינטימיים.

זיהומים וגינאליים: במצבים של הזעה מוגברת ורמת היגיינה נמוכה באזור המפשעה והנרתיק עלולים להיווצר זיהומים וגינאליים הבאים לידי ביטוי על ידי גרד וצריבה בפות, שינוי באופי ההפרשה, ריח חזק של ההפרשה וכאב בזמן קיום יחסי מין. אם חיילות חשות גירודים וכאבים באזור הנרתיק במהלך הטירונות והשירות הצבאי ואינן יכולות להגיע מיד לרופא נשים, ניתן לאבחן באופן עצמאי האם מדובר בזיהום חיידקי או בפטרייה בנרתיק על ידי ערכה לאבחון עצמי של זיהומים וגינאליים כגון קלוטסט. במידה ונמצא כי מדובר בפטרייה, ניתן לרכוש תכשירים אנטי פטרייתיים גם ללא מרשם רופא אך במידה ומדובר בזיהום חיידקי בנרתיק, רצוי לפנות ישירות לרופא לקבלת טיפול אנטיביוטי.

דלקות בשתן: כדי להימנע מדלקות בשלפוחית השתן רצוי לשתות הרבה מים ולא להתאפק בהטלת השתן. כמו כן, חמוציות ויוגורט מסייעים במניעת זיהומים ודלקות חוזרות. לחיילות עם נטייה לזיהומים חוזרים הטיפול הינו אנטיביוטי ונדרש להיוועץ ברופא נשים.

שפשפות: שפשפות נגרמות מגירויים באזור המפשעה או קפלי גוף אחרים עקב חום, לחות וחיכוך. הכלל החשוב ביותר למניעת שפשפת הוא מקלחת יומית. כמו כן, רצוי ללבוש תחתוני כותנה ומדים שאינם לוחצים על אזור המפשעה. כיוון שברוב המקרים שפשפת מגיעה עם זיהום פטרייתי רצוי לקחת תמיד תכשיר אנטיביוטי, אנטי-פטרייתי וסטרואידלי, למריחה מקומית.

מתח נפשי: מתח נפשי בא לידי ביטוי, בין היתר, בירידה משמעותית בתפקוד המערכת החיסונית שביטוייה המיידי הוא אלרגיות, הצטננויות, זיהומים תכופים ושינוי בזמני קבלת המחזור החודשי, על כן יש להירגע ולהימנע ממצבי לחץ.

יחסי מין: במצב בו קיימים מספר פרטנרים חובה להשתמש בקונדום למניעת הידבקות במחלות מין.

תיק עזרה ראשונה: חיילות מחזיקות בדרך כלל תיק עם המוצרים ההכרחיים עבורן לשמירה על היגיינה וטיפוח, לתיק זה מומלץ להוסיף גם מגבונים לחים, נוזל סטרילי לחיטוי ידיים החיוני ויעיל כאשר אין מים זורמים, תחתוניות להחלפה, טמפונים וקרם טבעקוטן או פוליקוטן (שילוב תכשיר אנטיביוטי, אנטי-פיטרייתי- וסטרואידלי, למריחה מקומית), בהם ניתן להשתמש נגד זיהומים מקומיים בעור.

פרופ' אייל שיינר הוא רופא בכיר בחטיבה למיילדות וגינקולוגיה, בבית החולים סורוקה בבאר שבע.

בואו לדבר על זה בפורומים הבאים:

פורום מחלות זיהומיות
פורום רפואת עור ומין

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום