קטרקט
קטרקט היא תופעה נפוצה המתבטאת בעכירות בעדשת העין. הפרעת הראייה מופיעה לרוב בגילאי 65-55, כאשר כ-40% מהאוכלוסייה מעל גיל 60 סובלת מקטרקט. גם מחלות כגון סוכרת, נטילת סטרואידים באופן קבוע, פציעות בעין עלולות לגרום לכך, וישנם תינוקות שנולדים עם קטרקט, ומקרים של התפתחות קטרקט בילדות. כאשר העדשה עכורה, מעבר קרני האור אל תוך העין משובש והראייה הופכת מטושטשת כמעין ראיית "עננים". קיימים מספר סוגי קטרקט בהתאם לאזור העכירות בעדשת העין ולחומרת העכירות ולכן דרגת הטשטוש עשויה להשתנות מאדם לאדם. לעתים בנוסף לטשטוש בראייה, מופיעים סנוורים בלילה מפנסי כלי רכב. כשדרגת הקטרקט חמורה עלולה להתקבל תמונה מטושטשת עד למצב שבו לא ניתן לזהות פרטים. ניתוח קטרקט נחשב לנפוץ ביותר ונועד להחליף את עדשת העין העכורה בעדשה שקופה וצלולה.
ניתוח להסרת קטרקט, כולל החלפה של עדשת העין העכורה בעדשה תוך-עינית מלאכותית. הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית באמצעות הזלפת טיפות אלחוש לעיניים והמטופל אינו חש בכאב. על מנת להוציא את העדשה העכורה ולהשתיל במקומה עדשה מלאכותית, יוצרים פתח זעיר בגודל של 3 מ"מ ואת העדשה המלאכותית מזריקים דרך הפתח כאשר היא מקופלת ורק לאחר שהיא מוכנסת לקופסית העדשה, היא נפרשת ומשתילים אותה במיקום המתאים.
קיימות שתי שיטות להסרת קטרקט:
1. שיטה ניתוחית הכוללת יצירת הפתחים בקרנית באמצעות סכין כירורגית זעירה, כאשר פתיחת הפתח בקופסית העדשה מבוצעת באופן ידני
2. השיטה המתקדמת יותר, כוללת ביצוע הפעולות הללו וריסוק ראשוני של חומר העדשה באמצעות לייזר
בשתי השיטות בחלקו השני של הניתוח משתמשים במכשיר אולטרה סאונד זעיר – פאקואמולסיפיקציה, על מנת לרסק את העדשה העכורה ולשאוב את הפירורים
לשימוש בלייזר בניתוחי קטרקט מספר יתרונות: תורם לדיוק רב במיקום הפתחים בקרנית, יצירת פתח עגול ומדויק בקופסית העדשה, מיקום מדויק יותר של העדשה המלאכותית, שימוש באנרגיה נמוכה יותר לצורך פירוק העדשה העכורה וסיכון מופחת לפגיעה בתאי האנדותל שבקרנית ולבצקת בקרנית, אפשרות לביצוע ניתוח במקרים מורכבים כגון: אצל מטופלים הסובלים מניסטגמוס ועיניים קטנות.
קיימים מספר סוגים של עדשות תוך-עיניות להחלפת העדשה העכורה: עדשה חד מוקדית, עדשה דו מוקדית והעדשות המתקדמות המותאמות ללקות הראייה כגון:
עדשה טורית לתיקון צילינדרים ועדשה מולטי-פוקאלית המאפשרת מיקוד לכל טווחי הראייה: לרחוק (נהיגה), לקרוב (קריאה) ולטווח הביניים (עבודה מול מחשב). עדשות אלה מפחיתות את הצורך להרכיב משקפי קריאה לאחר ניתוח קטרקט ובמקרים רבים אף מבטלות את הצורך במשקפיים.
חוזרים לפעילות לאחר הניתוח
ניתוח קטרקט אורך כרבע שעה ולאחר מנוחה של כשעה, משוחרר המטופל לביתו
ניתן לחזור לפעילות רגילה כבר למחרת, כולל נהיגה, למעט ההגבלות הבאות:
* אין לשחות בים ובבריכה למשך חודש.
* אין לאפר את העיניים למשך שבועיים.
* אין להרטיב את העין או לחפוף את השיער למשך 3 ימים.
* יש להימנע מפעילות ספורטיבית למשך מספר ימים.
* יש להימנע מהרמת משאות כבדים.
* חשוב להזליף טיפות אנטיביוטיקה וסטרואידים למשך הזמן שייקבע ע"י המנתח ועל פי המרשם
ולהגיע למעקב אצל הרופא המנתח".
במידת הצורך, את העין השנייה מנתחים כעבור שבועיים עד חודש ימים.
ד"ר עמי הירש הוא מנתח בתחומי רפרקציה וקטרקט, המנהל הרפואי של 'עתידים מדיקל סנטר' ושל מרכז רפואי 'עיניים' בעזריאלי.
מוגש מטעם רשת עיניים(תוכן פרסומי)