להיות בריאה בכל גיל
מה תוכלי לעשות כדי להישאר בריאה ולהימנע ממחלות?
המפתח לבריאות טובה מצוי בבדיקות שגרתיות המותאמות לכל גיל, ברפואה מונעת, ומעל לכל - בניהול אורח חיים בריא. ד"ר אורנה אופיר, מנהלת בית החולים גיל הזהב בבת-ים וחברת ארגון הנשים העולמי נותנת נקודות למחשבה:
המנעי מעישון:
העישון מזיק לבריאות, נקודה. בנוסף הוא גורם גם לקמטים בעור ולריח פה לא נעים. אם את נמנית על המעשנות, עשי כל יכולתך על מנת להפסיק לעשן. לפרוייקט כזה ניתן לגשת בעזרת טיפול תרופתי, הניתן בטבליות, במדבקות או בעזרת זריקה. לקביעת הטיפול המתאים לך, התייעצי עם רופא המשפחה שלך. זכרי - העישון עצמו הוא גרוע מכל האלטרנטיבות המיועדות לגמילה.
שמרי על משקל תקין:
משקל תקין הוא גם בריא וגם יפה. איזון נכון בין מספר הקלוריות שאת צורכת לבין אלה שאת מוציאה, הוא הבסיס לשמירה עליו. ניתן להגיע לאיזון כזה תוך ייעוץ עם דיאטנית או עם הרופא המטפל. אכלי מזון בריא ומגוון, המכיל את כל אבות המזון, תוך צריכת כמות מספקת של חלבונים, כך שלא תאבדי ממסת השרירים שלך. יש להמעיט בשומן מן החי, ובמיוחד חמאה, שמנת, עוגות, בשר בקר וחלקים פנימיים כגון כבד בקר. הרבי באכילת ירקות ופירות. מומלץ להשתמש בויטמינים ובתוספי תזונה המתאימים לך, תוך התייעצות עם הגורם המטפל.
פעילות גופנית:
פעילות גופנית היא הדבר הטוב ביותר למערכת הלב-ריאה שלך, עוזרת לירידה במשקל ואף מעצבת את גופך. בין הפעילויות המומלצות פעילויות אירוביות כמו הליכה, ריצה, רכיבה על אופניים, או כל פעילות גופנית אחרת הגורמת לך הנאה - לרקוד למשל. פעילות גופנית כדאי לבצע לפחות ארבע פעמים בשבוע, במשך 30 דקות כל פעם. התמדה בפעילות גופנית סדירה תעזור לך לשמור על אורח חיים בריא.
אלכוהול במידה:
מותר, ואפילו מומלץ לשתות כוסית אחת ביום של יין אדום יבש. היין האדום מכיל פחות קלוריות מיינות אחרים והוא עוזר בחימצון הרקמות המונעות בסופו של דבר היצרות העורקים. במיוחד אם שותים אותה בחברותא. גם כאן, כמו בכל דבר בחיים, אין צורך בהפרזה, שתייה שכזו יכולה לפגוע בכבד. בעת הריון המצב משתנה, ועדיף להמעיט בשתיית אלכוהול, המזיקה לעובר, או להימנע ממנה לחלוטין.
חשיפה מבוקרת לשמש:
חשיפה לא מבוקרת לשמש גורמת לקמטים וחושפת אותנו לסכנת סרטן העור. הימנעי מחשיפה לשמש בשעות הצהרים, ודאגי למרוח קרם מגן על אזורים חשופים, לפני צאתך מהבית. אם את בעלת עור בהיר במיוחד או בעלת נטייה לנקודות חן על העור, ערכי בדיקות תקופתיות אצל רופא עור.
בדיקות שיגרה:
גם אם את חיה נכון ושומרת על בריאותך, מומלץ לבצע בדיקות שיגרה שישאירו אותך בריאה. בדיקות שונות מתאימות לגילאים שונים. לפניכן חמשת סוגי הבדיקות החשובים ביותר :
בדיקות גינקולוגיות:
פאפ סמיר: בדיקה המגלה קיומים של וירוסים ואף מצבים טרום סרטניים. יש לבצע את הבדיקה מגיל 20 ואילך בתכיפות של אחת לשנה עד שלוש, לכל אורך שנות הפעילות המינית.
