פיסורה אנאלית: קשה, אך ניתן לטיפול

(3)
לדרג
תוכן מקודם

סובלים מכאבים באזור פי הטבעת בזמן יציאות או לאחר יציאות? אל תמהרו לחשוב שאתם סובלים מטחורים. ייתכן שלבעיה שלכם יש שם אחר לגמרי - פיסורה. הבשורות הטובות: יש פתרון יעיל לטיפול בבעיה

בית רופאים
053-7932999 (מספר מקשר)

מטופלים הסובלים מכאבים באזור פי הטבעת בזמן יציאות או לאחר יציאות, מאובחנים לעתים קרובות כסובלים מטחורים, אבל בחלק מהמקרים הבעיה אחרת לגמרי. מדובר בבעיה מוכרת פחות, שהטיפול בה שונה, ושמה - פיסורה. פיסורה אנאלית היא פצע, או סדק בעור, ממש סמוך לפי הטבעת.

 

מהם התסמינים של פיסורה?

התסמין העיקרי של פיסורה הוא כאב חד וחזק ביותר, שמופיע לרוב בזמן פעולת מעיים ונמשך מספר שעות לאחר מכן. לפעמים מופיע גם דימום בימים הראשונים שחולף לאחר מכן, בניגוד לכאב המופיע כל עוד הפיסורה קיימת.

פיסורה "חדשה", הקיימת רק מספר ימים או שבועות, תיקרא פיסורה אקוטית או חריפה, ואם התסמינים קיימים כבר מספר שבועות ויותר, הפיסורה תוגדר כפיסורה כרונית.

 

בכל מצב של הופעת כאב חזק בזמן פעולת מעיים, יש לפנות לפרוקטולוג. צילום: שאטרסטוק

מהם הגורמים להיווצרות פיסורה?

ברוב המקרים, הפיסורה נוצרת בעקבות עצירות קשה או לחץ חזק בזמן פעולת מעיים, והעור סמוך לפי הטבעת נפצע וממשיך להיפצע אחר כך בכל פעולת מעיים. מחלות מסוימות כגון: קרוהן או מחלות זיהומיות אחרות, עלולות לגרום אף הן לפיסורה, אך לא מדובר במצב שכיח.

 

מתי כדאי לפנות לרופא?

בכל מצב של הופעת כאב חזק בזמן פעולת מעיים, יש לפנות לפרוקטולוג לקבלת הערכה רפואית, מכיוון שהתחלה מוקדמת של הטיפול תביא ברוב המקרים לתוצאות טובות הרבה יותר. האבחון נעשה באמצעות בדיקה פיזיקלית, העלולה להיות מלווה במעט אי נוחות, וכאב קל, רופא מנוסה יכול להבחין בבעיה בבדיקה חיצונית בלבד ואין צורך לבצע בדיקה פולשנית כשיש חשד לפיסורה.

 

מהו אופן הטיפול בפיסורה?

אזור הסוגר של פי הטבעת, בו נוצרת הפיסורה, מורכב, ביו השאר, מסיבי שריר בלתי רצוניים. ברגע שנוצרת פיסורה ויש תחושת  כאב, מופיעה תגובה ספונטנית  של סיבי השריר, המתכווצים בחוזקה ובעצם התכווצותם גורמים לכאב להחמיר עוד יותר. עם כל החמרה של הכאב מתכווץ השריר יותר ואינו מאפשר לקרע להחלים.

דרכי הטיפול השונות בפיסורה אינן עוסקות בריפוי החתך או הקרע שנוצר, אלא מנסות להרפות את סיבי השריר המתכווצים, וכך להעניק לגוף את התנאים האופטימליים לרפא את עצמו ולאפשר לקרע להתאחות.

הגישה הטיפולית הראשונית, ברוב המקרים, היא גישה לא ניתוחית אלא תרופתית: יש מספר משחות שמנסות - באמצעות מנגנונים שונים - להשיג הרפיה של השריר. הזמן המקובל לשימוש במשחות אלה עומד על כארבעה שבועות. בחלק לא מבוטל מהמקרים, הטיפול מצליח ומאפשר לקרע להתאחות.

חשוב לציין כי לצד השימוש במשחות, יש להקפיד לאורך הטיפול על תזונה עתירה בסיבים, כדי להבטיח יציאות רכות. זאת מאחר שעצירות, כאמור, עלולה לגרום להתחדשות של הקרע.

 

מה ניתן לעשות במקרה שהטיפול התרופתי אינו עוזר?

אם הטיפול התרופתי אינו מסייע, ניתן לפנות לפתרון ניתוחי. יש מספר גישות לטיפול כירורגי בפיסורה, אך כולן מסתכמות בעיקרון זהה, וכוללות חיתוך של חלק מסיבי השריר של הסוגר הפנימי, כדי להשיג את ההרפיה המיוחלת, שלא הושגה באמצעות הטיפול התרופתי.

הניתוח הוא הליך קצר, הנמשך כעשר דקות בלבד. הכירורג מבצע חיתוך מבוקר של סיבי השריר, לא במיקום המדויק בו נמצאת הפיסורה עצמה, אך בהתאם לעומקה. ניתן לעבור את הניתוח בהרדמה כללית או בהרדמה אזורית, בהתאם להעדפת המטופל, תוך התחשבות במצבו הבריאותי ומגבלות נוספות

 

האם הניתוח דורש הכנות מוקדמות מצד המטופל?

אין צורך בהכנות מוקדמת, מלבד צום על פי הנחיית הרופא.

 

מה כוללת ההתאוששות מהניתוח?

לאחר הניתוח, יישאר המטופל להשגחה קצרה, וברוב המקרים ישוחרר לביתו כעבור שעתיים-שלוש. בדרך כלל, תסתמן הקלה מידית בכאב הנוצר מהפיסורה, ותוך 24 שעות הכאב יחלוף כליל, וייוותר רק כאב קל במקום הניתוח, אשר יחלוף גם הוא תוך מספר ימים. מלבד הכאב, ייתכנו תופעות לוואי נוספות, כגון: דימום קל או הפרשה מהפצע.

 

אילו סיבוכים עלולים להיות לניתוח?

סיבוכים מידיים אפשריים הם התפתחות זיהום, דימום. לעיתים חיתוך לא מספיק של סיבי השריר אינו מאפשר לפיסורה להתרפא. לחילופין חיתוך של יותר מדי סיבי שריר עלול לפגוע בתפקוד הסוגר הפנימי. יש לציין כי כל הסיבוכים נדירים ביותר.

 

אם הטיפול התרופתי אינו מסייע, ניתן לפנות לפתרון ניתוחי. צילום: שאטרסטוק

 

האם ישנה דרך להימנע מהיווצרות פיסורה?

שמירה על תזונה עתירת סיבים, על יציאות רכות מדי יום ואי הגעה למצב עצירות קיצונית, תסייע להימנע מפיסורה.

 

לסיכום: פיסורה היא חתך או קרע, שנוצר בעור סמוך פי הטבעת, בעקבות עצירות קשה או לחץ חזק בזמן פעולת מעיים. ברוב המקרים, הטיפול בפיסורה יתחיל באמצעות שימוש במשחות. אם דרך זו לא תצלח, ניתן יהיה לטפל בפיסורה באמצעות ניתוח. לאורך כל הטיפול, לשם מניעת פיסורה, מומלץ להקפיד על תזונה עתירת סיבים, כדי להבטיח יציאות רכות בתדירות של פעם ביום לכל הפחות.

 

ד"ר יאיר עדן הוא מומחה בכירורגיה כללית, בוגר התמחות-על בכירורגיה של המעי הגס והרקטום, כירורג בכיר במרכז הרפואי "שיבא", תל השומר, ובמרכז הרפואי אסיא מדיקל.

סייעה בהכנת הכתבה: ענת ניסני, כתבת zap doctors.

    רוצה לדרג?
    זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

    עוד בתחום