מפתיע: אולי זו הסיבה שאת סובלת מזיהום חוזר בנרתיק

(0)
לדרג
תוכן מקודם

כל אישה שסבלה בחייה מזיהום בנרתיק יודעת עד כמה העניין מטריד. כאשר מדובר בתופעה שחוזרת, התסכול רב פי כמה. מה גורם לכך ומה ניתן לעשות כדי למנוע את הישנות התופעה?

רופא פנימאי ,מומחה לרפואה פנימית
077-9977112 (מספר מקשר)

בואו נדבר רגע על אחת התופעות המטרידות ביותר בקרב נשים: זיהום בנרתיק. תופעה זו נגרמת עקב דלקת ברירית, ולרוב מלווה בהפרשות, בגרד עז, בצריבה ואף בכאבים במהלך קיום יחסי מין. כאשר מדובר במצב ששב וחוזר, הרי שמדובר במטרד אמיתי, הפוגע באורח חייה של המטופלת, לכן, חשוב לאבחן את הסיבה להישנות התהליך.

מדוע זה קורה?

סוגים שונים של זיהומים (חיידקיים או פטרייתיים), עלולים להוות את הגורם למטרד. השכיחה ביותר מבניהם היא פטריית הקנדידה. הסיבות לזיהומים אלה הן רבות וכוללות בין היתר: שימוש באנטיביוטיקה, תזונה לקויה (דיאטה עשירה בסוכרים), אי הקפדה על תנאי היגיינה בעת ביקור בשירותים, שימוש בהתקן תוך רחמי ועוד.

ייתכן שיומלץ על ביצוע משטח לצורך דגימת חיידקים. צילום: שאטרסטוק

מה עושים?

ראשית, חשוב לציין כי זיהום נרתיקי הינו תופעה שכיחה ביותר, המטרידה נשים רבות. למרבה המזל, ברב המקרים, ימליץ הרופא על טיפול שגרתי פשוט ויעיל באמצעות נר וגינלי או משחה אנטי פטרייתית, שמטרתם למגר את הקנדידה. במקרה שהבעיה אינה נפתרת גם לאחר טיפול זה, או במקרה שההפרשות מלוות בריח לא נעים, ייתכן שיומלץ על ביצוע משטח לצורך דגימת חיידקים, אשר בהתאם לתוצאותיו ובמקרה הצורך, ייתכן שיומלץ גם על טיפול אנטיביוטי במקביל לטיפול האנטי פטרייתי.

מדוע זה חוזר?

כעת הגענו לדבר על הבעיה המהותית ביותר: חזרתו הנשנית של הזיהום. למרות הסברה הרווחת, קיום יחסי מין סדירים, אינו מהווה את הסיבה להישנות התופעה, מכיוון שקנדידה אינה מועברת במגע מיני. למעשה, הסיבה שנשים סובלות שוב ושוב מזיהומים, לרוב קשורה להימצאות קנדידה במערכת העיכול. מדובר באבחון חשוב ביותר, מאחר שהוא מהווה את הסיבה לשינוי באסטרטגיית הטיפול. אף שפטריית הקנדידה מהווה חלק טבעי מהרכב חיידקי המעיים התקין, צריכה מוגברת של מזון עשיר בפחמימות, שימוש קבוע בתרופות ושלל סיבות נוספות, עשויות לגרום לעלייה בכמותה, מה שעשוי להוביל בפועל לזיהום. במילים אחרות: האישה היא זו ה"מדביקה" את עצמה בזיהום.

מאחר שהופעתה של הקנדידה לא תמיד מלווה בסימפטומים כגון כאבי בטן או גזים, במקרים רבים נוכחותה אינה מורגשת. למרות זאת, אם קנדידה היא אכן הסיבה לזיהום החוזר, חשוב לטפל בה לפני שניגשים לטיפול מקומי באזור הנרתיק. במקרה כזה, קיימת חשיבות רבה לטיפול משולב הן אצל גניקולוג שיוכל להמליץ על טיפול בבעיה הנרתיקית, והן אצל מומחה לרפואה פנימית אשר יציע דרכים לפתרון הבעיה במעי – שהיא כזכור, הסיבה להישנות התופעה.

כיצד מאבחנים?

בד"כ אין צורך בביצוע בדיקות לצורך איתור הקנדידה, והאבחנה תתבצע באמצעות התמונה הקלינית ולאחר שיחה עם הרופא.

נהוג להמליץ על הפחתת הסוכר מהתפריט. צילום: שאטרסטוק

כיצד מטפלים בקנדידה?