בדיקות לגילוי מחלות מין:
אלה מיועדות לגילוי מחלות שונות (כגון כלמידיה, הרפס ואחרות), בהתאם לבדיקת הגינקולוג שעוקב אחריך באופן סדיר, אחת לשנה לפחות.
בגיל המעבר יש לקיים בדיקות מעקב אחת לחצי שנה עד שנה.
בדיקת שד וממוגרפיה:
בדיקת שד מומלצת באופן סדיר מדי שנה, במיוחד לנשים עם היסטוריה משפחתית של סרטן השד. אצל נשים מגיל 40 יש לבצע ממוגרפיה אחת לשנה עד שנתיים, על פי על פי המלצת הרופא הבודק (כירורג או גינקולוג).
בדיקת לחץ דם:
מחלת לחץ הדם נחשבת ל"רוצח השקט" של המאה הקודמת והנוכחית, על כן בדיקה פשוטה תמנע הרבה סיבוכים בעתיד. את הבדיקה יש לבצע אחת לשנתיים לפחות. אם יש לך היסטוריה משפחתית של יתר לחץ דם או שבץ מוחי, חשוב שתקפידי ולבדוק את גובה לחץ דם שלך לעיתים קרובות. מומלץ לבצע את הבדיקה אחת לשנתיים.
בדיקות דם:
בדיקות השגרה כוללות את תפקודי כליה, תפקודי כבד ותפקוד בלוטות המגן. בדיקות הדם החשובות ביותר, במיוחד עבור נשים בנות 40 ומעלה, הן למדידת רמות הסוכר והשומנים בדם.
בדיקות סוכר:
בדיקות סוכר שגרתיות הן בגדר הכרחי בנשים עם היסטוריה משפחתית של מחלות סוכרת. מחלת הסוכרת היא לא "סתם" רמת סוכר גבוהה בדם, אלא מחלה של כלי הדם הקטנים והגדולים בגוף. בדיקה מוקדמת ופשוטה למדי תגרום לגילוי המחלה ולמניעת סיבוכים בהמשך.
בדיקות כולסטרול:
את בדיקות הכולסטרול יש לבצע באופן שגרתי החל מגיל 40. אם יש לך היסטוריה משפחתית של מחלות לב, שבץ מוחי או סוכרת יש להתחיל בבדיקת רמות השומנים אף לפני גיל זה.
בדיקות שיגרה נוספות:
בדיקת צפיפות העצם: מיועדת לנשים בגיל המעבר, ומטרתה אבחון או שלילת הידלדלות העצם (אוסטאופרוזיס), כדי להתחיל טיפול למניעת בריחת סידן מוקדם ככל האפשר. מטרת הטיפול היא מניעת שברים ובעיות שכיחות בחוליות הגב.
בדיקת מעי הגס: מגיל 50 מומלץ לבצע בדיקת מעי הגס מסוג קולונוסקופיה וירטואלית או חודרנית. רופא המשפחה יעזור לך להחליט מתי לבצע את הבדיקה, וימליץ על הבדיקה המתאימה לך.
בדיקות שיגרה של מצב הלב:
מבחן מאמץ מומלץ לנשים בנות 50 ומעלה, על מנת כדי לאתר מחלות לב תורשתיות בנשים בגיל המעבר, שלא תמיד יש להן סימפטומים אופייניים.
ולסיום, בריאות נפשית - לא פחות חשוב:
כדי לשמור היטב על בריאות גופך, עליך לזכור שחשובה מאוד בריאותך הנפשית. אם את עייפה, צאי לחופשה ונוחי. אם אינך חשה במיטבך ואת חווה עצבות, חוסר עניין וחוסר חשק שאינם חולפים מספר שבועות, לכי לרופאך והתייעצי עמו. זכרי, כולם צריכים אותך בריאה ומחייכת, והחשובה מכל היא את עצמך - היי בריאה.