שיקום שיניים אסתטי: פה אחד!
האם אתם זקוקים לשיקום אסתטי של השיניים, אבל מתקשים לבחור בשתלים דנטליים המחייבים הליך כירורגי ממושך ויקר? אל דאגה: יש מספר אפשרויות נוחות יותר מבחינה כספית, הכרוכות בטיפול קצר יותר
קיימות סיבות רבות לכך שאנשים זקוקים לשיקום אסתטי של השיניים. מגוון הפתרונות המקובלים כיום לשיקום אסתטי - גדול מאוד. חלקם כרוך בהליכים כירורגיים ממושכים, המרתיעים מטופלים; חלקם אינו מתאים לכל גיל ולכל מטופל, בגלל מצבו הרפואי.
הטיפולים היקרים מציעים אמנם פתרונות עמידים יותר לשנים רבות, אולם כאמור יש בהם חסרונות, הגורמים לכך שאינם מתאימים לכל אחד.
שיקום אסתטי של החיוך שלנו עשוי לעלות כסף רב. לכן, אפשר למצוא פתרונות יעילים ומצוינים, גם בסכומים נוחים יותר, לכל אחד. במאמר זה, תוכלו ללמוד לעומק בנוגע למה שמוצע כיום בתחום הרפואה הדנטלית, על ידי מומחים לשיקום אסתטי.
מהן הבעיות הנפוצות, שבגללן מטופלים פונים לשיקום אסתטי?
הבעיות האסתטיות, שמהן סובלים מטופלים רבים, נובעות מגורמים שונים: בעיה גנטית; בעיה רפואית המידרדרת למצב כזה; בעיית הזנחה היגיינית, שמצטברת עם השנים; בעיה מבנית של השיניים והחניכיים.
בין המצבים, אפשר למצוא: עששת, הגורמת לריקבון שיניים; שיניים קדמיות, שנשברו בגלל תאונה או שיש ביניהן רווחים או שהן עצמן עקומות או צומחות אחת על השנייה; סתימות לקויות, שלא נעשו כהלכה - ולכן הבעיה מגיעה לשורש; השלמות שיניים בשיטות שונות, שיש לחזור עליהן; חוסר מולד בשיניים או חוסר שיניים בגלל תאונה או עקירה או מחלות שונות.
שיקום אסתטי של החיוך שלנו עשוי לעלות כסף רב. צילום: שאטרסטוק
האם לכל האנשים שמחפשים שיקום אסתטי יש בעיה רפואית?
חלק מהאנשים שמגיעים לטיפול שיקום אסתטי הם אנשים עם מודעות רבה למצבם - ולכן הם מחדשים מדי פעם את הטיפולים האסתטיים: משום שצריך לחדש ציפויים מסוימים, כדי לשמור על הברק; כדי לשדרג את החומרים, שבהם השתמשו בפעם הקודמת (למשל: להשתמש הפעם בחיפוי חרסינה או שתל עם כתר קבוע, מחומר יותר אסתטי ובעל ברק, כמו טיטניום עם מבנה זירקוניה).
ההתקדמות הרבה ברפואה הדנטלית מציעה כל הזמן פתרונות משופרים. לכן, גם מי שכבר עבר טיפול, יכול להתעדכן בטיפול שמתאים יותר למצבו הנוכחי.
מהי בעיית החוסר בשיניים, שבגללה באים לשיקום אסתטי?
בעיית החוסר בשיניים היא הבעיה העיקרית שבגללה אנשים באים לרופא השיניים, לצורך מציאת פתרון אסתטי. כאן, המטופלים מתחלקים לקבוצה שיש לה בעיה קלה יחסית (חוסר בשן אחת עד שלוש) - לעומת קבוצה שיש לה בעיית חוסר גדולה יותר (מספר שיניים גדול: ארבע שיניים ומעלה; לעיתים אפילו רוב השיניים, למעלה או למטה).
