גסטרוסטום אנדוסקופי – PEG
באנגלית percutaneous endoscopic gastrostomy – PEG או בעברית "פג" הוא צינור המוחדר דרך חתך קטן בדופן הבטן אל הקיבה.
גסטרוסטום אנדוסקופי – PEG
זו פעולה של הכנסת צינורית האכלה לתוך הקיבה, דרך העור. הצינורית עוקפת את הפה, מגנון הבליעה והוושט והשימוש בה מיועד עבור מטופלים שאינם מסוגלים לאכול דרך הפה.
לפני תהליך החדרת צינור ההזנה, מוחדר אנדוסקופ דרך הפה אל הושט והקיבה על מנת לכוון את המנתח למיקום החיתוך הרצוי. את מיקום האנדוסקופ ניתן לראות על דופן הבטן, כיוון שבקצהו הפנימי (שנמצא בקיבה) קיים מקור אור חזק. בדרך כלל, הגסטרוסטום מקובע במקומו בדופן הקיבה על ידי התעבות, או כיפה, הנמצאת בקצהו שבתוך הקיבה, וכך נמנעת משיכתו האקראית אל מחוץ לדופן הבטן. הפעולה נעשית תחת טשטוש והרדמה מקומית כך שאין כל סבל למטופל.
השיטה להזנה בצינור באמצעות גסטרוסטום פורסמה לראשונה בספרות הרפואית בשנת 1980 ואומצה לשיטה המועדפת להזנה בצינור לטווח ארוך. אורך החיים של צינור ההזנה הוא כשישה חודשים ולאחר שהוא מתבלה יש להחליפו. ההחלפה יכולה להתבצע דרך אותו חתך בדופן הבטן, ללא צורך בשימוש באנדוסקופ. הזנה באמצעות גסטרוסטום יעילה במטופלים להם קשיי בליעה בעקבות פגמים אנטומיים או נוירולוגיים, וכן, במקרים שבהם מטופלים סובלים ממחלות הגורמות לירידה קיצונית במשקל ואינם מסוגלים לאכול בכמות המספקת לצריכה הקלורית הנדרשת להם.
האם ישנם סיבוכים לפעולה?
יתכנו סיבוכים אפשריים כגון :
- כאב באיזור החדרת הצינורית
- דליפה של תוכן קיבה מסביב לצינור
- פעולה לא תקינה של הצינור
יש לעדכן מייד את הרופא המטפל עם הופעת סימפטומים היכולים להחשיד לקיום של סיבוך.
ההחלטה לביצוע פיום נעשית ע"י הרופא המטפל בשיתוף המטופל ו/או משפחתו ותבוצע רק לאחר קבלת הסכמה מדעת של המטופל או אפוטרופוס שמונה עבורו, במקרה שאינו בר חתימה.
ד"ר דין קרן מומחה הגסטרואנטרולוגיה והתזונה של מלב"י ורופא בכיר במכון הגסטרו במרכז הרפואי בני-ציון.
ד"ר אולגה ברקאי סגנית מנהל מכון גסטרואנטרולוגי במרכז רפואי מאיר, כפר סבא