אכלזיה
מהי אכלזיה? אכלזיה הוא מחלה של הסוגר בין הוושט לקיבה. בחולים הלוקים באכלזיה הסוגר התחתון נותר מכווץ כאשר גל הבליעה מגיע אליו, ולכן נוצרת חסימה מכנית בוושט התחתון ודיספגיה(Dysphagia) -קושי בבליעה.
דרכי טיפול
דרכי טיפול באכלזיה
הטיפול הניתוחי מבוסס על חיתוך השריר (מיוטומיה) שאינו מתכווץ בסוגר התחתון של הוושט.
הטכניקה הניתוחית המקובלת ביותר היא ניתוח על-שם Heller - חיתוך השריר בוושט ובקרדיה. במהלך חיתוך השרר,' הרירית, שהיא שכבת הציפוי הפנימית ביותר של הוושט, נחשפת ובכך מושגת הפחתת הלחץ בסוגר. בנוסף, מבוצעת תפירה של חלק מהקיבה כדי למנוע את עליית תוכן הקיבה לוושט.
שיטת הניתוח באכלזיה
הגישה הניתוחית המקובלת כיום היא הגישה הלפרוסקופית בחתך תוך בטני. בשיטה זו מוחדרים מחדרים (טרוקרים) לבטן, דרך אחד מהם מוכנסת מצלמת וידאו עם מקור אור, המאפשרים להראות על מסך את הנעשה בתוך חלל הבטן. דרך המחדרים האחרים (לרוב 2 או 3) מוכנסים מכשירי העבודה בעזרתם מבצעים את חיתוך השריר.
ב שיטה זו המטופל חווה פחות כאבים בזמן ההחלמה, השיקום מהיר יותר לאחר הניתוח והשחרור מבית החולים מתבצע מוקדם יותר.
כמה זמן נמשך הניתוח?
משך הניתוח כשעה וחצי.
למחרת הניתוח מבצעים לפעמים צילום בליעה ברנטגן כדי לוודא שיש מעבר תקין לקיבה ושאין דליפה מאיזור הניתוח.
זמן אשפוז
1-2 ימים
החלמה והגבלות לאחר ניתוח
בימים לאחר הניתוח מומלץ לאכול כלכלה נוזלית דייסתית בלבד, ולעבור לכלכלה רגילה באופן מאד הדרגתי. לעיתים חווים צרבות בשבועות הראשונים לאחר הניתוח, אילו צפויות לחלוף עם הזמן.
יש לפנות למרפאה במידה ואחד מאלה מתקיימים
- חום גבוה
- קושי בבליעת נוזלים
- כאבים חזקים בבטן עליונה, חזה או כתף.
ד"ר עמיר סולד יו"ר ומנהל רפואי של אסיא מדיקל. מנתח בכיר ומומחה בולט בניתוחים זעיר-פולשניים (כירורגיה לפרוסקופית). מייסד היחידה לכירורגיה אנדוסקופית ב"איכילוב"
ד"ר ברק בר-זכאי מומחה בכירורגיה הפטוביליארית, מנהל היחידה לכירורגיה הפטוביליארית (כבד, לבלב ודרכי מרה) בביה"ח קפלן , מנתח בכיר באסיא מדיקל