כאן, הפתרונות מתחלקים לפי העדפות האנשים, בין שתל דנטלי (שנוח יותר להשתיל אצל מי שאין לו חוסר גדול בשיניים) - לבין מי שזקוק לפתרון לחוסר יחסית גדול. במקרה זה, גם מצבו של המטופל מהווה שיקול (איזה טיפול מתאים לו ביותר).
מה יש לדעת על שיקום דנטלי אסתטי?
ההתחלה היא ביקור אצל הרופא, שעורך את הבדיקות המקיפות ומציע לכם בהתאם את האפשרויות המתאימות, העומדות בפניכם. המצב הרפואי למעשה "קובע" מהם סוגי השיקום שיוצעו לכם.
כך, תדעו בדיוק במה הטיפול כרוך, מהו מחירו, באילו חומרים משתמשים וכמה זמן הטיפול נמשך (כולל ההחלמה). במקרים שבהם לא מתגלות בעיות מיוחדות, אפשר לבחור מיידית את הטיפול הרצוי. הרופא פונה לטכנאי השיניים עם המידות והבחירה של המטופל, כדי להתאים שתל דנטלי או תותבות וגשר מתאים.
הפציינט מקבל את זכות הבחירה של החומרים והצבע של השיניים שמכינים לו. בכך, הוא שותף לקבלת ההחלטות. מתברר שיש מטופלים שמעדיפים שיקום רק בחלק הקדמי של הפה או רק במקומות שחשובים להם, משיקולים שונים (נוחות ועלות).
לכן, רופא השיניים נותן למטופלים תכנית טיפול מפורטת לפי העדפותיהם והאפשרויות שמתאימות להם (רפואית ותקציבית). חשוב לדעת כי שביעות רצון של מטופל כרוכה בתוצאה האסתטית. לכן, ייעשה מאמץ לבחור את הפתרון הטוב ביותר.
איזה שיקום אסתטי מוצע למחסור בשיניים?
שני הפתרונות העיקריים, המוצעים כיום לשיקום אסתטי: שתלים דנטליים או שיניים תותבות, שמשולבות עם השתלת גשר (שעליו השיניים "יושבות"). שיקול הדעת של המטופלים מושפע אפוא ממספר גורמים: נוחות, טרחה (בהליכים הכירורגיים הממושכים) ושיקולים תקציביים. השיטה האסתטית יותר היא שתל דנטלי, שעליו מורכב כתר איכותי (כדי ליצור הרמוניה מושלמת של השתל).
עם זאת, יש לזכור ששתלים דנטליים אינם מתאימים לכל אדם. כך, מי שיש לו בעיית מחסור בעצם להשתלה - יצטרך להוסיף לחשבון הזמן והעלות גם טיפול ממושך נוסף: שיקום העצם, השתלת עצם והרמת סינוס. כך, ברור מדוע יש אנשים שנרתעים משתלים דנטליים, על אף שהם מציעים פתרון קבע אסתטי ונוח בעליל.
אילו עיכובים צפויים?
מלבד השתלת עצם, יש להמתין תקופת החלמה נוספת, גם במקרה של עקירה או דלקות חריפות. בדרך כלל, שיקום דנטלי מלווה בעיות נוספות, שיש לטפל בהן. רק לאחר מכן, אפשר לבצע את ההליך השיקומי האסתטי. לפעמים, אפשר להתאים תותבות זמניות מתאימות למשך ההחלמה.
כיצד מתבצעת השתלה דנטלית?
השתלה דנטלית מתבצעת על ידי החדרת ברגים ממתכת (כגון: טיטניום) לעצם - ועליה כתר, מחומר שמחקה את השן. ההליך מתבצע במספר פגישות. בפגישה הראשונה, מבצעים בדיקות - ונלקחות המידות (של החניכיים ושל השן שיש להשלים).
