כשהכלב והחתול מגיעים לגיל הזהב: מדריך לטיפול בחיות מחמד מתבגרות

(0)
לדרג
תוכן מקודם

הכלב כבר לא זריז כמו פעם והחתול כבר לא משחק עם כל מה שזז? כנראה הם הגיעו לגיל הזהב. טיפול נכון יעזור לשמור על בריאותם ויעניק להם איכות חיים טובה עם התבגרותם

וטרינר
077-4447315 (מספר מקשר)

חיית המחמד שלנו מלווה אותנו שנים רבות כבן משפחה וחבר נאמן, שמכניסה לחיינו הרבה אהבה ללא תנאי. כשאנחנו מאמצים כלב או חתול, אנחנו יודעים מראש מהי תוחלת החיים שלהם ויודעים שברוב המקרים אנחנו נהיה אלה שנלווה אותם לעת זיקנה. בדיוק כמונו, גם אצל כלבים וחתולים מגיעות עם הזמן והגיל בעיות בריאותיות שדורשות תשומת לב מיוחדת. אם יש לכם כלב או חתול מבוגרים, כדאי שתדעו למה לצפות, מה צריך לבדוק ואיך אפשר לטפל במקרה הצורך ולהעניק לחבר על ארבע איכות חיים בזיקנתו.

 כשהגיל מתחיל לתת אותותיו

בדיוק כמו על בני אדם, הגיל משפיע גם על חברינו בעלי הזנב ומביא איתו שינויים פזיולוגיים בכל מערכות הגוף. מחקרים מראים כי תוחלת החיים של כלבים וחתולים עלתה משמעותית בעשורים האחרונים הודות לתזונה משופרת וטיפול וטרינרי מתקדם. גורם נוסף לעלייה בתוחלת החיים הוא המודעות של הבעלים לשמירה על בריאותן של חיות המחמד שלהם, באמצעות בדיקות לגילוי מוקדם של מצבים רפואיים שונים.

יוסף מנדל

הוטרינר ד"ר יוסף מנדל. "כ-80% מהכלבים מעל גיל שמונה סובלים מבעיה בריאותית אחת לפחות". צילום: רות מילר

עם זאת, עלייה בתוחלת החיים מביאה עימה גם אתגרים חדשים שמצריכים ערנות מצד הבעלים וטיפול וטרינרי מקצועי ויעיל, שכן על פי נתוני איגוד הוטרינרים האמריקאי, כ-80% מהכלבים מעל גיל שמונה סובלים מבעיה בריאותית אחת לפחות.

המחלות הנפוצות של כלבים וחתולים מבוגרים

מחלות כליה, בעיות לבביות, בעיות מפרקים, סרטן וסוכרת - חיות המחמד שלנו מתמודדות עם מחלות גיל דומות לשלנו, אבל ההבדל הוא שלא תמיד אנחנו שמים לב לשינויים שחלים בהם, כי הם לא יודעים לדווח מה הן מרגישות. אם אתם בעלים של כלב או חתול מבוגרים, כדאי שתדעו פחות או יותר למה לצפות, למה לשים לב ואיך לשמור על בריאותם.

מחלות כליה נפוצות בעיקר אצל חתולים. הסיבה המדייקת לרגישות הזאת לא ידועה, אך ההשערה היא שיש לה קשר לתזונה העשירה בחלבון שהם אוכלים כל חייהם ושגורמת עם הגיל לשינויים ברקמת הכליה ולמחלה כרונית. אם החתול שלכם מאבד תאבון ויורד במשקל, צמא באופן לא רגיל ומשתין פעמים רבות, כולל ללא יכולת להתאפק, כדאי לפנות לוטרינר לבירור, ובמידת הצורך להתחיל בטיפול תרופתי ותזונתי, כמו מעבר לאוכל דל חלבון.

חיות המחמד המתבגרות עלולות לסבול גם ממחלות לב. אלו קשורות ברוב המקרים לבעיה במסתמי הלב שפוגעת בזרימת הדם התקינה. הבעיה בלב עלולה להתפתח לאורך שנים באופן סמוי, וכדי שלא להגיע לאירוע לב אקוטי רצוי לשים לב לשינויים בהתנהגות. למשל, במקרים שבהם הכלב משתעל שיעול מתמשך, או סובל מקוצר נשימה ומירידה בכושר, כדאי לקחת אותו לבדיקה במרפאה וטרינרית. במקרים כאלה גילוי מוקדם מציל לפעמים חיים.

