מהו ההרכב התזונתי שמנבא הורדת משקל?
מחקר חדש שנערך במרכז הרפואי ת"א מצא לאחרונה כי צריכת אשלגן גבוהה מביאה לירידה במשקל. מהם המזונות שמביאים את הירידה הגדולה ביותר? התשובות בפנים
כל מי שמתמודד עם עודף משקל קטן או גדול, ודאי היה רוצה לדעת אילו מזונות יכולים לסייע לו בהורדת משקל. את המענה לשאלה זו מצאו חוקרים ממרכז "סגול" להשמנה מטבולית, במכון האנדוקריני שבמרכז הרפואי תל אביב (איכילוב), במחקר תצפיתי רב מערכתי, שהתנהל במשך שמונה שנים על כ-64 חולים. המחקר פורסם בירחון הרפואי NUTRIENTS בחודש יוני 2019.
מה כלל המחקר?
כל המשתתפים במחקר היו צריכים לענות על מספר קריטריונים המתייחסים להשמנה מטבולית:
- BMI 30 ומעלה
- בעלי שומן שמרוכז בבטן
- היקף המותניים גדול מהיקף הירכיים
- בעלי שני גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, כמו טרום סוכרת, יתר לחץ דם, טריגליצרידים מוגברים במקביל ל-HDL נמוך.
החוקרים הנחו את משתתפי המחקר לצרוך במשך שנה דיאטת הרזייה מאוזנת, שמספקת כ-1.2 גרם חלבון לק"ג מחלבון מן החי (דגים, עופות, גבינות), ירקות, פירות, זרעי חמנייה, ובשלב יותר מתקדם להוסיף מזונות עמילניים.
תרומת הפירות והירקות הייתה פחות משמעותית מהצפוי. צילום: שאטרסטוק
מהם ממצאי המחקר?
בתום שנה הפחיתו משתתפי המחקר 9.4 ק"ג ממשקל גופם בממוצע, המהווים ירידה של 9.4 אחוזים.
בבדיקות הדם שנערכו כעבור שנה הפחיתו רוב המשתתפים את גורמי הסיכון לתחלואה הקרדיווסקולרית; פחתו רמות הגלוקוז, רמות השומנים בדם, ורמות לחץ הדם; אחוז השומן בגופם ירד משמעותית, ובמקביל גם קצב שריפת האנרגיה ירד מעט (באופן לא משמעותי).
בבדיקת השינוי של ההרכב התזונתי מצאו החוקרים כי ככל שצריכת האשלגן מהמזון הייתה גבוהה, ירדו המשתתפים יותר במשקל. עם קבלת התוצאות הסברה הייתה כי כמות האשלגן שבדיאטה התקבלה בעיקר מעליית צריכת הירקות, נתון שכיח בדיאטות הרזייה. עם זאת, להפתעת החוקרים, לאחר בדיקה מדוקדקת, ועל פי חישובים סטטיסטיים של "רגרסיה מרובה בשלבים" במטרה לחשוף את סוגי המזונות שתרמו את כמות האשלגן הגבוהה ביותר, בלטה תרומת העוף והדגים ואילו תרומות הירקות והפירות דווקא הייתה פחות משמעותית מכפי שציפו החוקרים.
מהי השורה התחתונה?
צריכת אשלגן גבוהה מביאה לירידה במשקל. המזונות שמביאים את הירידה הגדולה ביותר: עוף ודגים.
לדברי ד"ר ברוריה טל, דיאטנית קלינית ומובילת המערך התזונתי של המחקר: "ממצאי המחקר שלנו הראו פעם ראשונה בספרות המדעית ניבוי של הורדת המשקל על פי כמות צריכת אשלגן מהמזון. מסקנות המחקר מצביעות על הרכב תזונתי מנצח להורדת שומן בטני של תזונה עשירה באשלגן".
בקרוב יחל מחקר חדש שבודק השפעת הרכב תזונתי זה לעומת קבוצת ביקורת עם הרכב תזונתי שונה.