החלק הראשון הוא השתלה של הבורג, שנעשית מיד לאחר בניית החלקים במעבדה לפי המידות. זאת, בהנחה שאין בעיות רפואיות שבעטיין יש לדחות את ההשתלה - עד ההחלמה מבעיות אלה.
לאחר מכן, הבורג מושאר לצורך הסתגלות של הגוף והחניכיים לשתל, כך שמסביבו מתגבשות רקמות החניכיים ומקבעות אותו במקומו. בתקופה זו, נבדק אם הגוף מקבל את השתל - ולא דוחה אותו או מתפתחת דלקת. בזמן זה, מולבש על השתל כתר זמני - עד להשתלה הקבועה. לאחר מספר חודשים, כאשר השתל כבר התקבע במקומו, מולבש עליו הכתר, שעשוי בדרך כלל מחרסינה, להשלמת המראה האסתטי.
האם יש סייגים ומגבלות לכל טיפול?
טיפולי שיניים ניתנים למטופלים לפי מצבם, כפי שמתברר בבדיקות היסודיות שנערכות להם. יש גם שיקולים כגון: גיל ומצב רפואי כללי. כמובן, יש לקחת בחשבון צילומים שמשקפים את מצב העצם. אם יש צורך בכך, המטופל נשלח לבצע בדיקת CT, כדי שכירורג יבדוק את מסת העצם והאם היא מתאימה להשתלה.
זהו השלב שבו מחליטים אם יש צורך בשיקום העצם, השתלה או הרמת סינוס - כדי להכין את העצם להחדרת שתלים דנטליים, במועד מאוחר יותר, לאחר שהעצם משתקמת. במקרה זה, תקופת הטיפול מתמשכת זמן רב יחסית, אבל בכל מקרה אין מנוס מלבצע שלב זה.
השתלה דנטלית מתבצעת על ידי החדרת ברגים ממתכת. צילום: שאטרסטוק
אילו טיפולי שיקום אסתטי נוספים מוצעים למי שאינו רוצה שתל?
מי שאינו מעוניין בשתלים דנטליים יכול לקבל שיקום אסתטי עם תותבות. הפתרון הזה מוצע לכל מי שנרתע מההליכים הכירורגיים, שכרוכים בשתלים דנטליים. החיסרון של התותבות הוא כי הן זמניות ומקשות על התפקוד היומי. לכן, תותבות מוצעות רק למי שיש לו חוסר בשיניים רבות.
במקרה זה, מוצע פתרון מצוין של השתלת גשר, בשתי נקודות בלבד, במקום בכל השיניים החסרות. לאחר השתלת הגשר, מולבשות עליו תותבות נוחות, בעזרת מחברים - המחזירות למטופל את המראה האסתטי, שהוא שואף להחזיר לעצמו.
במקרה הזה, התותבות יהיו עשויות ממתכת חצי אצילה (מסוג S.P). המחיר של תותבות כאלה הרבה יותר נוח והן מתאימות למי שיש לו יותר מדי שיניים חסרות - להשלמה.
הדבר מתאים גם לצעירים שרוצים לחסוך לעצמם את הטראומה של ההשתלה, מבלי להימנע משיקום הפה. הטיפול מוצע גם למי שזקוק להשתלה מלאה בפה (14+14 שיניים), כך שהטכנולוגיה נוחה מאוד גם למצבים אלה.
לסיכום: כל מי שהתייאש מהמצב של שיניו, משום שהיה בטוח שאין להן תקנה ופתרון נראה לעין - יכול לקבל מגוון פתרונות, שמשלבים בין הטכנולוגיה והחומרים המצוינים, שבהם משתמשים כיום, לבין המיומנויות של רופאי שיניים, שמתמחים בשיקום דנטלי.
ד"ר מור בן ציון הוא רופא שיניים, המתמחה בשיקום אסתטי.
סייעה בהכנת הכתבה: איילת מיטש, כתבת zap doctors.