הכל על ברונכוסקופיה
מדריך בדיקות רפואיות: ברונכוסקופיה נועדה לאבחון מחלות ריאה. ישנן מספר שיטות לביצוע הבדיקה, תחת סוגי הרדמה שונים. מתי מקבלים תוצאות והאם יש סיכון?
ברונכוסקופיה הינה בדיקה להדגמת דרכי האוויר ולאבחון מחלות ריאה. הבדיקה עשויה לשמש גם במהלך טיפול במספר מצבים ריאתיים.
מהו אופן ביצוע הבדיקה?
ברונכוסקופ הוא צינור בקוטר של פחות מ-1.5 ס"מ ובאורך של כ-60-70 סנטימטרים, המשמש להדגמת תוכן דרכי האוויר והריאות. הברונכוסקופ יכול להיות גמיש או קשיח. במרבית המקרים נעשה שימוש בברונכוסקופ גמיש ובמיעוט המקרים הבדיקה תבוצע באמצעות ברונכוסקופ קשיח. הברונכוסקופ מוחדר דרך הפה או האף לקנה הנשימה ומשם לריאות. החדרת הצינור דרך האף מאפשרת הדגמה טובה של דרכי האוויר העליונות ואילו ביצוע הבדיקה דרך הפה מאפשר שימוש בברונכוסקופ גדול יותר. אם הבדיקה מבוצעת עם ברונכוסקופ גמיש, אזי הנבדק לרוב ער, אך מטושטש, במהלך הפרוצדורה. במקרים בהם הבדיקה מבוצעת עם ברונכוסקופ קשיח, הפרוצדורה תבוצע תחת הרדמה כללית.
חומר מאלחש ניתן בתרסיס לאף ולגרון. אם הבדיקה מבוצעת דרך האף, ייעשה שימוש בג'ל מאלחש בנחיר אחד. הברונכוסקופ מוחדר בעדינות, כאשר בתחילת הפרוצדורה עלול לגרום לשיעול, אך תופעה זה תחלוף עם התחלת השפעת החומר המאלחש. הרופא עשוי להחדיר תמיסת מי מלח דרך הצינור לשטיפת הריאות ולאפשר איסוף דגימות תאים, נוזלים וחומרים אחרים בדרכי הנשימה. חלק זה של הפרוצדורה מכונה שטיפה (Lavage). לעיתים, ניתן להחדיר דרך הברונכוסקופ מחטים, מברשות או מלקחיים קטנים לנטילת דגימות רקמה קטנות (ביופסיות) מהריאה. הרופא יכול גם להחדיר תומכן (סטנט) לדרכי האוויר, או להשלים בדיקת אולטרה-סאונד במהלך הפרוצדורה.
ברונכוסקופיה עשויה לסייע בהערכת מחלות ריאה. איור: שאטרסטוק
כיצד יש להתכונן לבדיקה?
לפני הבדיקה ככל הנראה יינתנו הוראות הכוללות צום אוכל ונוזלים 6-12 שעות לפני הבדיקה והפסקת טיפול באספירין או מדללי דם אחרים לפני הפרוצדורה. כמו כן, יש לארגן מראש דרכי הסעה לבית החולים וממנו ולקחת בחשבון כי תינתן המלצה למנוחה ביום למחרת. לרוב, הבדיקה מבוצעת באופן אמבולטורי, עם שחרור הנבדק לביתו באותו יום. עם זאת, בחלק מהמקרים הנבדקים יידרשו להישאר בבית החולים למשך הלילה.
מהן מטרות הבדיקה?
ברונכוסקופיה עשויה לסייע בהערכת מחלות ריאה, כאשר באמצעות הבדיקה ניתן להדגים את דרכי האוויר או להשלים ביופסיות רקמה.
סיבות נפוצות לביצוע ברונכוסקופיה למטרות אבחנתיות כוללות מקרים חשודים למחלת ריאות אינטרסטיציאלית, כיח דמי, חשד לגוף זר בדרכי האוויר, שיעול שנמשך למעלה משלושה חודשים וללא גורם ברור, זיהומים בריאות ובדרכי האוויר שאינם ניתנים לאבחון באמצעים אחרים, שאיפה של גז או כימיקאל רעיל ואבחנת דחיית שתל ריאה לאחר השתלת ריאה.
כמו כן, ברונכוסקופיה עשויה לשמש גם לטיפול במחלות ריאות או דרכי אוויר, דוגמת הסרת נוזל או פקק ריר מדרכי האוויר, הסרת גוף זר מדרכי האוויר, הרחבת דרכי אוויר חסומות או מוצרות, ניקוז אבצס, טיפול בממאירות בטכניקות שונות או שטיפות של דרכי האוויר.
מהן תוצאות הבדיקה האפשריות?
תוצאות תקינות כוללות הדגמת נוזלים ותאים תקינים. ללא עדות לחומרים זרים או חסימה של דרכי האוויר.
תוצאות חריגות אפשריות כוללות הדגמת זיהום (עקב חיידק, וירוס, פטריה, טפיל או שחפת), נזק ריאתי על-רקע תגובה אלרגית, הפרעות ריאתיות עם דלקת ונזק לרקמות עמוקות של הריאה, ממאירות של הריאה, היצרות של קנה הנשימה או דרכי האוויר, מחלת ריאות ריאמוטית, סרקואידוזיס, וסקוליטיס או מחלות דלקתיות אחרות של הריאה.
הברונכוסקופ מוחדר דרך הפה או האף לקנה הנשימה ומשם לריאות. צילום: שאטרסטוק
האם יש סיכונים בבדיקה?
הסיכונים העיקריים של ברונכוסקופיה כוללים דימום מאזורי ביופסיה או זיהום. יתרה מזאת, קיים סיכון קטן להפרעות קצב לב, קשיי נשימה, חום, אירוע לבבי (בעיקר בחולים עם מחלת לב קודמת), ריוויון חמצן נמוך בדם, חזה-אוויר או כאבי גרון. במקרים שבהם הפרוצדורה מבוצעת תחת הרדמה כללית ייתכנו גם כאבי שרירים, שינויים בלחץ הדם, קצב לב איטי, בחילות ו/או הקאות.