כאמור, במקרה שמדובר בזיהום חוזר, קיימת חשיבות רבה לטיפול משולב – הן בנרתיק והן במעיים. אגב, למרות הסברה, דיאטות שונות אינן מסייעות למגר את הקנדידה, ובמקרה הטוב הן מסייעות להפחית את כמותה. טיפול משולב יעיל יכלול מספר צעדים:

  1. טיפול מקדים בעצירות: חשוב לציין שלא ניתן להתחיל בטיפול בקנדידה, במקרה שהמטופלת סובלת מעצירות. מצב זה מקשה על פעילות המעיים, משנה את ריכוז החמצן בהם ומוביל לתנאים נוחים להתפתחותה. לכן, בהנחה שזה אכן המצב, חשוב לטפל בו. פעמים רבות טיפול שמרני, הכולל בעיקר שתייה מרובה ושילוב של הליכה יסייע. במקרה הצורך, יומלץ גם על שינוי תזונתי. החדשות הטובות הן שבמקרים רבים, בעיית הקנדידה תיעלם לאחר שתיפתר בעיית העצירות.
  2. טיפול תרופתי: לאחר פתרון בעיית העצירות, או לחילופין במקרה שהמטופלת אינה סובלת ממצב זה, יומלץ על טיפול תרופתי בסירופ או בכדורים – הדורשים מרשם.
  3. הפחתת הסוכר: במקרים מסוג זה, נהוג להמליץ על הפחתת הסוכר מהתפריט, במטרה לפגוע בתנאים הנוחים להתפתחות הקנדידה במעי, במקביל לטיפול התרופתי.
  4. הנחיות היגיינה: חשוב להקפיד על ניגוב נכון בשירותים, כלומר – מכיוון הנרתיק לאזור הרקטום, על מנת למנוע מחיידקי צואה, הנמצאים סביב פי הטבעת לעבור לכיוון הנרתיק ולגרום לזיהום.
  5. בדיקת התקן: לעיתים התקנים ההורמונליים מהדור החדש עשויים להשפיע על המאזן ההורמונלי ולגרום לקנדידה. במקרה שזה אכן המצב ייתכן כי יומלץ על הוצאת ההתקן.
  6. שימוש בחוקן אוזון: אוזון הוא גז המופק מחמצן, אשר ביכולתו להשמיד גורמים מזהמים. הוא יעיל כטיפול במקרה של זיהומים חוזרים בנרתיק מאחר שהוא פועל באופן ממוקד תוך פגיעה במזהם מבלי לפגוע ברקמה אנושית. הטיפול נעשה ע"י החדרת הגז באמצעות צינורית לנרתיק. כאשר הוא מחלחל, הופך האוזון לחמצן, משמיד את החיידקים, ואף משקם את רירית הנרתיק. חשוב לבצע טיפול זה אצל מטפל מקצועי ומיומן.
  7. טיפול בחימום: הטיפול מתבצע באמצעות מתמר, המכיל מים חמים בטמפרטורה מבוקרת. עצם פעולת החימום גורמת להרחבת כלי הדם ומגבירה את זרימת הדם לרירית הנרתיק, מה שהורס את הגורם המזהם ומשקם את רירית הנרתיק. פעולה זו מבוצעת ע"י רופא.

מדוע כל כך חשוב לטפל בבעיה?

מעבר למטרד ולאי הנעימות הכרוכים בחזרתה של הקנדידה, חשוב להבין כי כל זיהום בנרתיק יוצר נזק ברירית, אשר מהווה זרז להתפתחות הזיהום הבא.

לסיכום: הסיבה להישנותם של זיהומים בנרתיק בד"כ קשורה לנוכחות קנדידה במעי. לכן, במקרים כאלה טיפול באזור הווגינלי בלבד ככל הנראה לא יפתור את הבעיה. לכן, מומלץ להתייעץ עם רופא פנימי המומחה בהתאמת טיפולים תומכים, במקביל לייעוץ הגניקולוגי. טיפול משולב שכזה יעיל במיוחד למניעת הישנות הזיהומים ולפתרון הבעיה מהשורש.

ד"ר יוסף דיין הוא מומחה ברפואה פנימית, משלב שיטות טיפול משלימות

סייעה בהכנת הכתבה: מיכל הלפרין, כתבת zap doctors

ד"ר דיין יוסף בע"מ
שדות שמסומנים בכוכבית הם חובה
חשוב לדעת: לאחר מילוי הטופס פרטיך יועברו למרכז השירות של Zap Doctors ומשם לרופאים. לעיתים רחוקות לא נוכל להעביר את הבקשה, או שהיא תועבר באיחור. לכן, בכל מקרה של בעיה דחופה אנו ממליצים להתייעץ עם רופאים בקופ"ח או בבי"ח ולהימנע ממילוי פרטים אישיים, רגישים או חסויים בטופס.
רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום