מיוחד לוולנטיינס: מה קורה בגוף בזמן שאנחנו מתאהבים?
אם חשבתם שהתאהבות קשורה ללב, וודאי תתפלאו לשמוע שהאיבר האחראי על תחושת ההתאהבות הוא דווקא המוח. אז מה בדיוק קורה בגוף כשאנחנו חשים את אותם פרפרים מוכרים, והאם הלב באמת יכול להישבר? הנה ההסבר המלא
ביום ראשון הקרוב (14/2) יציינו ברחבי העולם את יום הוולנטיין, או אם תרצו - יום האהבה הבינ"ל. ובאמת – אם יש משהו טוב שתמיד נותן תקווה לאנושות זה תחושת האהבה. כל מי שחווה התאהבות בחייו ידע לזהות את אותם פרפרים מדגדגים בבטן ואת תחושת האופוריה המוכרת. אולם, אף שבסרטי הרומנטיקה והספרים נהוג לקשר את תחושות האהבה אל הלב, צר לנו לאכזב - מסתבר שהתאהבות היא למעשה תחושה פיזיולוגית שקשורה דווקא באיבר אחר לחלוטין.
"לא מעט מחקרים כבר נעשו בנושא כדי לענות על השאלה המסקרנת: מהי התאהבות?", אומר פרופ' יהודה אדלר, דיקאן הפקולטה למדעי הבריאות במרכז האקדמי למשפט ועסקים ר"ג ויו"ר האיגוד הקרדיולוגי האירופי למחלות קרום ושריר הלב. "לפי הממצאים הקיימים, נראה כי מה שמשפיע על התחושות שלנו ברגעי ההתאהבות הוא האיבר המורכב ביותר בגוף האנושי – המוח".
פרופ' אדלר מסביר שבזמן ההתאהבות למעשה נוצרת במוח פעילות מוגברת באזור שנקרא "מרכז עונג" (גרעין האקומבנס). בזמן הזה מופרשים בגוף חומרים כמו דופאמין, אוקסיטוצין ואדרנלין שמשפיעים על תחושת העונג. אגב, זהו בדיוק אותו מנגנון המופעל באזור זה גם כשאנחנו אוכלים שוקולד, עוסקים בפעילות גופנית ואפילו חלילה בזמן צריכת סמים.
האם הלב באמת יכול להישבר?
ובכן, הרשו לנו שוב להפתיע אתכם אבל יש דבר כזה "לב שבור", כפי שמסביר פרופ' אדלר: "למעשה, לא מדובר רק בביטוי לאהבה שנגמרה או בכך שמושא אהבתנו אינו מחזיר לנו אהבה. לב שבור זהו מצב פיזי ממשי ולעיתים מסוכן, המתרחש כאשר אנחנו חווים אירוע רגשי דרמטי במיוחד כמו גירושים, פרידה, מוות של אדם קרוב, טראומה ועוד. בתגובה למצבי סטרס כאלה, הגוף שלנו מייצר כמויות אדירות של אדרנלין, אשר מגיעות במהירות לשריר הלב וגורמות לו לעבוד קשה יותר, וכתוצאה מכך להיחלש. בפועל, הסימפטומים של אדם הלוקה ב'לב שבור' דומים מאוד לאלה של אדם הלוקה בהתקף לב: הזעה מוגברת, נשימה מואצת וכאבים בחזה".
הבשורות הטובות לדברי פרופ' אדלר הן שבניגוד להתקף לב, במקרה כזה לא נוצרת חסימה בעורקים, ולאור העלייה במודעות, גם קל יותר לזהות ולהבדיל בין התקף לב ללב שבור ולטפל בהתאם. הטיפול בתסמונת הלב השבור נעשה על ידי נטילת תרופות לאי ספיקת לב, לעיתים גם באמצעות תרופות הרגעה וכן ע"י ביצוע מעקב קרדיאלי. "יש לציין כי על אף התחושות המלחיצות בקרב מי שלקה בתסמונת, במרבית המקרים היא חולפת מאליה, מבלי להותיר כל סימן והלב חוזר לתפקוד תקין מספר ימים לאחר מכן", מציין פרופ' אדלר.
הפרופ' מוסיף כי מחקרים מוכיחים שבין 2 - 5 אחוזים מהפונים בטענה להתקף לב חווים בעצם "לב שבור", בנוסף נראה כי הבעיה שכיחה יותר אצל נשים מאשר גברים ובעיקר לאחר גיל 50.
"הדרך הטובה ביותר להתמודד עם לב שבור היא להנות מהחיים, לעשות ספורט, להיפגש עם חברים ועם המשפחה (בשלב זה בהתאם לכללי הבטיחות) והכי חשוב - לאהוב כמה שיותר", ממליץ פרופ' אדלר לסיום. ושיהיה יום אהבה שמח!