למרבה הצער, גם חיות המחמד סובלות מסוגים שונים של סרטן. גידולים בעור למשל או בקשרי הלימפה ניתן לאבחן באמצעות לקיחת דגימה מהמקום עצמו. גידולים בעור (MCT) ניתן להסיר בשלמותם במרפאה, מה שמציל את חיי החיה, שכן גידול עור לא מטופל ישלח עם הזמן גרורות לאיברים חיוניים בגוף. סוגים אחרים של סרטן ניתן לגלות באמצעות בדיקות דם. בכל מקרה שבו מאובחן סרטן אצל חיית המחמד, היא תופנה לאונקולוג לשם המשך בירור וקבלת טיפול מותאם אישית.

מחלות כרוניות נפוצות נוספות שעלולות להופיע אצל כלבים וחתולים בגילאים מבוגרים הן סכרת, שאותה ניתן לאבחן באמצעות בדיקות דם, ובעיות מפרקים אצל כלבים גדולים, שניתן לאבחן באמצעות צילום רנטגן.

גילוי מוקדם בבדיקות סקר – שמירה על בריאות חיית המחמד

כלב שהגיע למרפאה הוטרינרית בגלל בעיית קטרקט בעיניים עבר סדרת בדיקות שבהן התגלו במקרה קשרי לימפה מוגדלים. דגימת FNA נלקחה במקום ונשלחה לבדיקה, והכלב אובחן עם סרטן מסוג לימפומה, הופנה לטיפול אונקולוגי בבית החולים הוטרינרי בבית דגן, והמחלה שלו נמצאת כרגע בהפוגה. זאת דוגמה למצבים שבהם חיות המחמד מאובחנות עם מחלות אקוטיות באופן מקרי, כשהן מגיעות למרפאה בגלל בעיות אחרות לגמרי.

לכלב הזה היה מזל, אבל כשחיות המחמד מתבגרות רצוי לא לסמוך על יד המקרה, ומגיל שמונה מומלץ לערוך להן בדיקות סקר תקופתיות לגילוי מוקדם של מחלות כרוניות. הגילוי המוקדם לא רק שמציל ומאריך להן את החיים, הוא גם מעניק להן איכות חיים טובה.

בדיקות סקר מקיפות במרפאה כוללות ספירת דם ופאנל ביוכימי, שנותנים מידע חשוב על תפקוד האיברים ומערכות הגוף, וכן צילומי רנטגן, בעיקר של בית החזה, לבחינת גודל הלב ומצב הריאות. צילומי רנטגן יעזרו גם באבחון דלקות מפרקים אצל כלבים גדולים, שגילוי מוקדם שלהן מאפשר טיפול באמצעות שינוי תזונתי ומשככי כאבים.

במסגרת בדיקות הסקר שנעשות תחת טשטוש, מומלץ ביותר לטפל גם בבריאות הפה של חיות המחמד. בדיוק כמונו, בגיל מבוגר גם הן סובלות מבעיות שיניים שעלולות לגרום לכאבים וגם לריח בלתי נסבל מהפה. טיפול שיניים מונע, הכולל ניקוי אבנית, חשוב מאוד לשמירה על הבריאות הכללית.

לסיכום ניתן לומר שהטיפול בחיות מחמד מזדקנות דורש רגישות, מקצועיות והבנה עמוקה של צרכיהן. כדי לשמור באופן מיטבי על בריאותם של החברים הפרוותיים, רצוי להיות במעקב וטרינרי קבוע, לשים לב לשינויים בהתנהגות ובהרגלים ולטפל בזמן. גילוי מוקדם מציל חיים ומעניק איכות חיים גם להולכים על ארבע.

ד"ר יוסף מנדל הוא וטרינר, בוגר ביה"ס לרפואה וטרינרית ע"ש קורט, האוניברסיטה העברית, בעל 11 שנות ניסיון במערכת הפרטית והציבורית

(צילום ראשי: שאטרסטוק)

מרפאה וטרינרית ד"ר יוסף מנדל
שדות שמסומנים בכוכבית הם חובה
חשוב לדעת: לאחר מילוי הטופס פרטיך יועברו למרכז השירות של Zap Doctors ומשם לרופאים. לעיתים רחוקות לא נוכל להעביר את הבקשה, או שהיא תועבר באיחור. לכן, בכל מקרה של בעיה דחופה אנו ממליצים להתייעץ עם רופאים בקופ"ח או בבי"ח ולהימנע ממילוי פרטים אישיים, רגישים או חסויים בטופס.
רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום