בכל 4 שניות מת אדם בעולם כתוצאה מעישון
העישון הורג למעלה מ-8 מיליון בני אדם בשנה ברחבי העולם; בכל יום מתים 22 ישראלים ממחלות הקשורות בעישון. כמה נתונים על נזקי העישון בישראל ובעולם לרגל היום הבינלאומי ללא עישון (31.5)
ב-31 במאי יצוין בישראל על ידי "האגודה למלחמה בסרטן" היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון, זאת במקביל ליום הבינלאומי ה-World No Tobacco Day, שמצוין על ידי ארגון הבריאות העולמי ה-WHO.
יום ללא עישון נערך במטרה להעלות את המודעות לסיכונים הבריאותיים הקשורים לעישון טבק וניקוטין ולעודד נקיטת צעדים להפחתת מספר המעשנים. מטרת ארגון הבריאות העולמי היא להפחית את שכיחות העישון בכ-30% עד שנת 2025, והשנה מתמקד הארגון בקשר שבין עישון ובריאות הריאות ומדווח כי ההשפעה השלילית והמזיקה שיש לעישון על תפקודי הריאות של מבוגרים וילדים כוללת מחלות, כמו סרטן ומחלות דרכי נשימה כרוניות, כתוצאה מעישון פסיבי או אקטיבי.
צילום: שאטרסטוק
מהם נזקי העישון בעולם?
מנתוני ארגון הבריאות העולמי ה-WHO עולה כי:
- ברחבי העולם מתים כ-165,000 ילדים לפני גיל חמש מזיהומים בדרכי הנשימה התחתונות כתוצאה מחשיפה לעישון פסיבי. אלו שחיים ממשיכים לסבול מההשלכות הבריאותיות של החשיפה בילדות ונמצאים בסיכון מוגבר להתפתחות COPD (מחלת ריאות חסימתית כרונית) בבגרות.
- נכון לשנת 2019, העישון הורג יותר מ-8 מיליון בני אדם בשנה ברחבי העולם, ובנוסף מיליון בני אדם שאינם מעשנים מתים כתוצאה מעישון פסיבי. המשמעות היא שעישון הורג אדם אחד בעולם בכל 4 שניות.
מנתוני קואליציית ארגוני הסרטן בעולם, ה-Prevent20, עולה כי:
- 20% מכל מקרי המוות מסרטן בעולם קשורים לעישון והוא מהווה את הגורם העיקרי לסרטן הריאות בקרב מעשנים ואחראי על יותר משני שלישים ממקרי המוות מסרטן הריאות ברחבי העולם.
מה לגבי תמותה מעישון בישראל?
מנתוני משרד הבריאות עולה כי:
- בכל יום מתים בישראל 22 בני אדם ממחלות הקשורות בעישון כמו סרטן ריאות, סרטן הגרון, מחלת ריאות חסימתית כרונית COPD התקפי לב, שבץ מוחי ומוות פתאומי.
- בכל שנה מתים בישראל כ-8,000 איש מעישון, מתוכם כ-800 כתוצאה מעישון פסיבי.
מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, מסרה כי: "מדינת ישראל קידמה בשנה החולפת את השוואת המיסים, הרחיבה את חוק איסור העישון במקומות ציבוריים ושידרגה את חוק הגבלת הפרסום והשיווק של המוצרים הממכרים והממיתים. כל זאת לאחר מאבק נחוש של ארגוני המאבק בעישון, חברי הכנסת ובתמיכת משרד הבריאות. היסטוריית החקיקה והאכיפה של העישון בעולם, הוכחה כמצילת חיים, אך עבודה רבה עוד לפנינו כאן בישראל. נדרשת חקיקה פעילה ואכיפה יעילה ונמרצת על מנת שנוכל לגדל פה דור של אזרחים צעירים חופשי מהתמכרות לטבק וניקוטין".